Holokauszt emléknap - Az antiszemitizmus elleni harc globális kihívás

Az antiszemitizmus elleni harc nemcsak a zsidó emberek ügye, hanem globális kihívás, olyan harc, amelyet mindenkinek fel kell vállalnia - mondta a nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmából Ilan Mor izraeli nagykövet szerdán Budapesten.

A diplomata a Holokauszt Emlékközpont és az izraeli nagykövetség által szervezett eseményen kiemelte: ugyanakkor "nem küzdhetünk olyasmi ellen, amit nem értünk", ezért az első feladat, az antiszemitizmus okainak megértése. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke hangsúlyozta: nem tolerálható "kicsi antiszemitizmus" sem, és a zéró tolerancia, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök meghirdetett, pontosan ezt jelenti. Hiteles szembenézésre van szükség Magyarország történelmével, nem szabad gesztusokat tenni a szélsőjobbnak, tiszta fogalmazás és őszinte beszéd kell - jelentette ki.

Szerző

Tárki: kihívó nélkül vezet a Fidesz-KDNP

Őrzi, sőt kismértékben még növelte is előnyét a Fidesz-KDNP az elmúlt negyedévben, miközben bal- és jobboldali ellenzéke együtt sem vonz annyi szavazót, mint a kormánypártok - közölte a Tárki a legfrissebb, januári pártpreferencia-kutatásának eredményeit.

Az elmúlt három hónapban alig változott a parlamenti pártok támogatottsága. Egyedül a kormánypártok enyhe erősödése emelhető ki, így továbbra sem veszélyezteti egyetlen ellenzéki párt sem a Fidesz-KDNP vezető helyét - derül ki a kutatásból. Az összességében második helyezett Jobbik tábora csaknem kétszerese a harmadik helyezett MSZP-ének. Az MSZP, a DK, az Együtt és a PM táborát összesítve az derül ki, hogy a baloldali és a szélsőjobb ellenzék lényegében azonos méretű szavazótáborral rendelkezik 2016 januárjában.

A teljes népességen belül a kormánypártok 28 százalékot követően 31 százalékos támogatottságot értek el, míg a többi párt esetében változatlan eredményeket találunk. A Jobbik 13 százalék után 12 százalékon áll, az MSZP mindkét hónapban 7 százalékot, a DK 3 százalékot, a PM 1 százalékot, az LMP 2 százalékot ért el, az Együtt pedig az októberi 1 százalékot követően januárban 2 százalékon áll. A teljes népességen belül a bizonytalanok és nem válaszolók aránya januárra 42 százalékra csökkent az októberi 45 százalékról.

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP az őszi 51 százalék után szintén kismértékben, 54 százalékra növelte szavazótáborát, míg a Jobbiké 23 százalék után 20 százalékra, az MSZP-é pedig 14 százalékról 12 százalékra csökkent. A többi párt támogatottsága lényegében változatlan: a DK 6 százalékos, a PM 1 százalékos és az LMP 4 százalékos eredménye megmaradt, az Együtt pedig az októberi 1 százalék után januárban 3 százalékon áll. 

A személyes megkérdezésen alapuló adatfelvételt január 15-20. között hajtották végre egy 1001 fős országos véletlen mintán, amely reprezentálja az ország felnőtt lakosságát.

Szerző
Témák
KDNP Fidesz-KDNP

Holokauszt emléknap - Máig érvényes tanulságok

A Holokauszt Nemzetközi Emléknap máig érvényes tanulságokat és felelősséget jelent - írja közleményében Tóbiás József, az MSZP elnöke.   

Hetvenegy évvel ezelőtt új fejezet kezdődött a történelemben: 1945. január 27-én felszabadult az auschwitzi koncentrációs tábor, a világ pedig szembesült azokkal a rémtettekkel, melyekről addig sokaknak tudomásuk sem volt. Azóta már felnőtt több nemzedék, de mindannyian tisztában vagyunk azzal: a világ már soha nem lehet ugyanolyan, mint azelőtt. A holokauszt máig érvényes tanulságokat és felelősséget jelent mindannyiunk számára.

A haláltáborok tragédiája arra figyelmeztet, hogy senkit nem lehet sem lenézni, sem üldözni, mert az népirtáshoz vezet. Egyetlen nép vagy csoport sem hirdetheti magát különbnek vagy felsőbbrendűnek, mert az a nácizmus előszobája. Ezek olyan igazságok, amiket nem halványíthat el semmilyen utólagos önfelmentés, sem a történelmi tények esetleges elferdítése.

Ma, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján mély szomorúsággal és gyásszal rójuk le kegyeletünket a népirtás áldozatává vált hatmillió embertársunk emléke előtt. Az MSZP együtt emlékezik a túlélőkkel, a meggyilkoltak hozzátartozóival, és osztozik máig tartó fájdalmukban.

Tóbiás József,
az MSZP elnöke

Szerző