Kapitány nélkül - Süllyedőben az UEFA hajója?

Publikálás dátuma
2016.01.28. 06:54
Infantino (jobbra) legfőbb mentora, Michel Platini társaságában FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLAUDIO VILLA
Kapitány nélküli hajóhoz hasonlít az Európai Labdarúgó-szövetség. S miközben gyakran esik szó a FIFA közelgő elnökválasztásáról, az UEFA-nál továbbra sincs szó arról, ki legyen Michel Platini utóda. A labdarúgó Európa-bajnokságot is elnök nélkül rendezhetik meg.

Több mint fél év óta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség botrányaitól hangos a sajtó. Nem is csoda, hiszen furcsa megvesztegetésekről hallani, s az lehet az érzésünk, hogy mindaz, amit eddig tudunk, csak a jéghegy csúcsa. A FIFA kedden megerősítette, hogy öten szállhatnak versenybe a szövetség elnöki tisztségéért. Ők a következőek: Tokyo Sexwale (dél-afrikai), Gianni Infantino (svájci), Jerome Champagne (francia), Ali al-Husszein (jordániai) és Szalman Bin Ibrahim al-Kalifa (bahreini).

A FIFA tisztújítása kapcsán tehát már valamivel tisztábban látunk, ám a nemzetközi szövetség ügyei mellett elsikkad az a nem éppen jelentéktelen kérdés, hogy mi lesz az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) irányításával. A szövetség elnöke, Michel Platini ugyanis Sepp Blatterhez hasonlóan el van tiltva minden sporttal kapcsolatos tevékenységétől, méghozzá nyolc évre. Már korábban eldőlt, nem indulhat a FIFA február 26-án esedékes tisztújításán sem. Arról azonban egyelőre nincs szó, ki örökölheti meg tőle az európai szövetség vezetését, s miközben valóságos tolakodás tapasztalható a FIFA elnöki székéért, az UEFA-nál az utódlás tekintetében méla csend honol.

Pedig az európai szövetségnél nem egyszerű a jelenlegi helyzet. Ezt egyértelműsítette Gianni Infantino, az UEFA főtitkára múlt pénteki sajtóértekezlete is. Bár a 45 éves svájci-olasz kettős állampolgár sportdiplomatának elvben Platini segítőjeként kellett volna fellépnie, amikor beszámolt az európai szövetség végrehajtó bizottságának üléséről, mivel Platini eltiltását tölti, s mindez idáig nem neveztek meg ideiglenes UEFA-elnököt sem, ezért Infantinóra három különböző szerep is hárul: nemcsak az UEFA főtitkára, hanem de facto vezetője is, illetve Sepp Blatter esélyes utódjelöltje.

A sajátos állapotok ellenére Platini mintha váltig ragaszkodna az elnöki székhez. A végrehajtó bizottság legfontosabb döntése is az volt, hogy nem akar kijelölni időpontot az UEFA elnökválasztására, erre csak azt követően kerítenek sort, ha a Nemzetközi Sportbíróság (CAS) meghozza döntését az egykori francia aranylabdás fellebbezése ügyében, aki az eltiltásról szóló döntést vitatta. Az UEFA úgy tesz, mintha mi sem történt volna. Erről árulkodik közleménye szerint is, amely szerint Platini „amilyen gyorsan csak lehet” visszatérne a labdarúgás vérkeringésébe. Minimális azonban az esély arra, hogy a CAS felülbírálná a FIFA etikai bizottságának döntését. Az európai szövetség csak az időt húzza, amit az is bizonyít, hogy a CAS döntése előtt még a FIFA fellebbviteli bizottságának is döntenie kell az ügyben.

Az európai szövetség vezetését illetően tehát a lehető leghamarabb is csak a FIFA elnökválasztását követően várható bárminemű mozgás. Ám ez is nagyon derűlátó jóslat. Ami azonban biztos, hogy az UEFA május 3-án rendezi kongresszusát Budapesten. Ezt egyszer már elhalasztották március 23-ról Platini rendezetlen ügyére hivatkozva. Kínos lenne még egyszer a halasztás mellett dönteni. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a júniusban kezdődő Európa-bajnokságon sem lesz még elnöke az európai szövetségnek, amivel lényegében saját magáról állítana ki szegénységi bizonyítványt.

Az időhúzást nemcsak Platini nehezen csillapítható hatalmi ambíciói magyarázhatják, hanem az is, hogy mindegyik esetleges utódjelölt ellen szól valami nyomós érv. Korábban Wolfgang Niersbachot, a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) elnökét emlegették, mint az UEFA következő első emberét, már ha Platini átvenné a FIFA irányítását, azóta azonban nagyot fordult a világ. Niersbach ugyanis alaposan belekeveredett a 2006-os németországi labdarúgó világbajnokság odaítélésével kapcsolatos botrányba, így az ő esélyei minimálisra csökkentek. A spanyol UEFA-alelnök, Ángel María Villar Llona pedig a FIFA etikai bizottságának célkeresztjébe került. A luxemburgi szövetség elnöke, Paul Philipp találóan fogalmazta meg a Le Quotidien című lap hasábjain: „A szövetség kapitány nélküli hajóhoz hasonlít”.

Az UEFA elnökválasztásánál most fontosabbnak tűnik az európai szövetség számára, hogy Infantinót válasszák meg február végén a FIFA elnökének. Az esélyeket nehéz előre megjósolni. Bár az UEFA 53 szavazati joggal rendelkező tagszövetségének nagy része támogatja őt, az UEFA múlt pénteki nyoni tanácskozásán kiderült, szó sincs arról, hogy ezen szövetségek egy emberként állnának mögötte. A Német Labdarúgó-szövetség mindenesetre reményét fejezte ki, hogy nem lesz sok elhajló tagország.

A FIFA elnökválasztásán 209 tagország képviselője szavazhat majd titkos voksolás során. Feltételezések szerint a bahreini al-Kalifa hozhatja Ázsiát, Afrika megosztott lehet, így az amerikai kontinens képezheti a mérleg nyelvét. E földrészen alighanem a svájci áll jobban, mert a közép-amerikai szövetségeket tömörítő szervezet, az Uncaf támogatásáról biztosította őt. Az Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációja (Concacaf) egy részszervéről van szó, amely a costa ricai, a salvadori, a hondurasi, a panamai, a guatemalai, a belizei, illetve a nicaraguai szövetséget foglalja magában.

Szerző

Cernode: a bizalom visszanyerése a cél

Publikálás dátuma
2016.01.28. 06:53
Murray Raonickal csap össze FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CAMERON SPENCER
Független szakértők vizsgálják felül a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) és a nagy teniszversenyeket rendező szervezetek korrupcióellenes programját - jelentették be Melbourne-ben, az állítólagos fogadási csalásokról szóló médiajelentésekre reagálva.

A független felülvizsgálati bizottság feladata lesz a 2008-ban indított korrupcióellenes program hatékonyságának elemzése. Egyebek mellett megvizsgálják az átláthatóság szempontjainak érvényesülését a sportág tisztaságáért felelős Tennis Integrity Unit nevű szervezet (TIU) működésében. A vizsgálat vezetésével Adam Lewis brit jogászt bízták meg. „A cél visszanyerni a sportágba vetett bizalmat” - mondta a férfi versenyeket rendező ATP elnöke, Chris Cernode. A bizottság „megvizsgálja a korrupcióellenes program működését és hatékonyságát, majd jelentést tesz az eredményről” - írják az ATP, valamint az ITF, a női versenyeket szervező WTA és a négy Grand Slam verseny - a melbourne-i Australian Open, a párizsi Roland Garros, a wimbledoni tenisztorna és a US Open - szervezőinek közös közleményében.

A brit BBC és az amerikai BuzzFeed News múlt hétfőn, az ausztrál nyílt bajnokság első napján nyilvánosságra hozott oknyomozó riportja szerint a teniszvilág élmezőnyének több tagja is aktívan részt vett a fogadási csalásokban, a sportág illetékesei mégsem foglalkoznak a jelenséggel. Állításuk szerint az elmúlt évtized során számos játékos gyanússá vált, közülük 16-an a világranglista ötvenes élmezőnyébe tartoztak. A TIU ennek ellenére nem továbbította információit az illetékes hatóságoknak, illetve semmilyen szankciót nem alkalmazott.

Eközben az Australian Openen teljessé vált az elődöntősök mezőnye. A nőknél a magyar származású brit, Johanna Konta könnyedén verte (6:4, 6:1) a 133. helyen álló kínai Csang Suajt, így 1983 óta először lesz brit női játékos egy Grand Slam-elődöntőben. Akkor Jo Durie került a négy közé a US Openen. A világranglistán 47. helyezettjének a következő ellenfele Angelique Kerber lesz, aki a kétszeres bajnok Viktorija Azarenkát búcsúztatta (6:3, 7:5). A német teniszező hetedik összecsapásukon először győzte le eddig szettet sem vesztő riválisát.

A férfiaknál nagy küzdelmet hozott a Murray-Ferrer csata, amely 3 óra 20 percig tartott, s végül a világranglistán második skót győzelmét hozta (6:3, 6:7 (5-7), 6:2, 6:3). Murray a fináléba kerülésért Milos Raonic-kal kell megküzdenie. A kanadai játékos a negyeddöntőben a francia Gael Monfilst búcsúztatta 6:3, 3:6, 6:3, 6:4-gyel.

Elfogytak a magyarok

Az első helyen kiemelt Valkusz Máté búcsúzott a nyolcaddöntőben a juniorok versenyében az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A korosztályos világranglista magyar éllovasa 6:4, 6:3-ra kikapott a hazai közönség előtt szereplő Oliver Andersontól. Leány párosban Udvardy Panna az osztrák Mira Antonitsch oldalán a negyeddöntőig jutott, így a junior mezőnyben is elfogytak a magyarok Melbourne-ben.Szerző

Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed

A piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamat 0,25-0,50 százalékos sávján az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed).

A döntés indoklásában a Fed megerősítette az előző kamatdöntő ülésen kifejezett szándékát a monetáris szigorítás folytatására, a mindenkori makrogazdasági lehetőségek függvényében. A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) az előző ülésen, tavaly december 16-án emelte meg 25 bázisponttal a sávot 0,0-0,25 százalékról 0,25-0,50 százalékra. Az akkori döntés indoklásában a testület a mindenkori makrogazdasági adatok által indokolható mértékű, óvatos, fokozatos ütemű monetáris szigorítást helyezett kilátásba és "megengedő" monetáris politika folytatása mellett kötelezte el magát az esetleges jövendő kamatemelésekkel együtt is. A decemberi volt az első kamatemelés a 2006 óta. A Fed 2008 decembere óta tartotta gazdaságösztönző céllal zéró-közeli szinten az irányadó kamatot.

Szerző