Rendőrök elől menekült, ez lett a kocsiból - Sokkoló fotók!

Publikálás dátuma
2016.01.29. 09:18
MTI Fotó: Donka Ferenc
Menekülő embercsempész okozott balesetet az M5-ös autópályán Szeged közelében pénteken hajnalban, az elsődleges adatok szerint nyolcan sérültek meg - tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Várkonyi Gergely elmondta, hogy a szerb sofőr a megkülönböztető hang- és fényjelzést észlelve - eddig tisztázatlan körülmények között - nekihajtott az előtte haladó személygépkocsinak. Az ütközés következtében a két jármű az árokba csúszott. Az elsődleges adatok szerint a balesetben nyolc személy - köztük az embercsempész - sérült meg, őket a mentők kórházba szállították.

MTI Fotó: Donka Ferenc

MTI Fotó: Donka Ferenc

A főhadnagy közlése szerint a szerb férfi által vezetett autóban a megengedettnél többen, rajta kívül hatan utaztak.  Az embercsempészéssel gyanúsítható férfit a rendőrök a kórházban őrzik.

Szerző

Kiderült, hogyan hajthatták végre a koreai atomrobbantást

A CNN értesülései szerint a legújabb hírszerzési információk áttekintése és elemzése után Washingtonban úgy gondolják, hogy Észak-Korea hidrogénbomba alkotóelemeivel hajthatott végre január elején föld alatti kísérleti atomrobbantást.

A hírtelevízió a legújabb vizsgálatok eredményeit ismerő, meg nem nevezett amerikai kormányilletékesre hivatkozva közölte ezt pénteken. A híradás szerint a január 6-i robbantás hírszerzési adatainak körültekintő elemzései során jutottak arra a - véglegesnek nem tekinthető - megállapításra, hogy Észak-Korea "részleges, kudarcba fulladt kísérletet hajthatott végre egy hidrogénbombához tartozó valamifajta alkotóelemmel".

Mivel a teszt után vett levegőminták nem szolgáltak meggyőző eredményekkel, újból megvizsgálták a szeizmikus adatokat, és kiderült, hogy a robbantás kétszer olyan mélyen történt, mint azt korábban hitték, olyan mélységben, amely hidrogénbomba teszteléséhez szükséges. A szeizmikus adatok és hírszerzési információk azonban arra utalnak, hogy az atomkísérlethez használt eszköz nem volt teljesen működőképes. Nem kizárt, hogy az észak-koreaiak valóban azt hitték, sikeres kísérletet hajtottak végre hidrogénbombával, de Washingtonban úgy gondolják, hogy valószínűleg csak egyes alkotórészei robbantak fel, talán egy hidrogénbomba gyújtószerkezete lépett működésbe - jelentette a CNN.

Röviddel a január 6-i föld alatti robbantás után Josh Earnest amerikai szóvivő kétségbe vonta, hogy igazat mondott-e az észak-koreai vezetés, amikor sikeres hidrogénbomba-kísérletről számolt be. "Az első elemzések, amelyeket végeztünk, nem állnak összhangban azzal az észak-koreai állítással, miszerint sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtottak végre" - fogalmazott akkor Josh Earnest. A CNN pénteki híradására reagálva a Fehér Ház sajtóosztálya közölte, hogy Washington továbbra is tartja magát a korábbi állásponthoz.

Szerző

Csak átmeneti a forint felértékelődése

Publikálás dátuma
2016.01.29. 07:27

Bloomberg

A lap megszólaltatta a Commerzbank egyik londoni közgazdászát, aki többek között a forint helyzetéről is nyilatkozott. Úgy véli, csak átmeneti a forint felértékelődése, mert mögötte nem a magyar gazdaság teljesítménye áll, hanem a varsói politikai változások miatti "idegesség". Rosszabb lett Lengyelország hitelosztályzata, így a befektetők más helyet kerestek a térségben, hogy parkoltassák a pénzüket. A szakember szerint azonban az árfolyam március végére visszatérhet a 320-as szinthez az euróhoz képest. A jegybanknak is lépnie kell, várhatóan kénytelen lesz csökkenteni az alapkamatot, hacsak nem akar újból deflációt, amikor lejjebb viszi az inflációs előrejelzést, az együtt jár az arányos kamatvágásokkal. Az elemzők arra számítanak, hogy az idén ismét lassul a növekedés, s ha az Európai Központi Bank további könnyítést jelent be, és erre a Nemzeti Bank nem lép, akkor a forint fél éven belül a 300-as szint alá erősödhet.

Szerző