Előfizetés

Orbánt felszólították L. Simon átvilágíttatására

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy azonnali hatállyal végeztesse el L. Simon László rendkívüli nemzetbiztonsági átvilágítását, mert a párt véleménye szerint a Miniszterelnökség államtitkára eltitkolta több gazdasági érdekeltségét, ezért megvesztegethető és zsarolható.

Gréczy Zsolt, a párt szóvivője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján az Átlátszó cikkére hívta fel a figyelmet, amelyik szerint L. Simon László neve és hozzá köthető címek is találhatók azon cégek honlapcímeinek adatai között, amelyek az utóbbi időben számos esetben jutottak közpénzhez közbeszerzéseken keresztül. A politikus felszólította az államtitkárt, hogy számoljon el a "körülötte kialakult céghálóval". Hozzátette, hogy a DK kormányra kerülése esetén kivizsgáltatja a fideszes politikusok és a közpénzt elnyerő cégek közötti összefonódásokat.

888-botrány - Eltűntek az állami hirdetések Habony lapjáról

Eltűntek az állami hirdetések a Habony Árpádhoz köthető 888 portálról - szúrta ki az RTL Klub Híradója, miután hatalmas közfelháborodást keltett a G. Fodor Gábor vezette 888.hu egyik cikke, amiben - még az egyébként is primitív stílusú portáltól is meglepően - ordenáré módon írtak az MSZP-elnök feleségéről, Rába Tímeáról és családjáról. A lap főszerkesztőjét a cikk megjelenése után sokan támadták, többek között az ELTE rektora etikai eljárás megindítását kezdeményezte ellene. G. Fodor egyébként tegnap bocsánatot kért az írás miatt.

A Tóbiás József feleségével foglakozó cikk megjelenése előtt még voltak állami hirdetések a portálon, többek között egy Erzsébet-utalványt hirdető reklám is díszelgett a 888.hu címlapján, mára azonban már egy ilyen hirdetés sem látható az oldalon. A Kormányzati Tájékoztatási Központ nem árulta el, hogy mennyi pénzt költött az állam a Modern Media Group érdekeltségébe tartozó 888-on. Azt közölték, hogy soha nem adnak utasítást állami hirdetés visszavonására, mert az cenzúrának minősülne, aminek a kormány nem híve - számolt be a történtekről a csatorna.

Ahogy lapunk is megírta: Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnökének feleségéről, Rába Tímeáról cikkezett a 888.hu, elővéve több olyan fotót, amin az egykori szépségkirálynő meztelenül szerepel. A házaspár lányáról, Nináról is írtak, akiről megállapították, hogy vitathatatlanul szép, de nem tudják eldönteni, hogy mi lesz rosszabb: "ha apja politikai vagy anyja pornófotós nyomdokaiba lép".

Az MSZP elnöke az őt és családját gyalázó 888.hu-cikkre reagálva annyit közölt: a szükséges jogi lépéseket megtette, a cikkel kapcsolatban pedig nincs további mondanivalójuk. Később Tóbiás a Facebookon köszönetet mondott azoknak, akik kiálltak mellettük. 

Lukács Zoltán, a szocialisták alelnöke felszólította a Fideszt, hogy reagáljanak az ügyre, "G. Fodorék kenyéradó gazdáit" pedig arra, hogy takarítsák el a közéletből ezt a mocskot.

Az ELTE rektora szerdán etikai eljárás megindítását kezdeményezte G. Fodor Gábor ellen, aki tegnap közleményben kért bocsánatot. Mint írta, Az ember esendő. Az élet egyenetlen. Előfordul, hogy követünk el hibákat. (...) Eljött a bocsánatkérés ideje. Hibát követtem el, mert megengedtem, hogy a politikai viták hevében megsértsünk egy embert és a családját. Túlmentünk egy határon. Ezért elnézést kérek. Tanultam belőle. Nem fogom engedni, hogy még egyszer ilyen előfordulhasson - fogalmazott a portál főszerkesztője.

Áfacsalás - Megdöbbentő részletekre derült fény a letiltott jelentésből

Publikálás dátuma
2016.01.29. 12:27
Illusztráció: Thinkstock
Lesújtó tanulmányt írt az élelmiszeripari áfacsalásokról az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI), de a Földművelési Minisztérium nem hagyta, hogy megjelenjen – írja a Népszabadság. Az eltitkolt jövedelmek 2012-ben elérhették az 1200 milliárd forintot a magyar élelmiszer-gazdaság szereplői között a becsült adatok szerint.

A lap szerint a tanulmány még 2014-ben júniusában készült, a kutatás viszont 2012-re vonatkozik, amikor a tanulmány szerint úgy 650-1200 milliárd forintot titkolhattak el a magyar élelmiszeripar szereplői a NAV elől.

A tanulmány bemutatására még egy szakmai vitát is szervezett volna a kutatóintézet, aminek a meghívója a Népszabadság szerint még mindig elérhető az interneten. A tanulmány azonban nem jelent meg, mivel közlését az FM inkább megtiltotta.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) - amit Lázár János bürokráciacsökkentő programja alatt a földművelési tárcába akarnak olvasztani - a kutatás során csak összeolvasott elérhető nyilvántartásokat, amikből például kiderül, hogy mire elér 1000 magyar disznó Ausztriába, már csak 800 marad belőle, 200-at valószínűleg itthon feketén levágnak. A tanulmány szerint a feketegazdaság megyéktől függően 32,5 és 49,9 százalék között mozog.

A rejtett gazdaság mértéke 2012-ben 650 és 1200 milliárd forint között lehetett ebben az ágazatban, ideértve az elcsalt, emiatt illegális jövedelemnek minősülő, zsebre tett áfát is. Brutális összegről van szó, ha figyelembe vesszük, hogy ugyanabban az évben a hazai forrásból, uniós társfinanszírozásból és tisztán uniós forrásokból együttesen kevesebb mint 650 ­milliárd forint áramlott az ága­zatba - írja a napilap.