Ismeretlen pszichoaktív szer ütötte ki a törökszentmiklósiakat - Új infók!

Publikálás dátuma
2016.01.29. 16:17
Illusztráció/Getty Images
Több embert is súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes, új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt péntek délelőtt és csütörtök éjszaka. Az M1 aktuális csatorna péntek esti Híradójában elhangzott: másfél nap alatt hat fiatalt vittek kórházba eszméletlen állapotban kábítószer-fogyasztás miatt, két várandós asszonyon császármetszést kellett végrehajtani, jelenleg az intenzíven vannak, az újszülötteket a fővárosi gyermekklinikára vitték. A Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a megbetegedésekkel kapcsolatban őrizetbe vett egy 39 éves helybéli férfit.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy az elsődleges orvosi vélemény szerint valamilyen veszélyes, új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt kerültek rövid időn belül eszméletlen állapotba az érintettek. A megyei rendőr-főkapitányság közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy - az eddigi információk szerint - olyan új, veszélyes szer jelent meg a kábítószer-fogyasztók között, amely rövid időn belül életveszélyes állapotot idézhet elő. Arra figyelmeztették a lakosságot, hogy tartózkodjon mindennemű kábítószer, illetve pszichoaktív anyag fogyasztásától. Mindenkit arra kértek, hogy figyeljen környezetére, családtagjaira, ismerőseire, és ha bármi gyanúsat tapasztalnak, értesítsék a rendőrséget.

Az M1 aktuális csatorna péntek esti Híradójában elhangzott: másfél nap alatt hat fiatalt vittek kórházba eszméletlen állapotban kábítószer-fogyasztás miatt. Ecseki Tímea, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet ügyeletes orvosa elmondta: két fiatal, várandós nő is a kórházukba került, rajtuk császármetszést is végre kellett hajtani. A két nőt az intenzív osztályon ápolják. Hozzátette: ismeretlen eredetű drogot, úgynevezett kristályt fogyaszthattak. A rendőrség pénteken őrizetbe vett egy 39 éves helybéli férfit.

Az M1 tudósítója a helyszínről bejelentkezve elmondta: a két kismama mellett három fiatal férfit is a kórházban ápolnak, egy férfit "nagyon súlyos állapotban" Budapestre szállítottak, az újszülötteket pedig ugyancsak a fővárosba, az 1-es számú gyermekklinikára vitték. Elek István, a Péterfy Sándor utcai kórház osztályvezető főorvosa megerősítette: egy fiatal férfit kórházukba szállítottak Szolnokról, a fiatalembernek jelenleg "támogatják a légzését", de javul az állapota, szombaton tervezik felébreszteni.

Kardos József, az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Mentőszervezet Jász-Nagykun-Szolnok megyei kirendeltségének vezető mentőtisztje elmondta: a hat fiatal közül négyet vittek a mentők a Hetényi-kórházba pszichoaktív anyag fogyasztása miatt Törökszentmiklósról: csütörtök éjjel egy 28 éves várandós nőt, háromnegyed óra elteltével egy fiatalembert, majd később még egy fiatal férfit. Péntek délelőtt súlyos állapotban vittek a Hetényi-kórházba egy fiatal, 26-28 éves férfit, egy másik törökszentmiklósi címről. Őt Budapestre vitték tovább a Péterfy-kórház toxikológiai osztályára.

Zacher Gábor: skandalum, ami Törökszentmiklóson történt

A toxikológus szakember szerint a magyar kábítószer-történetben még nem fordult elő, hogy ilyen súlyos, tömeges túladagolás két várandós nőt is érintsen, ráadásul a császármetszéssel világra jött újszülöttek is nagyon rossz általános állapotban vannak. Zacher Gábor elmondta: a fiatalok ismert szereket, úgynevezett alfa-PVP-t, illetve pentedront fogyasztottak, amelyek két-három éve jelentek meg a piacon, nagyon "népszerűek" és sokat is foglalnak le belőlük a rendőrök. Mindkét szer - tette hozzá - önmagában is alkalmas arra, hogy életveszélyes állapotot okozzon, de együtt különösen. A túladagolás tünetei között van a szapora szívműködés, érösszehúzódás, magas vérnyomás, a testhőmérséklet extrém emelkedése, és halmozott görcsrohamok. Zacher Gábor elmondta azt is: lehet, hogy túl tiszta volt az a szer, amelyet a fiatalok fogyasztottak. Azt mondta: biztos, hogy valamilyen fantázianéven vették a port a drogkereskedőtől, és nem tudták, hogy mi a hatása vagy milyen anyagok kombinációjából áll.

Szerző
Frissítve: 2016.01.30. 09:15

Milliós kártérítésben bízik Darnyi Tamás

A Ronai and Ronai Ügyvédi Iroda képviseli Darnyi Tamás többszörös olimpiai bajnok úszót abban a kártérítési perben, amelyet a ma Amerikában edzőként dolgozó Darnyi Tamás indított a másfél évvel ezelőtti balesete ügyében. Az iroda szerint az olimpiai bajnok maradandó sérülést szenvedett, amikor kerékpárjával közlekedett, és elütötte egy teherautó - írja az Amerikai Népszava.

A kerékpározó Darnyi Tamást 2014 májusában egy teherautó ütötte el Floridában, nem messze az otthonától. A többszörös olimpiai bajnok biciklivel indult feleségének virágot venni Delray Beachen, amikor elgázolták. A sofőr a baleset után elhajtott, és csak percekkel később tért vissza a kulcscsonttörést szenvedett négyszeres olimpiai bajnok magyar úszóhoz. 

Holly Ostrov Ronai szerint a balesetet okozó cégnek vállalnia kell a felelősséget, mert egy volt olimpiai bajnok úszó sérült meg, akit jelentős mértékben akadályoz az életvitele és az edzői munkája szempontjából is a bekövetkezett sérülés. Rónai Péter ügyvéd szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy a sofőr először cserbenhagyta az áldozatát, elment a helyszínről, és csak később tért vissza. Ez arra utal, hogy a sofőr tisztában lehetett azzal, hogy ő a hibás. Cége ezt most vitatja.

„A gázoló férfit alkalmazó cég azt mondja, hogy Darnyi Tamás volt a hibás. Szerintük a sofőr időben indexelt kanyarodás előtt. Miután elütötte ügyfelemet, visszament a helyszínre, és segített neki. A kiérkező rendőrök úgy vették fel a jegyzőkönyvet, mintha Tamás lett volna a vétkes, a mi álláspontunk ennek az ellenkezője: cserbenhagyták ügyfelemet” – idézte a Blikk a Story magazinnak nyilatkozó Rónai Péter ügyvédet.

Az ügyvédi Iroda szerint az úszó másfél év után sem épült még fel teljesen, ezért milliós kártérítést szeretne, de a cég csupán 10 ezer dollárt fizetne.

Szerző

Lemondta a Fed-kupát a teniszcsillag

Publikálás dátuma
2016.01.29. 14:41
FOTÓ: Andy Lyons/Getty Images
Yanine Wickmayer, a legjobban jegyzett belga női teniszező lemondta a Fed Kupa-szereplést, így a magyarok ellen sem lép pályára az euro-afrikai zóna I-es csoportjának jövő heti, izraeli tornáján.

A Magyar Tenisz Szövetség pénteken, a Twitter-oldalán számolt be a világranglistán 41., 26 esztendős játékos döntéséről. A belgákhoz hasonlóan a magyarok is legjobbjuk nélkül készülnek, Babos Tímea ugyanis már korábban bejelentette, hogy idén kihagyja a Fed Kupát, mivel az egyéni pontszerzésre koncentrál, hogy biztos legyen az olimpiai részvétele.

A 14 válogatott csoportmérkőzéseire szerdán, csütörtökön és pénteken kerül sor Eilatban. A négy csoportgyőztes szombaton a rájátszásban dönt arról, melyik két csapat jut fel a világcsoport II rájátszásába. A csoportok utolsó helyezettjei arról döntenek, melyik két csapat esik ki az euro-afrikai zóna II-es csoportjába, a helyosztókat szintén szombaton játsszák.

A résztvevő országok:

Belgium, Bulgária, Horvátország, Észtország, Grúzia, Nagy-Britannia, Magyarország, Izrael, Lettország, Portugália, Dél-afrikai Köztársaság, Svédország, Törökország, Ukrajna

Szerző