Vizes vb, Dagály - Gyárfás nélkül változnak a tervek?

Publikálás dátuma
2016.01.30. 14:29
MTI Fotó: Illyés Tibor
Javában épül az új Dagály uszoda, „a ház” szerkezete már áll, azonban a tervezés és a kivitelezés nem zökkenőmentes. Időközben ugyanis módosultak a követelmények: a világbajnokság mellett már az olimpiai követelményeknek is meg kell felelnie az épülő komplexumnak, így át kellett variálni az eredeti terveket - írja az Origo. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke úgy nyilatkozott lapunknak: ő nem tud arról, hogy a világbajnokságra jóváhagyott tervek változnának.

„A korábbi terveket azért kellett átdolgozni, mert a tervezés alatt változott meg az a stratégia, hogy az épületnek mi is lesz a pontos funkciója” – mondta a portálnak Ferenc Marcell Ybl-díjas építész, az épülő úszóaréna tervezője. Az eredeti tervek ugyanis még arról szóltak, hogy a 2019-es világbajnokságra készüljön el az új Dagály uszoda.

Mivel a főváros pályázik a 2024-es olimpiára is, ezért döntött úgy a kormány, hogy olyan uszoda épüljön, amely adott esetben megfelel az ötkarikás játékok kritériumainak isA legfontosabb ilyen követelmény a nézőszám, azaz a komplexumnak – olimpia esetén – be kell tudnia fogadni 20 ezer nézőt. A korábbi tervek még csak a vb-vel kalkuláltak, ahol ennél kevesebb is elegendő. A jelenlegi, ideiglenesre tervezett lelátók a vb-üzemmódban 15 ezer néző befogadására alkalmasak.

<span>Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke (j), Cornel Marculescu, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA ügyvezető igazgatója (j) és Julio Cesar Maglione, a FINA elnöke&nbsp;</span>MTI Fotó: Illyés Tibor

Gyárfás Tamás, Cornel Marculescu és Julio Cesar Maglione. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az eredeti tervek szerint egy patkó elrendezésű, aszimmetrikus lelátóval épült volna meg a Dagály, amelynek a fő lelátója a Duna felőli oldalon lett volna, míg a 8000 fő befogadására alkalmas ideiglenes lelátókat a Népfürdő utca felől építették volna hozzá az épülethez.

A módosult követelményrendszer miatt a hétköznapi használatban 5000 fős létesítményt a vb idejére 15 ezer fősre bővítik. Azonban egy esetleges olimpia idején már 20 ezer hely kell, tehát az állandó székeken felül plusz 15 ezer férőhelyes ideiglenes lelátóval kell majd bővíteni az épületet, a tervezőknek egy ennek megfelelő komplexumot kellett megálmodniuk. „Ezt már nem tudtuk aszimmetrikus, azaz egyoldalú lelátóval biztosítani, így az új tervben már az volt a kiindulási pont, hogy a háznak szimmetrikusnak kell lennie” – mondta Ferenc Marcell a portálnak.

A változtatások híre kapcsán többekben felvetődött a kérdés, hogy vajon ez egyet jelenthet-e azzal, hogy a fővárosiak számára lényegében megszűnik a Dagály Strandfürdő. Szaniszló Sándor, az MSZP fővárosi politikusa úgy tájékoztatta a Népszavát, hogy tudomása szerint az olimpiai elképzelés nem fogja megváltoztatni az eredeti terveket, és a kormány az ígéreteinek híven fejleszteni fogja a népszerű fürdőt. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke nem tud arról, hogy a világbajnokságra jóváhagyott tervek változnának, az éppen Budapesten tartózkodó FINA-vezetők egybehangzóan elégedetten nyilatkoztak a beruházás pillanatnyi állásáról, szerintük minden a terveknek megfelelően halad.

<span>Elöl Cornel Marculescu, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA ügyvezető igazgatója (k), valamint Julio Cesar Maglione, a FINA elnöke (j2) és Gyárfás Tamás,</span>MTI Fotó: Illyés Tibor

Elöl Cornel Marculescu, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA ügyvezető igazgatója, valamint Julio Cesar Maglione, a FINA elnöke és Gyárfás Tamás. MTI Fotó: Illyés Tibor

Gyárfás azt is elmondta lapunknak, hogy tudomása szerint a Dagály inkább csak nyer a világbajnokság megrendezésével, hiszen egyes részeit modernizálják, az 50 méteres medencéjét pedig alkalmassá teszik a 2017-es világbajnokság után azonnal kezdődő Masters versenyekre, amelyen több, mint tízezer sportoló vesz majd részt.

Azzal kapcsolatban, hogy a vasárnapi FINA-gálán ki veszi át Hosszú Katinka nevében a díjat, az elnök nem kívánt nyilatkozni. 

Gyárfásék fogadást adtak a FINA-vezetőknek
A hétvégén Budapesten ülésezik a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA), amelynek vezető testülete, a Büro tiszteletére Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a 2017. évi magyarországi világbajnokság szervezőbizottságának elnöke Gyárfás Tamás társelnökkel együtt péntek este fogadást adott.  Gyárfás Tamás, aki FINA-alelnöki minőségében vesz részt az ülésen, elöljáróban elmondta, a voksolás mellett több más fontos napirendről is tárgyal a testület, így például az úszás világnapjának bevezetéséről. 
"Ez magyar javaslat, az elmúlt években megrendezett Magyar úszás napjának sikerén felbuzdulva éreztük úgy, hogy világszerte is lehetne egyazon napon hasonló rendezvényeket tartani - jelentette ki, majd így folytatta: - Nálunk ugyebár az a legfontosabb, hogy a központi, balatonfüredi rendezvény mellett az ország számos nagyvárosában az uszodák, strandok ingyenesen várják az érdeklődőket, így tízezrek tobzódnak a vízben egyszerre. Most ugyanez lenne a cél - tízmilliókkal."

Szerző

Gyárfás: ez lenne a cél - tízmilliókkal

A hétvégén Budapesten ülésezik a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA), amelynek vezető testülete, a Büro tiszteletére Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a 2017. évi magyarországi világbajnokság szervezőbizottságának elnöke Gyárfás Tamás társelnökkel együtt péntek este fogadást adott. 

A hazai sportági szövetség szombati híre szerint a miniszter köszöntőjében hangsúlyozta: megtiszteltetés Magyarország számára, hogy egymás után rendezheti a rangos FINA-eseményeket. Az pedig - tette hozzá Seszták Miklós - személy szerint neki fontos, hogy ha csak szűk két évre is, de a FINA csapatába tartozhat, hiszen a nemzetközi szövetség eseményei a világ legsikeresebb sportrendezvényei közé tartoznak. A miniszter hangsúlyozta, a szervezőbizottság tökéletes feltételeket fog garantálni 2017-ben is, hogy a FINA sikersorozata folytatódjék. A budapesti Büro-ülésen döntenek a 2021. évi világbajnokság helyszínéről. Három igen erős pályázó van versenyben, amelyek már több nagy esemény házigazdái voltak: a katari Doha (2014, rövidpályás vb), a japán Fukuoka (2001, FINA-vb) és a kínai Nancsing (2014, ifjúsági olimpia). Gyárfás Tamás, aki FINA-alelnöki minőségében vesz részt az ülésen, elöljáróban elmondta, a voksolás mellett több más fontos napirendről is tárgyal a testület, így például az úszás világnapjának bevezetéséről. 

"Ez magyar javaslat, az elmúlt években megrendezett Magyar úszás napjának sikerén felbuzdulva éreztük úgy, hogy világszerte is lehetne egyazon napon hasonló rendezvényeket tartani - jelentette ki, majd így folytatta: - Nálunk ugyebár az a legfontosabb, hogy a központi, balatonfüredi rendezvény mellett az ország számos nagyvárosában az uszodák, strandok ingyenesen várják az érdeklődőket, így tízezrek tobzódnak a vízben egyszerre. Most ugyanez lenne a cél - tízmilliókkal."

A beszámoló kitért rá, hogy a Büro tagjai az ülés kezdetén egy-egy róluk mintázott babát kaptak ajándékba a magyar szervezőktől. A FINA-ülés vasárnapi zárónapján, este a Vigadóban nagyszabású gálán köszöntik az elmúlt év legjobb sportolóit, igaz, sokan hiányoznak majd, így a magyarok közül például a kazanyi világbajnokságon két aranyérmet nyert Hosszú Katinka, valamint a 200 méter pillangón első Cseh László is - mindketten Luxemburgban versenyeznek.

Az eseményen a FINA minden szakágának legjobbjait elismerik majd, így az úszók, szinkronúszók, műugrók, óriás-toronyugrók, nyíltvízi úszók és vízilabdázók (legjobb csapat) kapnak díjakat. Az egyes szakágakban korábban három magyar siker született, Hosszú Katinka (2014), Risztov Éva (2012) és Varga Dénes (2013) nyerte el a rangos elismerést.

Szerző

Németh eligazolt Kansasből

Publikálás dátuma
2016.01.30. 13:42
FOTÓ: Kyle Rivas/Getty Images
Az észak-amerikai sportsajtóban felröppenő hírek egyik percről a másikra hivatalossá váltak: Németh Krisztián Katarban folytatja a pályafutását, a magyar válogatott csatár az al-Garafához szerződött - írja az Nso.hu.

Néhány perccel azután, hogy a kansascity.com és a thebluetestament.com című portál értesüléseire hivatkozva az Nso.hu beszámolt róla, hogy a magyar válogatott csatár Katarban folytathatja a pályafutását, a Sporting Kansas City a hivatalos honlapján megerősítette a hírt: Németh Krisztián az al-Garafához szerződött.

Az SKC nem hozta nyilvánosságra Németh vételárát, de az biztos, hogy az MLS szabályzata szerint az átigazolási díjnak csak a kétharmada illeti meg az észak-amerikai klubot. Az al-Garafa a hivatalos honlapján még nem jelentette be a támadó szerződtetését, akinek az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálatokon még át kell esnie.

Szerző