Előfizetés

Vizes vb, Dagály - Gyárfás nélkül változnak a tervek?

Publikálás dátuma
2016.01.30. 14:29
MTI Fotó: Illyés Tibor
Javában épül az új Dagály uszoda, „a ház” szerkezete már áll, azonban a tervezés és a kivitelezés nem zökkenőmentes. Időközben ugyanis módosultak a követelmények: a világbajnokság mellett már az olimpiai követelményeknek is meg kell felelnie az épülő komplexumnak, így át kellett variálni az eredeti terveket - írja az Origo. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke úgy nyilatkozott lapunknak: ő nem tud arról, hogy a világbajnokságra jóváhagyott tervek változnának.

„A korábbi terveket azért kellett átdolgozni, mert a tervezés alatt változott meg az a stratégia, hogy az épületnek mi is lesz a pontos funkciója” – mondta a portálnak Ferenc Marcell Ybl-díjas építész, az épülő úszóaréna tervezője. Az eredeti tervek ugyanis még arról szóltak, hogy a 2019-es világbajnokságra készüljön el az új Dagály uszoda.

Mivel a főváros pályázik a 2024-es olimpiára is, ezért döntött úgy a kormány, hogy olyan uszoda épüljön, amely adott esetben megfelel az ötkarikás játékok kritériumainak isA legfontosabb ilyen követelmény a nézőszám, azaz a komplexumnak – olimpia esetén – be kell tudnia fogadni 20 ezer nézőt. A korábbi tervek még csak a vb-vel kalkuláltak, ahol ennél kevesebb is elegendő. A jelenlegi, ideiglenesre tervezett lelátók a vb-üzemmódban 15 ezer néző befogadására alkalmasak.

<span>Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke (j), Cornel Marculescu, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA ügyvezető igazgatója (j) és Julio Cesar Maglione, a FINA elnöke&nbsp;</span>MTI Fotó: Illyés Tibor

Gyárfás Tamás, Cornel Marculescu és Julio Cesar Maglione. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az eredeti tervek szerint egy patkó elrendezésű, aszimmetrikus lelátóval épült volna meg a Dagály, amelynek a fő lelátója a Duna felőli oldalon lett volna, míg a 8000 fő befogadására alkalmas ideiglenes lelátókat a Népfürdő utca felől építették volna hozzá az épülethez.

A módosult követelményrendszer miatt a hétköznapi használatban 5000 fős létesítményt a vb idejére 15 ezer fősre bővítik. Azonban egy esetleges olimpia idején már 20 ezer hely kell, tehát az állandó székeken felül plusz 15 ezer férőhelyes ideiglenes lelátóval kell majd bővíteni az épületet, a tervezőknek egy ennek megfelelő komplexumot kellett megálmodniuk. „Ezt már nem tudtuk aszimmetrikus, azaz egyoldalú lelátóval biztosítani, így az új tervben már az volt a kiindulási pont, hogy a háznak szimmetrikusnak kell lennie” – mondta Ferenc Marcell a portálnak.

A változtatások híre kapcsán többekben felvetődött a kérdés, hogy vajon ez egyet jelenthet-e azzal, hogy a fővárosiak számára lényegében megszűnik a Dagály Strandfürdő. Szaniszló Sándor, az MSZP fővárosi politikusa úgy tájékoztatta a Népszavát, hogy tudomása szerint az olimpiai elképzelés nem fogja megváltoztatni az eredeti terveket, és a kormány az ígéreteinek híven fejleszteni fogja a népszerű fürdőt. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke nem tud arról, hogy a világbajnokságra jóváhagyott tervek változnának, az éppen Budapesten tartózkodó FINA-vezetők egybehangzóan elégedetten nyilatkoztak a beruházás pillanatnyi állásáról, szerintük minden a terveknek megfelelően halad.

<span>Elöl Cornel Marculescu, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA ügyvezető igazgatója (k), valamint Julio Cesar Maglione, a FINA elnöke (j2) és Gyárfás Tamás,</span>MTI Fotó: Illyés Tibor

Elöl Cornel Marculescu, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA ügyvezető igazgatója, valamint Julio Cesar Maglione, a FINA elnöke és Gyárfás Tamás. MTI Fotó: Illyés Tibor

Gyárfás azt is elmondta lapunknak, hogy tudomása szerint a Dagály inkább csak nyer a világbajnokság megrendezésével, hiszen egyes részeit modernizálják, az 50 méteres medencéjét pedig alkalmassá teszik a 2017-es világbajnokság után azonnal kezdődő Masters versenyekre, amelyen több, mint tízezer sportoló vesz majd részt.

Azzal kapcsolatban, hogy a vasárnapi FINA-gálán ki veszi át Hosszú Katinka nevében a díjat, az elnök nem kívánt nyilatkozni. 

Gyárfásék fogadást adtak a FINA-vezetőknek
A hétvégén Budapesten ülésezik a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA), amelynek vezető testülete, a Büro tiszteletére Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a 2017. évi magyarországi világbajnokság szervezőbizottságának elnöke Gyárfás Tamás társelnökkel együtt péntek este fogadást adott.  Gyárfás Tamás, aki FINA-alelnöki minőségében vesz részt az ülésen, elöljáróban elmondta, a voksolás mellett több más fontos napirendről is tárgyal a testület, így például az úszás világnapjának bevezetéséről. 
"Ez magyar javaslat, az elmúlt években megrendezett Magyar úszás napjának sikerén felbuzdulva éreztük úgy, hogy világszerte is lehetne egyazon napon hasonló rendezvényeket tartani - jelentette ki, majd így folytatta: - Nálunk ugyebár az a legfontosabb, hogy a központi, balatonfüredi rendezvény mellett az ország számos nagyvárosában az uszodák, strandok ingyenesen várják az érdeklődőket, így tízezrek tobzódnak a vízben egyszerre. Most ugyanez lenne a cél - tízmilliókkal."

Elképesztő! Ritka középkori leletre bukkantak Kengyelnél

Publikálás dátuma
2016.01.30. 12:44
Illusztráció: Thinkstock
Késő középkori, minden bizonnyal a 14. században készült nehézlovassági kardot találtak Kengyel határában civil lakosok - közölte a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze, hangsúlyozva: rendkívül ritka leletről van szó.

Kertész Róbert elmondta: az egyenes, kétélű vaskard földmunkák alkalmával egy mezőgazdasági művelés alatt álló területről került elő.  A kard pengéjének hegye letört, jelenlegi hosszúsága 615 milliméter, eredetileg azonban legalább 300 milliméterrel hosszabb lehetett, tehát meghaladta a 900 millimétert - tájékoztatott. 

A penge és a markolat közötti egyenes keresztvas teljes épségben megmaradt, a markolathoz és az annak végén található nyolcszögű markolatgombhoz hasonlóan - mondta a régész az 1,3 kilogrammos fegyverről. Kertész Róbert arról is beszámolt, hogy a nehézlovassági kardot másfélkezes kardnak is szokták hívni. Ennek oka, hogy eltérően a korábbi kardoktól, hosszú markolattal rendelkezett, amelyre két kézzel is rá lehetett fogni, mégis elég könnyű volt ahhoz, hogy egy kézzel is lehessen forgatni - jegyezte meg. Hozzátette: a Damjanich János Múzeum birtokában eddig egyetlen ilyen kard sem volt, csak egy ehhez hasonló, 13. századból származó. Kiemelte: köszönet jár a kard megtalálóinak, akik térítésmentesen ajánlották fel az elég jó állapotban levő fegyvert a múzeumnak. A restaurálás után a nyilvánosságnak is bemutatják a ritkaságot - tette hozzá.

MSZP: ezeket nem tudja biztosítani a családoknak a Fidesz

Az MSZP szerint kijelenthető, hogy a kormány családpolitikája nem működik, hiszen kevés gyermek születik és kevés új lakás épül.

Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egy kormány családpolitikájának sikeressége jól mérhető a születési adatokkal: 2011-ben soha nem látott mértékben csökkent a születésszám, mintegy 88 ezer baba jött világra, és az utóbbi években csak minimálisan nőtt ez a szám.

Hozzátette, hogy mindössze 0,1 százalékos javulás történt az elmúlt egy évhez képest a legfrissebb adatok szerint. Hasonlóan beszédes adat - folytatta - , hogy száz éve nem volt ilyen alacsony az új lakások száma Magyarországon: mintegy 8000 lakást építettek 2014-ben, miközben még a gazdasági válság kirobbanásakor is csaknem 40 ezer új otthon épült az országban.

"Ahhoz, hogy ma egy pár gyermeket tudjon vállalni, biztonságra kiszámíthatóságra, biztos megélhetést nyújtó fizetésre és megfelelő lakhatásra van szükség. A Fidesz-KDNP-kormány pont ezeket nem tudja hat éve garantálni a magyar családoknak" - mondta Bangóné Borbély Ildikó.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) decemberben bejelentett kiterjesztése körül a politikus szerint még mindig csak a "káosz" tapasztalható, és továbbra sem tisztázott, hogy pontosan milyen feltételekkel vehetik ezt igénybe a magyar családok.