Rosszul lettek, elájultak az utasok egy repülőn

Publikálás dátuma
2016.01.30. 20:21
Illusztráció: Thinkstock
Az American Airlines AA109 jelű járatán szerdán többen is rosszul lettek, ismeretlen okok miatt. A gép 24 órával az eset után újra felszállt. Pénteken egy Brazíliába tartó gépen is hasonló eset történt.

Szerdán két utas és hét dolgozó lett rosszul a repülőgépen, többen el is ájultak. A londoni Heathrow repülőtérről induló gép Los Angelesbe tartott, amikor a stewardessek és az utasok rosszul lettek. Megkérdezték, hogy van-e az utasok között orvos, ezután a repülő kapitánya Izland fölött visszafordult a géppel. Mentők és a tűzoltók vették körbe a gépet, miután a felszállás után öt órával landolt, de addigra az emberek már jól érezték magukat, ezért elengedték őket.

A légitársaság a repülőn kicserélte a légkondicionáló szűrőjét, aztán egy órás tesztrepülésre küldte csütörtökön. A repülővel nem volt gond, ezért visszaállították az utasszállítók közé.

Az American Airlines szóvivője azt mondta, hogy a társaságnak naponta 7 ezer járata indul, de eddig még csak egyszer hallott hasonló esetről. Egyes elképzelések szerint a szellőző berendezés bocsáthatott ki olyan anyagot, ami miatt rosszul lettek az emberek. 

Egy másik American Airlines gépen pénteken ismét rosszul lettek az utasok. A repülő Brazíliából tartott az Egyesült Államokba, és több mint 30 ezer láb, azaz majdnem 1 kilométer magasan repült, amikor a repülőn dolgozó emberek közül hárman rosszul lettek - írta a Mirror információi alapján a faktor.hu.

Szerző

Belügyminiszter: fenyeget a veszély, hogy megszűnik Schengen

Az Európai Unió megértette, hogy a migrációs válság kezelésében változtatnia kell politikáján - jelentette ki Milan Chovanec cseh belügyminiszter abban az interjúban, amelyet a Novinky.cz hírportál közölt szombaton. Ha ezt az EU mégsem tenné meg, akkor a miniszter szerint az a veszély fenyeget, hogy az újabb migrációs hullám érkeztével megszűnik a keretei között szabad mozgást biztosító schengeni térség. 

"Európa álláspontja változóban van. Az Európai Bizottság végre felrótta Görögországnak, hogy a regisztrációs központjai (hot spotok) nem úgy működnek, ahogy kellene. Mi régen mondjuk, hogy ez a probléma létezik, de mindig elhallgattattak. Most egyszerre ez megváltozott. A németországi és a norvégiai vita ma már más és az államok másképpen viselkednek" - mutatott rá Milan Chovanec.  

A miniszter szerint újabb nagy bevándorlási hullámmal kell számolni, ha egy hónapon belül nem változnak meg a migránsokat érintő játékszabályok. "Emellett megjelenik a legális migráció is, mert az az 1,1 millió migráns, akit Németországban, az északi államokban, Hollandiában és Belgiumban regisztráltak, családegyesítésre fog törekedni. Az eddigi jogi szabályozás szerint erre lehetőségük van" - állította a cseh belügyminiszter. Úgy véli, hogy ezen a legális bevándorlási úton a közeljövőben akár hárommillió újabb migráns is érkezhet Európába.

"Ez egy olyan dolog, amelyről nemigen esik szó, de az asztalon van" - húzta alá Chovanec.  Leszögezte, hogy az Európai Unióban meg kell szüntetni a kétféle mércét, az államok kétféle megítélését, s a valós problémákra kell fordítani a figyelmet.

"Tanúi voltunk annak, ahogy az Európai Parlament +grillezte+ Lengyelországot néhány lengyel törvény megváltoztatása miatt, ugyanakkor láttuk azt is, hogy milyen hosszú ideig tűrték meg azt, hogy a görögök nem oldották meg azokat a problémákat, amelyeket meg kellett volna oldaniuk. Mindenkit egyforma mércével kellene mérnünk" - mondta Milan Chovanec. Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése azonban azt jelzi, hogy a helyzet változóban van - jegyezte meg a miniszter. 

Chovanec bízik abban, hogy Görögország megérti a helyzet súlyosságát, azt hogy esetleg "kenyértörésre kerülhet sor" és kizárhatják a schengeni övezetből. A cseh belügyminiszter az interjúban megismételte a visegrádi négyek közös álláspontját, hogy jelenleg a legsürgősebb feladat a külső schengeni határok védelmének a megerősítése. Szerinte bármennyire is szeretné a cseh lakosság többsége, hogy lezárják Csehország határait, ez nem lehetséges, mert egy ilyen lépés egy-két hónapon belül rendkívül súlyos károkat okozna a cseh gazdaságnak. 

Szerző

Merkel csalódott Európában

Publikálás dátuma
2016.01.30. 19:25
Korábban Merkel több olyan fotóval hergelte a jobboldaliakat, amin menekültekkel szelfizett. FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Angela Merkel német kancellár szerint ha véget ér a háború, a menekülteknek vissza kell térniük oda, ahonnan jöttek. Tovább kell csökkenteni a Németországba érkező menekültek számát, és meg kell akadályozni, hogy az tavasszal ismét növekedésnek induljon - fogalmazott Merkel a Kereszténydemokrata Unió egyik rendezvényén Neubrandenburgban. Amikor viszont arról beszélt, hogy nem fér a fejébe, hogy az 500 millió lakosú EU miért ne tudna egymillió szíriait befogadni, a jobboldali párt hívői kifütyülték a kancellárt.

Merkel az általa vezetett Kereszténydemokrata Unió neubrandenburgi rendezvényén hangsúlyozta, hogy a hazájukban folyó háború végével a menekülteknek vissza kell térniük oda. Azt is megjegyezte, hogy a tavaly Németországba érkezett menekültek többsége csak átmeneti védelemben részesül, azaz nem kapott teljes menekültstátust.

Merkel pártjának tagjai előtt elmondta, nem elégedett a kérdésben az Európai Unióban folyó együttműködéssel, mindazonáltal a menekültválságot csak uniós szinten, az érkezők tagállamok közti elosztásával lehet megoldani. Arra is figyelmeztetett, hogy a határok lezárása és a schengeni övezet felbomlása komoly gazdasági kárt okozna Németországnak.

A német kancellár hangsúlyozta, hogy az EU külső határainak védelmét biztonsági okokból meg kell erősíteni. Megjegyezte továbbá: megérti, hogy a keleti tagállamok nem tudnak akkora terheket viselni, mint Németország, de amikor egy uniós ország nem hajlandó muszlimokat befogadni, azzal a közös európai uniós értékek ellen vét. Ugyanakkor Angela Merkel azt is aláhúzta, nem fér a fejébe, hogy az 500 millió lakosú EU miért ne tudna egymillió szíriait befogadni. „Ez nem fest túl jó képet a kontinensünkről” – mondta a német kancellár.

Amikor Merkel arról beszélt, hogy csalódott Európában a menekültválság kezelése és a belső határok lezárása miatt, a jobboldali Alternatíva Németországnak nevű párt hívei kifütyülték a kancellárt.

 

Szerző