Előfizetés

Drogbotrány - Újra megszólalt a toxikológus

Nem annyira az eladókon, hanem inkább a vásárlókon múlik, hogy működik-e a kábítószerüzlet - mondta Zacher Gábor toxikológus a köztévében.

Hozzátette, hiába fogják el a "dílert", amíg van kereslet, addig jön helyette másik. A vásárlói oldalon van szükség értékrendváltozásra, hogy "merjenek jó döntést hozni" az emberek - hangsúlyozta. Beszélt arról is, sokszor az eladó sem tudja, valójában milyen szert árul.

A toxikológus erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy több embert - köztük két várandós nőt - súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes, új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt az elmúlt napokban.

Ahogy lapunk is beszámolt róla: másfél nap alatt hat fiatalt vittek kórházba eszméletlen állapotban kábítószer-fogyasztás miatt. Ecseki Tímea, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet ügyeletes orvosa elmondta: két fiatal, várandós nő is a kórházukba került, rajtuk császármetszést is végre kellett hajtani. A két nőt az intenzív osztályon ápolják. Hozzátette: ismeretlen eredetű drogot, úgynevezett kristályt fogyaszthattak. A rendőrség pénteken őrizetbe vett egy 39 éves helybéli férfit.

Az M1 tudósítója a helyszínről bejelentkezve elmondta: a két kismama mellett három fiatal férfit is a kórházban ápolnak, egy férfit "nagyon súlyos állapotban" Budapestre szállítottak, az újszülötteket pedig ugyancsak a fővárosba, az 1-es számú gyermekklinikára vitték.

Zacher Gábor korábban úgy nyilatkozott, hogy a magyar kábítószer-történetben még nem fordult elő, hogy ilyen súlyos, tömeges túladagolás két várandós nőt is érintsen, ráadásul a császármetszéssel világra jött újszülöttek is nagyon rossz általános állapotban vannak. Zacher Gábor elmondta: a fiatalok ismert szereket, úgynevezett alfa-PVP-t, illetve pentedront fogyasztottak, amelyek két-három éve jelentek meg a piacon, nagyon "népszerűek" és sokat is foglalnak le belőlük a rendőrök. Mindkét szer - tette hozzá - önmagában is alkalmas arra, hogy életveszélyes állapotot okozzon, de együtt különösen. A túladagolás tünetei között van a szapora szívműködés, érösszehúzódás, magas vérnyomás, a testhőmérséklet extrém emelkedése, és halmozott görcsrohamok. Zacher Gábor elmondta azt is: lehet, hogy túl tiszta volt az a szer, amelyet a fiatalok fogyasztottak. Azt mondta: biztos, hogy valamilyen fantázianéven vették a port a drogkereskedőtől, és nem tudták, hogy mi a hatása vagy milyen anyagok kombinációjából áll.

Egy 7 éves kisfiú mentett életet Kiszomboron

Méreg Dominik Dánielnek köszönheti az életét három kiszombori család, miután a 7 éves fiú vette észre, hogy kigyulladt a házuk - írta a delmagyar.hu. Így is szinte minden odaveszett, de a lakók megmenekültek.

A konyha felől hallott furcsa pattogó hangot a 7 éves kisfiú, s miután erről szólt az apjának, kiderült, hogy ég a házuk mennyezete. A három család (6 gyerek és 4 felnőtt) otthonának pillanatok alatt a tetőszerkezete is lángolni kezdett. Hívták a tűzoltókat, és a gyerekeket kiterelték az égő házból.

A delmagyar.hu-nak a katasztrófavédelem szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a makói tűzoltók a helyszínen oltani kezdték a teljes terjedelmében égő tetőszerkezetet és két helységet, és bár a ház kiégett, szerencséjük volt a lakóknak, mert amikor a házban egy gázpalack felrobbant, senki nem sérült meg.

A tüzet valószínűleg elektromos vezeték hibája okozta. A ház nagy része kiégett, csak két helységet tudtak a tűzoltók megmenteni, de az épületen jelenleg nincs tető. A lakókat ideiglenesen rokonoknál helyezték el.

Lezárták a 86-ost egy csúnya karambol miatt

Személyautó és teherautó ütközött össze a 86-os úton Csorna és Bősárkány között, a helyszínelés és a műszaki mentés idejére teljes szélességében lezárták az utat, a balesetben hárman könnyebben megsérültek - közölte Ruskáné Takács Anita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton.

Füves Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferensének tájékoztatása szerint a forgalmat mindkét irányból a balesethez közeli parkolón keresztül terelik.