Előfizetés

Egy mecsetbe látogat Obama, elnöksége alatt először

A Fehér Ház bejelentése alapján Barack Obama szerdán felkeres egy amerikai mecsetet, hogy kiálljon a vallásszabadság mellett. Az amerikai elnök a tervek szerint a Baltimore-i Iszlám Társaság mecsetjébe látogat, beszédet mond a hagyományos amerikai értékek, így a szabad vallásgyakorlás védelmében, s kerekasztal-beszélgetést folytat majd a helyi muzulmán vezetőkkel.

Obama ezzel a látogatással nyilvánvalóan azt akarja jelezni, hogy nem ért egyet az amerikai választási kampányban eluralkodott muzulmán-ellenes hangnemmel. Donald Trump, a republikánus mezőnyt vezető elnökaspiráns decemberben, a San Bernardino-i terrortámadás után például közölte, hogy ha ő lenne az elnök, betiltaná minden muszlim beutazását, sőt bezáratná az amerikai mecseteket.

Obama külföldön már többször is járt mecsetekben, de ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államokban tesz látogatást egy mecsetben. Első kampánya idején Obamát nemcsak azzal vádolták meg, hogy nem az Egyesült Államok területén született, hanem azzal is, hogy titokban a muszlim vallás követője.

Párizsban a rendkívüli állapot ellen tüntettek

Ezrek vonultak utcára Párizsban, hogy kifejezzék elégedetlenségüket azzal a tervvel kapcsolatban, amely három hónapra meghosszabbíthatná a rendkívüli állapotot Franciaországban- tudósít az Euronews.

A javaslat ellenzői szerint a rendőrségnek adandó pluszjogosítványok és a tömegrendezvények korlátozása sérti a demokráciát, és nem állítja meg a terrorizmust.

Szerintem a rendkívüli állapot meghosszabbítása több mint veszélyes. Használták a klímacsúcs idején is, hogy le tudják tartóztatni a demonstrálókat, akiknek közük se volt a terrorizmushoz. Nem tudom, mire jó ez, a terrorizmust nem fogja megakadályozni – mondta egy tiltakozó.

Mint a Népszava is megírta, Francois Hollande államfő november 14-én 0 órakor hirdette ki a rendkívüli állapotot 12 napra.A jelenleg érvényben lévő jogszabály értelmében házi őrizetben tartható minden olyan személy, akinek tevékenysége megzavarhatja a közrendet. A merényletek elkövetése óta 118 embernek tiltotta meg a belügyminisztérium a lakhelye elhagyását este 8 és reggel 6 óra között. Az érintetteknek naponta háromszor-négyszer meg kell jelenniük a kijelölt rendőrőrsön.A kormány a lakhelyelhagyási tilalmat az új törvényben kiterjeszti minden olyan személyre, akivel kapcsolatban "komoly ok van azt gondolni, hogy a viselkedése veszélyt jelent". 

Jean-Luc Mélenchon EP-képviselő szerint azonban a terrorveszély miatt még nincs szükség rendkívüli állapotra. Épp ellenkezőleg, a demokráciának erősebbnek kell lennie a terrorizmussal szemben. A rendkívüli állapot jövő hónapban megszűnik, ha meg akarják hosszabbítani, akkor azt a kormány és a parlament is megtárgyalja. (Euronews)

Moszkva provokál? - Újabb orosz gép sérthette meg a török légteret

Recep Tayyip Erdogan török államfő találkozót javasolt Vlagyimir Putyinnak: személyesen tiltakozna orosz elnöknél azt követően, hogy egy orosz harci repülő ismételten megsértette a török légteret. 

Az ankarai külügyminisztérium tegnapi bejelentése szerint egy orosz SZU-34-es gép pénteken repült be Törökország fölé, annak ellenére, hogy orosz és angol nyelven többször is figyelmeztetést kapott a pilóta. Orosz részről „alaptalan propagandának” minősítették a vádat.

Törökország és Oroszország között különösen azóta éleződött ki a feszültség, hogy az orosz légierő bekapcsolódott a szíriai légicsapásokba, s már többedik alkalommal lépett be orosz harci gép a török légtérbe. Törökország NATO-tag, így Oroszországgal kialakult konfliktusa rendkívüli kockázatokat rejt magában. Tavaly novemberben török részről megtorolták a légtérsértést, ankarai közlés szerint többször figyelmeztettek, majd lelőttek egy orosz repülőt. Orosz részről akkor azt állították, a SZU-24-es csak néhány másodpercet tartózkodott török légtérben. A gép lelövése után a Kreml számos szankcióról döntött, például importtilalmat vezetett be török élelmiszerekre, beruházásokat állítottak le, s ezek a török gazdaságnak legalább 10 milliárd dolláros kárt okoznak.

Erdogan elnök szombaton közölte, hogy Oroszországnak következményekkel kell számolni, ha nem állja útját ezeknek a légtérsértéseknek. Az észak-atlanti szövetség is figyelmeztette Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben a NATO-tagállamok légterét, s tegyen meg mindent, hogy hasonló incidensek ne történjenek meg. A török államfő nem részletezte, milyen következményekre célzott. Az észak-atlanti szövetség is figyelmeztette Moszkvát, "felelős magatartást" sürgetve. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára felszólította Oroszországot, tartsa tiszteletben a NATO-tagállamok légterét, s tegyen meg mindent, hogy hasonló incidensek ne történjenek meg. Az amerikai védelmi minisztérium tisztviselői múlt héten tárgyaltak orosz illetékesekkel a szíriai légtér repülésbiztonsági kérdéseiről.