Blöff a teljhatalom-javaslat

Publikálás dátuma
2016.02.01. 06:00
Forrásokat vontak el az illetékes szervektől, mégis „megelőzésről” regél a Fidesz a teljhatalmi alkotmánymódosítás ügyében – az
Miután a kormány számára világossá vált, hogy az ellenzéki frakciók, sőt várhatóan a független képviselők sem szavazzák meg, hogy terrorveszélyre hivatkozva teljhatalmat kapjanak, Tuzson Bence kommunikációért felelős államtitkár bejelentette, nem egyeztetnek tovább az alkotmánymódosításról, hanem benyújtják a tervezetet. Az ellenzék szerint a Fidesz számára már nem is a törvény módosítása fontos, csupán az, hogy a vita közben az ellenzéket földbe döngölhesse. Az MSZP-s Harangozó Tamás mocskos színjátéknak tartja, ami a terrorveszélyhelyzet alaptörvénybe emelése kapcsán zajlik, de hasonlóképp vélekednek más ellenzéki szakpolitikusok és az elemzők is.

Bár az összes ellenzéki párt bírálja, a kormány nem tárgyal tovább a terrorvészhelyzettel kapcsolatos alkotmánymódosításról. Tuzson Bence a köztévében bejelentette, mivel nagyon messze vannak az álláspontok, ezért várhatóan nem egyeztetnek tovább az ellenzékkel, hanem benyújtják az laptörvény hatodik módosítására vonatkozó tervezetet. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a műsorban megismételte, hogy a migráció nem csupán kulturális veszélyt jelent Európa számára, hanem biztonsági kockázatot is. Ilyen helyzetben minden országnak keményen kell fellépnie, mert a terroristák a gyenge láncszemeket keresik.

A kormány január közepén javasolt módosítást, hogy az alaptörvényben önálló tényállás legyen a terrorveszélyhelyzet. Arról, hogy ez mit jelent a valóságban, milyen esemény kapcsán vezethetnek be különleges állapotot, nem is rendelkezik világosan a javaslat, arról viszont igen, ha a rendkívüli állapotot kihirdeti a kormány, akkor 60 napra, de akár tovább is korlátozhatják egyebek mellett a médiát, az internetet, sőt, kijárási tilalmat rendelhetnek el, s akár a határokat is lezárhatják. A Miniszterelnökséget irányító Lázár János szerint például a röszkei, vagy Keleti pályaudvarnál történt tavaly nyári eseményeknél felmerülhetett volna a terrorveszély megállapítása, kérdéses ugyanakkor, hogy az alaptörvényben ma rendelkezésre álló jogi lehetőségek miért nem elegendőek egy-egy ilyen, akár váratlan szituáció kezelésére.

Forgatókönyv?
"Készülhet az ország az előrehozott választásokra. A Parlament ugyanis leszavazza ezt a kezdeményezést, a Fidesz szerint pedig - fogják majd mondani - így nem biztonságos az ország, kell a kétharmad újra, ezért pedig az új választás. Ma ez a legvalószínűbb forgatókönyv." Somogyi Zoltán politológus így reagált a Facebook-on Tuzson bejelentésére, miszerint a kormány nem látja értelmét, hogy tovább tárgyaljon az alkotmánymódosításról.

Különleges jogrend idején sem függeszthető fel az alaptörvény azon rendelkezése, mely szerint az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani. Erre az adatvédelemért felelős Péterfalvi Attila figyelmeztette a kormányt a terrorveszélyhelyzetről szóló törvénytervezet kapcsán. A fideszes Németh Szilárd tegnap azt üzente Péterfalvinak, fontos, hogy az adatvédelmi biztos teszi a dolgát, de az is, hogy a kormánypárt tegye a magáét. "Látjuk a terrorveszély növekedését. (...) A magyar családokat minden eszközzel megvédjük. (...) Cselekedni kell. (...) A megelőzést fontosabbnak tartjuk, mint az utólagos siránkozást" - fogalmazott a kormánypárt alelnöke.

Azt egyébként múlt csütörtökön Simicskó István honvédelmi miniszter már bejelentette, mindenképpen a parlament elé terjesztik a javaslatot, amely az alaptörvénybe emelné a terrorveszély fogalmát. Ha ehhez nem lesz meg a kétharmad, akkor majd a kormány dönt "a további lépésekről".

Csakhogy az ellenzék, sőt a független képviselők is világossá tették már, ebben a formában biztosan nem szavazzák meg a kormánynak túlhatalmat biztosító kétharmados javaslatot, de véleményük szerint Orbán Viktor nem is akarja ezt. Schiffer András két napja lapunknak úgy fogalmazott, a kormányt nem az emberek biztonsága érdekli, a módosítás csupán kommunikációs trükk. Az LMP frakcióvezetője nem tartja véletlennek, hogy a témában felkészületlen honvédelmi miniszternek kell a kormány nevében képviselni ezt az ügyet. Ez is mutatja, hogy az egész csak a "Habony-művek showműsora".

Megírtuk azt is, a "gránitszilárdságú" alaptörvény hatodik módosításáról egyetlen ötpárti egyeztetést hívott össze a kormány úgy, hogy a tervezetet csak pár órával a találkozó előtt bocsátották rendelkezésre. Az MSZP már akkor színjátéknak nevezte, ami a módosítás kapcsán történik és az ötpárti megbeszélésre el sem mentek, hiszen addigra már javában zajlott az újabb kormányzati médiakampány, mely szerint a baloldal a terroristák oldalára állt. Később kiderült, az előzetes hírekkel ellentétben a Jobbik sem támogat egy ilyen javaslatot. Mirkóczki Ádám szerint ráadásul a kommunikációért felelős államtitkár nyilatkozatával lelepleződött: a Fidesz nem akar konszenzusos javaslatot a parlament elé terjeszteni, sőt a valódi célja az, hogy az Országgyűlés elvesse a módosítást és továbbra is terrorizmussal riogathassanak. Szombati évértékelőjén Vona Gábor pártelnök is azt mondta, az emberi és közösségi szabadságot meg kell védeni a kormánytól, amely az alaptörvény módosításával a rendeleti kormányzást készíti elő. Erre reagálva a Fidesz szintén tudatta, fenntartják a javaslatát és a közelgő kihelyezett frakcióülésen tárgyalnak a további lépésekről.

Harangozó: "mocskos színjáték"
Érdekes, hogy miközben a kormány minden áron meg akarja védeni az embereket, a még tavaly nyáron elfogadott idei költségvetésben kevesebb pénzt szavazott meg a TEK és a rendőrség számára. A számok ezt mutatják. Akkor is, ha Németh Szilárd Fidesz-alelnök pénteken este ezt tagadta az ATV Szabad szemmel című műsorában - mondta lapunknak Harangozó Tamás. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint alaptörvény-módosítás ide vagy oda, a mindenkori kormánynak óriási felelőssége van abban, hogyan él az általa birtokolt eszközökkel. Mostanában a honvédség fontosságáról beszélnek, ám azt elfelejtik közölni, hogy a testülettől 5500 ember hiányzik, így az alapműködés is veszélybe kerülhet. Csak az emberek biztonsága a fontos - hangoztatja kormány. Ha azonban ez igaz lenne, Harangozó szerint ilyen helyzetben, amikor a Fidesz folyamatosan "migránsveszélyt" emleget, nem akarnák például a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt megszüntetni. A szocialista politikus arra is emlékeztetett, pártja korábban azt kérte a parlamenttől, szavazzon meg több pénzt a honvédségnek, a titkosszolgálatoknak, a rendvédelmi szerveknek, a javaslatot azonban a fideszesek napirendre sem vették. Akárcsak azt a tervezetet, amelyik a határrendészet átalakítását, megerősítését szolgálta volna. "A terrorveszélyhelyzet alaptörvénybe emelése kapcsán mocskos színjáték zajlik, a Fidesz valójában nem akar változtatni, csupán az a célja, hogy vita közben az ellenzéket földbe döngölhesse, gyalázhassa" - fogalmazott Harangozó, egyúttal arra figyelmeztetett, hetek óta fizetett hirdetésben a terroristák támogatóinak titulálják a baloldali pártokat, rajtuk keresztül pedig a baloldali embereket.Szerző

Áder János vagyona mintegy négymillió forinttal növekedett

Hárommillió forinttal növelte folyószámláján tartott pénzét Áder János köztársasági elnök egy év alatt, emellett életbiztosításának értéke növekedett - derült ki a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható vagyonnyilatkozatából, amely vasárnap került fel az oldalra.

Az államfő ING életbiztosítása idén mintegy kétezer ötszáz euróval ér többet, mint egy évvel ezelőtt - 110 ezer eurót -, más jelentős változás azonban nincs az államfő vagyonával kapcsolatos dokumentumban. A köztársasági elnök továbbra is két ingatlan résztulajdonosa: egy II. kerületi 135 négyzetméteres társasházi lakás felét és egy kisoroszi 75 négyzetméteres családi ház negyedét birtokolja. Áder Jánosnak továbbra sincs saját autója, és más nagy értékű ingóságról sem számolt be vagyonnyilatkozatában. 

Az államfő a folyószámláján több mint 4,5 millió forintot tart - mintegy 3 millió forinttal többet, mint egy évvel ezelőtt -, tartós befektetési értékpapírszámláján pedig összesen több mint 2,5 millió forinttal rendelkezik, ez alig több a tavaly feltüntetett értéknél.  Áder János szintén birtokolja még 28 ezer eurós, valamint 3300 dolláros megtakarítását, és megvan még a bő egy éve vásárolt egymillió forintnyi Prémium államkötvénye is. A köztársasági elnök ügyvédi hivatását szünetelteti, így abból jövedelme nem származik, nyilatkozata szerint államfői juttatásban a törvény szerint részesül, a kapott ajándékokról pedig úgy nyilatkozott: azokat a diplomáciai kapcsolattartás keretében kapta.

Szerző

Orbán szerény vagyonról vallott

Publikálás dátuma
2016.01.31. 20:12
Még saját autója sincs - Fotó: Orbán Viktor közszereplő /Facebook
Ingatlanvagyona változatlan, banki tartozása viszont csökkent Orbán Viktor miniszterelnöknek a legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint. A kormányfő a honlapján hozta nyilvánosságra 2015-ös parlamenti vagyonnyilatkozatát, amelynek a törvény szerint január 31. volt a leadási határideje. Hétfő hajnaltól valamennyi vallomásra kötelezett állami vezető vagyoni helyzetéről információt lehet szerezni - noha a nyilatkozatokban közöltek gyakran nem a valóságot tükrözik, ennek pedig rendre nincs is következménye.

Ingatlanvagyona változatlan, banki tartozása viszont csökkent Orbán Viktor miniszterelnöknek a legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint, amelyből az is kiderül, hogy 5,5 millió forint bevétele származott könyvkiadásból. A kormányfő az MTI közlése szerint, honlapján hozta nyilvánosságra 2015-ös parlamenti vagyonnyilatkozatát, amelynek a törvény szerint január 31. a leadási határideje.

A miniszterelnöknek ugyanannyi ingatlanja van, mint a tavalyi bevallásban, azaz továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak. Emellett a Fidesz elnöke bevallásában feltüntette 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő, belterületi földjeit - amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak -, valamint a 2013-ban vásárolt, szintén felcsúti házát.

Orbánnak állítása szerint autója, egyéb nagy értékű ingósága és gazdasági érdekeltsége továbbra sincs. Míg a feleségével, Lévai Anikóval közös számláján tavaly 930 ezer forint volt, a most nyilvánosságra hozott bevallásban 5 millió 53 ezer forint szerepel, ugyanakkor a jövedelménél jelezte, hogy 5,5 millió forint bevétele származott könyvkiadásból. A miniszterelnök 2002-ben vett fel - feleségével közösen - 20 millió forint jelzáloghitelt, amelyből fennálló tartozása 7 millió 167 ezer forint. Az előző bevallásához viszonyítva ez azt jelenti, hogy egy év alatt 1 millió 122 ezer forintot törlesztett. Orbán jövedelmeként tüntette fel még, hogy törvény szerinti javadalmazást kap miniszterelnökként a Miniszterelnöki Kabinetirodától és képviselőként az Országgyűlés Hivatalától, miközben a Fidesz-elnökeként továbbra sem vesz fel fizetést, ahogy ezt a tavalyi bevallásában is jelezte.

Egyébként nemcsak Orbán, valamennyi országgyűlési képviselő és nemzetiségi szószóló leadta a január 31-i határidőre saját és vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyerekeinek vagyonnyilatkozatát - közölte Vejkey Imre. Az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke azt is elmondta ugyanakkor: a 199 országgyűlési képviselő és a 13 nemzetiségi szószóló vagyonnyilatkozata február 1-jétől nyilvános, így az csak vasárnap éjfél után válik megtekinthetővé az Országgyűlés honlapján, a parlament.hu oldalon, az illető neve alatt. A vonatkozó törvények szerinti vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek határidőben eleget tettek más tisztségviselők is, így az Állami Számvevőszék elnöke, alelnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, elnökhelyettesei és a Versenytanács tagjai, a Költségvetési Tanács elnöke, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának elnöke, alelnöke és tagjai, a legfőbb ügyész és helyettesei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, alelnökei, a Monetáris Tanács tagjai és a jegybank felügyelőbizottságának elnöke és tagjai, valamint a Médiatanács elnöke és tagjai.

Áder vagyona mintegy négymillió forinttal növekedett
Az államfő ING életbiztosítása idén mintegy kétezer ötszáz euróval ér többet, mint egy évvel ezelőtt - 110 ezer eurót -, más jelentős változás azonban nincs az államfő vagyonával kapcsolatos dokumentumban. A köztársasági elnök továbbra is két ingatlan résztulajdonosa: egy II. kerületi 135 négyzetméteres társasházi lakás felét és egy kisoroszi 75 négyzetméteres családi ház negyedét birtokolja. Áder Jánosnak továbbra sincs saját autója, és más nagy értékű ingóságról sem számolt be vagyonnyilatkozatában

Az állami vezetők elvben azért kötelesek leadni és nyilvánosságra hozni vagyonnyilatkozatukat, hogy bizonyítsák, életkörülményeik és vagyonuk a közpénzekből származó jövedelmükkel arányosan változott. A képviselők hozzátartózóinak is kell kitölteniük vagyonnyilatkozatot, de ezek nem nyilvánosak, pedig a családi összefogásból vásárolt ingatlanok és a saját lábon álló politikusrokonok miatt újra és újra felvetődik, hogy ezen változtatni kellene. Éppen úgy, ahogyan a vagyonnyilatkozat-tételi "hibák", illetve "feledékenységek" miatt, hiszen ma kizárólag politikai akarat függvénye, hogy bárminemű felelősségre vonás kövesse azt, ha egy politikus hamis adatokat ad meg. Ez állhat annak hátterében is, hogy - mint a hvg.hu emlékeztetett - máig egyedül a szocialista Simon Gábor nem tudta kimagyarázni magát, pedig a vagyonnyilatkozatok felülvizsgálatában kompetens mentelmi bizottság elé 2006 óta 22 ügy került.

A többi esetben vagy nem találtak szabálytalanságot a vagyonnyilatkozatokban, vagy megelégedtek azzal, hogy a "hibákat" utólag javították a képviselők. Az elmúlt 10 évben Orbán Viktor vagyonnyilatkozata miatt fordultak a legtöbbször a mentelmi bizottsághoz, összesen négyszer: szabálytalanságot egyszer sem találtak. Szijjártó Péter mai külgazdasági és külügyminiszternek és az ex-MNB elnök Simor Andrásnak kétszer kellett vagyonnyilatkozatuk miatt magyarázkodniuk, míg Rogán Antal egykori belvárosi polgármester, mai Miniszterelnöki Kabinetirodást vezető miniszter vígan módosítgathatta a pontatlanul, avagy "feledékenyen" megadott Pasa parki lakásadatokat, bárminemű következmény nélkül.

Szerző
Frissítve: 2016.01.31. 22:40