Furcsa ünnep, díjazottak nélkül

Publikálás dátuma
2016.02.01 06:56
Hosszú Katinka Luxemburgban versenyzett, miközben Budapesten a világ legjobbjának választották FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MAT
Fotó: /
Magyar sikerekkel zárult a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) díjátadó gálája, ahol minden szakág legjobbjai, így az úszók, szinkronúszók, műugrók, óriás-toronyugrók, nyíltvízi úszók és vízilabdázók (legjobb csapat) kaptak kitüntetést. A nőknél Hosszú Katinka bizonyult 2015 legjobbjának, míg a férfiaknál Cseh László második lett az ausztrál Mitch Larkin mögött. A budapesti eseményen azonban egyik magyar díjazott sem vett részt.

Megvédte címét Hosszú Katinka, így 2014 után ismét ő lett az év női úszója a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) díjátadó gáláján. Hiába a rangos elismerés, a bajnoknő nem volt jelen a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen, ugyanis a luxemburgi nemzetközi pénzdíjas úszóversenyen csobbant a medencébe, ahol szintén tarolt. A világ- és Európa-bajnoknő, aki pénteken 400 méter vegyesen volt a legjobb, a folytatásban a tíz versenyzővel rendezett döntők közül - csupa új versenycsúccsal - előbb 200 méter gyorson, majd 50 méter pillangón, aztán 100 méter háton, végül 200 méter vegyesen utasította maga mögé a mezőnyt.

Az Iron Ladynek becézett világklasszis címvédéséhez nem férhetett kétség. Kis túlzással a bajnoknő 2015-ben is magával és az idővel versenyzett. Az év legfontosabb versenyén, a kazanyi vizes világbajnokságon megismételte két évvel ezelőtti teljesítményét (2 arany, 1 bronz), ezzel ötszörös világbajnokként minden idők legeredményesebb magyar úszója lett. Az eddigi csúcstartó a négyszeres olimpiai- és világbajnok Darnyi Tamás volt. Emellett két másik rekordot is átadott a múltnak. 200 méter vegyesen világcsúccsal állhatott a dobogó legfelső fokára, míg 200 méter háton Egerszegi Krisztina majd’ 24 éve fennálló rekordját döntötte meg.

Káprázatos évet zárt az Iron Lady
*Két világbajnoki győzelem (200 (világcsúccsal) és 400 méter vegyes)
*Vb-bronzérem (200 méter hát)
*Hat Eb-siker (50, 100 és 200 méter hát, 100, 200 és 400 méter vegyes)Eb-ezüst (400 méter gyors)
* 58 világkupa-dobogó, ebből 30 arany

A decemberi a netanyai rövidpályás Európa-bajnokságon is káprázatosan teljesített. Két világcsúcs. Hét döntő. Hat arany- és egy ezüstérem. Ezzel pedig újabb csúcsokat döntött. Korábban egy Eb-n hét érmet csak a német Sandra Völker tudott szerezni még 1996-ban (öt arany, két ezüst), de ő kétszer váltóban nyert, azaz a hét egyéni dobogós helyezés sosem látott produkció. Nem is csoda, hogy a kontinenstorna legjobbjának választották. Az Iron Lady emellett sorozatban negyedszer nyerte meg a világkupa-sorozatot. A 2015-ös esztendőben összesen 58-szor állt a dobogón, ebből 30 aranyérmet szerzett. Az elmúlt négy évben 152-szer volt első.

Az év férfi úszója kategóriában is érkeletek voltunk. Cseh László az ausztrál Mitch Larkin mögött a második lett, ám – akárcsak Hosszú – a világ- és Európa-bajnok sportolónk sem vett részt a gálán, a luxemburgi viadal miatt. A pénzdíjas versenyről sem távozott üres kézzel Plagányi Zsolt tanítványa. A nyitónapon a hosszabbik vegyesszámban diadalmaskodott, szombaton pedig 200 méteres vegyes úszásban, majd 200 méter pillangón egyformán versenyrekorddal győzött, míg az 50 méter pillangó fináléjában másodikként ért célba.

Cseh számára is parádésan sikerült a 2015-ös esztendő. A kiváló úszó Kazanyban egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, emellett pedig több rekordot is átadott a múltnak. A 30 éves sportoló lett az első az úszótörténelemben, aki hét világbajnokságon állhatott dobogóra, egyszersmind ő lett az első férfiúszó, aki ugyanazon úszásnem (pillangó) – a gyorsúszást nem számítva - mindhárom távján érmet tudott szerezni. Ráadásul a három dobogós helynek köszönhetően (1 arany, 1 ezüst, 1 bronz) Cseh már 12 medálnál jár világbajnokságon, amivel az európaiak közül már csak Michael Gross (13) áll előtte, s a 2017-es budapesti világbajnokságon ezt a csúcsot is átadhatja a múltnak.

Fukuoka és Doha rendezi a világbajnokságot
Fukuokában lesz a 2021-es, míg Dohában a 2023-as vizes világbajnokság. Erről döntött tegnap a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA, amely a hétvégén Budapesten tartotta vezetőségi ülését. Julio Maglione, a FINA uruguayi elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy három (Doha, Fukuoka és Nancsing) elképesztően erős pályázat versenyzett egymással, de csak két győztest tudtak kihirdetni. A FINA-Büro felfüggesztette Mexikó tagságát, mivel Guadalajara pénzügyi okokból visszalépett a 2017-es vb lebonyolításától, s ezzel szerződésszegést követett el.
A jövő évi vb-re az eredetileg 2019-re kijelölt Budapest ugrott be.Fukuokában 2001 után második alkalommal rendeznek majd világbajnokságot, míg Doha először lesz házigazda. A magyarok 2001-ben Japánban három éremmel zártak, az úszók között Kovács Ágnes 200 méter mellen arany-, 100 méter mellen bronzérmet nyert, a női vízilabda-válogatott pedig a második helyen végzett. Jövőre tehát Budapesten rendezik az úszók, a vízilabdázók, a műugrók, a szinkronúszók, az óriástorony-ugrók és a nyíltvízi úszók legnagyobb megmérettetését, 2019-ben pedig a dél-koreai Kvangdzsu lesz a házigazda.

Az év végén pedig a netanyai rövidpályás Európa-bajnokságon remekelt. Három aranyérmet szerzett, ebből kétszer Európa-csúccsal diadalmaskodott, ezzel pedig a férfiak között ő lett a legeredményesebb. 2005, 2007 és 2011 után negyedszer tudott triplázni kontinensviadalon, s 19 elsőségével holtversenyben áll az éremtáblázat tetején a szlovák Martina Moravcovával. A nagypályás Eb-helyezéseket is figyelembe véve: Cseh 31 aranyéremnél tart – mind egyéni szám –, ami toronymagasan a legjobb az úszó Eb-k történelmében.

A két kiváló úszó mellett díjat vehetett át Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, a FINA alelnöke is. A sportvezető a világ úszósportjáért végzett kiemelkedő tevékenységéért a Nemzetközi Úszószövetség legtekintélyesebb díját a Golden Pint vehette át Julio C. Maglionétól, a FINA elnökétől. A tegnap esti gálán többek között részt vett Al-Fahad Al-Shabab sejk, a világ nemzeti olimpiai bizottságait tömörítő szervezet (ANOC) elnöke.

A győztesek
Nők:
Úszás:
HOSSZÚ KATINKA
Műugrás: Shi Tingmao
Vízilabda: Egyesült Államok
Nyílt vízi úszás: Ana Marcela Cunha
High diving: Rachelle Simpson
Műuszás: Svetlana Romashina
Férfiak:
Úszás: Mitch Larkin
Műugrás: He Chao
Vízilabda: Szerbia
Nyílt vízi úszás: Jordan Wilimovsky
High diving: Gary Hunt
Műúszás: Bill May/Aleksandr MaltsevSzerző
2016.02.01 06:56

Hárít a bokszszövetség, állítja: szeptemberig senki nem tudott a hiányról

Publikálás dátuma
2018.11.19 19:14
Ezen a korábban készült képen Madár még egész másnak örül. FOTÓ: Népszava
Fotó: /
A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) elnökségét nem vonták be az augusztusi ifjúsági világbajnokság szervezésébe, tagjai csak szeptemberben értesültek a több mint 300 millió forintos túlköltekezésről. Mindezt Kassai László elnökségi tag, az elmúlt hónapok pénzügyi folyamatait vizsgáló bizottság tagja mondta el hétfői sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy Erdei Zsolt elnök aláírási joga nem szűnt meg, ám mellé egy háromtagú tanácsadó testületet állítottak fel.
Orodán Sándor, a MÖSZ ellenőrző testületének vezetője elmondta, a munkájuk során tapasztaltak alátámasztották a szeptemberben készült könyvvizsgálói jelentésben foglaltakat, így szakhatósági vizsgálat kezdeményezését látták szükségesnek. Ezután felkérték Erdei Zsoltot, hogy a teljes dokumentációt adja le az ügyészségnek, amely majd dönt arról, történt-e hanyag kezelés, csalás, vagy lopás.
Kassai felidézte, márciusban derült ki, hogy nem Győr rendezi a vb-t, és ekkor, a szövetség elnökségi ülésén ajánlotta fel Balogh Sándor elnökségi tag, a Budapest 2017 Kft. vezetője, hogy a Duna Arénában rendezzék meg a vb-t akkora összegből, amennyi támogatást kap rá a MÖSZ az államtól. Az elnökség egyhangúlag elfogadta a felajánlást.
A vizsgált dokumentumokból viszont kiderült, hogy a MÖSZ elnöke tanácsadóival már májustól az általuk kiválasztott cégekkel kötött megbízási szerződéseket és nem vette igénybe a Budapest 2017 Kft. munkáját. Bizonyos iratok alapján már július közepén nyilvánvaló volt a szervezést végzők számára, hogy nem lesz elég az állami támogatás. A vizsgált dokumentumok szerint viszont még ezt követően is 300 millió forintnyi kötelezettséget vállalt az szb. Orodán megfogalmazása szerint Baloghot is megvezették.
Kassai kiemelte, az elnökség felelőssége akkor lenne felvethető, ha számára ismert hiányosságok és problémák ellen nem tett volna lépéseket, ám a testület csak ősszel értesült a gondokról.
Szerző
2018.11.19 19:14

Lemondott a paksi Atomerőmű SE szakvezetője

Publikálás dátuma
2018.11.19 15:53
Illusztráció
Fotó: Getty Images/
A szakember maga ajánlotta fel lemondását: a csapat túl sok mérkőzést vesztett el mostanság a végjátékok során.
Lemondott Srecko Sekulovic, a paksi Atomerőmű SE férfi kosárlabdacsapatának edzője - közölte honlapján hétfőn az egyesület. Az NB I-es klub arról is döntött, hogy határozatlan ideig Schmidt Béla lesz a csapat vezetőedzője, Jan Pavlík másodedzőként segíti munkáját.
Tóth János, az ASE szakosztályelnöke az MTI-nek azt mondta, a szerb szakember ajánlotta fel lemondását, mert a csapat a végjátékokban többször veszített el mérkőzést.
Az ASE három győzelemmel és öt vereséggel a 14 csapatos NB I 11. helyén áll, legutóbb a Zalaegerszeggel szemben, az utolsó másodpercekben kapott kétpontos kosárral, 99-98-ra maradt alul.
2018.11.19 15:53