Előfizetés

Megbírságolták a MasterCardot

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 88 millió forint bírságot szabott ki a MasterCard Europe SA-ra gazdasági erőfölénnyel visszaélés miatt. 

A versenyhivatal szerint a MasterCard visszaélt gazdasági erőfölényével, amikor 2011. február 8. és 2013. december 31. között úgy állapította meg bankközi jutalékának mértékét, hogy az alkalmas volt versenytársak kiszorítására a piacról.
A GVH hétfői, az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint az Európai Unió Bizottsága, mint versenyfelügyeleti hatóság számos uniós szintű eljárást folytatott le a kártyatársaságokkal szemben a bankközi jutalékkal kapcsolatban. A bankközi jutalék a bankkártya-elfogadást biztosító bank által a kártyát kibocsátó banknak a bankkártyákkal lebonyolított tranzakcióért fizetett díj, amelynek mértékét Magyarországon a kártyatársaságok határozzák meg.

A versenyhivatal felidézte, a Bizottság a VISA-val szembeni egyik eljárást a VISA kötelezettségvállalásának elfogadásával szüntette meg, így a VISA bankközi jutalékának felső korlátja lett Magyarországon 2011 februárjától.

A GVH ismertetése szerint a bankkártyapiac olyan speciális piac, ahol a bankközi jutalékok emelkedéséhez vezet a piac felső szintjén elhelyezkedő bankkártya-társaságok versenye. Ennek oka, hogy a kibocsátó bankok bevételre tesznek szert a bankközi jutalékból, és így azt a bankkártya-társaságot választják, amely magasabb szinten képes meghatározni bankközi jutaléka mértékét.

A MasterCard a magyarországi kártyapiacon erőfölényes pozícióban volt a vizsgált időszakban, és a pozícióját erősítette, hogy behozhatatlan versenyelőnyre tett szert a VISA-val szemben, a VISA felső korlátja miatt - közölték.

A GVH megállapítása szerint a MasterCard a fentiek tudatában olyan szinten határozta meg bankközi jutalékának szintjét, hogy amiatt tovább csökkent a MasterCard piaci erőfölénye következtében már amúgy is meggyengült verseny.

A versenyhivatal a 88 millió forintos bírság kiszabásakor a MasterCard betéti kártyáiból származó releváns árbevételének 10 százalékát vette alapul a vizsgált időszak alatt. Ugyanakkor enyhítő körülményként vették figyelembe a MasterCard jogsértő magatartásának újszerűségét.

"Egész életében a gonosz ellen harcolt, és mindvégig kitartott"

Publikálás dátuma
2016.02.01. 13:20
Colleen Bell amerikai nagykövet - MTI Fotó: Bruzák Noémi (részlet)
Nincs kétség afelől, hogy az Egyesült Államok jobb lett Tom Lantos élete, szolgálata és öröksége által - ezt mondta a budapesti amerikai nagykövet a Tom Lantos egykori kongresszusi képviselőről elnevezett sétány névadó ünnepségén, hétfőn Budapesten.

Az ünnepségen - amelyet a képviselő születésnapja alkalmából rendeztek - a XIII. kerületi Viza és Révész utca közötti szakaszt nevezték el Tom Lantosról. Az eseményen a diplomata kiemelte: Tom Lantos munkássága ugyanakkor Magyarországnak is javára szolgált, hiszen büszke magyar, büszke budapesti is volt egész életében. Az egykori politikus a két ország javáért, Magyarország nyugati kapcsolatainak megerősítéséért munkálkodott, azért, hogy itt stabilitás, biztonság és jólét legyen - hangoztatta. Colleen Bell szerint bár a sétány névadása apró változás a térképen, fontos megerősítése azoknak az értékeknek, amelyeket Tom Lantos is vallott. Az egykori képviselő az amerikai kongresszus leginkább tisztelt tagja volt, akit tizenháromszor választott meg posztjára Kalifornia népe - emlékeztetett. Hozzátette: Tom Lantos igyekezett gondoskodni arról, hogy a világ, amelyben a gyermekei és az unokái felnőnek, jobb és biztonságosabb hely legyen.

A nagykövet szerint Tom Lantos olyan államférfi volt, aki a konszenzusra törekedett és megértette, hogy a választások végeztével a kormányzás munkája kompromisszumot és türelmet igényel. Büszke amerikai volt, aki azt vallotta, hogy csak ebben az országban történhetett meg, hogy nincstelen holokauszt-túlélőként tanulhatott, felnevelhette a gyermekeit, majd a kongresszus tagja lehetett - közölte. A diplomata kijelentette: Tom Lantos is abban hitt, hogy szövetségesekként és batárokként Magyarország és az Egyesült Államok boldogulása összekapcsolódik. A most elnevezett sétány pedig jelképezi a két országot összefűző szálakat - tette hozzá.

A rendezvényen felolvasták Joe Biden üzenetét, az amerikai alelnök úgy fogalmazott: Tom Lantos egész életében a gonosz ellen harcolt, amelyet első kézből ismert meg Budapesten, és mindvégig kitartott küldetésében, az emberi jogok védelmében, az igazságtalanság elleni harcban, kiállva mindazokért, akik nem tudták megvédeni magukat. Az amerikai alelnök felidézte: Tom Lantos sosem feledte el magyar gyökereit, és helyénvaló, hogy azt a sétányt nevezték el róla, amely egykori iskolája előtt halad el. Joe Biden levelében azt írta: mindig hálás lesz mindazért, amit Tom Lantostól tanult. Remélhetőleg mindazok, akik a sétányon járnak és akik az amerikai képviselő egykori iskolájában tanulnak, magukkal visznek valamit Tom Lantos történetéből, hiszen így tarthatják életben az emlékét azoknak, akik értelmet adtak annak a két szónak, hogy "soha többé" - vélekedett Joe Biden.

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere hangsúlyozta: a sétány névadásával Tom Lantos munkásságát ismerik el, kifejezik tiszteletüket elévülhetetlen érdemei előtt. Az egykori politikusnak sokat jelentett a kerület, büszke volt magyar örökségére, és egész életét meghatározta találkozása Raoul Wallenberg svéd embermentő diplomatával - emlékeztetett. Úgy látja, Tom lantos munkássága során végig felemelte szavát az emberi jogok és a polgári szabadság értékei mellett, örökké hű maradt hazájához, a kerülethez, továbbá sokat tett az Egyesült Államok és a demokratikus Magyarország kapcsolatainak fejlődéséért.

A polgármester arra is kitért, hogy a kerületet jelentősen érintette a nyilas rémuralom, és "a magyar sors legszomorúbb fordulópontja" volt a nyilas hatalomátvétel napja, ugyanis a nyilasok saját népüket taszították kis híján a pusztulásba. Kiemelte a múlt megismerésének, átadásának jelentőségét, hiszen - mint mondta - nem olyan régen volt, ami 1944-ben történt, és a szabadság és a demokrácia híveinek feladata, hogy fellépjenek a nacionalista vezérelvűséggel szemben. A nyilas ügy nem zsidó ügy, hanem minden magyar ügye, mert ez minden érték, a keresztény értékek és a humánum elleni támadás, ezért mindent meg kell tenni, hogy ilyen ne fordulhasson elő többet - mutatott rá.

Simonyi András korábbi washingtoni nagykövet elmondta: Tom Lantos olyan ember volt, aki inspirál, akinek "a gerince acélból van", lelkesedése a szabadság iránt utánozhatatlan. Mélyen szerette Magyarországot, nemcsak amerikai, de magyar hazafi is volt, aki a lelkén viselte Magyarország jövőjét, aki féltette a magyar demokráciát - fogalmazott. Hozzátette: Tom Lantos szerint Magyarország jövője nagyban kötődik az Egyesült Államokhoz fűződő barátsághoz. A beszédeket követően a résztvevők koszorút helyeztek el a Szent István park 55. szám alatti emléktáblánál. Az eseményen részt vett Tom Lantos özvegye, Anette Lantos, lányai és unokái, valamint a diplomáciai testület több tagja.

Tom Lantos (1928-2008) magyar származású amerikai demokrata párti politikus volt, 1981-től haláláig az amerikai képviselőház tagja, ahol Kalifornia 12. számú választókerületét képviselte, a ház egyedüli holokauszt-túlélőjeként.

Polt, Matolcsy és Domokos is "vallott"

A parlamenti képviselők és kormánytagok mellett több állami tisztségviselő is beadta éves vagyonnyilatkozatát a hétfői határidőig. Így például az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a Magyar Nemzeti Bank, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetői is, akiknek a tavaly év végéről szóló beszámolói az Országgyűlés honlapján olvashatók.

Az ÁSZ elnökének ingatlanvagyona nem változott. Továbbra is felerészben birtokol egy örökségből származó 345 négyzetméteres békéscsabai telket, amelyen egy 91 négyzetméteres ház áll, valamint tulajdonosa egy garázsnak.

Domokos László az előző évi bevallásával megegyezően 9/10-edes arányú tulajdonosa egy fővárosi XIII. kerületi 122 négyzetméteres lakásnak, valamint egy 7000 négyzetméteres újkígyósi szántónak. Haszonélvezeti joggal rendelkezik egy 63 négyzetméteres budapesti, V. kerületi lakás felett és autójaként is még mindig a 2003-ban vásárolt Skodát tüntette fel.

Domokos László államkötvényeinek értéke összesen 10 millió forinttal nőtt: míg hagyományos kötvényekben továbbra is 5 millió forintot tart, addig prémium kötvényekben 5 millió forinttal több 11,7 millió forint megtakarítása van, amit 5 millió forint értékű, újonnan vásárolt Bónusz Magyar Államkötvény egészít ki. Ezzel egy időben részvényei ára 850 ezer forintról 420 ezer forintra csökkent, befektetési jegyeinek jelenértéke pedig az előző évinél 5 millió forinttal kevesebbet, 23 millió forintot tesz ki. Az ÁSZ elnöke az előző évi 1,8 millió forint után idén már nem tüntetett fel kamatozó kincstárjegyet, takarékbetétben elhelyezett vagyona azonban a korábbinál 1,2 millió forinttal többet, 5,9 millió forintot tesz ki, míg készpénzállománya 900 ezer forintról 3,1 millió forintra nőtt, pénzkövetelésként pedig továbbra is 7,8 millió forintról nyilatkozott. A számvevőszéki elnök a juttatásként laptopot, mobiltelefont és gépkocsit tüntetett fel.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke megtartotta 150 négyzetméteres balatonakarattyai családi házát. A jegybankelnöknek tavaly év végére elfogyott az előző évi 2,8 millió forintos takarékbetétben elhelyezett megtakarítása, készpénze ugyanakkor mintegy másfélszeresére, 2,4 millió forintra nőtt. A jegybankelnök az idén feltüntetett továbbá 9 millió forintos pénzintézeti számlakövetelést, továbbá a tavalyi 14 millió forint után 52 millió forint más jellegű kintlévőséget.

Az adóssággal továbbra sem rendelkező Matolcsy György havi 2,3 millió forintos bruttó jövedelmén túl tavaly - az előző évi 20 millió forint után - 43,8 millió forint osztalékot vett fel a teljes egészében a tulajdonában lévő Magyar Gazdaságfejlesztési Intézettől. Emellett jelezte, jótékony célra fordította a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány kuratóriumi elnökeként járó évi nettó 5,9 millió forintot, valamint a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratoriumi tagságért kapott évi nettó 4,2 millió forintos jövedelmét. Matolcsy György vagyonnyilatkozata alapján telefon- és gépkocsihasználatra jogosult.

A GVH elnöke megtartotta Telkiben az 1154 négyzetméteres telken álló 292 négyzetméteres házát. Juhász Miklós autót, más járművet most sem tüntetett fel, a hathavi illetményét meghaladó értékű ingóságok között pedig évek óta egy 1980-ban ajándékba kapott asztali lámpát szerepeltet. A versenyhivatal elnöke részvényeinek értéke nem változott jelentősen, tavaly év végén 2,5 millió forintot tett ki, ahogy készpénzben is továbbra is mintegy egymillió forintot tart. Az előző évben feltüntetett 6,5 millió forintot érő államkötvényeit ugyanakkor eladta, pénzintézeti számlakövetelése pedig mintegy 10 millió forinttal emelkedett. Juhász Miklós juttatásként autót, telefont és laptopot használ.

Polt Péter legfőbb ügyész továbbra is 50 százalékos tulajdonosa egy budapesti, II. kerületi 110 négyzetméteres lakásnak, valamint egy teremgarázshelynek. Továbbra is megvan még 30 négyzetméteres fónyi pincéje, valamint a Lovason 2014-ben vett mintegy 700 négyzetméteres, művelés alól kivett területe, amelyen egy 16 négyzetméteres hétvégi ház áll. Polt Péter a bárdudvari szántóját is megtartotta, ugyanakkor a korábban felerészben tulajdonolt, több mint 3300 négyzetméteres telken álló regéci, 75 négyzetméteres házat már nem tüntette fel idei vagyonnyilatkozatában. A legfőbb ügyész még 2014-ben a feleségével közösen vásárolt egy Opel Mokkát.

Kamatozó kincstárjegyeinek értéke félmillió forinttal 4,5 millió forintra emelkedett, készpénze pedig 1 millió forinttal több, 2,5 millió forintja van. Számlakövetelése az előző évi 3,1 millió forintról 10,5 millió forintra nőtt, magánszemélyekkel szembeni, feleségével közös tartozása pedig az előző évhez hasonlóan ismét 5 millió forinttal csökkent, így tavaly év végén 18 millió forintot tett ki.

Polt Péter közölte azt is: az OTP-től kapott devizahitel-visszatérítésből 5,7 millió forintja származott, míg a Népszava 1 millió forintos kártérítést fizetett neki. A legfőbb ügyész továbbra is tanít a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és az ELTE-n is, előbbitől havonta bruttó 390, míg utóbbitól 230 ezer forintot kap. Legfőbb ügyészi illetménye 2015-ben összesen 25,6 millió forint volt. Polt Péter a juttatásai között továbbra is egy Volkswagen Touareget használ, telefonjai mellett pedig bruttó 200 ezer forint cafeteriát és 968 ezer forint "rezidencia költséget" tüntetett fel.

Az NMHH elnöke egy budapesti, V. kerületi 141 négyzetméteres lakással rendelkezik, valamint felerészben tulajdonosa és haszonélvezője egy II. kerületi, 150 négyzetméteres családi háznak, amely egy csaknem 670 négyzetméteres telken áll.
Karas Monikának egy 2002-ben vásárolt Renault Clio-ja van, és előző évi vagyonnyilatkozatával szemben 22 millió forint készpénzt is feltüntetett, havi bruttó 1,3 millió forintos fizetése mellett.