Előfizetés

Iraki menekültek mennek haza Belgiumból

Elindult Bagdadba az önként hazatérő iraki menekülteket szállító első repülőgép a brüsszeli Zaventem repülőtérről - írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár szóvivőjének bejelentését követően hétfőn.

Az első alkalommal közvetlenül Bagdadba indított repülőgépen néhány száz iraki állampolgár kapott helyet, olyanok, akik önként vállalták, hogy visszatérnek hazájukba. Leginkább azok a bevándorlók utaztak haza, akik nem találták meg számításaikat Belgiumban, vagy menekültkérelmüket elutasították a hatóságok - mondta Katrien Jansseune, az államtitkár szóvivője.
A szervezett hazatérést irányító Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) munkatársai Bagdadban várják a visszatérőket, akiknek segítséget nyújtanak a visszaintegrálódásban, lakhatást biztosítanak számukra, és munkalehetőséget kínálnak nekik - közölte Géraldine d'Hoop, a szervezet belga munkatársa.

Leégett Ungvár legrégebbi nagyáruháza - fotók

Publikálás dátuma
2016.02.01. 14:05
MTI Fotók: Nemes János
 Leégett Ungváron hétfő délelőtt az Ukrajna áruház, a város legrégebbi nagyáruháza, a tűz oltásában 12 tűzoltó autó és mintegy 70 tűzoltó vesz részt.

A kárpátaljai megyeszékhely 1970-es években épült kétszintes áruházában a reggeli nyitáskor csaptak fel a lángok. A lángok terjedését a nagy erőkkel kivonuló tűzoltóknak csak közép-európai idő szerint 10 órára sikerült megfékezniük, az oltás a raktárhelyiségekben folytatódik - adták hírül kárpátaljai hírportálok. A rendkívüli helyzetek minisztériumának Kárpátalja megyei főosztálya közölte, hogy a lángok mintegy ezer négyzetméteren pusztítottak. A város forgalmas helyén található áruház környékét a rendőrség lezárta. A tűz oka egyelőre nem ismert.

Orbán Indonéziában fényezte politikáját

Publikálás dátuma
2016.02.01. 12:50
Orbán Viktor miniszterelnök (középen b) és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) főtitkára, Le Luong Minh (középen j)
Politikai szempontból Európa legstabilabb államaként jellemezte Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Jakartában, amikor a magyarországi üzleti lehetőségekre hívta fel indonéz befektetők figyelmét egy üzleti fórumon.

Magyarországról szólva Orbán Viktor a stabilitás mellett kiemelte az "erős biztonságpolitikát", amellyel az ország elkerülte a migrációs krízis negatív hatásait.

A magyar és indonéz üzletemberek előtt hangsúlyozta azt is: a vállalkozói szférát nagy tisztelet övezi Magyarországon, és jelentősek az ország eredményei például a kutatás-fejlesztés területén. Úgy fogalmazott, Magyarország üzleti mentalitása nem imperialista, hanem együttműködésre építő. Ezért - folytatta - Magyarország nem szereti azokat a nagy nemzetközi vállalatokat, amelyek kihagyják az üzletből a helyieket, a profitot pedig kiviszik. 

Orbán Viktor - akit több minisztere mellett mintegy 40 magyar vállalkozó is elkísért a délkelet-ázsiai szigetországba - szorgalmazta a magyar-indonéz gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését, hiszen - jelezte - ha Magyarország üzletileg együttműködik olyan távoli országokkal, mint például Japán, Kína vagy India, akkor képesnek kell lennie erre Indonéziával is.

Jusuf Kalla indonéz alelnök a fórumon szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy erősíteni kell a két ország közötti gazdasági köteléket, mert rengeteg a lehetőség. Szavai szerint Indonézia gyümölcsöző lehetőségeket kínál.
Orbán Viktor szavaira utalva kiemelte, hogy Indonézia szintén a térsége egyik legstabilabb állama.

A fórum után több indonéz-magyar megállapodás is született. Ezek között volt a magyar közmédia és az Antara indonéz hírügynökség közötti megállapodás a hírek és a fotók kölcsönös cseréjéről, amit magyar részről Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója írt alá.

Emellett Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is aláírt egy-egy egyezményt az indonéz kereskedelmi kamara képviselőjével. A Fővárosi Vízművek vezetője pedig vízügyi megállapodásokat kötött.