Bakondi: itt nem lesz migrációs útvonal

Bakondi György közlése szerint változhat a migrációs útvonal, de mindent megtesznek, hogy az Magyarországon ne haladjon keresztül.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában azt mondta, nem látható olyan körülmény, amely a migráció fékeződésére utalna. A legutóbb megjelent adatok szerint csak januárban több mint 62 ezer migráns érkezett Európába, ami sokszorosa a tavaly januári számoknak - ismertette.

Bakondi György felidézte, hogy jelentős korlátozásokat vezetett be Macedónia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria is. Már csak az iraki, szír, és afgán menekülteket engedik be, és közülük is csak azokat, akik úgy nyilatkoznak, hogy Ausztriában vagy Németországban kívánnak menedéket kérni.

Bakondi György szerint a macedón-görög és a bolgár-görög határon létesítendő második védelmi vonalnak is van jogosultsága. Remélik továbbá - fűzte hozzá -, hogy az Európa Tanács februári ülésen is érdemi döntések születnek-e témakörben. 

Mindent meg kell tenni, hogy megállítsák az illegális migrációt az uniós, elsősorban a schengeni határoknál - szögezte le a főtanácsadó.

Szerző

Válságalap a menekültek Balkánon tartásáért

Az Európai Unió szíriai válságalapját azért hozták létre, hogy támogatást nyújtsanak a menekülteknek, illetve azoknak az országoknak, amelyek befogadják őket. Ezzel az alappal támogatnák a tervek szerint azt is, hogy a Szerbiába és Macedóniába érkező migránsok ezekben az országokban telepedjenek le - írja az Euractiv hírportál, egy meg nem nevezett uniós tisztviselőre hivatkozva.

A Vajdaság Ma beszámolója szerint a hivatalnok szerint a szíriai válságalapban lévő 650 millió eurót főként olyan célokra fordítják majd, amelyekkel segítenek a menekülteknek, hogy a jelenlegi tartózkodási helyükön maradjanak, ami elsősorban Jordánia és Libanon. Hamarosan azonban így fognak eljárni a Nyugat-Balkánon, Szerbiában és Macedóniában lévő migránsok esetében is - jelentette ki a tisztviselő.

Londonban csütörtökön, február 4-én tartják meg a szíriai menekültek helyzetének javítását szolgáló, adományozói konferenciát.

Szerző

Kiverte a biztosítékot a belga atomreaktor

Bíróságnál tett panaszt a németországi Aachen városa a belgiumi Tihange atomerőmű ellen – így döntött a városrégiós bizottság egyhangúan hozott határozata szerint. A 2-es számú reaktor újbóli üzembe helyezése ellen tiltakoznak ily módon. Az erőművet 2014 márciusában biztonsági okokra hivatkozva kapcsolták le a hálózatról, de 2015-ben ismét működtetni kezdték. A cél az, hogy a belga hatóságoknál indított eljárással elérjék a reaktor végső bezárását.

Aachen azt is közölte, hogy támogatja a Greenpeace bírósági beadványát, amelyet szintén a Tihange 1 ellen indítottak. Egyelőre vizsgálják a lehetőségét annak, milyen indokkal indíthatnának pert. Az eljárást Észak-Rajna-Vesztfália, és Rajnavidék-Pfalz öt körzete, továbbá öt hollandiai település is támogatja.

Szerző