Megmászott egy piramist - Végleg kitiltották Egyiptomból (videó)

 Életre szóló kitiltást kapott Egyiptomból az a német tizenéves, aki a múlt hónap közepén megmászta a gízai Kheopsz-piramist, és az illegális akcióról világszerte nagy sikert arató videofelvételt is készített - jelentette szerdán az egyiptomi sajtó.

Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter bejelentette, hogy a tiltásról hivatalos értesítést küldött a kairói német nagykövetségnek.

A 18 éves Andrej Ciesielski január 18-án mászta meg az ókori világ hét csodája közé tartózó - ezek közül utolsóként a mai napig is álló - gízai piramisok egyikét. Ciesielski az egész akciót videóra vette. A fáraó kori építmény csúcsán készült lélegzetelállító felvételek bejárták a világsajtót, nem utolsó sorban a mászást követő egyiptomi felháborodás miatt.

Az észak-afrikai országban akár három évet is kaphat, aki a tiltás ellenére megmássza valamelyik piramist. Ennek megfelelően az idegenforgalmi rendészet és a régészetvédelmi szervek tagjai abban a pillanatban őrizetbe vették a német fiatalembert, amint leért. 

A műemlékvédelmi minisztérium közleménye szerint Ciesielskit mindazonáltal röviddel később szabadon engedték, azzal az érvvel, hogy a külföldi turista nem ismerte a helyi szabályokat.

A piramisokat magában foglaló létesítmény vezérigazgatója szerint a tizenévesnek annak ellenére sikerült a Facebook-oldalán nyilvánosságra hozni a felvételeit, hogy a hatóságok elvileg elkobozták őket.

Ciesielski később úgy nyilatkozott, hogy a piramis megmászása volt az elsődleges célja egyiptomi látogatásának. Azt is elmondta, hogy tisztában volt az erre vonatkozó tiltásokkal is, de őt ez nem tántorította el tervétől. 

Egy blogbejegyzésben leírta, hogy felfelé nyolc, lefelé 20 percre volt szüksége az akció végrehajtásához, és bár a fülében zúgó zene ellenére hallani vélte, hogy a rendőrség "valamit arabul kiált", folytatta a mászást.

Ciesielski nem Egyiptomban fedezte fel a rendhagyó kilátópontokhoz való vonzalmát; Facebook-oldalán számos olyan fénykép látható, amelyet a világ különböző metropoliszaiban álló felhőkarcolók tetején készített.

Szerző
Témák
Egyiptom piramis
Frissítve: 2016.02.03. 20:25

Tóbiás: vehet stadiont a Fidesz, de várost nem

Tóbiás József szerint a Fidesznek bocsánatot kellene kérnie Salgótarjántól, amiért nyolcéves városvezetésük alatt leépült a főiskola, megszűntek a gyárak, és csak a közmunka maradt; mérhetetlen adósságot halmoztak fel, és a kormánytól kért segélyekkel lélegeztető gépen tartották a várost.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerdán a városban tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Salgótarján polgármester-választásra készül, amelynek tétje, hogy a 2014 előtti, Fidesz-KDNP-s városvezetés által létrehozott romok után valódi építkezés indul-e.

Amikor a salgótarjániak újra az urnák elé járulnak, arról szavaznak, milyen irányba menjen a város, mert a választás az MSZP, illetve a Fidesz-KDNP jelöltje között fog eldőlni, ez pedig két világ, két gondolkodásmód - fogalmazott. Hozzátette: a baloldal jelöltje, Fekete Zsolt a novemberben elhunyt Dóra Ottó értékrendjét akarja továbbvinni, a salgótarjániak hétköznapjainak biztonságát akarja megteremteni.

A pedagógusok országos tüntetésére utalva Tóbiás József kitért arra, hogy a kormánypártok salgótarjáni polgármesterjelöltje annak a Kliknek a városi vezetője volt, amelyik elvette az önrendelkezést a pedagógusoktól. Kiemelte: egy önkormányzat a kormány támogatása nélkül is tud működni, ha jól gazdálkodik az uniós forrásokkal. Ez nem a kormány kegye, ez európai uniós tagságunkból fakad; a Fidesz vehet stadiont, focicsapatot, földet, de várost nem - fogalmazott.

Salgótarjánt 2006 és 2014 között Fidesz-KDNP többségű önkormányzat irányította, 2014-ben a baloldali összefogás nyerte a választást. A február 28-i időközi választást Dóra Ottó szocialista polgármester halála miatt kellett kiírni a nógrádi megyeszékhelyen.

Szerző

Füstben állt a Margit hídi HÉV-megálló

Publikálás dátuma
2016.02.03. 18:57
Fotó: Tóth Gergő
Szúrós szagú füst terjengett szerdán a H5-ös HÉV alagutjában és a Margit hídi HÉV-megállóban - jelentette az Index. A portál szerint a füst a lezárt alagútszakaszból érkezett, ahol munkások dolgoztak.

A Margit hídi, jelenleg végállomásként funkcionáló megállóban délután több utas köhögött, vagy orra elé tartotta a sálát, és állítólag több kocsivezetőt is a rosszullét környékezett a füst miatt - közölte az Index.

A portál azt is megtudta, hogy a füstöt egy dízelmozdony okozta, ami a vágányokhoz szállítja a zúzottkövet az alagútban.

"Igen, a HÉV, az nem metró, de azért illene felismerni, hogy itt is kellene szellőztetni pl. havaria vagy dízeles közlekedés esetén" - írta az esetről a Facebookon a Metróért Egyesület.

Szerző