Zikavírus - Szükségállapot Floridában

Florida kormányzója szerdán rendkívüli állapotot hirdetett a déli szövetségi állam négy megyéjében, ahol felbukkant a zikavírus.

Eddig kilenc ember betegedett meg zikalázban, az egészségügyi szakemberek azonban úgy gondolják, hogy egyikük sem az Egyesült Államokban fertőződött meg. Rick Scott kormányzó azonban azt kérte, hogy az állam készüljön fel arra az esetre, ha a fertőződés az Egyesült Államokon belül történik. A vírust terjesztő szúnyog ugyanis jelen van az Egyesült Államok délkeleti vidékein, beleértve Floridát is.

"Jóllehet Florida jelenlegi kilenc zikalázas betege külföldön járt, s minden bizonnyal ott kapta el a vírust, biztosítanunk kell, hogy Florida idejében felkészüljön, és megelőzze a vírus elterjedését államunkban" - olvasható a kormányzó közleményében. Rick Scott egyúttal elrendelte, hogy Florida valamennyi megyei egészségügyi tisztségviselője, orvosa és kórháza folyamatos kapcsolatban legyen egymással és a szövetségi egészségügyi intézményekkel, felkészülve a lehető legrosszabbra is.

Az Egyesült Államokban, az egyetlen dallasi esetet leszámítva (ahol az első olyan zikavírus-fertőzést diagnosztizálták, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt) még nem regisztráltak olyan, zikalázban megbetegedett személyt, aki embertársától kapta volna el a kórt.

Szerző

Menekülttábor épülhet a magyar határ közelében

A magyar határtól mintegy harminc kilométerre fekvő Tasnádon nyitna menekültszállót a román kormány. A Szatmár megyei településen hatszáz, elsősorban szír migránsnak adnának átmeneti otthont, annak ellenére, hogy mind a település vezetése, mind a lakosság élesen tiltakozik ez ellen - írta csütörtöki számában a Magyar Idők.

Kereskényi Gábor, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője a lap megkeresésére elmondta: a kormány illetékesei senkivel nem egyeztettek előzetesen, még az önkormányzat tagjait sem értesítették az elképzelésről. "Amint tudomást szereztünk a tervekről, tiltakozó akció indult, sikerült összegyűjteni több ezer aláírást. Jómagam interpellációt nyújtottam be Petre Toba belügyminiszternek, erre azonban a mai napig nem kaptam hivatalos választ" - mondta a képviselő.

Szerinte Szatmár megye földrajzilag sem indokolt helyszín, hiszen több mint 500 kilométerre van a délnyugati határrésztől, ezért ésszerűbb volna Temes vagy Krassó-Szörény megyében elhelyezni a migránsokat. "A legjobb megoldás az lenne, ha Románia is kerítést húzna az adott határszakaszra. Talán még nem késő észbe kapni, hiszen a menekültáradat nem fog enyhülni" - vélekedett.

A román belügyminisztérium a Tasnádon található régi csendőrlaktanyában helyezné el a menekülteket, ennek korábban csak egy részét újították fel.

Szerző

Cameron az uniós alkut védte

David Cameron brit kormányfő tegnap a brit parlamentben mutatta be azt a reformjavaslatot, amely London és az Európai Unió közötti megállapodás alapja lehet, s megakadályozhatja, hogy a britek kilépjenek az EU-ból. Elsősorban Boris Johnson londoni polgármester firtatta a megállapodást megjegyezve, hogy a miniszterelnök „a legjobbat hozza ki egy rossz megegyezésből”. 

Johnson elsősorban arra volt kíváncsi, London hogyan tehet szert nagyobb szuverenitásra az EU-val szemben. Cameron azt mondta erre, nem állította azt, hogy tökéletes a megegyezés, s azt sem, hogy az Európai Unió tökéletes lesz általa, de „ha azt a kérdést tesszük fel, erősebb és jobb-e a britek helyzete, a válasz igen”. Johnson erre azt válaszolta, jobb lenne, ha a britek képesek lennének megakadályozni az uniós rendelkezések életbe lépését. Barack Obama amerikai elnök előzőleg telefonon biztosította a brit kormányfőt arról, hogy Washington egy erős Nagy-Britanniában érdekelt egy erős Európai Unióban. Uniós részről is egyre többen jelezték támogatásukat, köztük Tomás Prouza cseh Európa-ügyi miniszter, aki elfogadhatónak nevezte a kedden bejelentett EU-s javaslatokat.

Cameron reformtervének mind a négy pontját sorravette a brüsszeli javaslat, amelyet az EU másik 27 tagállamának jóvá kell hagynia. Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének keddi levelében megfogalmazott ajánlata az integráció további elmélyítését helyezi kilátásba, anélkül, hogy sértenék az eurózónán kívüli tagállamok jogait és kompetenciáit. A legnagyobb vita a negyedik pont, a munkaerő szabad áramlása és a szociális juttatások témakörében zajlott. Tusk levele aláhúzza, hogy e téren teljes mértékben tiszteletben kell tartani az uniós szerződések előírásait, de a Bizottság hajlandó a brit felvetéseket figyelembe véve bizonyos változtatásokra.

A lengyel külügyminiszter reményei 
Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter tegnapi budapesti látogatásán a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tartott sajtóértekezletén kérdésre válaszolva kifejtette, az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által bejelentett javaslatokkal kapcsolatban, fontos, hogy akik már megkapták a szociális juttatásokat, ne veszítsék el azokat, vagyis csak a jövőbeli munkavállalókra vonatkozzanak a szabályok. A szabályok között vannak, amelyek kifejezetten kedvezőek, de pontosan végig kell tanulmányozni a javaslatcsomagot - vélekedett.
Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban elmondta: fontos, hogy lehetőség szerint legyen V4-es álláspont az ügyben, és erre jó esély van. Az EU érdeke, hogy Nagy-Britannia az unió része maradjon - tette hozzá. A két külügyminiszter elmondta, előkészítették Beata Szydlo lengyel kormányfő jövő heti magyarországi útját.
Szigetvári Viktor az Együtt elnöke közleményében úgy fogalmazott, David Cameron brit miniszterelnök uniós alkuja árt a külföldön munkát vállaló magyaroknak. „Közben Orbán Viktor néma, és nem védi meg a külföldön tisztességgel dolgozó magyarokat. Az Együtt felszólítja Orbán Viktor, hogy most legyen harcos, és ne engedje százezernyi magyar jogfosztását!” – hangoztatta.Szerző