Sokat ígért a BÁV - 60 millióra bírságolták

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 60 millió forintos bírságot szabott ki a BÁV-Zálog Zrt.-re, valamint a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt.-re tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

A GVH álláspontja szerint a két cég bizonyítatlan piacelsőségi állításokat jelenített meg a BÁV Záloghitelről, megalapozatlanul hirdette azt, hogy a cég a piacon elérhető legmagasabb zálogkölcsönt nyújtja. A később használt szlogen, mely szerint aranyfedezetre is a legmagasabb zálogkölcsönt kínálják, szintén alaptalan volt, mivel olyan adatokra hivatkoztak, amelyekkel a kommunikáció közzétételekor még nem rendelkeztek.

Súlyosító körülményként értékelte a versenyhatóság azt, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat, mely 2014. április 23. és augusztus 28., valamint 2014. augusztus 29. és október 19. közötti időszakban futott, jelentős számú, döntően sérülékeny fogyasztót ért el.

A két vállalkozás elismerte a jogsértést, amellyel a versenyfelügyeleti eljárás megkezdése előtt felhagyott, ezt a GVH enyhítő körülményként vette figyelembe.

A bírság kiszabásakor a versenyhatóság a jogsértéssel érintett kommunikáció költségeire alapozott.

A BÁV Zrt. az MTI kérdésére közölte: jogorvoslattal él a GVH döntésével szemben. A cég álláspontja szerint ugyan egy technikai hibát valóban elkövettek, de minden vonatkozó jogszabályi előírást betartottak, és az eljárás során benyújtott piackutatás, valamint minden ettől függetlenül végzett vizsgálat alátámasztja a reklámban elhangzottakat.

Szerző
Frissítve: 2016.02.04. 15:28

Százmilliókba kerül a MÁV vezetőinek fizetésemelése

Publikálás dátuma
2016.02.04. 11:53
Fotó: Népszava
A Figyelő számításai szerint 710 millió forintba kerülhet a MÁV-nál a vezetők béremelése, amely jelentősen hozzájárult a dolgozók elégedetlenségéhez.

A vezetők fizetésemelése igen erős visszhangot keltett a 38 ezer MÁV-alkalmazott körében. A menedzsment ugyanis nem hivatalosan mindössze 0,5 százalékos ajánlattal rukkolt elő, és még ez sem vonatkozik az összes munkakörre. Az érdekképviseletek ezért egyre közelebb kerülnek a sztrájk meghirdetéséhez. Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy leghamarabb február végén, március elején lehet törvényesen munkabeszüntetést tartani.

A korábbi évek alapján mindenesetre meglepő lenne, ha nem születne megállapodás. Tavaly márciusban például a kormány plusz 5 milliárdot adott a 3,4 százalékos fizetésemelésre. Most a szakszervezetek 5 százalékos általános és egyes csoportoknak járó további 2,7 százalékos bérfejlesztést követelnek.

Forrás: Figyelő

Szerző

Meteo-csinik

Publikálás dátuma
2016.02.04. 07:21

Időjárásra kényes tévénézők, nem tudom, fölfigyeltek-e rá, hogy a köztelevízióban már nem szakképzett meteorológusok mondják el, milyen idő vár ránk a közeli napokban. Lehet, hogy a szakértelmük túl drága volna, nem fér bele a 80 milliárdos költségvetésbe. Az M1-en például a minden alkalommal csinibabák tájékoztatják a nézőt. Mielőtt képernyőre kerültek, főnökeik alighanem előbb meggusztálták őket: termet, darázsderék, kebel, arcvonások, miegyéb. Csak miután minden ilyennek megfeleltek, mutathatják formás kacsójukkal hol süt majd, hol esik.

Szigorú koreográfia, látványművészet, ami mellesleg érthető is, a tévé már ilyen műfaj. Gondolom, ha bárki faggatásra fogná őket, nem éppen tudományukkal tűnnének ki, mondják, amit a súgógépre felírtak. Ezt látszik igazolni az is, hogy amint befejezték, kijelölt kör szélére kell állniuk, ahol lábszemle zárja a mutatványt. De ne legyünk részrehajlók, az ATV-nél Onyutha Judittal sincs ez másképpen, sőt divatbemutató is van, de róla tudjuk, meteorológusok oktatták. És szép a magyar kiejtése. Ha viszont fiúk konferálják be őt, ott az ajkukon az elengedhetetlen ihletett mosoly.

Szerző
Témák
Öreg Sam 6.oldal