Előfizetés

Simicskó nagyszabású álmai - Különleges Rendeltetésű Ezred alakul (fotók)

Publikálás dátuma
2016.02.04. 17:24
A különleges műveleti erők katonái a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésű Ezred megalakítása kapcsán rendezett sajtóbemut
 A mai korban, a terrorizmus elleni küzdelemben rendkívül hasznos és erőteljes fellépést tud jelenteni a különleges műveleti képesség. Ez látható a világ bármely más országában, elsősorban a NATO-tagországokban és az a helyes, ha ezt a képességet hazánkban is erősítjük - ezt a honvédelmi miniszter mondta Szolnokon a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésű Ezred megalakításáról szóló sajtótájékoztatón. 

A miniszter meglehetősen elégedett lehet mind a saját munkájával, mind a katonák teljesítményével, mert - mint ahogy szinte bármely tárcavezető a Fidesz-kormányban - csupa jó hírről tudott beszámolni az újságíróknak. Mint elmondta, az elmúlt években a NATO-tól érkező visszajelzések is azt mutatják, hogy a katonák tudása, képessége, speciális felkészültsége magas szinten elismert.

A mai korban, a terrorizmus elleni küzdelemben rendkívül hasznos és erőteljes fellépést tud jelenteni a különleges műveleti képesség. Ez látható a világ bármely más országában, elsősorban a NATO-tagországokban és az a helyes, ha ezt a képességet hazánkban is erősítjük - indokolta a Különleges Rendeltetésű Ezred megalakítását.  Simicskó István tovább sorolva a jó híreket, azt is mondta, hogy "a nemzetközi példák, visszajelzések szerint" a magyar katonák a legjobbak között vannak, ha nem a legjobbak.   

A különleges műveleti erők katonáinak helikopteres dinamikus bemutatója.

A különleges műveleti erők katonáinak helikopteres dinamikus bemutatója.

 

 Benkő Tibor vezérkari főnök a sajtótájékoztatón elmondta: az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj és az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj bázisán jött létre januárban. A két zászlóalj 1993 óta működik együtt, egyebek között az ideiglenes biztonsági határzár építésében is közösen dolgoztak.  A különleges műveleti zászlóalj 2014-re elérte a legmagasabb készültségi fokot, amelyet egy nemzetközi ellenőrzés alkalmával egy ilyen jellegű kötelék elérhet - tette hozzá.  Zömében katonaviselt emberek jelentkeznek különleges katonai képzésre, de csak a jelentkezők mintegy 15-20 százaléka lesz alkalmas különleges műveleti feladat végrehajtására.   Kérdésre válaszolva  Benkő Tibor elmondta: továbbra is összhangban állnak az amerikai különleges műveleti erők elgondolásával. Meggyőződése, hogy az Amerikai Egyesült Államok az eddigihez hasonlóan támogatni fogja ennek a képességnek a megszerzését.

Zikaláz - A KKM a Brazíliába készülőket tájékoztatja

A zikavírussal kapcsolatos brazíliai helyzetről tett közzé tájékoztatót az országba készülő magyar állampolgárok számára a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata csütörtökön a honlapján.

A brazil kormány a zikavírus okozta fertőzések számának visszaszorítására az érintett tárcák vezetésével ezen a héten országos intézkedéscsomagot fogadott el. Elnöki rendelettel megváltoztatták a magánterületre vonatkozó jogszabályok azon részét, amely az elhagyott ingatlanok közegészségügyi ellenőrzését korlátozta. Nagy erőkkel folyik a vírust terjesztő szúnyogfaj élőhelyeinek feltérképezése és csökkentése, már nemcsak a hadsereg és az egészségügyi szervek, hanem a lakossággal kapcsolatban álló intézmények, például a posta bevonásával is.

A kedden közzétett adatok szerint az országban továbbra is 3670 zikavírusgyanús mikrokefáliás esetet vizsgálnak, és addig 404 ilyen megbetegedést igazoltak újszülötteknél, ami csaknem 50 százalékos növekedés a január 23-ig igazolt 270 esethez képest. A brazil média közölte, hogy a zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális vészhelyzetet hirdetett és négymillió megbetegedést prognosztizált erre az évre az amerikai kontinensen. A 2015 áprilisa óta regisztrált 1,5 millió zikavírus-fertőzéssel Brazília jelenleg a leginkább érintett ország, a második Bolívia 13 800 esettel ugyanebben az időszakban.

Brazília felvette a kapcsolatot az amerikai egészségügyi szervekkel, hogy közös kutatással próbálják kidolgozni a zikavírus elleni védőoltást és egyeztessék a vírus terjedése elleni tevékenységet. A brazil egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a zikavírus a megfertőzötteknél 80 százalékban nem okoz határozott klinikai tüneteket. A megbetegedés jellemzője az enyhe fejfájás, az alacsony láz, az izomfájdalom, a bőrön megjelenő vörös foltok, a szemviszketés és szempirosodás. Csak kis százalékban fordul elő egyes testrészek megdagadása, torokfájás, köhögés és hányás. A megbetegedés általában enyhe lefolyású és 3-7 nap alatt elmúlik, azonban az ízületi fájdalom akár egy hónapig is fennmaradhat. A tünetek észlelésekor a Dengue-láz kezelése esetén alkalmazott módszereket használják, azaz csökkentik a lázat és fájdalmat.

Az "ostoba tanterv" a pénzek lenyúlásáról szól - Reagált az OH

Publikálás dátuma
2016.02.04. 16:20
Illusztráció/Népszava
Az Oktatási Hivatal szerint az ellenzék összehangolt támadást folytat az állami oktatásirányítás ellen, és visszautasítják a sajtóban megjelent megalapozatlan vádakat.   A hivatal közleményében arra reagált, hogy az LMP szerint a kormány előre kitervelt módon ellopta az oktatási reformot, ezért az ellenzéki párt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt több oktatási háttérszervezet ügyében is feljelentést tesz. Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a kabinet kizárólag azért vezetett be ostoba tantervet, adminisztrációs terheket és minősítési rendszert, hogy ellophassa az azok elkészítése után felvehető uniós forrásokat.

Az OH szerint Hadházy Ákos bejelentései az ellenzéki támadássorozat részét képezik. Szerintük a megalapozatlan vádakkal szemben az OH valamennyi, a kiemelt uniós projektek megvalósítása kapcsán lefolytatott beszerzési és közbeszerzési eljárása szabályos volt, ezt a projektek többségében már a hazai és uniós ellenőrzések is megerősítették. A szakértői kapacitás beszerzésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárások során a pályázóknak már az eljárás elején igazolniuk kellett, hogy képesek a hivatal által részletesen meghatározott képesítésekkel és tapasztalatokkal rendelkező szakemberek jövőbeni közreműködését biztosítani a feladatok szakszerű végrehajtásához.

A hivatal több ilyen eljárás bonyolított le, ezzel a projektekben közreműködő több mint 1200, többségében pedagógus munkavállaló szaktudását több mint 1000 külső szakértővel tudta kiegészíteni. A pályázók ajánlatában - a közbeszerzési törvény által meghatározott kereteknek megfelelően - szerepelnie kellett a szakemberek szakmai önéletrajzának, valamint a közreműködést vállaló nyilatkozatnak is. Tekintettel arra, hogy döntően uniós értékhatár feletti beszerzésekről van szó, a hivatal kivétel nélkül nyílt eljárásokat alkalmazott, és minden esetben a legkedvezőbb, érvényes ajánlatot fogadta el - írják a  dokumentumban. Arra az Oktatási Hivatalnak nincsen ráhatása, hogy egy cég milyen adatokat jelent a különféle hatóságok felé a munkavállalói létszámáról - különösen, hogy abba nem számítanak bele a megbízási szerződéssel foglalkoztatott szakértők -, az azonban pontosan dokumentált, hogy a projektben hányan dolgoztak.

Jelezték: állnak Hadházy Ákos rendelkezésére, és ha a tények megismerése után is úgy látja, hogy a hivatal megalapozatlanul vagy szabálytalanul járt el, tegyen feljelentést.

Hadházy: kamu cégek, gyerekek jövője 

Hadházy Ákos a sajtótájékoztatón egyebek mellett azt mondta: eddig legalább 30 milliárd forintot költöttek az oktatási reformokra, és a kiadások közül több, akár százmillió forint értékű megbízás is alibi cégekre, feladatokra ment el. Az LMP elnökségi tagja azt mondta, a sokat kritizált felvételi és érettségi feladatokat is kamu cégek írják, ezzel pedig az uniós források mellett a gyerekek jövőjét is ellopja a kormány.