Előfizetés

Hende pert vesztett Vadai Ágnes ellen

Publikálás dátuma
2016.02.04. 17:53
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
A volt honvédelmi miniszter megsértette az egykori honvédelmi államtitkár személyiségi jogait – döntött jogerősen a Győri Ítélőtábla. 

Az ítéletről a nyugat.hu azt írja, hogy Hende Csabának 100 ezer forintot kell fizetnie Vadai Ágnesnek, akitől saját költségén kell bocsánatot kérnie a Hír Tv-ben, a Magyar Nemzetben és az MTI útján. A DK politikusáról még 2014 márciusában egy kampányfórumon Hende azt állította, saját honlapja kezelésére két céggel kötött szerződést, amiért ő feljelentette, az ügyészség pedig vádat emelt ellene. Ezt a Központi Nyomozó Főügyészség később cáfolta, a DK politikusa pedig keresetet nyújtott be jó hírneve, becsülete, és emberi méltósága megsértése miatt.

Roma diákok perlik a KLIK-et

Az Egri Törvényszéken szerdán kezdődött meg az a per, amit 63 gyöngyöspatai cigány diák indított a Klik ellen azért, hogy az állami szerv megtérítse a szegregált oktatásból származó hátrányukat - írta a Heol. 

A Kúria tavaly márciusban az Esély a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek nevű szervezet által indított közérdekű perben mondta ki, hogy a gyöngyöspatai roma diákokat jogellenesen különítették el nem roma társaiktól, a szegregáció miatt alacsonyabb minőségű oktatás kaptak. A Kúria szerint a kárért az iskolát államosítása óta az állami intézményfenntartó, azaz a Klik a felelős. A 63 diák és önkéntes ügyvédeik minden, szegregált osztályban eltöltött tanév után 500 ezer forintot kérnek, ami a 63 diáknál összesen 209 millió forint.

Simicskó nagyszabású álmai - Különleges Rendeltetésű Ezred alakul (fotók)

Publikálás dátuma
2016.02.04. 17:24
A különleges műveleti erők katonái a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésű Ezred megalakítása kapcsán rendezett sajtóbemut
 A mai korban, a terrorizmus elleni küzdelemben rendkívül hasznos és erőteljes fellépést tud jelenteni a különleges műveleti képesség. Ez látható a világ bármely más országában, elsősorban a NATO-tagországokban és az a helyes, ha ezt a képességet hazánkban is erősítjük - ezt a honvédelmi miniszter mondta Szolnokon a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésű Ezred megalakításáról szóló sajtótájékoztatón. 

A miniszter meglehetősen elégedett lehet mind a saját munkájával, mind a katonák teljesítményével, mert - mint ahogy szinte bármely tárcavezető a Fidesz-kormányban - csupa jó hírről tudott beszámolni az újságíróknak. Mint elmondta, az elmúlt években a NATO-tól érkező visszajelzések is azt mutatják, hogy a katonák tudása, képessége, speciális felkészültsége magas szinten elismert.

A mai korban, a terrorizmus elleni küzdelemben rendkívül hasznos és erőteljes fellépést tud jelenteni a különleges műveleti képesség. Ez látható a világ bármely más országában, elsősorban a NATO-tagországokban és az a helyes, ha ezt a képességet hazánkban is erősítjük - indokolta a Különleges Rendeltetésű Ezred megalakítását.  Simicskó István tovább sorolva a jó híreket, azt is mondta, hogy "a nemzetközi példák, visszajelzések szerint" a magyar katonák a legjobbak között vannak, ha nem a legjobbak.   

A különleges műveleti erők katonáinak helikopteres dinamikus bemutatója.

A különleges műveleti erők katonáinak helikopteres dinamikus bemutatója.

 

 Benkő Tibor vezérkari főnök a sajtótájékoztatón elmondta: az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj és az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj bázisán jött létre januárban. A két zászlóalj 1993 óta működik együtt, egyebek között az ideiglenes biztonsági határzár építésében is közösen dolgoztak.  A különleges műveleti zászlóalj 2014-re elérte a legmagasabb készültségi fokot, amelyet egy nemzetközi ellenőrzés alkalmával egy ilyen jellegű kötelék elérhet - tette hozzá.  Zömében katonaviselt emberek jelentkeznek különleges katonai képzésre, de csak a jelentkezők mintegy 15-20 százaléka lesz alkalmas különleges műveleti feladat végrehajtására.   Kérdésre válaszolva  Benkő Tibor elmondta: továbbra is összhangban állnak az amerikai különleges műveleti erők elgondolásával. Meggyőződése, hogy az Amerikai Egyesült Államok az eddigihez hasonlóan támogatni fogja ennek a képességnek a megszerzését.