Törökszentmiklósi botrány - Büntetnék a drogos kismamákat

Publikálás dátuma
2016.02.04. 18:53
Illusztráció: Thinkstock
A jelenlegi szabályozás nem védi eléggé a magzatok egészségét, ezért törvényt kell módosítani. A leendő gyermek állapotának veszélyeztetése nem tartozik a női önrendelkezés körébe - közölte Harrach Péter a hirado.hu-val.

A KDNP frakcióvezetője azután fogalmazott így, hogy múlt héten két törökszentmiklósi nőn is császármetszést hajtottak végre, mert drogfogyasztás után súlyos állapotba kerültek, veszélyeztették a magzat életét. Harrach szerint a büntető törvénykönyv magzatelhajtás bűntettét tárgyaló paragrafusába lehetne beilleszteni a magzatok egészségének védelméről szóló részt. Hozzátette: a joginál fontosabb a társadalmi, morális szint, vagyis a szemlélet alakítása. Oberth József, a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány elnöke egyetért azzal, hogy a megelőzés fontos, véleménye szerint a jogszabályi szigorítás nem jó út. Ugyanis ha egy újabb büntetés fenyegetné a kismamákat, akkor még ennél is kevesebben fordulnának a segítőszervezetekhez.

Szerző

Iszapömlés - Az ítélet miatt tüntettek Veszprémben (fotók)

Publikálás dátuma
2016.02.04. 18:44
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
A vörösiszap-katasztrófa felelőseinek megnevezését sürgette a 2010-es tragédiában leginkább érintett Kolontár polgármestere csütörtökön a Veszprémi Törvényszék előtt a vörösiszapperben hozott elsőfokú bírósági ítélet miatt tartott tüntetésen.

"Ha nem fogunk össze, nem lesz meg a katasztrófa felelőse" - jelentette ki Tili Károly hangsúlyozva: a térség lakói nem tudják elfogadni a törvényszék január 28-án hozott felmentő ítéletét és csak az összefogás erejében bíznak.  A demonstráción - amelyen mintegy ötven ember vett részt - Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere azt mondta: nem elfogadható, hogy nincsenek felelősök, de az is elfogadhatatlan lenne, ha "a kisemberek vinnék el a balhét", hiszen nem a gátőr vagy a szivattyúkezelő hibája okozta a katasztrófát. Szerinte ha a Mal Zrt. teljesítette volna környezetvédelmi vállalását, folyamatosan végzett volna ellenőrzéseket, akkor nem következett volna be a tragédia. Reményét fejezte ki, hogy a másodfokú eljárásban "a valódi felelősök ülnek majd a vádlottak padján", és olyan büntetés születik, amely arányban áll a katasztrófával.

Marton Zsolt, Somlóvásárhely  polgármestere is a katasztrófa "valódi okozóinak" mielőbbi megtalálását sürgette. Kepli Lajos jobbikos parlamenti képviselő, aki a vörösiszap-katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottságot vezette, azt mondta: csak letöltendő börtönbüntetést tart elfogadhatónak az ügyben.

A büntetőtanács elnöke az ítélet indoklásában azt hangsúlyozta, hogy a perben a Mal Zrt. "nem ül a vádlottak padján". A cég ellen indított polgári, közigazgatási és egyéb ügyek nem azonosak a büntetőeljárásban vizsgált objektív felelősséggel. A törvényszék személyek büntetőjogi felelősségét vizsgálta, így született meg a felmentő ítélet.

Szerző
Frissítve: 2016.02.04. 19:34

Kösz bíróság! - Az ellenzék ünnepelheti március 15-ét a nemzetinél

Publikálás dátuma
2016.02.04. 18:22
Forrás: Orbán Viktor/Facebook
Idén elmaradhat Orbán Viktor beszéde a Nemzeti Múzeumnál. A Büki Zoltán vezette Demokratikus Magyarországért Civil Társaság jelezte igényét egy ellenzéki megemlékezés és tüntetés megtartására a Nemzeti Múzeumnál, a bíróság a rendőrségi elutasítást követően nekik ítélte oda területet - értesült a hvg.hu a szervezettől. Az MTI a hírt ezzel a címmel közölte: hatályon kívül helyezte a bíróság a rendőrség döntését.

Az érdektelennek tűnő cím a következő információt rejtette:

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csütörtöki jogerős döntésével hatályon kívül helyezte Budapest Rendőr-főkapitány döntését, amellyel egy március 15-én, a budapesti Nemzeti Múzeumnál tervezett rendezvény megtartását azért nem vette tudomásul, mert az lehetetlen célra irányul - közölte a Fővárosi Törvényszék az MTI-vel. A közlemény szerint a Nemzeti Múzeum előtti területre egy magánszemély március 15-ére 10.00-tól 16.00-ig rendezvényt jelentett be, de a rendőrség azt érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A bíróság megállapította, hogy Budapest Rendőrkapitányának a bejelentést érdemben kellett volna vizsgálnia. Az Alkotmánybíróság által előírt szükségességi-arányossági vizsgálat eredményeképpen pedig az volt megállapítható, hogy a bejelentett rendezvényen gyakorolni kívánt gyülekezési jog korlátozása nem volt feltétlenül szükséges - áll a bírósági közleményben.

Ennél azonban lényegesen többről van szó: 

A hídfoglalásokról és útlezárásokról ismerté vált Büki Zoltán vezette Demokratikus Magyarországért Civil Társaság a március 15-i nemzeti ünnepre kezdett tüntetés és ünnepség szervezésébe, az erre vonatkozó igényét a rendőrségnél is bejelentette. A hvg.hu birtokába került rendőrségi határozat szerint érdemi bírálat nélkül visszautasították a kérelmet. Mint írták, a várható 40-50 ezer ünneplő ember mellett nem fog elférni a Büki által bejelentett 8-10 ezer tüntető, valamint Bükiék vélhetően zavarni fogják az állami rendezvény megtartását. Büki Zoltán a bíróságon támadta meg a rendőrségi határozatot. A bíróság végül Bükiék mellett döntött, így engedélyt kapott a szervezet a Nemzeti Múzeumnál tartandó tüntetésre és megemlékezésre március 15-én délelőtt 10 órától délután 4 óráig. A határozat nem zárja ki, hogy állami rendezvényt is tartsanak a területen egyidejűleg az ellenzéki rendezvénnyel. Ennek azonban a fejleményeket tekintve meglehetősen kicsi az esélye, így Orbán Viktor idén valószínűleg nem mond majd beszédet a híres lépcsőkön. 

A végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye. A főszervező jelezte: évek óta nem volt lehetősége az ellenzéknek jelentős történelmi helyszíneken ünnepelni, noha 1948-ban is az akkori ellenzék kelt fel a hatalommal szemben, ezért érzik szimbolikusnak, hogy a Nemzeti Múzeumnál gyűlhetnek össze.

Szerző