Drogbotrány - Új információk a túladagolt kismamákról

Publikálás dátuma
2016.02.05. 16:32
Illusztráció: Thinkstock
A Semmelweis Egyetem az édesanya kérésére közleményt adott ki a törökszentmiklósi dizájner drogügyben érintett, 35. héten világra hozott csecsemőről. E szerint a komplex intenzív kezelésnek köszönhetően az újszülött állapota jelentősen javult, ezért - hogy közelebb legyen szüleihez, január 4-én visszakerült Szolnokra, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház gyermekosztályára. 

Arra is van esélye, hogy hosszú távon csak minimális károsodások maradjanak vissza, de akár a teljes gyógyulás is elképzelhető. A 38. héten világra hozott csecsemőt továbbra is a Semmelweis Egyetemen ápolják, állapota súlyos, de stabil. A Semmelweis Egyetem a továbbiakban is a gyermekek személyiségi jogainak elsődlegességét előtérbe helyezve tájékoztatja a nyilvánosságot és a hozzátartozókat.

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, két törökszentmiklósi nőn is császármetszést hajtottak végre a múlt héten, mert drogfogyasztás után súlyos állapotba kerültek, veszélyeztették a magzat életét.

Ecseki Tímea, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet ügyeletes orvosa korábban elmondta: ismeretlen eredetű drogot, úgynevezett kristályt fogyaszthattak. A rendőrség az ügy kapcsán múlt hét pénteken őrizetbe vett egy 39 éves helybéli férfit.

Büntetnék a drogos kismamákat

Harrach Péter az eset után tegnap úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi szabályozás nem védi eléggé a magzatok egészségét, ezért törvényt kell módosítani. Szerinte a leendő gyermek állapotának veszélyeztetése nem tartozik a női önrendelkezés körébe, hozzátéve: a büntető törvénykönyv magzatelhajtás bűntettét tárgyaló paragrafusába lehetne beilleszteni a magzatok egészségének védelméről szóló részt. Harrach úgy fogalmazott: a joginál fontosabb a társadalmi, morális szint, vagyis a szemlélet alakítása. 

Szerző

Fideszes bűnszervezet állt a Quaestor-botrány mögött?

Publikálás dátuma
2016.02.05. 16:18
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Most már hivatalos a vád: bűnszervezetben lophatta el az emberek pénzét Tarsoly Csaba, a fideszes Quaestor-pilótajáték főszervezője, Orbán Viktor bizalmasa, a Fidesz és Fidelitas gazdasági háttérembere - írja Szakács László, a brókerbotrányokat vizsgáló albizottság tagja közleményében.

Tarsoly Csaba segítségével az agrártárca 410 millió forintot eltőzsdézett. A külügyi tárca is Tarsoly Csabára bízta az emberek pénzét, aminek több százmilliós hozamát elbukták. Orbán Viktor előre tudhatta, hogy a Quaestor be fog dőlni, figyelmeztette is erre a minisztériumait, majd miután ez megtörtént, Tarsoly Csaba Szijjártó Péter közvetítésével a kormányfőnek írt segítségkérő levelet. Eközben a külügyi tárca, Győr városa, Újpest önkormányzata és még több fideszes érdekeltség visszakapta a pénzét, 32 ezer károsult családot viszont lelkiismeret-furdalás nélkül cserbenhagyott a fideszes brókerkormány.

Ezek után a közvéleményre bízzuk annak eldöntését, kikből állhatott az a bűnszervezet, amely Tarsoly Csaba irányításával 2007 óta ellopta az emberek pénzét.

Tarsoly Csabának és a Fidesznek el kell számolnia azzal, hová tűnt az emberek pénze, el kell számolniuk az elmúlt 8 év lopásaival! - figyelmeztetett az MSZP-s képviselő közleményében.

Szerző

Meghalt Kőrösi Zoltán író

Publikálás dátuma
2016.02.05. 15:54
Felolvasás a Petőfi Irodalmi Múzeumban Forrás: Kőrösi Zoltán/Facebook
53 éves korában váratlanul meghalt Kőrösi Zoltán. Az író, forgatókönyvíró, szerkesztő, dramaturg dolgozott a Magyar Rádiónál, volt a Litera főszerkesztője, és tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Legutóbbi regénye, a Szívlekvár 2014-ben jelent meg, új regényét, Az ítéletidőt épp a napokban fejezte be. Információk szerint szívinfarktus okozta a halálát. "Nem térünk magunkhoz.." - írták a hír mellé a Litera Facebook-oldalán.  A szerzőt a Jelenkor Kiadó saját halottjának tekinti. A család arra kéri az író tisztelőit és a médiát, tartsák tiszteletben fájdalmukat és gyászukat. 

Egy novella címmel 2015. december 23. szerdán ezt írta a hivatalos honlapjára

Avar

Nézze meg, én nagyon is szeretek az avarban sétálni, nem érdekel a vizes cipő, de még a sár se, nincs annál jobb, mint túrni a leveleket és közben érezni a szagukat, a föld szaga és a rothadás szaga, ami előjön belőlük, főleg így, a sok eső után, mindig arra gondolok, olyan ez, mint körülöttünk annyi más, fényes sárgának mutatja magát, de ha feltúrod, előtűnik alóla az elmúlás, a lehullott levél, amiből trágya lesz.

Kőrösi Zoltán Budapesten született 1962-ben. A budapesti ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar-történelem szakon diplomázott 1987-ben. 1989-ben Lisszabonban, Portugáliában élt. 1990- 2007 - a Magyar Rádióban dolgozott, 1995-től a Magyar Rádió Irodalmi szerkesztőségének vezetője, 2002 júliusától 2007 áprilisáig a (a megszüntetésig) a Művészeti Főszerkesztőség főszerkesztője volt.

2007.december 31-én fejezte be a Magyar Rádióban végzett munkát.

Volt lapszerkesztő (Kritika) és könyvsorozat (JAK-füzetek) felelőse, dramaturg és forgatókönyvíró, tanár és műsorkészítő. 1998 óta több éven keresztül tagja volt a MEDIAWAVE- Fényírók fesztiválja nemzetközi zsűrijének, illetve 2001-2008 között a Magyar Mozgókép Közalapítvány játékfilmes szakkollégiumának .

Foglalkozott tanítással is: néhány szemeszteren át a Színház és Filmművészeti Egyetemen volt óraadó.

Első novellájával 1992-ben megnyerte a Magyar Napló c. irodalmi hetilap Örkény István-novellapályázatát. Ugyanebben az évben jelent meg első kötete, a beszélgetéseket tartalmazó Felrombolás c. kötet. 1996-ban megnyerte az ÉS novellapályázatát. Több film- és tévéfilm-forgatókönyvet írt, ezek közül A kis utazás c. film a 2000. évi Magyar Filmszemlén elnyerte a Közönség díját.

Novellái olasz, héber, orosz, angol, hindi, német, horvát, spanyol, francia és koreai fordításokban jelentek meg. 2006-ban József Attila díjat, Jelenkor nívódíjat kapott, ebben az évben jelent meg a Milyen egy női mell? Hazánk szíve című regénye.
2008 - 2010-ben dramaturgként dolgozott az egri Gárdonyi Géza Színházban, 2008. szeptembertől 2010 decemberéig a Litera.hu irodalmi oldal főszerkesztője volt.

2009. áprilisában jelent meg a Szerelmes évek - Gyávaság című regénye. 2009 decemberében megválasztották a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnökévé, ezt a hivatalt 2010 április végétől 2012 decemberéig töltötte be.

2010 februárjában jelent meg a Milyen egy női mell? - Hazánk szíve című regénye második kiadása.
2011 márciusában pedig A hűséges férfi - boldogságnovellák című kötete.
2012 májusában jelent meg a tizennegyedik könyve: Az utolsó meccs - történetek a titkos magyar focikönyvből c. gyűjtemény, majd a Magyarka című regény. 2014 októberében jelent meg a Szívlekvár című regénye.

Kőrösi Zoltán Budapesten élt, egy gyermeke, Péter, 1990-ben született.

 

Szerző
Frissítve: 2016.02.05. 18:04