Zikaláz - Óvszert vagy szexuális absztinenciát javasolnak a férfiaknak

Publikálás dátuma
2016.02.05. 19:24
Kiderült, hogy a vírus nem csak szúnyogcsípés által terjed. Illusztráció: Thinkstock
Óvszer használatát vagy szexuális önmegtartóztatást javasolnak az amerikai járványügyi szakemberek azoknak a férfiaknak, akik a zikavírussal erősen fertőzött vidékeken jártak - az erről szóló ajánlást pénteken hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központja (CDC).

Ez a lépés válasz arra, hogy a texasi Dallasban olyan zikalázas beteget diagnosztizáltak, aki szexuális úton fertőződött a vírussal. A betegséget elsősorban szúnyogok terjesztik, de kiderült, hogy - ritka esetben ugyan, de - terjed vérátömlesztéssel és szexuális úton is. A dallasi egészségügyi hatóságok a napokban jelezték: olyan beteget azonosítottak, aki a vírussal fertőzött latin-amerikai térségből tért haza, és itthon megfertőzte szexuális partnerét. 

A pénteken nyilvánosságra hozott új javaslatok azt célozzák, hogy lehetőség szerint elkerülhető legyen fertőződés a szexuális úton. A járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) arra figyelmezteti azokat a férfiakat, akiknek partnere várandós, hogy használjanak óvszert, ha olyan vidékre utaznak, vagy onnan térnek haza, ahol erős a zika-fertőzöttség. A CDC közleménye szerint ez 28 országra érvényes: valamennyi közép-amerikai és jó néhány dél-amerikai államra, köztük például Brazíliára, Paraguayra, Bolíviára, Ecuadorra, Kolumbiára, Venezuelára vagy Francia Guyanára. Azoknál a pároknál pedig, ahol a férfi korábban járt zikavírussal fertőzött területen, "fontolóra kellene venni az óvszerek állandó és korrekt használatát, vagy még azt is, hogy a pár tartózkodjon a szexuális élettől" - olvasható a pénteken megjelent dokumentumban. 

A járványügyi hivatal tisztségviselői leszögezik: "A tudomány nem egyértelmű abban, milyen hosszú ideig lappang a vírus, milyen hosszú ideig tart a fertőződés kockázata". De hozzáteszik: a tudósok már kutatják a választ erre a kérdésre is. A szakemberek egyúttal azt is tanácsolják, hogy akik gyermekáldást szeretnének, előbb konzultáljanak az orvosukkal.

Szerző

Szélsőjobboldali rendezvény a plébánián?

Nem vesz részt Novák Előd azon a székesfehérvári rendezvényen, amelyet a Hatvannégy Vármegye, a Betyársereg és az Új Magyar Gárda szervez a „Kitörés hőseinek” emlékére. A Jobbik alelnöke egy SS-veterán mellett mondott volna beszédet a német és magyar csapatok II. világháború végi akciójára emlékező programon - írta korábban az Index. 

„Nem jobbikos programról van szó, tavaly is meghívtak rá, és idén is. Most azonban pontosítanunk kellett, idén az óbudai Jobbik Kitöréstúráján leszek, ezért úgy döntöttünk, hogy ezen a rendezvényen ezúttal nem veszek részt” – mondta a lapnak a Jobbik alelnöke. Tavaly Novák meghívottként még felszólalt a székesfehérvári rendezvényen – igaz, azon nem szerepelt SS-veterán. „Meglepve láttam a programot” – mondta, utalva az SS veteránjára. (Az 1928-ban született férfi az 1943-ban létrehozott, önkéntesekből álló Nordland gépesített lövészhadosztálynál teljesített szolgálatot. A csoport Horvátországban, a leningrádi német blokádnál, majd a Baltikumban is megfordult, végül Berlinben vetették be.)

A Jobbik a magyar hősökre helyezi a hangsúlyt – hangsúlyozta a különbséget a politikus. Novák üdvözölte, hogy „a kitörés történelmi emlékezetének ápolása a Jobbik elnöksége által is jóváhagyott módon kultúrpolitikánk részét képezi” és azt is, hogy 2010-ben állami szintre emelték a megemlékezéseket Trianonról.

A program szerint február 6-án a kitörés hőseinek üdvéért szentmisét is tartanak a székesfehérvári Szent István-székesegyházban. Lapunk megpróbálta feltenni a kérdéseit a székesegyháznak, de csak egy női hangot sikerült elérnünk, aki közölte: "délben már mindenki elment, nem tudok segíteni". Így nem derült ki, hogy valóban megtartják-e az eseményt, ahol a tervek szerint az SS-veteránon kívül felszólal többek között az Új Magyar Gárda és a Betyársereg vezetője is.

Szerző

Csalt az ügyészség a lehallgatásokkal?

Lezárult a bizonyítási eljárás a korrupcióval vádolt MSZP-s országgyűlési képviselő Hiszékeny Dezső perében. A bíróság két, titkosszolgálati hangfelvételről készült szakértői véleményt hallgatott meg. A másodrendű vádlott pénteken beismerte, hogy valótlan állításokat tett Hiszékenyre.

Ugyanarról az állítólagos korrupciós eseményről készült két hangfelvétel – egyiket a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), a másikat az ORFK fedett nyomozója rögzítette - másként érthetően vette fel a Hiszékeny Dezső szocialista politikus, a XIII. kerület akkori alpolgármestere és egy fedett nyomozó beszélgetését – így értékelte a bíróság a per legutóbbi tárgyalásán. Ezért igazságügyi hangszakértő kirendeléséről döntött.

A felvételek egyike egy vendéglő mennyezetébe szerelt, a másik a fedett nyomozó testén lévő lehallgató berendezéssel készült.

A szakértő véleménye szerint az NVSZ felvétele, annak rendkívül rossz minősége miatt csak különleges eszközökkel, és módszerekkel volt értelmezhetővé tehető. (Az ügyészség e módszereket nem alkalmazta a vádirat elkészítése előtt.) Megállapítása szerint a beszélgetés ügyészi leirata hiányos, és félreérthető. Több fontos mondat – összesen hét - maradt ki ugyanis a leiratból.

A pénteki tárgyaláson szólalt meg először a másodrendű vádlott, egy vendéglős, aki a vád szerint közvetített a politikus, és a rendőrség beépített besúgója között az állítólagos vesztegetés ügyében. A büntettet előéletű tanú szemébe mondta, hogy csupán barátságból, annak nyomorúságos helyzete miatt hazudta azt, hogy közbenjár Hiszékenynél, valójában ilyet nem tett – és ilyen bizonyíték sincsen.

B. István, az NVSZ által az ügyben bevetett provokátor erre akként nyilatkozott: ő valóban sosem egyeztetett Hiszékennyel, elhitt mindent a másodrendű vádlottnak.

A bizonyítási eljárás ezzel befejeződött, áprilisban jönnek a perbeszédek, majd ítélethozatal következik.

Mint arról többször beszámoltunk, Hiszékeny, alpolgármesterként a Rigolettó vendéglő bérbeadása kapcsán kért volna állítólag ötmillió forint „kenőpénzt”. A vállalkozóként jelentkező fedett nyomozótól azonban a másodrendű vádlott - és a korábban gyanúsított, de már csak tanúként szereplő beépített ügynök - állítólag 15-öt akart kérni, hogy a többin megosztozzanak. A lehallgatott személyek egyébként egymás közt arról értekeztek, hogy Hiszékeny előtt nem lehet pénzről beszélni, valamint, hogy biztosan nem hajlandó pénzt elfogadni.

Szerző