Napi örömhír - Amerikai elismerést kapott Semjén Zsolt

Publikálás dátuma
2016.02.06. 10:37
Szerintem jó lenne kis énekesmadarakra is lövöldözni... Népszava fotó
Az Év nemzetközi törvényhozója díjat (International Legislator Award) adták át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek az amerikai székhelyű vadászati világszervezet (SCI) Las Vegas-i konvencióján - az örömhírt a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője osztotta meg az MTI-vel.

Havasi Bertalan lelkes beszámolója szerint a kormányfő helyettese, aki az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, a vadvilág megőrzésének előmozdításáért és a fenntartható vadászat szabadságának támogatásáért vehette át az elismerést. 

És: 

A konvención nagy számban vettek részt az Egyesült Államok vezető gazdasági és politikai személyiségei, akik előtt Semjén Zsolt ismertette az új magyar vadászati törvényt, és meghívta a nemzetközi szervezetet a 2021-es budapesti vadászati világkiállításra. 

A szelídlelkű kereszténydemokrata valóban nagyon progresszív a hajdan a nagy kommunista vezetők és barátaik szintén kedvelt hóbortját illetően, nem is olyan régen ( de még Magyarország soros uniós elnöksége idején ) például az énekesmadarak vadászhatóságáért lobbizott. Ezt pedig még a politikától amúgy tisztes távolságot tartó masszív szakmai alapokon álló Magyar Madártani Egyesület (MME) sem hagyhatta szó nélkül:

Az MME megdöbbenéssel értesült arról, hogy Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke több védett madár- és emlősfaj vadászhatóvá tételét kéri Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek írt levelében. Az MME megengedhetetlennek tartja, hogy a biológiai sokféleség megőrzésének európai szintű kudarca után, az unió soros elnöki tisztségét betöltő ország egyik vezetője olyan javaslattal álljon elő, amely számos ponton sérti az európai és nemzetközi természetvédelmi egyezményeket. 

Ám a világban meglehetősen erős vadászlobbi most kitüntette a fenntartható vadászat szabadságának támogatásáért - jelentsen is ez bármit. 

Szerző

Földrengés riasztotta a lakosokat, nő az áldozatok száma - Fotók

Publikálás dátuma
2016.02.06. 10:22

A jelenlegi információk szerint már tizennégy halottja van a szombat hajnali tajvani földrengésnek, a sérültek száma megközelíti az 500-at, 155 ember pontos holléte és állapota egyelőre ismeretlen. A mentők a túlélők utáni kutatást az éjszaka folyamán is folytatják - számolt be a tajvani média helyi idő szerint szombaton késő este. A 6,4-es erősségű földrengésben egy tíznapos csecsemő is meghalt, 52 gyereket keresnek a kétségbeesett hozzátartozók - jelentette a helyi média.

A földrengés Tajnan városban okozta a legsúlyosabb károkat, ahol egy összeomlott 16 emeletes épület romjai alatt találták eddig az áldozatok túlnyomó többségét. A városvezetés máris az épület tervezői és a kivitelezői munkájára vonatkozó nyomozást rendelt el. Az interneten terjedő fotók és televízióban bemutatott képsorok drámai helyzetről árulkodnak. A helyszínen mintegy 4900 mentő dolgozik, 24 mentőkutyával, valamint 146 járművel és öt helikopter is a rendelkezésükre áll. Eddig csaknem 350 embert helyeztek biztonságba, közülük 257-et emeltek ki a romok közül.

A kimenekítettek elhelyezésére átmeneti szállásokat alakítottak ki, de szállodák sora ajánlott fel legalább 3 napra díjmentesen szobákat az átmenetileg hajléktalanná váltak számára. A rászorulóknak önkéntesek 15 helyszínen meleg ételt osztottak. 

Az oktatási tárca közölte, hogy elsősorban Tajnan és Kaohsziung területén 289 iskolaépületben keletkezett kár, egy általános iskolás diáklány meghalt, 7 megsérült a földrengés során. Az agrárszektort, illetve a helyi gazdálkodókat körülbelül 306 ezer amerikai dollárnak megfelelő kár érte.

A legfrissebb hírek szerint helyreállt az áramszolgáltatás annak a 173 ezer lakásnak a többségében, ahol a katasztrófa miatt órákon át nem volt villany, de 899 otthonban továbbra sincs. A 400 ezer háztartásból, ahol a vízszolgáltatás szünetelt, 150 ezerben már van folyóvíz. Az illetékesek azt is közölték, hogy Tajvan három atomreaktorának működésében nem okozott zavart a földrengés.

A dél-tajvani vasúti közlekedésben továbbra is vannak fennakadások, de egy korábban lezárt vonalon helyreállt a gyorsvonatok forgalma. A késések 68 ezer ember utazását hátráltatták a holdújévi utazások finisében. Mindezzel egy időben országos adakozás indult, amelynek során vállalatok, segélyszervezetek, magánszemélyek eddig már 23,9 millió amerikai dollárnak megfelelő összeg gyűjtöttek össze. A kínai Vöröskereszt 303 ezer dollárnak, míg a makaói 50 millió dollárnak megfelelő segélyt ajánlott fel.

A földmozgás helyi idő szerint nem sokkal hajnali 4 óra előtt történt, központja Kaohsziung város egyik kerületében volt, 15 kilométeres mélységben. A kínai szárazföldi földrengésfigyelő központ 6,7-es erősségű rengést mért.

 A helyi hírügynökségi jelentés szerint a hatóságok máris az összeomlott épületek műszaki jellemzőit vizsgáló nyomozást rendeltek el, s bár az építtető cégek állítólag már nem működnek, a tervező mérnökökkel kapcsolatba tudtak lépni. A pekingi kormány tajvani ügyekért felelős hivatalának vezetője a hírekre reagálva közölte, már kapcsolatba léptek tajvani kollégáikkal, és felajánlották segítségüket. 

lásd még: Nem csukhatja be a szemét, egy Földön élünk

Szerző
Frissítve: 2016.02.06. 19:23

A pokolba vezető rohanás - Frontális ütközés súlyos sérültekkel (fotó)

Publikálás dátuma
2016.02.06. 09:50
MTI Fotó: Lakatos Péter
A baleset  Solymáron, a Rózsika utcában történt, ahol két személyautó ütközött össze frontálisan pénteken este. A mentők három sérültet szállítottak kórházba.

Szerző