Előfizetés

Hosszú újabb aranyérmeket zsebelt be

Publikálás dátuma
2016.02.07. 20:28
FOTÓ: Getty Images
Hosszú Katinka két aranyérmet szerzett a zárónapon a Golden Tour elnevezésű, pénzdíjas franciaországi versenysorozat második állomásán, Amiens-ben.

A világ- és Európa-bajnok úszó - a háromnapos esemény honlapja szerint - 100 méter háton 59.49 másodperces idővel, míg 200 méter pillangón 2:12.17 perces teljesítménnyel csapott elsőként célba vasárnap. A Vasas versenyzője 200 méter gyorson a legjobb idővel került a döntőbe, de ott végül nem állt rajtkőre, Verrasztó Evelyn viszont a negyedik lett, 2:00.04-gyel. Hosszú 200 méter mellen (2:37.89 p) és 50 méter gyorson (25.92 mp) ugyancsak negyedikként zárt.

A férfiaknál Verrasztó Dávid 200 méter vegyesen (2:02.51 p) és 200 méter háton (2:05.93 p) bronzérmes lett. Hosszú pénteken és szombaton is három számban diadalmaskodott, az első napon 800 és 1500 méter gyorson, valamint 400 méter vegyesen, a másodikon pedig 100 méter mellen, valamint 200 méter vegyesen és 200 méter háton győzött. A sorozat első versenye két hete volt Nizzában, Amiens után pedig Marseille-ben zárul a Golden Tour a március 4-6-án rendezendő viadallal.

Gyászoló szülők Ukrajnában - Közel 50 gyemekáldozat

Publikálás dátuma
2016.02.07. 20:24
Illusztráció: Spencer Platt/Getty Images
A legfrissebb adatok szerint eddig 49 gyermek vesztette életét és 138 sérült meg a csaknem két éve tartó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus következtében Donyeck megyében - hozta nyilvánosságra vasárnap a helyi rendőrség sajtószolgálata.

A másik, harcok sújtotta megyéből, Luhanszkból eddig nem közöltek ilyen tartalmú statisztikát. A megye 1198 általános oktatási intézményéből 542 maradt az ukrán erők ellenőrizte területen, a többi a Moszkva által támogatott szakadárok uralta térségben van. Az ukrán fennhatóság alatt lévő iskolákban összesen mintegy 155 ezer gyermek tanul. A front menti övezetben az ukrán hatóságok 13 iskolát kényszerültek bezárni a szakadárok gyakori támadásai miatt - áll a rendőrségi közleményben. 

A 2014 áprilisa óta tartó fegyveres konfliktusban az ENSZ tavaly decemberi adatai alapján összesen több mint kilencezren haltak meg és csaknem 21 ezren szenvedtek sérüléseket, beleértve civileket és katonákat egyaránt.  

Kijevi jelentések szerint az elmúlt napokban ismét megsokszorozódtak a szakadárok támadásai, vasárnapra virradóan 37-szer sértették meg a tűzszünetet. A hétvégén összesen 12 katona sebesült meg. A héten csütörtökön 24 óra alatt 84-szer nyitottak tüzet - amire tavaly augusztus óta nem volt példa -, s minden negyedik esetben nehézfegyverekkel - mondta el vasárnap Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője. Aznap egy katona esett el, három sebesült meg.

A szakadárok támadásaikat Donyeck környékére összpontosítják, főként a megyeszékhelytől 80 kilométerre északra fekvő, a szakadár kézen lévő Horlivka városának közelében fekvő Zajceve településnél folynak súlyos tűzharcok.

Sajátjai is támadják David Cameront

Publikálás dátuma
2016.02.07. 18:40
FOTÓ: Carl Court/Getty Images
A Munkáspárt szerint Nagy-Britannia nemzeti érdeke, hogy az Európai Unió tagja maradjon, és a párt ezt az álláspontot képviseli majd a brit EU-tagságról tervezett népszavazás kampányában, de alapvető szociális reformokat is szeretne az unióban - mondta vasárnap a legnagyobb brit parlamenti ellenzéki erő vezetője.

Jeremy Corbyn a Labour helyhatósági tagozatainak a közép-angliai Nottingham városában tartott kongresszusán kijelentette: ő is reformokat szeretne az Európai Unióban, de nem olyanokat, amilyeneket David Cameron konzervatív párti miniszterelnök követel.

Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagság jövőjéről, de London a referendum előtt reformokat kíván elérni az unió döntéshozatali, szabályozási mechanizmusaiban. A konzervatív párti brit kormány egyik sarkalatos követelése a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátását szabályozó törvények radikális szigorítása.

A Munkáspárt vezetője azonban vasárnapi beszédében kijelentette: szerinte inkább olyan szociális EU-reformokra lenne szükség, amelyek nem gyengítik, hanem erősítik a munkavállalók jogait. Corbyn szerint ennek érdekében véget kellene vetni például annak az uniós politikának, amely a privatizáció és a közszolgáltatások szabályozásának deregulációja érdekében gyakorol nyomást a tagországokra.

A Munkáspárt elkötelezetten támogatja Nagy-Britannia EU-tagságát, mivel az EU nyújtja a legmegfelelőbb keretet az európai kereskedelemhez és együttműködéshez, ez pedig a brit nép érdekeit is szolgálja. A Labour ugyanakkor a brit EU-népszavazás kampányában világossá fogja tenni azt is, hogy a köztulajdon híve - mondta vasárnapi beszédében a párt vezetője.

Jeremy Corbyn, akit a Munkáspárt tavalyi választási veresége után választottak a párt élére, a Labour hagyományos etatista - hívei és bírálói által egyaránt szocialistának nevezett - politikai irányvonalát képviseli, markáns ellentétben azzal az üzlet- és piacbarát politikával, amelyet a pártot legutóbb győzelemre vezető Tony Blair volt miniszterelnök képviselt. Blair kezdeményezésére törölték két évtizede az állami tulajdon elsőbbségét hirdető záradékot a Munkáspárt "alkotmányából".

David Cameron jelenlegi konzervatív miniszterelnököt ugyanakkor saját pártjából is éles bírálatok érték vasárnap, amiért a minap arra intette a tory alsóházi képviselőket, hogy ne saját választókerületük konzervatív aktivistáira, hanem saját meggyőződésükre hallgassanak, amikor eldöntik, hogy milyen álláspontra helyezkednek a brit EU-népszavazás kampányában.

A Konzervatív Párt helyi választókerületi szervezeteinek szövetsége a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapban közzétett olvasói levelében "mélységesen sajnálatosnak" nevezte, hogy Cameron éppen azok véleményét veszi semmibe, akik a tavalyi választások előtt, "a terepen" dolgozva elérték, hogy a Konzervatív Párt abszolút többséggel alakíthasson kormányt. A levél szerzői felhívják Cameron figyelmét, hogy egyetlen brit miniszterelnöknek sem "Istentől eredeztethető joga a hatalomgyakorlás".