NFL - Harmadszor bajnok a Denver Broncos

Publikálás dátuma
2016.02.08. 09:10
Fotó: NaVorro Bowman/Getty Images
A Denver Broncos 24-10-re legyőzte a Carolina Panthers együttesét az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) idei nagydöntőjében, az 50. Super Bowlban.

A kaliforniai Santa Clarában rendezett összecsapáson az Amerikai Főcsoport (AFC) bajnoka elsősorban fantasztikus védelmének köszönhetően diadalmaskodott az alapszakasz legjobbja, a Nemzeti Főcsoportban (NFC) első Carolina fölött. Ugyan nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, de a 39 éves Peyton Manning , a Denver irányítója - aki valószínűleg pályafutása utolsó mérkőzésén lépett pályára - karrierje 200. győzelmét könyvelte el, és 2007 után másodszor nyert Super Bowlt. A Denver Broncos 1997 és 1998 után harmadszor hódította el a Vince Lombardi trófeát. A Super Bowl legértékesebb játékosának (MVP) a győztes csapat védőjét, Von Millert választották meg.

50. Super Bowl: Denver Broncos-Carolina Panthers 24-10

Santa Clara, Levi's Stadium

A Denver rögtön az első támadássorozat végén a rúgó Brandon McManus mezőnygóljával előnybe került. A Carolina első akciója gyorsan véget ért, a második végén pedig Von Miller, a Broncos védője szedte ki a szezon legértékesebb játékosnak korábban megválasztott Cam Newton kezéből a labdát, amire Malik Jackson vetődött rá a végzónán belül, megszerezve ezzel a találkozó első hatpontos gólját (touchdown)(10-0).

A második negyed elején megszerezte első pontjait a Panthers: a támadássorozatot Newton remek futásai alapozták meg, majd két jó passz következett, a végén pedig Jonathan Stewart repült be az end zone-ba egy yardról (10-7). A Denver nem sokkal később Jordan Norwood Super Bowl-rekordot jelentő 61 yardos punt-visszahordásából került remek pozícióba, de ezúttal is csak mezőnygól lett a vége (13-7). A következő támadásban újra villant a denveri védelem, a Panthers futójának, Mike Tolbertnek a kezéből verték ki, és szerezték meg a labdát. A Broncos nem tudott élni a lehetőséggel, a negyedik Super Bowlján szereplő Peyton Manning ugyanis eladta a játékszert. A félidő vége előtt még a mezőnygólért támadhatott a Carolina, de az eredmény nem változott.

A fordulást követően a Carolina vezethette az első támadást, mezőnygól távolságig jutott, de Graham Gano lövése a kapufán csattant, a túloldalon a Denver touchdownnal büntethetett volna, ám maradt a mezőnygól, McManus harmadszor szerzett három pontot (16-7). A Carolina ezt követően gyorsan az ellenfél térfelének közepén találta magát. Azonban Newton eladta a labdát, amit T.J Ward szerzett meg, amelyet azonnal kivertek a kezéből, de csapattársa, Danny Trevathan korrigált. Ugyan a Denver támadósora nem tudott haladni, a védelem mégis fantasztikusan tartóztatta fel Newtonékat.

A zárófelvonásban sem találta a ritmust támadásban a Denver, ám a védelem továbbra is remekelt, mezőnygólon tartotta a Carolinát, Gano ezúttal nem hibázott (16-10). A folytatásban mindkét támadóalakulat csak rövid ideig volt a pályán. A Denver gyakorlatilag csak az időt ölte és maximálisan bízott a védelmében, ami be is jött, hiszen Von Miller szerelése után Ward újabb labdát szerzett. A Carolina négy yardosáról jöhetett a Denver, C.J. Anderson pedig befutott az end zone-ba, és még a kétpontos kísérlet is sikerült, ezzel pedig eldőlt az összecsapás (24-10).

Szerző

Családok százai keresik szeretteiket a romok alatt - Fotók

Publikálás dátuma
2016.02.08. 08:51
Fotók: Lam Yik Fei és Ashley Pon/Getty Images
A megfeszített mentési munkák ellenére több mint 110 ember lehet még a romok alatt a tajvani Tajnan városban, ahol a legsúlyosabb károkat okozta a két nappal korábbi, 6,4-es erősségű földrengés - jelentette a helyi média. A toronyház összeomlása miatt vizsgálat indul,  szakértők szerint ugyanis a Richter-skála szerinti 6,4 erősségű földrengéstől nem szabadott volna összedőlnie.

A katasztrófa szombat hajnali bekövetkezte után a megtalált halálos áldozatok száma 37-re emelkedett, közülük legalább 10 gyerek. A holttestek közül 35-re a Vej-kuan Csinlung lakópark oldalára dőlt 17 emeletes lakóházának romjai között bukkantak rá - közölte a helyi kormányzat. Az éjjel egy 45 éves, Cao családnevű nőt élve húztak ki halott férje mellől a több mint 300 lakásos tömb elemei közül, kétéves fiúgyermekük is meghalt; további öt családtagjuk sorsa ismeretlen.

Hétfő reggel kiszabadult a romok fogságából egy Li nevű férfi is. Eszméleténél volt, amikor a daru kiemelte, de a mentők szerint elképzelhető, hogy sérülései miatt egyik végtagját amputálni kell. A mentők a beszámolók szerint több helyről életjeleket hallottak, s ezek nyomán igyekeznek a betemetett emberek közelébe jutni. Elmondták, hogy egyetlen lakrész átvizsgálása órákba telik, és előfordul, hogy két órán át küzdenek azért, hogy 30 centimétert előbbre jussanak.

A helyszínen napi 24 órában 600 mentő dolgozik, versenyt futva az idővel. Több, még életjeleket mutató kimentett személy, köztük egy tapssal fogadott hat hónapos gyerek, nem sokkal a mentést követőn meghalt. A mentőalakulatok eredetileg nehézgépek bevetését tervezték, de erre csak helyenként van lehetőségük, mivel a romok labilitása a túlélőket veszélyezteti. Szakértők szerint az éjszakai hidegben víz, illetve élelem nélkül a romok között rekedt embereknek egyre kevesebb az esélyük a túlélésre.

Tajnan polgármestere, amikor felkereste a helyi halottasházat, úgy nyilatkozott, hogy a mentés a harmadik szakaszába érkezett, és a romok közt már több lesz a halott, mint a túlélő. A United Daily News weboldal szerint William Laj úgy fogalmazott, hogy az áldozatok száma valószínűleg meg fogja haladni a százat.

Vasárnap rátaláltak egy fél éves csecsemőre: egy kislányra, aki még élt - adja hírül az Euronews. A toronyháznak több mint 250 bejelentett lakója volt, de miután épp ünnep van, a Hold járása szerinti új év kezdete, biztosan többen voltak az épületben – mondják a hatóságok. Az ügyben vizsgálat indult, mert szakértők szerint a Richter-skála szerinti 6,4 erősségű földrengéstől nem szabadott volna összedőlnie az Arany Sárkány toronyháznak Tainanban.

Szerző

Vörösiszap

2010-ben írtam ezt a kis eszmefuttatást, ami akkor meg is jelent a Népszavában olvasói levélként. Úgy éreztem, most igazán aktuális lenne felidézni.

"Mint ismeretes, a Kormány határozatban nevezte meg a vörösiszap-katasztrófa okozójaként a MAL-t. Én ennek a kormányhatározatnak nem hiszek! Meg is mondom, hogy miért. Csupán logikai alapon! Emlékszünk a rémes felvételre, amin látszik, hogy a tározó gátjának sarka eltűnt, mögötte látható a tározóban maradt üledék, aminek csak a sarok közeli része hiányzik. Annyi, amennyit a nagy sebességgel áramló híg zagy kimosott. Bár tátongott a nyílás, több üledék az Istennek se akart kifolyni, pedig Illés Zoltán nagyon drukkolt! Miért nem akart kifolyni? Mert relatíve száraz volt, jó masszívra ülepedett, belső súrlódása elég nagy volt, hogy saját súlyának hatására ne induljon meg. Ami kifolyt, azt a felette lévő híg zagy mosta ki. Ez az a híg zagy, ami valamilyen magasságban jelen volt a szilárd üledék fölött. Erről nyilatkozott az első napon egy gumicsizmás, cejgnadrágos atyafi, hogy a megengedettnél több volt belőle. Mert ez az atyafi azt nagyon tudja! Az ő nyilatkozatát feltétlenül közhírré kellett tenni! Csak annyit mondanék ehhez a marhasághoz, hogy a tározót elméletileg a gát felső szintjéig lehet tölteni, azért csak addig, mert különben túlcsordul. A gátnak pedig tartania kell! Különösen egy alul 60 méter széles gátnak! Amin belül cirka 3 méter mély az a híg folyadék, ami a gát falát nyomja. De nem alul, hanem csak az üledék fölött! Most mindenki idézze maga elé a Tisza gátját, ami földből van, nem kohósalakból. Ha az a gát meg tudja tartani a Tiszát, akkor a MAL gátjának is meg kellett volna tartania a híg zagyot. Vagy ha nem, akkor a szilárd üledék felett kellett volna kiszakadnia, mert ott még a 3 méteres vízoszlop minden irányban egyenletesen terjedő nyomása hatott rá. De nem a gát talpánál. Én tehát a kormányhatározattal ellentétben annak hiszek, hogy a mélyebb, átázott talajrétegeknek egymáson való elcsúszása következtében csúszott meg a gát, az így keletkezett résen kizúduló folyadék pedig végezte a dolgát. Aki nem hiszi, járjon utána! De ne a Magyar Közlönyben!"