Készüljön! - Február 28-án tartja évértékelőjét Orbán Viktor

Publikálás dátuma
2016.02.08. 12:38
A hamarosan évet értékelő magyar miniszterelnököt így fogadta Jakarta - Fotó: Orbán Viktor/Facebook ( Egy rajongó kommentelő a k
Február 28-án tartja idei évértékelő beszédét Orbán Viktor kormányfő Budapesten, a Várkert Bazárban - erősítette meg Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a jól informált Magyar Idők értesülését az amúgy szintén jól informált MTI-nek.

Az idő pedig múlik, bizony mióta (1999) a kormányfő, a Fidesz elnöke minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit, ez már a tizennyolcadik ilyen jeles esemény lesz. 

Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy valószínűsítsük: az idei Orbán szerint az év-beszéd központi témája a migráns-, illetve a terrorveszély lesz, erre már csak azért is nagy az esély, mert a kormány egyik fő propagandabázisa szócsöve, az MTI "híradásainak"  túlnyomó többségét - bármi történjék is kies hazánkban vagy a nagyvilágban - az erről szóló hírek teszik ki.

( a mai "termés" fél12-ig):
Illegális bevándorlás - Sobotka: Zeman politikai céljaira használja ki a migránsválságot
Illegális bevándorlás - Növelték a rendőri létszámot a magyar-szerb határnál
Illegális bevándorlás - Tovább épül a kerítés a macedón-görög határon
Illegális bevándorlás - Szijjártó: Schengen összeomlása súlyos gazdasági károkat okozna
Illegális bevándorlás - További menekültügyi szigorításokat sürget a CDU egyik vezetője
Németországi molesztálás - Kölnben 38 szexuális bűncselekmény miatt tettek feljelentést a karnevál alatt a hét végéig)

A jól informált Magyar Idők azt is közölte, hogy a beszédet a Várkert Bazárban tartja a miniszterelnök, ahogy tette ezt már tavaly is, otthagyva a korábbi helyszínt, a Milenáris parkot. 

Nem tudni, idén legalábbis verbális szinten magukra lesznek-e hagyva a keményen dolgozó kisemberek, a 2015-ben elmondott beszéd központi vezéralakjai. Orbán akkor nem csak beszélt a keményen dolgozó kisemberekről, de célul tűzte ki, hogy a következő éveknek minden napnak róluk kell szólniuk. De hát mit tegyünk, jöttek a migránsok, és a mindennapok "szólásaiból" kiszorították a kisembereket. A tavalyi beszéd lényeges vezércsillaga volt még, hogy megtudhattuk: mi egy kereszténydemokrata alapokon álló néppárti közösség vagyunk, amelynek eszménye, vezércsillaga a polgári Magyarország. Nem hiszem, hogy a következő száz évben változás lenne ebben. Azt is nyomatékosította, hogy sem egyéni ambíció, sem egyéni vagy csoportérdek nem kerülhet a haza érdeke és szolgálata elé, ez személyes becsületbeli ügy, a kereszténydemokrata politika fundamentuma.

De szemezgetés helyett, akár az egész beszédet újra meghallgathatja: 

Szerző

A Tigáz a Klik-nek üzent: fizessen időben, mint az állampolgárok!

Gyöngyöstarján polgármestere arra számít, hogy még hétfőn visszakapcsolja a gázt a szolgáltató, így újra lesz fűtés a Heves megyei település általános iskolájában, a helyi művelődési házban és könyvtárban, valamint a polgármesteri hivatalban is.A Tigáz szóvivője, Száraz Gábor elmondta: miután a Klik rendezte a tartozását a gázkereskedő MET Magyarország Zrt.-nek, ők 24 órán belül visszakötik a gázt. Valamivel 13 óra után közölte az MTI: visszakapcsolta a szolgáltató a gázt.

Nagy Károly (független) polgármester felidézte: a gázszolgáltató még péntek délután kapcsolta le a gázt az iskolában és az azzal egy rendszeren lévő önkormányzati intézményekben, miután az iskolát fenntartó és működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nem fizette ki a gázszámlákat. Hozzátette: bár az almérőre kötött polgármesteri hivatal rendezte a saját számláit, a szankció őket is érinti. Elmondta azt is: az iskolában egyelőre nincs tanítás, a szülők gondoskodtak a 147, zömmel helybéli diák elhelyezéséről. Hétfőn nem nyitott ki sem a művelődési ház, sem a könyvtár, és a polgármesteri hivatalban is csak legfontosabb teendőket látják el, miután alig 14 fok van az épületben.

A 2400 lakosú település polgármestere kitért arra: a szülők már korábban felvetették, hogy az iskola működtetését az egyházra kellene bízni, ezért egy hónapja felvették a kapcsolatot az egri katolikus főegyházmegyével. "Jó színvonalú az iskolánk, csak elavult az épület. A korszerűsítésre pedig nem látunk garanciát, talán egy másik üzemeltetővel több sikerrel járnánk" - tette hozzá.

A vezetékhálózatot üzemeltető Tigáz szóvivője, Száraz Gábor elmondta: miután a Klik rendezte a tartozását a gázkereskedő MET Magyarország Zrt.-nek, ők 24 órán belül visszakötik a gázt. A legfontosabb persze az lenne, hogy a Klik, mint az állampolgárok, fizessen időben a szolgáltatásért - üzente a központnak. Arról, hogy hétfőn valóban visszakapcsolhatják-e a gázszolgáltatást a gyöngyöstarjáni iskolában és az önkormányzati intézményekben, az MTI a MET-et és a Klik-et is megkereste, amelyek későbbre ígértek választ.

lásd még: Hazudott a Klik a fűtés nélküli iskoláról?

update: 

Visszakapcsolta a szolgáltató a gázt a gyöngyöstarjáni iskolában és az azzal egy rendszeren lévő önkormányzati intézményekben, így a művelődési házban és könyvtárban, valamint a polgármesteri hivatalban - mondta el a Heves megyei település polgármestere az MTI-nek. (13.08 perckor) Nagy Károly közlése szerint a fűtés már mindenütt működik, ezért kedden már újra lesz tanítás az általános iskolában. Tudomása szerint a hétfői kényszerszünetet február 20-án szombaton pótolja a 147 tanuló.

Szerző
Frissítve: 2016.02.08. 14:15

Orbán "európai politikai troll" - Szellemi közösséget alapított Ujhelyi István

Publikálás dátuma
2016.02.08. 12:12
Fotó: Népszava
Európai Demokraták néven "szellemi inkubátorházat" alapított Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, európai parlamenti (EP-) képviselő, aki hétfőn Budapesten egy háttérbeszélgetésén azt mondta: a közösség célja az, hogy Magyarország megmutassa, van másfajta arca, mint amit a hivatalos orbáni politika mutat.

Ujhelyi István elmondta, a maastrichti szerződés aláírásának évfordulóján, február 7-én alapított, pártokon túlmutató "inkubátorházban" részt vevők nem a politikai törésvonalak mentén akarnak az európai Magyarországról beszélni, az uniós kihívásokról nemcsak politikusok mondhatnak véleményt. Hozzátette: szeretnének konkrét javaslatokat is tenni az európai intézmények átformálására.

A szocialista politikus hangsúlyozta: nem új politikai mozgalomról vagy új politikai közösségről, nem is egy új politikai pártról van szó, "abból pont van elég". Elmondta, egyesületi hátteret teremtettek a közösségnek, de nem szeretnének tagságot toborozni. Az MSZP alelnöke szerint Orbán Viktor "európai politikai troll", aki hosszú távon nem találhatja helyét az EU-ban, az általa fémjelzett, illiberális politika pedig egy olyan vírus, amely láthatóan fertőző és belülről nehezíti az EU válságának megoldását. Félő, hogy az unió régi tagországai válaszként az orbáni politikát követő országokat kihagyják a mélyülő Európából - közölte.

Az EP-képviselő azt mondta, a közvélemény-kutatások szerint nagyon sok Fidesz-szavazó is az egységesülő EU-ban hisz és Magyarország jövőjét az EU-n belül képzeli el. Ha így van - folytatta - akkor kell lennie néhány közösségnek, például az Európai Demokratákénak, amely fórumot jelent számukra.

Az MSZP és "az inkubátorház" viszonyát firtató kérdésre Ujhelyi István azt mondta, alelnökként megfogalmazója pártja Európa-politikájának és szeretne az is maradni, mert eleget tapasztalt Magyarország és az EU viszonyáról mandátuma kezdete, másfél év óta.

Szerző