Eximbank és a Vajna-hitelek - Pereli az adatokat az Együtt

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja közérdekű adat eltitkolása miatt pert indít az Eximbank tulajdonosi jogait gyakorló Külgazdasági és Külügyminisztérium ellen, hogy így kapják meg azt a listát, amelyből kiderül, hogy a pénzintézet kiknek és milyen összegű hiteleket folyósított.

Szigetvári Viktor pártelnök sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy korábban az Együtt nevében Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléssel próbált információhoz jutni arról, hogy az Eximbank milyen hitelt adott Andy Vajna cégének a TV2 megvásárlásához, de ezt a pénzintézet a banktitokra hivatkozva elutasította. Ezt követően az ellenzéki párt az Eximbank tulajdonosi jogait gyakorló Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz fordult, de a tárca szintén elutasította őket - informált a pártelnök.

Az Együtt végül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét kereste meg. A politikus közölte: Péterfalvi Attila határozatában nem mondta ki, hogy az Eximbank hitelezési politikáját érintő információk teljes körűen banktitoknak minősülnek, ahogy azt sem, hogy azok közérdekű adatok lennének. Hozzátette, Péterfalvi Attila azt javasolta, ha akarnak, forduljanak bírósághoz az ügyben és a párt most él ezzel az eszközzel.

A hitel ügyében az LMP is feljelentést tett. 

Szerző

Két kórházban tilos a látogatás

Publikálás dátuma
2016.02.09. 12:23
Illusztráció/Thinkstock
 Az influenzás megbetegedések miatt két kórházban rendeltek el látogatási tilalmat - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden a honlapján.  

Nem lehet a betegeket látogatni a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet gyermekosztályán, szülészeti-nőgyógyászati osztályán, valamint újszülöttrészlegén. Szintén tilos a betegeket felkeresni a Mátrai Gyógyintézet (Mátraháza) valamennyi osztályán és részlegén - közölte az intézmény.

Szerző

Habony-közeli lakásban a Szépművészeti Múzeum festményei?

Publikálás dátuma
2016.02.09. 10:30
Forrás: Szépművészeti Múzeum/Facebook/részlet
Abban az V. kerületi lakásban tárolta a Szépművészeti Múzeumból kölcsönzött nagy értékű műkincseket az Andy Vajna-féle TV2 újdonsült gazdasági igazgatója, Halkó Gabriella cége, amelyet hivatalosan Habony Árpád volt anyósa (az Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminsky Fanny édesanyja) bérel a kerületi önkormányzattól. A bíróság jogerős döntése nyomán a Szépművészeti Múzeum kiadta az Átlátszó.hu-nak a másfél évig titkolt adatot. 

Még 2014 májusában próbálta megtudni a portál, hogy Habony Árpádnak köze lehet-e a Szépművészeti Múzeumból kölcsönzött festményekhez. A VS.hu akkor azt írta: a Halkó Gabriella és Jáksó László tulajdonában lévő Brand Lab Kft.-vel kötött szerződést a Szépművészeti. E szerint tíz darab, összesen 292,5 millió forint értékű festményt adott kölcsön képenként havi nettó 15 ezer forintért, három hónapra.

A VS.hu cikke nyomán újabb közadat-igénylésben kérte az Átlátszó az érintett festmények jelenlegi, és a kölcsönzés alatti tárolási helyét, de a múzeum csak azt közölte: a műtárgyak újra a raktárukban vannak. A kölcsönvevők magánérdekére hivatkozva nem árulták el, hol voltak a képek a kölcsönzés 3 hónapja alatt. Ezután perelte a múzeumot az Átlátszó. Az első és másodfokot is elbukta a Szépművészeti, amely a Kúriához fordult, de az szintén a kért adat kiadására kötelezte.

Forrás: Szépművészeti Múzeum/Facebook

Forrás: Szépművészeti Múzeum/Facebook

A jogi huzavona után, tehát nagy nehezen kiderült: „a képek őrzési helye: V. ker. Szerb utca 9. I. em. 1." A belvárosi házban egy másik lakást Rogán Antal utódja, Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester harminc százalék kedvezménnyel vehetett meg. Amikor ebből botrány lett, Szentgyörgyvölgyi azt mondta: visszaadja az ingatlant az önkormányzatnak.

A Szerb utca 9. alatt található ingatlanról a Magyar Narancs írt először a Habony árpád és egy Szerb utcai ház titka  c. cikkében,  majd az RTL Klub tette közzé, hogy az I. emelet 1.-es lakást hivatalosan Habony Árpád volt anyósa, az Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminski Fanny anyja bérli az önkormányzattól.

A teljes cikk és a szövevényes történet többi epizódja itt olvasható.  

"Kértem én is képet a Szépművészetiből" – írta Facebook-oldalán Juhász Péter. Az Együtt alelnöke és V. kerületi önkormányzati képviselője mellékelte az emailt is, amelyben a bérlés feltételeiről érdeklődik. Juhász „becsszóra” megígérte, hogy jó állapotban adja vissza a képeket. Nem szeretnénk, ha előbb-utóbb Orbán Viktor vinné haza a Szent Koronát, hogy a fejére próbálgassa - közölte a DK. Az ellenzéki párt az Emberi Erőforrások Miniszteréhez fordult, hogy adják ki a teljes listát, "mely kormányzati és fideszes politikusok mely műtárgyakat vitték haza, mikor, mennyi időre, illetve, hogy ezek épségben visszakerültek-e a közgyűjteményekbe."

Szerző