Előfizetés

Rászállnak az Uberesekre? - Rendszám levétellel fenyeget a NFM

Publikálás dátuma
2016.02.10. 14:57
Taxistüntetés az Uber ellen - Népszava fotó
Leveszik a szabálytalan Uber-taxisok rendszámát - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Fónagy János azt követően beszélt erről, hogy az NFM, 16 taxis szervezet, a közlekedési hatóság, a Belügyminisztérium (BM) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) képviselői egyeztettek az Uber-taxizással összefüggő kérdésekről. Közölte: kormányelőterjesztés készült arra - az NFM korábbi ígéretének megfelelően -, hogy a magyar jogszabályokat figyelmen kívül hagyó, jogsértően működő, adót nem fizető "uberes taxis tevékenységet" megakadályozzák, az ilyen tevékenység közben "rajtakapott gépkocsikról" a rendszámot az intézkedő levegye, a gépkocsit kivonja a forgalomból.

Hozzátette: ez az előterjesztés a szerdai kormányülés napirendjén szerepel. Megjegyezte, hogy a kormány ülése a sajtótájékoztató időpontjában is tart, ezért döntés eredményéről nem tud beszámolni, így az egyeztetésen a taxisok képviselőit sem tudta "múlt időben" tájékoztatni a szóban forgó témáról.

Átnevezhetik a váci Hóman Bálint utat

A Pesti Megyei Kormányhivatal a Tett és Védelem Alapítvány kezdeményezésére együttműködik a váci önkormányzattal a Hóman Bálint út átnevezésének kérdésében - tudatja közleményben az alapítvány. 

A Pest Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint Vác város önkormányzatának képviselőtestülete 2016. februári rendes ülésén tárgyalja a Hóman Bálint út átnevezésének kérdését. A hatályos törvények miatt ugyanis Magyarországon nem viselheti olyasvalaki nevét közterület, aki maga is tevőlegesen részt vett a XX. század egymást követő önkényuralmi rendszereinek működtetésében, kiépítésében, vagy fenntartásában. Ennek ellenére egy ismertté vált alapítvány mellett egy váci közút minden további nélkül megtarthatta a nyilas parlamentben való részvételéről ismert politikus nevét. Ezért a Tett és Védelem Alapítvány 2015 decemberében az ügyészséghez és a kormányhivatalhoz fordult a törvénysértő helyzet megváltoztatása érdekében.

Kik az érintett fideszesek? - A DK a letelepedési kötvény-biznisz adatait kéri

A Demokratikus Koalíció (DK) kikéri az adatokat arról, hogy hányan és kik érkeztek letelepedési kötvénnyel Magyarországra, illetve kik azok a fideszes politikusok, akik a letelepedést intéző offshore cégekhez köthetőek - mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a párt szóvivője.

Gréczy Zsolt sajtóhírek alapján arról beszélt, hogy az offshore cégek százmilliárd forintot kereshettek a letelepedési kötvényeken. Hozzátette, hogy miközben a kormány a menekültekkel riogat, a letelepedési kötvénnyel érkező idegenekről semmit sem lehet tudni azon kívül, hogy képesek 93 millió forintot kifizetni azért, hogy Magyarországra jöhessenek. A politikus azt mondta, hogy a számítások szerint a kormány a letelepedési kötvénnyel eddig mintegy 3400 idegent telepített be Magyarországra.