Ciki! Óriásit bakiztak a RTL-en futó sikersorozatban

Publikálás dátuma
2016.02.11 17:11
1543-ban még nem létezett a bazilika. FOTÓ: Népszava
Fotó: /
A történelmi hitelesség csorbát szenved az RTL Klub sikeres sorozatában, a Szulejmán 103. részében, ahol az oszmán sereg Esztergomot ostromolja, a sorozatban ugyanis feltűnik a bazilika is, ami akkor még nem is létezett - szúrta ki a kínos bakit a szeretgom.hu.

Törökországban 2011 óta nagy sikerrel vetítették a sorozatot, Magyarországon 2013. január 9-én került képernyőre az első rész. A romantikus, történelmi kalandfilm és szappanopera négy évadon keresztül szórakoztatta a török közönséget, nálunk pedig még mindig fut az RTL Klub-on. A harmadik évad utolsó epizódjában az oszmánok elfoglalják Esztergomot. Rövid időre feltűnik a sorozatban a lángokban álló város, illetve a Várhegy is. Az ostrom 1543 augusztusában történt, amikor az esztergomi bazilika még nem is létezett - figyelmeztet a portál.

A valóságban ekkor a Szent Adalbert-székesegyház állt a bazilika helyén, ami az 1543-as ostrom alkalmával sérült meg, a további hadi cselekmények során pedig tovább romlott az állapota, teljesen csak a bazilika építése előtt tüntették el a középkori Magyarország egyik csodájának maradványait.

A sorozat vonatkozó epizódját ITT nézheti meg!

Szerző
2016.02.11 17:11

Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:34
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson - közölte Szatmári Fruzsina aljegyző.
Tájékoztatása szerint a választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Takács Krisztián 107, Horváth Elemér 54, Lukács Máté 21, míg Báder József 19 voksot kapott. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról. 

Mekényesen és Bakonyszentivánon is a posztért egyedüliként induló független jelölt nyert

  • Schild Róbertet 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt. Mekényes választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.
  • Frum Istvánt választották a Veszprém megyei település első emberévé. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Bakonyszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.
Szerző
2019.02.17 21:34

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39