Előfizetés

Meghalt Killik László

Életének 89. évében elhunyt Killik László, a női kosárlabda-válogatott történetének legsikeresebb szövetségi kapitánya.

Az 1927 szeptemberében Aradon született szakember haláláról a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) honlapja számolt be, jelezve, hogy a trénert az MKOSZ és az MTK Budapest is saját halottjának tekinti. Killik László több mint 20 éven át irányította a női válogatottat, melynek legnagyobb sikerei a nevéhez fűződnek: ő volt a kapitánya az 1980-as moszkvai olimpián - a női válogatott történetének egyetlen ötkarikás szereplésekor - negyedik helyen végzett csapatnak, s ő vezette az együttest 1984-ben is, amikor kiharcolta az olimpiai indulást. Los Angelesben végül nem szerepelhetett a gárda a szocialista országok bojkottja miatt.

A kiváló tréner emellett három Európa-bajnoki bronzérmet nyert a csapattal az 1980-as években, de ő irányította a válogatottat az 1997-es budapesti Eb-n is, melyet a negyedik helyen zárt az együttes. Klubszinten az MTK-val forrt egybe Killik László neve, 1991-ben bajnok lett a fővárosi együttessel, s később sem szakadt el az egyesülettől, egészen tavaly őszig az együttes minden hazai meccsére kilátogatott a Városmajorba.

Hosszú ismét beintett az úszószövetségnek

Publikálás dátuma
2016.02.12. 06:58
A világklasszis úszó és a szövetségi kapitány már hetek óta nem áll szóba egymással FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Éles tölténnyel tüzelnek egymásra a felek a Hosszú Katinka, kontra honi úszószövetség „háborúban”. Egyesek szemében a Magyar Olimpiai Bizottság, mint a világklasszis „fegyversegédje” tűnik fel a harcban, noha a testület igyekszik fenntartani a látszatot, hogy körön kívül marad. Időközben a legújabb frontvonalon Kiss László szövetségi kapitány és a MOB-vezérkar vív verbális csatát.

Kiss szerint Hosszú Katinka esetében a Magyar Olimpiai Bizottság átnyúl az úszószövetség (MÚSZ) feje fölött. A szakvezető az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában reagált így azok után, hogy a világ- és Európa-bajnok tudatta, nem indul az április országos bajnokságon, és erről a döntéséről tájékoztatta a MOB-ot.

„Már korábban levélben fordultam a MOB elnökéhez, amelyben keserűségemnek adtam hangot, hiszen ötvenéves edzői pályafutásom alatt olyannal még nem találkoztam, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság átnyúljon a szövetség feje fölött, mivel úgymond a nyugalom érdekében maga kíván szakmai kérdésekben egyeztetni egy élversenyzővel. Ez ide vezetett...” - írta Kiss László, aki azt is abszurdnak tartja, hogy Hosszú nem vett részt a január végi budapesti FINA-gálán, ahol a világ legjobbjának választották.

Amíg a magyar úszósport legjobbjai Győrben versenyeznek majd, addig Katinka Amerikában edzőtáborozik, ami különösen azért fáj a hazai szakmai vezetőknek, mert az ob-n a női váltó kivívhatná az olimpiai indulás jogát – Hosszúval. „Szakmai egyeztetés zajlott le a Magyar Olimpiai Bizottság, Hosszú Katinka, valamint edzője, Shane Tusup között, amelyről a MOB főtitkára tájékoztatta Kiss László szövetségi kapitányt – mondta a Nemzeti Sportnak Siklós Erik, a MOB kommunikációs igazgatója. – Az érintett témák egyike volt, hogy a versenyző nem áll rajthoz az országos bajnokságon, mert nem szeretné megszakítani amerikai edzőtáborozását. De a májusi Európa-bajnokságon a válogatott rendelkezésére áll váltóban is.”

A Népszava információi szerint az olimpiai bizottság, ha tehetné, már kifarolna Hosszú Katinka mögül, akit az elmúlt hetekben erőteljesen leválasztott az úszószövetség rendszeréről. A MOB sietve reagált Kiss László szavaira, kiemelve, értetlenül áll a mesteredző állásfoglalása előtt, már csak amiatt is, mert a kapitány a múlt héten maga fordult Borkai Zsolt MOB-elnökhöz levélben, és kérte őt: próbálja meg elérni, hogy „ez a fölösleges – minek is nevezzem? – civakodás mielőbb lezáruljon és a magyar úszó válogatott a megszokott keretek között érhesse el azokat az eredményeket, amelyekre mindeddig a Magyar Olimpiai Bizottság is büszke volt”.

„Valami nagy gond lehet a Magyar Úszószövetségben, amiről a MOB sem tud, ha a sportág első számú olimpiai reménysége nem kommunikál a szövetség vezetőivel. Ideje lenne levonni a megfelelő következtetéseket vezetői szinten, és megtalálni a párbeszédhez, a konstruktív együttműködéshez vezető utat a szövetség és a sportoló között” – olvasható többek közt a MOB válaszában, míg a mesteredzőnek küldött levelében Szabó Bence főtitkár hangsúlyozta, a jövőben a MÚSZ és Hosszú se kérjen tőle, illetve az irodától „közvetítő” szerepet.

A MOB közleményére nem sokkal később a szövetség is reagált, kiemelve, továbbra is számít a szervezet segítségére. A MÚSZ kezdeményezte, hogy Borkai Zsolt, a MOB elnöke, és Szabó Bence főtitkár mielőbb fogadja a sportág vezetését, szövetségi kapitányát, mert a szervezet megítélése szerint a „sport szelleméhez méltó mielőbbi egyeztetés a biztosítéka a további, közös örömöt garantáló sikereknek”.

Felpörgött a magyar futballpiac

Publikálás dátuma
2016.02.12. 06:56
Az ausztrál válogatott David Williams lehet a Haladás tavaszi „ásza” FOTÓ: RANGADÓ.HU/VÁGVÖLGYI BÁLINT
Mozgalmas téli átigazolási szezonon vannak túl a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő együttesek. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy – az elmúlt évektől eltérően – milyen jó „exportcikkek” voltak a hazai futballisták: Kleinheisler László a német Werder Bremennél, míg Balogh Norbert az olasz Palermónál kötött ki. A transzfer-időszak január 12-től február 9-ig tartott. Az új szerzeményeknek már nem kell sokat várniuk a bemutatkozásukra, hiszen holnap a 20. fordulóval rajtol az NB I tavaszi szezonja.

Békéscsaba

Érkezők: Nathan Eccleston (angol, szabadon igazolhatóként, legutóbb: Kilmarnock FC – Skócia), Matús Paukner (szlovák, FC Nitra – Szlovákia), Vukasin Polekszics (montenegrói, Szutjeszka Niksics – Montenegró), Takács Péter (Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként)

Kölcsönbe érkezők: Hudák Martin (Puskás A.)

Kölcsönből visszatérők: Koszó Balázs (Dunaújváros)

Távozók: Lubos Ilizi (szlovák), Polonio-Guerreiro Joao, Georgi Korudzsiev (bolgár, szabadon igazolható), Bratiszlav Punosevac (szerb, szabadon igazolható), Szántó Mihály, Szilágyi Péter (Soroksár)

Kölcsönbe távozók: Bagi István (Kisvárda)

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Kertész Tamás (Debrecen)

Budapest Honvéd

Érkezők: Eppel Márton (Dunaújváros), Dark Kadima Kabangu (Kongói DK-beli, szabadon igazolhatóként, FC Saint Éloi Lupopo – Kongói DK), Nagy Sándor Árpád (ukrajnai, FC Bihor Oradea – Románia)

Kölcsönből visszatérők: Dan-Marius Constantinescu (román, Törökbálint), Kapacina Valér (Soroksár), Raul Palmes (román, Törökbálint)

Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: Gergényi Bence, Lukács Dániel, Pisont Patrik

Távozók: Dékány Péter, Délczeg Gergely (Kisvárda), Fejes János (Soroksár), Ihrig-Farkas Sebestyén, Kapacina Valér (Sopron), Kristi Marku (albán, Flamurtari Vlorë – Albánia), Szemerédi Norbert (Dorog)

Kölcsönbe távozók: Lőrinczy Attila (Szolnok), Tóth Barnabás (Vác), Vajda Dániel (Szigetszentmiklós)

Debrecen

Érkezők: Ognjen Djelmic (boszniai, szabadon igazolhatóként, Zeljeznicar – Bosznia-Hercegovina), Holman Dávid (FTC, az ősszel kölcsönben Lech Poznan – Lengyelország), Takács Tamás (szerbiai, Diósgyőr)

Kölcsönből visszatérők: Kertész Tamás (Békéscsaba), ifj. Sándor Tamás (Balmazújváros)

Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:

Távozók: Balogh Norbert (Palermo – Olaszország), Szécsi Márk (Nyíregyháza), Zsidai László (Puskás A.)

Kölcsönbe távozók: Geoffrey Castillion (holland, Puskás A.), Sós Bence (Mezőkövesd), Szilvási Péter (Mezőkövesd)

Diósgyőr

Érkezők: Elek Ákos (Csangcsun Jataj – Kína)

Távozók: Bősz Levente, Takács Tamás (szerbiai, Debrecen)

Ferencváros

Florian Trinks a német másodosztályból érkezett a FerencvárosbaFOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ICHA WILL BONGARTS

Florian Trinks a német másodosztályból érkezett a FerencvárosbaFOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ICHA WILL BONGARTS

 

Érkezők: Florian Trinks (német, Greuther Fürth – Németország)

Kölcsönből visszatérők: Holman Dávid (Lech Poznan – Lengyelország)

Távozók: Kurucz Péter (érdeklődnek iránta: Kisvárda), Haraszti Zsolt (Videoton), Holman Dávid (Debrecen)

Kölcsönbe távozók: Csilus Ádám (Soroksár), Haris Attila (Soroksár), Kunsági Roland (Soroksár)

Haladás

Érkezők: Gyürki Gergő (Pénzügyőr), Kovács Lóránt (romániai, Universitatea – Románia), David Williams (ausztrál, Melbourne City – Ausztrália)

Kölcsönből visszatérők: Bedi Noel, Dallos Máté, Gyürü László, Hirschler Bence, Katona Máté, Soltész Barnabás (mindannyian Sopron)

Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: Bolla Gergő, Füleki Márk, Kiss Bence, Kiss Tamás

Távozók: Gosztonyi András (Slask Wroclaw – Lengyelország)

MTK

Érkezők: Jakab Dávid (Dunaújváros), Darko Nikacs (montenegrói, Buducsnoszt Podgorica – Montenegró)

Kölcsönbe távozók: Szatmári Lóránd (Mezőkövesd), Tóth Ferenc (Vác)

Paks

Kölcsönből visszatérők: Szekszárdi Tamás (Siófok)

Távozók: Fröhlich Roland (Mezőkövesd), Kiss Tamás (befejezte élvonalbeli pályafutását, a Paks NB III-as csapatában folytatja)

Kölcsönbe távozók: Bor Dávid (Balmazújváros), Vági András (Mezőkövesd)

Puskás Akadémia

Érkezők: Forró Gyula (Újpest), Dmitro Ljopa (ukrán, Metaliszt Harkiv – Ukrajna), Karol Mészáros (szlovák, Slovan Bratislava – Szlovákia), Zsidai László (Debrecen)

Kölcsönbe érkezők: Geoffrey Castillion (holland, Debrecen), Vjacseszlav Csurko (ukrajnai, Sahtar Doneck – Ukrajna), Filip Pajovics (szerb, Videoton)

Kölcsönből visszatérők: Vaszicsku Gergő (Csákvár)

Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: Erdei András, Lipcsei Ádám, Péter Bence, Tóth Balázs

Kölcsönbe távozók: Hudák Martin (Békéscsaba), Lencse László (Újpest), Pintér Bence (Csákvár), Spandler Csaba (Csákvár), Tischler Patrik (Videoton)

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Horváth Tamás (Videoton, onnan Mezőkövesd, kölcsönbe)

Újpest

Érkezők: Viktor Angelov (macedón, Metalurg Szkopje – Macedónia), Lázok János (Vasas, szabadon igazolhatóként)

Kölcsönbe érkezők: Lencse László (Puskás A.)

Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: Bauer Péter, Gere Zoltán

Távozók: Mbaye Diagne (szenegáli, Tiencsin Teda – Kína), Forró Gyula (Puskás A.), Falaye Sacko (mali, Sint-Truiden-kölcsön után Guimaraes – Portugália), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok)

Kölcsönbe távozók: Gubacsi Zoltán (Szigetszentmiklós), Tóth Patrik (Budaörs)

Vasas

Érkezők: Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth – Németország), Christian Müller (német, Arminia Bielefeld – Németország), Kire Risztevszki (macedón, Rabotnicski Szkopje – Macedónia)

Kölcsönből visszatérők: Szivacski Donát (Siófok)

Távozók: Kenesei Krisztián (III. Kerületi TVE, szabadon igazolhatóként), Lázok János (Újpest, szabadon igazolhatóként), Tomiszlav Pajovics (szerb, szabadon igazolható), Vojo Ubiparip (szerb, szabadon igazolható), Marko Vukaszovics (montenegrói, szabadon igazolható)

Videoton

Érkezők: Haraszti Zsolt (FTC)

Kölcsönbe érkezők: Tischler Patrik (Puskás A.)

Kölcsönből visszatérők: Havasi Dániel (Dunaújváros), Horváth Tamás (Puskás A.)

Az utánpótlásból felkerültek: Paudits Patrik

Távozók: Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin – Lengyelország, szabadon igazolhatóként), Mirko Ivanovszki (macedón, Boluspor – Törökország), Kleinheisler László (Werder Bremen – Németország), Szekeres Adrián (Gyirmót)

Kölcsönbe távozók: Baksa Dénes (Siófok), Bognár Bence (Siófok), Gábor Péter (Siófok), Horváth Tamás (Mezőkövesd), Filip Pajovics (szerb, Puskás A.), Paudits Patrik (Siófok)