gyilkosság;maffia;Nápoly;Camorra;banditák;

2016-02-13 06:33:00

Fiatal banditák fenyegetik Nápolyt

Hiába mutatott fel sikereket az olasz rendőrség a maffiaellenes küzdelemben, hiába sikerült a nápolyi maffia, a Camorra egy sor neves keresztapáját a rács mögé juttatni, Olaszország továbbra is távol van attól, hogy bejelenthesse, sikerült végérvényesen leszámolni az alvilággal, a szervezett bűnözéssel. Sőt, a börtönben lévő „nagy öregek” távollétében a maffiózók egy fiatal generációja kezdi átvenni az irányítást, amely sokkal veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb az elődöknél.

Nagy feltűnést keltett tavaly szeptemberben a veterán olasz politikus, Rosy Bindi azzal a kijelentésével, amely szerint a Camorra Nápoly elválaszthatatlan részévé vált. A kormányzó Demokrata Párt (PD) politikusának megnyilatkozására egy sor dühös reakció érkezett, amelyek szerint teljesen megalapozatlan ez az állítás, mert az alvilági szindikátus csak egy elenyésző kisebbség. Egyetértett viszont Bindivel Franco Roberti maffiaellenes ügyész, aki utalt arra, ő már korábban is azt hangoztatta, hogy a Camorra mélyen beágyazódott a helyi társadalomba. „Ha nem merünk szembenézni a realitásokkal, ha továbbra is csak letagadjuk a tényeket, nem tudunk olyan döntéseket hozni, amelyek révén hatékonyan lehet fellépni a Camorra ellen” – fejtette ki.

Hogy mennyire igaza volt, azt az elmúlt hetek eseményei is híven bizonyítják. Múlt csütörtökön és pénteken 24 óra leforgása alatt háromszor is halálos lövéseket adtak le a dél-olasz városban. A gyilkosságok Nápoly külső kerületeiben történtek. A nyomozás eddigi állása szerint a lövöldözések között nem volt összefüggés. Azaz egy nem is annyira jelentéktelen közös szál mégiscsak akad: feltehetően mindegyik eset mögött a Camorra áll.

A rendőrség adatai szerint csak a 2016-os év eleje óta tíz olyan gyilkosság történt a városban és közvetlen környezetében, amelyeket a maffia rendelt meg. A véres események sorozata a római kormányt is megrémítette. Angelino Alfano belügyminiszter ezért hétvégén bejelentette, hogy a hadsereget is beveti a Camorra elleni küzdelembe, illetve tervei szerint a büntethetőség korhatárát leviszik 16 évre.

Az olasz média is megkondította a vészharangot. A lapok már a hetvenes évek véres mindennapjait, bandaháborúkat vizionáltak. Nápolynak már tavaly ősszel is hasonló erőszakhullámmal kellett szembesülnie, több véres leszámolás is történt. A háttérben fiatal erőszaktevők álltak, a maffia új generációjának képviselői. A lapok ezért „babaarcú gyilkosokról” számoltak be. Aztán az év végén kiderült, hogy a helyzet messze nem annyira tragikus, mivel a városban sosem volt annyira alacsony az gyilkosságok száma.

Megkérdőjelezhetetlen tény, hogy a rendőrség komoly sikereket tudott felmutatni a szervezett bűnözés elleni küzdelemben. A Camorrának jelenleg több mint hétszáz tagja ül börtönökben, közülük 300-an különlegesen biztonságosnak minősített részlegekben. Alfano belügyminiszter is erre utalt múlt hétvégén, amikor kijelentette, „rendkívüli sikereket értünk el a Camorrával szembeni harcban”. Adatok is alátámasztják ezt, hiszen a maffia által végrehajtott gyilkosságok az elmúlt húsz évben 75 százalékkal csökkentek. Több maffiaellenes razziát tartott a rendőrség és a csendőrség, tavaly szeptemberben egy ilyen akció során 43 személyt vettek őrizetbe Nápoly központjában.

A sikertörténetnek azonban vannak árnyoldalai is – írja a Der Standard. „Az idősebb generáció egy sor tagjának letartóztatásával hatalmi vákuum jött létre, ezt azonban fiatal bandatagok töltik be” – hangoztatta Luigi Riello nápolyi főügyész. Valóban igen ifjú, 18-22 év közötti bűnelkövetőkről van szó, de akadnak olyanok is, akik még a 18 éves kort sem érték el. „Az új generáció megpróbálja átvenni az irányítást bizonyos területek felett, s részesedni akar a kábítószer-kereskedelemből” – hangoztatta.

Különösen nagy veszélyt jelent, hogy – amint szakértők rámutatnak – a fiataloknál (merthogy ilyen is létezik) nem alakult ki a „bűnözés kultúrája”. Gyakran elképesztő brutalitással lépnek fel. Valójában nincsen semmiféle stratégiájuk, első felindulásból ölnek, nem mérik fel tettük súlyát, gyakran fel sem fogják, mit tesznek. A maffiaellenes hatóság azt tartja aggasztónak, hogy rendkívül sok lőfegyver van a fiatal bűnözőknél.

A legtöbb bűncselekményt Forcella és Sanita negyedben jegyezték fel. Nem egyszer fordult elő ezekben a körzetekben, hogy kábítószer befolyása alatt álló fiatalok mopedeken száguldoztak, miközben kezükben kalasnyikovval vagy pisztollyal hadonásztak. Szerencsére az ilyen közjátékok során inkább csak anyagi kár keletkezik, bár volt már példa súlyos tragédiára is ilyen ámokfutás során. Tavaly nyár végén a Sanita negyedben halálos lövés ért egy 17 éves fiatalembert. „Bűne” annyi volt, hogy rosszkor volt rossz helyen. Semmi köze sem volt a bandákhoz.

Most tehát a hadseregen a sor, szakértők azonban erőteljesen kételkednek abban, hogy valóban ez az üdvözítő megoldás-e a fiatalok bandái ellen. Azt sem hiszik, hogy a büntethetőség korhatárának leszállítása elrettentő példaként szolgálna. Nápolyban ugyanis már most is ezer katona teljesít szolgálatot, s ők sem tudták megakadályozni az idei gyilkosságokat. Mindenesetre február elején négy kiskorút tartóztattak le, akik feltételezések szerint 11 rablást hajtottak végre a 2015-ös évben.

Mi az oka a jelenségnek? A Camorra által uralt negyedekben a fiatalok csak rossz példát láthattak maguk előtt. Így például azt, hogy az emberi életnek nincs értéke. Ölni nem bűn. A halál kultúrája uralkodott el. Ezekben a kis régiókban nincs oktatás, nincsenek iskolák, nem léteznek a fiatalok számára létrehozott intézmények, vagy éppen sportegyesületek. Ami pedig végképp hiánycikk, az a munkalehetőség. A fiatalkori munkanélküliség egész Olaszország szerte magas, ezeken a területeken azonban az ötven százalékot is meghaladja. Ezért sok fiatal számára a Camorra az egyedüli munkaadó. Aki hajlandó drogokat árulni, hetente 500 eurót kereshet. Hogy ez mekkora összeg, mi sem bizonyítja jobban: a nápolyi rendőr havi illetménye 1700 euró. Pedig a rendfenntartók az életüket teszik kockára az alvilággal szembeni küzdelem során.

Veszélyes hulladék az ókori emlékhelyen
A Camorra által előidézett nápolyi szemétmizéria ugyan már nem annyira súlyos, mint a 2000-es évek végén, amikor a hadsereget is be kellett vetni az illegális szemétlerakókkal szemben, de a probléma ma is komoly gondokat okoz. Mint nemrégiben az MTI is beszámolt róla, veszélyes hulladékkal töltötték meg az ókori földalatti temetőket a római Via Appia régészeti parkjában. A súlyos környezetszennyezést felfedező olasz rendőrség keresi az elkövetőket. Nem a turisták által látogatott katakombákról van szó, hanem a korai keresztény temetőknek a föld alatt húzódó, a nagyközönség előtt lezárt folyosóiról, termeiről, barlangszerű vájatairól a római Tor Fiscale negyedben.
Ezeket töltötték meg veszélyes ipari hulladékkal, többek között használt olajjal teli hordókkal. A feltételezések szerint a II.-III. századi katakombákat a hulladékfeldolgozó vállalkozások használták szeméttelepként: a mérgező anyagok biztonságos tárolása vagy megsemmisítése helyett egyszerűen a földalatti folyosókba szállították és otthagyták őket.
A katakombák környékén dolgozó autóbontók és az ott lakók is a régészeti parknak erre a részére hordták, amire nem volt már szükségük: kidobott kerékpárok, autógumik fekszenek tonnaszám az ókori termekben. Régebben Nápolyban is szeméttelepként használták a város alatt húzódó ókori folyosókat, termeket. A Nápoly és Caserta közötti területen a hetvenes évektől kezdve a föld alatt ásták el a mérgező hulladékot, amely vízszennyezést és tömeges megbetegedéseket okozott.
A Tűz földje elnevezésű területen, amely Európa legnagyobb föld alatti illegális szeméttelepe, két és fél millió ember éli mindennapjait a mérgező anyagok felett. A hulladékkezelés az olasz szervezett bűnözés egyik legjövedelmezőbb forrása. A Camorra dél-olaszországi bűnszervezet fiktív cégek nevében elnyeri a hulladékfeldolgozásra kiírt közbeszerzési pályázatokat, de a szemetet nem hasznosítja, nem szállítja el, hanem "eltünteti".