Előfizetés

L. Simon megmutatta a Budai Vár rejtett zugait is - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.02.12. 21:53
Forrás: Facebook
Látszó falként lesz megvilágítva a föld alatt rejtőző középkori várfal a 300 férőhelyes budavári mélygarázsban, amelynek hamarosan befejezik az építését, és tavasszal adhatják át – írta a Facebookon L. Simon László.  A képre kattintva galéria nyílik!

A kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár a helyszínen járt, és megosztotta az ott készített fotókat - szúrta ki a hvg.hu.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy áttörték már a támfalat az új liftakna kialakításához. "A garázsban szépen látszik az eddig a föld alatt rejtőzködő középkori várfal, amely látszó falként lesz megvilágítva a garázs tavaszi átadása után. A lovarda visszaépítése után az egyik képen feltűnő, nagyon rossz állapotban lévő Karakas pasa tornyát is fel fogjuk újítani" - számolt be a fejlesztésekről L. Simon a közösségi oldalán.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

 

Vallási csúcstalálkozó - Ferenc pápa megérkezett Kubába (videók)

Publikálás dátuma
2016.02.12. 21:42
Korábbi felvétel. Ferenc pápa január 30-án a Vatikánban. Fotó: Franco Origlia/Getty Images
Ferenc pápa Kirill pátriárkával, az orosz ortodox egyház fejével találkozik Kubában. Akár még néhány évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna a katolikus és a moszkvai ortodox egyház fejének találkozója, létrejötte azt mutatja, hogy a pápa szívén viseli az egyházak közötti közeledés, az ökumenizmus sorsát. "A mai nap a kegyelem napja. A találkozás Kirill pátriárkával Isten ajándéka. Imádkozzatok értünk!" - üzente a katolikus egyházfő Twitter-oldalán. 

Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozójának első néhány perce nyilvános volt a sajtó számára. A vatikáni központi televízió által közvetített képeken látni lehetett, hogy egymás üdvözlése után leültek és elkezdtek tolmács segítségével egymással beszélni. Az újságírókat rövid idő után kiküldték a teremből.

Ferenc pápa és Kirill pátriárka várhatóan két-három órás megbeszélést folytat egymással, majd közös nyilatkozatot ad ki.

A lehető legnagyobb körültekintéssel sikerült megszervezni a vallási minicsúcsot. A szervezők gondosan figyeltek a másik „gyenge pontjaira”, ezért is nem Európában, hanem Latin-Amerikában, semleges helyszínen rendezik meg. Kirill pátriárka február 11-22 között látogat el Közép- és Dél-Amerika több államába, köztük Kubába, Ferenc pápa pedig mexikói útjának közbülső állomásaként száll le gépével Havannában. A találkozó jelentősége szinte felmérhetetlen. Az egyházszakadás óta most először találkozik egymással az orosz ortodox vallási vezető és a katolikus egyházfő. 

Moszkvai közlések szerint két évtizeden keresztül készítették elő a találkozót. Oroszország sokáig elzárkózott a mindenkori egyházfővel folytatandó négyszemközti megbeszélésektől. A katolikus és az orosz ortodox egyház viszonya régóta egy helyben topogott. Sem II. János Pál, sem XVI. Benedek pápasága idején nem jöhetett létre vallási csúcstalálkozó a pápa és az orosz pátriárka között. Ha úgy vesszük, a katolikus és az ortodox egyház közötti feszült viszony már majdnem ezer évre vezethető vissza, hiszen 1054-ben került sor a nagy szkizmára, a keleti és nyugati egyház szétválására, ami dogmatikai, liturgiai, teológiai, egyházszervezeti és egyházpolitikai szétválasztást is jelentett. Évszázadokon keresztül lényegében semmilyen elmozdulás sem volt tapasztalható a két állam viszonyában, mígnem a II. vatikáni zsinatra már az ortodox egyház képviselőit is meghívták az ökumenizmus jegyében.

A találkozó jelentőségét az is adja, hogy egy politikailag kényes helyzetben kerítenek sort rá. Oroszország ellen nemzetközi büntetőintézkedések vannak érvényben a Krím annexiója, majd a kelet-ukrajnai lázadók támogatása miatt, s bár az Európai Unióban egyre többen fejezték ki egyet nem értésüket az uniós büntetőintézkedésekkel kapcsolatban, ezek hatályát decemberben június végéig meghosszabbították. „Az a tény, hogy a találkozót akkor rendezik meg, amikor még érvényben vannak a nyugati büntetőintézkedések, megerősíti: Oroszország civilizált szerepet játszik a kereszténység életében” – jelentette ki Alekszander Avgyejev, Moszkva Vatikánba akkreditált nagykövete a TASZSZ hírügynökségnek. A Vatikán mindenesetre azzal is jelezte, felülemelkedik a politikán, hogy 2015 júniusában Vlagyimir Putyin volt a pápa vendége. (Az orosz elnök 50 percet késett a találkozóról.)

Jégkorong - Újabb diadalt aratott a magyar válogatott

Publikálás dátuma
2016.02.12. 21:29
MTI Fotó: Kovács Tamás
A magyar jégkorong-válogatott 7-1-re legyőzte az észt csapatot a budapesti olimpiai selejtező torna második, pénteki fordulójában.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese a teltházas Papp László Sportarénában már a második percben vezetéshez jutott, s a folytatásban is végig uralta a találkozót. Egy megingástól eltekintve remek védekezést mutatott be, támadásban pedig sokkal aktívabbnak, egyben eredményesebbnek bizonyult ellenfelénél. A magyar csapat az első játéknapon a litvánok felett aratott négygólos győzelem után második sikerét ünnepelhette. A vasárnapi záró fordulóban a szintén százszázalékos lengyel együttessel mérkőzik a selejtező megnyeréséért. A tornáról a győztes jut az ötkarikás selejtezősorozat utolsó, szeptemberi körébe.

 MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás