Előfizetés

MSZP: vehessék vissza az iskolákat az önkormányzatok

Az MSZP törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy az az önkormányzat, amely képes rá, vehesse vissza iskoláját - közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője a párt választmányának szombati ülése után tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Tóbiás József elmondta, a választmány kérésére benyújtanak egy másik, a költségvetést módosító javaslatot is, amely lehetővé teszi az intézményekben a minőségi oktatást. Egyetlen iskola sem maradhat kréta, eszközök, vagy fűtés nélkül - indokolta.

A pártelnök elmondta, hogy a választmány nyílt levélben állt ki a szombati pedagógustüntetés mellett. Értékelésük szerint a tüntetés Magyarország jövőjéről szól - ismertette a dokumentum tartalmát. A levélben azt írták: a Fidesz erőszakos központosítása szétverte az oktatást, elvette az iskolák szabadságát és önállóságát, miközben nem biztosította az egyenlő lehetőségeket. Ez pedig a pedagógusok mellett a gyerekeket és Magyarország jövőjét is veszélyezteti - áll a sajtótájékoztatón kiosztott dokumentumban. Az ellenzéki politikus azt mondta, a nyílt levél tartalma szinkronban van a magyar társadalom követeléseivel.

Nincs szükség a Klebelsberg Intézményfenntartó Központra, nincs szükség arra, hogy a kormány különböző rangú tagjai megmondják, mi jó helyben. A helyiek szeretnének dönteni arról, mi jó nekik - hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva az MSZP elnöke emlékeztetett arra, az iskolák államosításáról szóló vitában Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes vezetője, oktatáspolitikus már megfogalmazta: nyitva kell hagyni a lehetőséget, hogy azok az önkormányzatok, amelyek képesek rá, működtethessék az iskolájukat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a vitának ez a kérdés csak egy eleme. A vita arról szól, hogy van egy központi akarat, amit végre kell hajtani vagy figyelembe lehet venni a helyi sajátosságokat - fejtette ki.Tóbiás József szerint életszerűen kell működtetni az intézményeket.

Közölte, a választmányi ülésen a magyar társadalom helyzetével foglalkoztak. Úgy látják: Magyarországon növekszik a szegénység, drámai helyzetben van az egészségügy, megfélemlítik, megzsarolják a közigazgatásban dolgozókat, az oktatás pedig összeomlott - ismertette az MSZP választmányának véleményét.

Az MSZP Jókai utcai székházának eladásával kapcsolatban Tóbiás József kérdésre válaszolva megerősítette az erre vonatkozó, a Népszabadságban megjelent hírt. Úgy fogalmazott: "az MSZP nagyon közel áll ahhoz, hogy értékesítse a székházát". A vevők, akikről a sajtó írt (a Geoholding és a Móra könyvkiadó), valódiak - tette hozzá a részletek említése nélkül.
Kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy Szegeden öt óvoda bezárásáról döntöttek. Tóbiás József szerint egy önkormányzatnak egy szolgáltatás nyújtásakor figyelembe kell vennie, mennyi diák van a városban. Úgy folytatta: Botka László polgármester vélhetően azt mérlegeli, hogyha a városban kevesebb gyermek születik, akkor az ő óvodáztatásukhoz kevesebb intézmény kell. Ez racionalitás - jegyezte meg. Jelezte azt is, hogy Botka László minden kérdésről tárgyalt az érintettekkel, míg a kormányról nem mondható el ez az oktatásügy területén.

Az előre jelzettől eltérően a sajtótájékoztatón - közlekedési okok miatt - nem vett részt Botka László, az MSZP választmányának elnöke.

Nem hagyjuk gyermekeink jövőjét! - Sokezren tüntettek a Parlamentnél (fotók)

Publikálás dátuma
2016.02.13. 11:41
MTI Fotó: Marjai János
A tüntetést azért hirdették meg pedagógus szervezetek, mert úgy látják, rendszerszintű változtatásokra lenne szükség az oktatás, a köznevelés területén, ugyanakkor szerintük a kormányzat nem értette meg ennek fontosságát. A fő képre kattintva galéria nyílik. Fotó: Tóth Gergő

13.00.

Bejelentik a demonstráció végét.

12.55.

Sándor Mária öt perc néma csendet kért a tömegtől. A tüntetők néma csendben állnak, senki nem mozdul.

12.50.

Utolsó felszólalóként Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke beszélt. "A kormány három éves szorgos munkája eredményeként tönkretette a magyar oktatást. A nagy reform olyan rendszert hozott létre, ami rossz a gyereknek, szülőnek, pedagógusnak, az egész országnak. A nagy reform olyan rendszert hozott létre, ami megfosztotta a gyerekeket a tanulás, a pedagógusokat a tanítás szabadságától. A tudás megszerzésére a mai közoktatási rendszer már nem alkalmas. Ki kell mondani: a hatalom tudatosan taszítja a szegénységbe az országot" - mondta.

Emlékeztetett arra is, hogy a kormányzatot már évek óta figyelmeztetik a hibákra, mindhiába. Bár már látják, hogy nagy a baj, érdemi megoldások helyett csak próbálják menteni a menthetőt."Elfogyott a türelem. Azért vagyunk itt, hogy közösen kiáltsuk: elég volt, nem hagyjuk! Nem fogadjuk el a félmegoldásokat, nem engedünk abból a követelésünkből, hogy az oktatás rendszerszintű átalakítása elengedhetetlen! Mi, pedagógusok, mindaddig kitartunk, amíg a társadalom kiáll mellettünk" - mondta.

A kormánnyal történt eredménytelen tárgyalásokkal kapcsolatban hozzátette: a kormány tárgyalóasztalánál nem kompetens személyek ülnek, "világosan kell látni, hogy a köznevelés átalakításának terve a miniszterelnök ötlete alapján készült el. A döntéseket a miniszterelnök hozza. A kormányt képviselő tárgyalópartner csak azt mondhatja, amire engedélyt kapott."

"Miniszterelnök úr! A köznevelés állatorvosi lova megdöglött. Ideje lenne lovat cserélni" - üzente Orbánnak.

12.35.

Dávid Gyula Márton, diák: "17 éves vagyok, és már most sok bennem a feszültség. Elegem van abból, hogy a tanáraim fáradtak és már nincs kedvük tanítani. Itt az ideje annak, hogy mi, tanulók, és a tanárok összekapaszkodjunk. Mert szeretnénk egy boldog, sikeres, összetartó Magyarországon éni. És ehhez segítségül hívünk minden magyar embert!" - mondta.

A szülők nevében Fazekas Gergely arról beszélt: "Tényleg nagyon sokan vagyunk. Legalább annyit fizethetnek itt napidíjba, mint amennyit a Békemeneteken szokás" - erre a tömeg kacagásban tört ki. Fazekas saját diákélményeiről beszélt: elmondta, régebben az óra közben beszélgető diákokat a tanár krétával dobta meg, de ma már ezt nem teheti, mert egy óra alatt az egész hónapra kiutalt krétát eldobálná - utalt arra, hogy a működésképtelenség szélén egyensúlyozó állami iskolafenntartó, a Klik még az alapvető iskolai eszközöket sem tudja biztosítani. "Ma az iskolaigazgatók kapnak bankkártyát, de pénzt nem kapnak rá, mert csak elhasználnák" - mondta. A kormány silány minőségű, hibáktól hemzsegő kísérleti tankönyveiről pedig úgy vélekedett régen sem voltak a legjobbak a tankönyvek, "de azért Visegrád nem került át a Duna másik oldalára."

12.25.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke: "Egy virtuális világban élő erő gerjeszti a pedagógusok tiltakozását, ennek az erőnek a kedvenc tartózkodási helye itt van mögöttem" - mutatott a Parlamentre. Orbán Viktor miniszterelnökre utalva azt mondta: "az erő ravasz és okos, tanult ember, aki egy bizonyos S. Gy. jóvoltából a ködös Albionban tanult, és azt hiszi, neki sikerült az, amibe minden elődje belebukott. Ő is bele fog. Nem érti, mire fel az elégedetlenség. Van béremelés, nem kell gondolkodnunk, hiszen megmondják, mikor mit, és hogyan csináljunk. Szerinte aki mindezzel elégedetlen, csak a bukott baloldal bérence, és csak balhézni jöttünk ide ázni az esőbe. Nem. Mi azért vagyunk itt, mert tudjuk, hogy az irány végletesen elhibázott. Amilyen az ország jelene, olyan a jövője. A sikerpropaganda bukni látszik, az elégedetlenség körbeért. Összefogva mondunk nemet az oktatás lepusztításának, az ország tönkretételének, a jövő ellopásának." 

12.20.

Pilz Olivér, az országos tiltakozást kirobbantó Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára egy mesét adott elő "Mindentudó" és "Halkszavú" élményeiről, ki nem fizetett gázszámláról, papírhiányról és fájó kisujjról beszél. A hallgatóság kacag, érti az ironikus utalásokat.

12.10.

Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója: "Megalázott intézményvezető kollégáim. Örömmel tapasztalom, hogy egyre többen vagytok, akik felszólaltok. Ennyi eredménye volt a jelenlegi rendszernek. Emeljétek fel a fejeteket és legyetek újra igazgatók intézményvezetők helyett! Követeljétek az intézményi autonómiát! Követeljük, hogy a közoktatásra fordítsák a GDP 6 százalékát! Kedves pedagógus kollégáim. Ne féljetek, mert nincs miért. A hatalom nem érti, mi zajlik itt. Nem szoktak ahhoz, hogy nemet mondjanak nekik. Toporzékolnak, beléptek a dackorszakba. Tanítsuk őket is óvó szeretettel. Mutassuk meg, milyen lesz a 21. századi magyar oktatás."

12.05.

Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete alelnöke: "Álljon mindenki a pedagógusok mellé! A jövő mellé! Azért, hogy a gyermekeink félelem nélkül, szabadon élhessenek. Legyünk együtt, fogjon össze minden szakszervezet!"

Egyes becslések szerint már 20 ezren is lehetnek. Közben az M1 királyi televízión a budapesti mangalicafesztiválról sugároznak összeállítást.

11.55.

Most Sándor Mária, a "fekete ruhás nővér" beszél a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság képviseletében. "Az oktatást, az egészségügyet így lerohasztani nem más, mint nemzetrontás! Ezeken a területeken nyugszik egy közösség jövője" - mondta.

"Hazaárulók! Hazaárulók!" - zúg a tömeg.

"Próbálnak megosztani minket kisebb-nagyobb fórumokon, de nem fog nekik sikerülni. Megértettük, csak együtt léphetünk tovább" - folytatta Sándor Mária. Hozzátette: itt mindenki ugyanazokat a célokat akarja elérni: az ember megbecsülését. "Az ember legyen az érték. Azt kérdezi a kormányzat, ki áll mögöttem, mögöttünk. Hát elmondom a titkot: ti álltok mögöttünk!" - üzente a hatalom képviselőinek.

11.50.

"Közismert tény, hogy az ország versenyképességének meghatározója a minőségi közszolgáltatás. Lehet ott minőségi közszolgáltatásról beszélni, ahol nincs pénz krétára, kötszerre? Nincs, mert az elmúlt négy évben 1400 milliárddal adtak erre kevesebbet. Azt üzente innen a főminiszter, hogy ne balhézzunk, hanem tárgyaljunk. Az elmúlt öt évben folyamatosan ezt tettük miniszter úr. De mire számíthatunk még? Életpályákat ígértek, de csak megosztást, rászedést, itt-ott kicsi bért, máshol pedig bércsökkentést kaptunk" - erről már Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete főtitkára beszélt.

"Hazugok! Hazugok!" - ordította a tömeg.

"Azt akarjuk, hogy gyermekeink ne alattvalók, hanem szabad, öntudatos emberek legyenek itthon, Magyarországon" - zárta sorait Boros Péterné. 

11.45.

A következő felszólaló Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elnöke. "Nem ma reggelre ébredt úgy az ország, hogy itt valami nem stimmel. Amihez a Fidesz-KDNP hozzányúl, azt vagy ellopja vagy tönkreteszi! Ellopja, mert ebben szocializálódott. Tönkreteszi, mert nem ért hozzá. Ha most nem állítjuk meg őket, nemcsak gyermekeink, de dédunokáink is viselni fogják a következményeket!" - mondta. 

Így folytatta: "Ezer sebből vérzik, recseg ropog az ország. Itt az idő, hogy végre tegyünk közösen valamit a gyermekeinkért, a jövőnkért. Egy életünk van, ami egyszeri és megismételhetetlen. Nem kormánypropagandára, látszategyeztetésre és stadionokra van szükségünk. Hanem létbiztonságra és kiszámítható jövőre. Mi történik ebben az országban? Meddig tűri a magyar nép, hogy kitalicskázzák a uniós és az ország pénzét a haverok zsebébe, miközben milliók élnek létminimum alatt?"

Közben zúg az "Orbán takarodj!"

11.30.

A szónokok felsorakoztak, a Himnusz közös eléneklése után a Gyermekétkeztetési Alapítvány nevében megjelent Galkó Balázs színművész Király Gábor "A rögök" című versét mondta el. Utána Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezetek elnöke beszélt arról: Miskolcról jött, ahol "az emberek feje fölül elbontják a házakat, ahová a Gyermekétkeztetési Alapítványt nem engedték be, hogy megetesse az éhező gyerekeket, ahol ékszerdoboznak nevezik a nyomortelepet, ahol bátor civilek rendszeresen etetik az éhező rászorulókat, ahol a bátor pedagógusok először kiáltottak: segítsetek megvédeni gyermekeink jövőjét!" - "Nem hagyjuk gyermekeink jövőjét! Nem hagyjuk" - skandálta a tömeg. 

"Feszültséget, ellentétet szítanak, félremagyaráznak, mert úgy gondolják, megoszthatóak vagyunk. De nézzetek körbe: már nem! Együtt vagyunk itt, keményen dolgozó kisemberek. Már nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. Összefogtunk, mert ez az egyetlen fegyverünk. Nem hagyhatjuk cserben egymást, mert akkor saját embereinket hagynánk cserben. Nem elég beszélni, tettekre van szükség.Ma a pedagógusokért, holnap az egészségügyért, holnapután a vasutasokért fogunk kiáltani! Csak együtt vagyunk erősek!" - mondta Varga Andrea, közben a tömeg az kiabálta: "Nem félünk! Nem félünk!"

11.15.

Kicsit csúszik a kezdés. Olyan sokan vannak, hogy már nem férnek be a Kossuth térre. Az emberek folyamatosan érkeznek, becslések szerint már legalább tízezren lehetnek. Az eső is folyamatosan esik, "mintha az ég is a magyar oktatást siratná". Provokátorok is megjelentek a téren, a szervezők arra kérik a békés tüntetőket, ne vegyenek róluk tudomást, ne szóljanak vissza nekik.

10.45.

Negyed 11-kor indult meg a tömeg a Jászai Mari térről a Kossuth térre. Az első becslések szerint ekkorra a Jászai Mari téren 3-5 ezer ember gyűlhetett össze, a demonstrálók folyamatosan érkeznek. A demonstrációt mások mellett a taxisok is támogatják, ők 20 autóval vonultak fel a Balassi utcában. A Szalay utcába érkezve a tüntetők Balog Zoltán emberminiszter "kicsit túltoltuk a biciklit" mondatára reagálva biciklicsengők megszólaltatásával jelezték elégedetlenségüket.

Komoly támogatottsága van a demonstrációnak
A Publicus Intézet február 9. és 11. között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta az állami oktatás megítélését, és a tanárok tüntetései nyomán felmerült ügyeket. A tanárok által kezdeményezett tüntetéssorozatról tíz megkérdezettből kilenc hallott, és háromnegyedük összességében egyetért a követelésekkel.

Tárgyalni, tárgyalni! - Gyengén érvel az államtitkár

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Okafogyottá vált a tüntetés, nincs olyan, a szakszervezetek által felvetett kérdés, amelyről a köznevelési kerekasztalon, illetve külön egyeztetésen ne tárgyaltak volna - jelentette ki az oktatási államtitkár szombaton.

Palkovics László budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a felvetett problémák jelentős részével foglalkozni kell, ezért hozták létre a kerekasztalt. Ízlés kérdése, hogy valaki tárgyalni szeretni vagy inkább tüntet - jegyezte meg. Szerinte szakmai egyeztetéseket kell folytatni, és a politikát nem célszerű bevinni az iskolákba. Jelezte azt is, hogy a köznevelési kerekasztal ülése két hét múlva lesz, azt kibővítik az OECD szakértőivel.

Közlése szerint ez alatt a két hét alatt üléseznek a szakértői munkacsoportok és szeretnének megoldást találni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működési, finanszírozási problémáira, valamint elkezdik a szervezeti átalakítását is.
Fontos célként jelölte meg ezzel összefüggésben, hogy közelebb hozzák az iskolákhoz a döntési folyamatokat.

Mit is akarnak a tüntetők?

A rendezvényt azért hirdették meg pedagógus szervezetek, mert úgy látják, rendszerszintű változtatásokra lenne szükség az oktatás, a köznevelés területén, ugyanakkor szerintük a kormányzat nem értette meg ennek fontosságát.

A Pedagógusok Sztrájkbizottsága korábban egy 25 pontból álló követeléssort állított össze, ebben egyebek mellett a tankötelezettség 18. évig történő visszaállításáért, a tananyag és a tanulói óraszám radikális csökkentéséért, az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogának visszaállításáért, a pedagógusok kötött munkaidejének eltörléséért, adminisztratív terheik csökkentéséért emelték fel szavukat.

A pedagógusok nem akarnak visszatérni a korábbi - az adott település anyagi helyzetétől függő - önkormányzati fenntartású iskolarendszerhez sem, de a jelenlegi, szerintük túlközpontosított rendszer sem megfelelő, ezért az oktatási intézmények nagyobb önállóságát szorgalmazzák.

A szervezők tájékoztatása szerint a demonstráció elsősorban az oktatás kérdéseiről szól, de beszélni fognak más ágazatok problémáiról is. A tüntetéshez csatlakoztak az egészségügyi, a szociális, a kulturális és a közigazgatási terület dolgozóit képviselő szervezetek is.

Bebetonozott holttest miatt van őrizetben a dunaújvárosi fideszes képviselő

M. Antal, dunaújvárosi vállalkozó elásott, bebetonozott holtteste kerülhetett elő egy dunaújvárosi romos ház udvaráról. A férfinek 2013-ban veszett nyoma. Úgy tudni, az ő eltűnése és meggyilkolása ügyében vették őrizetbe a rendőrök Gál Roland, fideszes önkormányzati képviselőt - írja az origo.hu.

Egy több mint két évvel ezelőtt eltűnt férfi megölése miatt tartóztattak le két férfit, egyikük Gál Roland, a Fidesz dunaújvárosi önkormányzati képviselője, aki egyébként a Közbiztonsági Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának az elnöke. A Fidesz pénteken felfüggesztette a képviselő párttagságát.

A teljes cikket itt olvashatja!