Piramisjátékozott a fideszes jelölt

A Brokernet "színeiben", a cég pénzügyi termékeit népszerűsítette kollégái körében még iskolaigazgatóként a Fidesz salgótarjáni polgármester-jelöltje, Simon Tibor. A tanárok közül többen részt vettek a cég csomagjait népszerűsítő előadáson, és voltak olyanok, akik beléptek a "piramisjáték" elvén működő hálózatba. 

Az atv.hu értesülései szerint a korábbi fideszes polgármester, Székyné dr. Sztrémi Melinda fegyelmi vizsgálatot is indított Simon ellen, de annak dokumentumai titkosak. A kormánypárti jelölt jelenleg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál dolgozik főosztályvezetőként. A Fidesz a salgótarjáni kampány során többször is hangoztatta: a várost csak a kormánnyal lehet felvirágoztatni, arról nem ejtettek szót, Simon mely tapasztalatait kamatoztatnák ehhez.

Szerző

Felmondanak a győri sebészek?

Március végéig adott határidőt az intézmény vezetésének a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház 15 sebésze, hogy kompromisszumos megoldást találjanak a belső bérfeszültség miatt indított tárgyalásokon. Januárban már elhangzott, hogy ügyvédi letétbe helyezik a felmondásukat, hogy nyomatékosítsák béremelési kérésüket, de most az index.hu értesülései szerint ezt valóban meg is teszik. 

A sebészek a regionális kórházi centrum más kiemelt osztályain járó emelt díjakat szeretnék megkapni, mert a terhelésük hasonló, mint kollégáiké. Ám ha az ő ügyeleti pénzüket emelik, minden ügyelő orvosét emelni kellene, amire nincs pénze az intézménynek, az ellentét tehát feloldhatatlanak látszik.

Szerző

Börtönbe kerülhet-e Farkas Flórián?

Publikálás dátuma
2016.02.15. 19:35
Hegedüs István (jobbra) ORÖ-elnök még a héten lemond posztjáról FOTÓ: MTI/MARJAI JÁNOS
Napokon belül lemond az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ) elnöke, miután hónapok óta nem csitulnak a különböző botrányok. Közben vasárnap nemhogy az ORÖ feloszlatása, maga a közgyűlés is elmaradt, ráadásul nem csak a belső viszályok miatt van problémája a szervezetnek, hiszen kiderült: indokolatlan presztízsberuházásra ment a pénz a romák munkalehetőségeinek bővítése helyett, s ezt már lehetetlen eltussolni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a szabálytalanságok miatt felmondta a szerződést az ORÖ-vel, így több mint egymilliárd forintos pénz-visszafizetési kötelezettsége támadhat a szervezetnek.

Hegedűs István az elkövetkező pár napban biztos, hogy le fog mondani az elnöki megbízatásáról - jelentette ki lapunknak Vajda László. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselője szerint az ORÖ elnökének egészségügyi állapota nem teszi már lehetővé a mindennapos harcot, miközben a mai napig "durva és nemtelen támadások érik". Hegedűs az atv.hu-nak meg is erősítette, hogy ezen a héten lemond posztjáról. Az elnök döntésében valószínűleg közrejátszhatott a vasárnapi ORÖ-közgyűlés, ami csupán pár percig tartott, mert Hegedűs határozatképtelenség miatt berekesztette. Noha tárgyalásra alkalmatlan volt a helyzet, azért volt egy kis ordibálás, valamint lökdösődés, ami az elmúlt időszakban szinte megszokottá vált a szervezetben.

Megírtuk: miközben kórházba került, az elnököt nemrégiben hivatalvezetőjével együtt menesztette posztjáról az ORÖ-közgyűlés, de Hegedüs jogsértőnek minősítette a távollétében hozott döntést. A fővárosi kormányhivatal meg is állapította, hogy "az elnöki tisztség bíróság által történő megszüntetéséig, illetőleg tisztségéből való felfüggesztéséig az ORÖ elnökeként látja el feladatait".

Előzőleg ugyanakkor Hegedüs már bejelentette, hogy javasolni fogja a működésképtelenség állapotába sodródott ORÖ feloszlatását. Ilyen esetben kötelező kiírni az új választást, amelynek költségei - a Nemzeti Választási Iroda Népszabadságnak adott tájékoztatása szerint - akár az egymilliárd forintot is elérhetik. A feloszlatási javaslat ezért még a Hegedüst támogató ORÖ-képviselők körében sem váltott ki egyöntetű támogatást. Már csak azért sem, mert pillanatnyilag üres az ORÖ kasszája. A szavazásig azonban nem el sem jutottak, az azóta történt újabb botrányok nyomán pedig Hegedüs azt közölte, "nagyon-nagyon rövid időn belül" újra összehívja a közgyűlést. Újra kiderült, hogy nem voltunk képesek együtt gondolkodni - jelentette ki lapunknak Vajda László, aki szerint az oszlatás nem járható út, mivel a közgyűlésben számos képviselő nem támogatná. Viszont, ha felszámolás indul az ORÖ ellen, az azt a veszélyt rejti magában, hogy 2019-ig nem lesz roma önkormányzat Magyarországon - figyelmeztetett a képviselő.

Vajda azért beszélt a felszámolásról, mert közben az is ismertté vált, hogy a már korábban is nyilvánosságra került szabálytalanságok és visszásságok miatt az Emmi felmondja a 2013-ban kötött uniós támogatási szerződést az ORÖ-vel. Az Index.hu megtudta: miután az illetékes miniszter végül vizsgálatot indított a szervezet által kezelt források elköltése ügyében, a kormányzati ellenőrök nyomát sem találták semmilyen értékelhető szakmai tevékenységnek a még Farkas Flórián előző ORÖ-elnök által alapított "Híd a munka világába" foglalkoztatási szövetkezet által összevásárolt ingatlanokban. A szervezetnek ezért vissza kell fizetnie a szövetkezetalapításra felvett, összesen 1,2 milliárd forintnyi uniós pénzt, amelyet a záró eredményességi vizsgálat szerint szinte teljes egészében túlárazott, indokolatlan presztízsberuházásokra költött ahelyett, hogy a romák munkalehetőségét bővítette volna.

Orbán emberének felelősségét firtatják
"Nem véletlenül beszéltünk hónapok óta Farkas Flórián felelősségéről, hiszen tisztán látszik, hogy ő mozgatja a szálakat és ő hozza lehetetlen helyzetbe a roma önkormányzatot. Ez gyalázatos" - reagált lapunknak Vajda. "Az Emmi újra beismerte, hogy ellopták a pénzt. Most már csak azt nem értem, hogy Farkas, aki személyesen felelt a programokért, hogyan lehet még szabadlábon" - kommentálta a helyzetet Hadházy Ákos. Az LMP antikorrupciós szakszóvivője lapunknak meg is válaszolta a saját maga által feltett kérdést; a miniszterelnök korábbi szavaival élve "azért, mert a roma politikus sokat tett a Fideszért". Hadházy szerint súlyos probléma, hogy egy bűnöző azért lehet még szabadlábon, mert lojális a kormánypárthoz. "Biztos vagyok benne, hogy nemsokára a rács mögé kerül a miniszterelnöki biztos" - tette ugyanakkor hozzá Hadházy, aki szerint tehát a Farkas számlájára írható ORÖ-t érintő gyanúk nem maradhatnak következmények nélkül. Az elmúlt hat év egyik leglátványosabb korrupciós ügyében tehát már maga a "maffiakormány" jutott arra, hogy visszakéri az uniós pénzt Orbán megbízottjától - közölte a Demokratikus Koalíció (DK) is. Az ellenzéki párt szerint roma fiatalok felzárkóztatása helyett luxusingatlanokra költött uniós források már Brüsszelben is kicsapták a biztosítékot, az orbáni bűnszövetkezet pedig nyilvánvalóan nem akarta kockáztatni a többi ellopható fejlesztési pénz beérkezését.

Szerző