Előfizetés

30 percet késnek a vonatok a kelebiai vonalon

Műszaki hiba miatt 20-30 perces késéssel kell számolniuk a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonalon utazóknak kedd délután - közölte a Mávinform.

 A közlemény szerint azért késnek a vonatok, mert Taksonytól Dömsödig meghibásodott a vasúti biztosítóberendezés.

Kövér László tárgyalni megy Szlovéniába

Kétnapos hivatalos látogatásra Szlovéniába utazik az Országgyűlés elnöke szerdán. Kövér Lászlót fogadja a szlovén köztársasági elnök és megbeszélést folytat mások mellett a szlovén nemzetgyűlés elnökével is - közölte az Országgyűlés Hivatala kedden.

A házelnök Lendván találkozik Horváth Ferenccel, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnökével és a magyar nemzetiség képviselőivel - olvasható a közleményben.  Közölték: Kövér László Ljubljanában megbeszélést folytat Milan Brglezzel, a szlovén nemzetgyűlés elnökével, és fogadja őt Borut Pahor, Szlovénia köztársasági elnöke. Találkozik Karl Erjavec miniszterelnök-helyettessel, külügyminiszterrel, Göncz Lászlóval, a szlovén-magyar baráti csoport elnökével, parlamenti képviselővel, valamint Jozef Horvattal, a külügyi bizottság elnökével is.

A házelnök a szlovén fővárosban megkoszorúzza Batthyány Lajos, Magyarország első felelős miniszterelnökének emléktábláját, és ellátogat a Magyar Kulturális Intézetbe, ahol találkozik a ljubljanai magyarság képviselőivel. Mint írták, a parlamenti delegáció tagja Vigh László (Fidesz) képviselő, a magyar-szlovén baráti csoport tagja, Teleki László (MSZP) képviselő, a magyar-szlovén baráti csoport tagja és Kissné Köles Erika, szlovén nemzetiségi szószóló.

Orbántól követelik, váltsa le Farkas Flóriánt

Az LMP az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ) tapasztalható "teljesen nyilvánvaló pénzlenyúlások" résztvevőinek felelősségre vonását követeli, mindenekelőtt a jelenleg is miniszterelnöki biztosként dolgozó korábbi elnökét: Farkas Flóriánét. 

Ikotity István országgyűlési képviselő és Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője kedden közleményt juttatott el azt követően, hogy lemondott az ORÖ elnöki posztjáról Hegedüs István. Ebben azt írták: az elnök lemondása nem jelentheti azt, hogy elmarad a felelősségre vonás a szervezetnél eltűnt milliárdok miatt. Hozzátették: a roma önkormányzat az elmúlt években a korrupció melegágyává vált, és ebben tevékenyen részt vett a korábban Farkas Flórián emberének számító most lemondott elnök is. 

Az LMP bizonyítottnak látja Farkas Flórián és más felelősök "bűnösségét" is azzal, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Híd a munka világába program keretében felhasznált 1,2 milliárd forint visszafizetésére fogja kötelezni a ORÖ-t, mivel a vizsgálatok szerint annak keretében semmilyen értékelhető tevékenységet nem tudnak felmutatni - írták.