1,5 milliárdot kaszáltak egyes ügyvédek a földárveréseken

Publikálás dátuma
2016.02.16. 15:13

Legalább másfél milliárd forintot keresett néhány ügyvédi iroda a két hónapja tartó földárveréseken – írja az Index. A Demokratikus Koalíció közérdekű adatigénylést nyújt be annak érdekében hogy megtudják, mely ügyvédi irodák kerestek ennyi pénzt a földprivatizáción.

A licitek győztesei csak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által kijelölt jogászokkal végeztethetik el az átírást. Ennek díja a vételár fél százaléka, de legalább ötvenezer forint. 

A harminckét ügyvédi irodát a Földművelésügyi Minisztérium szerint szakmai szempontok alapján választották ki, nem pályáztatás útján. A minisztérium szerint a sietség miatt az NFA – a törvényi feltételek betartása mellett – egyetemi és kamarai szakemberek tanácsát és segítségét kérve alakította ki a szakmai szempontrendszert a megyei szinten eljáró ügyvédek kiválasztásához.

A minisztérium szerint a fix díjjal nagyon jót tettek a gazdáknak, mert a 0,5 százalékos ügyvédi díj messze a piacon szokásos 1-2 százalékos ügyvédi munkadíjnál alatt van - írta az Index.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: kiderült, hogy a "Fidesz és vállalkozói még a lopáson is képesek pénzt keresni". A magyar termőföldek fideszes privatizációján tehát bizonyos, hogy pályázat nélkül kiválasztott ügyvédi irodák gazdagodtak - mondta, hozzátéve, hogy a párt közérdekű adatigénylést nyújt be.

Szerző

Veszélyes pénztárcákat és ékszereket vontak ki a forgalomból

Publikálás dátuma
2016.02.16. 10:48
Illusztráció: Thinkstock
Ékszereket és bőrből készült pénztárcákat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a biztonsági vizsgálatok 39 termékből két karkötő és egy pénztárca esetében mutattak ki a megengedettnél magasabb krómtartalmat, ami súlyos egészségi kockázat a felhasználók számára, a veszélyes termékeket kivonták a forgalomból - közölte a hatóság.

A közlemény szerint az ellenőrzés célja a kereskedelmi forgalomban kapható bőrrel érintkező fémtárgyak nikkel kibocsátásának vizsgálata, valamint a bőripari árucikkek króm és azoszínezék tartalmának kimutatása volt.

A fémötvözetekben jelen lévő nikkel, vagy a bőripari árucikkeknél előforduló krómtartalom, valamint a textil- és bőrtermékek színezéséhez felhasznált azoszínezékek az emberi bőrrel tartósan vagy nagy gyakorisággal érintkezve komoly kockázatot jelenthetnek a szervezetre.

A 24 fémből készült vagy fémet is tartalmazó termék kioldódó nikkel tartalmát vizsgálva megállapították, hogy minden minta megfelelt a hatályos rendelet szerinti követelménynek, nikkeltartalmuk a kimutatási határérték alatt volt. A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján olvasható.

Szerző

Távozik az ENSZ klímakonferenciájának elnöke

Publikálás dátuma
2016.02.16. 09:15
FOTÓ: Chesnot/Getty Images
Mégsem marad az ENSZ klímakonferenciának elnöke Laurent Fabius volt francia külügyminiszter, az alkotmánytanács elnöki posztjának várományosa.

Az erről szóló levelet hétfő este küldte el Francois Hollande államfőnek a francia diplomácia múlt csütörtökön távozott vezetője. Laurent Fabius akkor még azt mondta, hogy megtartja az ENSZ klímakonferenciájának elnöki tisztét novemberig, amikor is Marokkó veszi át az elnökséget, mivel az nem összeférhetetlen az alkotmánytanács elnökségével.

A volt külügyminiszter nevéhez fűződik a decemberi klímamegállapodás tető alá hozása, amely számára hatalmas személyes, Franciaország számára pedig diplomáciai sikert jelentett. 

A marokkói Marrákesben megrendezésre kerülő klímakonferencia előtt, még a francia elnökség alatt írják alá a tagállamok április 22-én New Yorkban a történelmi megállapodást, amelyről megegyezés született Párizsban. Az ünnepélyes aláíráson Laurent Fabius szeretett volna elnökölni. Ez viszont rivalizálását váltott ki a kormányon belül, ugyanis a múlt heti kormányátalakítást követően Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter - akinek tárcája kibővült az "éghajlattal kapcsolatos nemzetközi kérdésekkel" - azt kérte az államfőtől, hogy "tisztázza a játékszabályokat", azaz mondja meg egyértelműen, hogy az alkotmánytanács elnöke lehet-e a klímakonferencia elnöke is egyben. 

"Megtisztelt azzal, hogy az alkotmánytanács élére jelölt és ezt hálásan köszönöm. Érzésem szerint nincsen összeférhetetlenség a COP21 utolsó szakaszának elnökségével" - írta levelében Laurent Fabius. "Tekintettel ugyanakkor a kérdésben kialakult belpolitikai vitára, kedvezőbbnek ítélem meg, ha visszaadom a COP elnöki tisztségét" - tette hozzá.

Laurent Fabius szerint "a jó kormányzás megköveteli, hogy a köztársaság hatalmi ágai teljesen megkérdőjelezhetetlenek legyenek. Az alkotmánytanács valamennyi hatalmi ág felett áll, nem lehet olyan küldetése, amely a végrehajtó hatalomtól függ" - írta a volt külügyminiszter lemondó levelében.

Szerző