Váradi András halála - Új információk derültek ki a tárgyaláson

Publikálás dátuma
2016.02.18. 14:06
Forrás: Facebook
Többször megbüntették már közlekedési kihágásokért azt a férfit, aki 2014 októberében elgázolta Váradi Andrást, az Együtt-PM alcsútdobozi polgármesterjelöltjét - írja a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Gyorshajtásért és záróvonal-átlépésért is megbüntették az elmúlt két évben azt a 85 éves férfit, Moharos Ferencet, aki 2014 őszén, közvetlenül a választások előtt elgázolta Váradi András alcsútdobozi juhászt, aki akkor az Együtt-PM polgármesterjelöltje volt. A Magyar Nemzet szerint ez a bicskei bíróságon derült ki, ahol a gázolás ügyében indított per tárgyalása volt szerdán.

A juhász aznap este tért haza választási plakátjai ragasztásából, de autójáról leesett a létra, ő megállt, visszament érte, és ekkor gázolták el. A pert a juhász és hozzátartozói indították, szerintük a rendőrség nem vizsgálta ki érdemben a gázolás körülményeit, és megszüntették az eljárást a gázoló ellen. A vádlott nem akart vallomást tenni, a korábbi büntetéseket elismerte. A rokonokat képviselő Magyar György javaslatára a bíróság most bekéri Moharos közlekedési priuszát, és megvizsgálják a létrát. A per áprilisban folytatódik - írja a lap.

Szerző

Megvannak a brit-EU megállapodás alapjai

A brit kormányfői hivatal szerint sikerült megteremteni az alapokat a megállapodáshoz a London által igényelt EU-reformokról.

A Downing Street szóvivője az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtök délután kezdődő brüsszeli csúcstalálkozója előtti nyilatkozatában közölte: David Cameron miniszterelnök előző este telefonon beszélt Donald Tuskkal, a tagállamok vezetői alkotta Európai Tanács elnökével, és egyetértettek abban, hogy "jó előrelépést" sikerült elérni a brit reformigények összes sarkalatos pontjában.

Cameron szóvivője szerint a megállapodás szövegtervezete "jó alapot teremt" ahhoz, hogy az EU-csúcson megállapodásra lehessen jutni. Részletek nélkül hozzátette ugyanakkor, hogy "vannak még terítéken lévő ügyek", amelyeket "kielégítő módon" rendezni kell.

Szerző

Orbán "hajbókolásának" nem örültek az EU-ban

Elsősorban az Európai Unió és Oroszország kapcsolatainak szempontjából kommentálták az orosz lapok csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök szerdai moszkvai látogatását. 

Az Izvesztyija című moszkvai lap a tudósításában kiemelte azt, hogy a magyar miniszterelnök arról biztosította a novo-ogarjovói tárgyalásain az orosz elnököt: a nyáron nem fogják automatikusan meghosszabbítani az Oroszország elleni uniós szankciókat. A lap tényszerű tudósításában megjegyezte, érezni lehetett, hogy nem egyszerűen partnerek folytattak egymással tárgyalásokat, hanem elvbarátok. 

"Orbán Viktor azon európai politikusok egyike, akik nyíltan lépnek fel az oroszellenes szankciók és érzelmek ellen, amit nem könnyű megtenni, tekintettel arra, hogy az elmúlt két évszázadban orosz és szovjet csapatok háromszor hatoltak be Magyarország területére. Ezt az álláspontot nagyra értékelik Moszkvában" - írta az Izvesztyija.

A Kommerszant című politikai-gazdasági napilap ugyancsak a magyar miniszterelnöknek azt a megjegyzését emelte ki cikkében, hogy az év közepétől az EU nem tudja már automatikusan meghosszabbítani az Oroszország elleni szankciókat. "Ezt nem fogják megengedni az olyan országok, mint Magyarország és a vele, illetve Oroszországgal rokonszenvezők" - írta a lap. 

"Nincs semmi titok abban, hogy a magyar miniszterelnök mindig megpróbál eltérni az Európai Unió fő irányvonalától az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokban. Méghozzá ezt, saját bevallása szerint, óvatosan teszi" - írta a Kommerszant.

A Nyezaviszimaja Gazeta írása szerint Orbán Viktor "újabb Kreml-beli hajbókolásának" az EU-ban nem örültek. "Magyarország egy a kevés uniós országok közül, amelyek a Nyugat és Oroszország kapcsolatainak kiéleződése közepette igyekeznek megőrizni a szoros kapcsolatokat Moszkvával, gyakran bírálva Brüsszel oroszellenes politikáját" - írta a lap. Megjegyezte, hogy tavaly februárban a magyar miniszterelnök kemény bírálatokat kapott uniós kollégáitól amiatt, hogy meleg fogadtatásban részesítette Budapesten Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akit ők minél jobban el akarnak szigetelni. "Európában Orbánt állandóan tekintélyelvűséggel és a demokratikus elvek megsértésével vádolják. Különösen sok bírálat zúdult rá a migránsválság kezdete óta" - írta a Nyezaviszimaja Gazeta. A magyar kormányfőt még több bírálat érte, miután olyan kijelentéseket tett, hogy nem ért egyet az EU oroszországi politikájával, ennek ellenére ő továbbra is azt mondogatja, hogy értelmetlen kizárni Moszkvát az európai térségből - írta a moszkvai újság.

Szerző