"A szociknak köszönhetően kaszált százmilliókat..." - Fizet a minisztérium az ilyen cikkekért

Január utolsó napján adta hírül az RTL Klub, hogy a “földrablásokról” szóló cikksorozatért fizetett a Földművelésügyi Minisztérium a Pesti Srácoknak. A kereskedelmi tévé híradója azt állította, hogy a fideszközeli portálon megjelent írások kizárólag a szocialista kormányokkal és Simicska Lajossal foglalkoznak, ám Huth Gergelyék ezt másnap hosszasan cáfolták - írja az Átlátszó. A portál kikérte a KiMiTud-on a szerződést a minisztériumtól, a tárca pedig - az Átlátszó meglepetésére -  rövid időn belül megválaszolta az adatigénylést, meg sem próbálta eltitkolni a megállapodást.

A szerződés legfontosabb és akármilyen sokat látottak is lehetünk, megdöbbentő részei:

– a Földművelésügyi Minisztérium 12 cikket rendelt a Pesti Srácoktól 2015. november 20. és december 31. közötti megjelenéssel, összesen nettó 1,5 millió forintért

– a megjelenések időpontját, és “azok pontos szövegszerű tartalmát” az FM és a PS egyezteti

– ha egy adott cikkel a minisztériumnak gondja van, akkor szól, és a PestiSrácok 2 napon belül köteles kijavítani a “hibát”

Az Átlátszó kikérte a szerződéshez kapcsolódó teljesítési igazolásokat is, így kiderült, hogy melyik volt az a bizonyos 12 cikk, amelynek megjelenéséért fizetett a Pesti Srácoknak a Földművelésügyi Minisztérium. A lista: 

1, Szinte ingyen jutott több ezer hektárhoz az olasz hátterű társaság

2, Wilkommen in Ungarn! – Nyolcezer hektár fenyvesi föld 130 évre, tíz forintos bérleti díjért

3, Laci és Anett korzikai repülőjegye – Így nyúlták a vidékfejlesztési pénzeket

4, Több mint egymillió hektár magyar földre akarták rátenni a kezüket az osztrákok

5, Hátrább az agarakkal – politikai üzenet Csányinak és Simicskának

6, Simicska a földjeit akarja, vagy 65 milliárdot

7, A “Földet a gazdáknak” program első üteme

8, A „Földet a gazdáknak” program második üteme

9, Bitay Márton: Az adu ászok nem a Simicska Lajosoknál, hanem a kisbirtokosok kezében lesznek (PS-interjú!)

10, Állami kölcsönből százmilliók a felszámolónak – A Bábolnai Ménesbirtok ügye

11, IKR Zrt. és Bábolna: milliárdok az offshore tulajdonú cégnek

12, A szociknak köszönhetően kaszált százmilliókat a nagyiváni agrárcsászár

Nem ez az első eset, hogy a PestiSrácok-at kiadó GerillaPress -nek pénzt ad a kormány és a párt: korábban 12 milliót kaptak a Miniszterelnökségtől, 10 milliót a Belügyminisztériumtól, valamint 4,4 és 3,8 milliót a Fidesz-frakciótól - olvasható a portálon, ahol a fent említett szerződés is látható. 

Szerző

Szolidaritási akció a Teleki gimnázium igazgatója mellett

Publikálás dátuma
2016.02.18. 17:46
Az a bizonyos, már szimbólummá avanzsált kockás ing - a Facebook-on a Diákok a kockásingért csoportban is egyre gyűlnek a képek
Péntekre szervez szolidaritási megmozdulást egy Facebook-csoport a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója mellett, közben Balog Zoltán emberminiszter is megfeddte kissé - mint emlékszünk, ő a finom szavú, Lázár a kemény -  a közoktatás harcmezején küzdőket, miszerint:  kevés szó esik a gyerekekről, nahát. 
A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója/Népszava fotó

A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója/Népszava fotó

...mind tudjuk, levélben szólította fel a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját (Pukli Istvánt) a Klebelsberg-központ tankerületi vezetője, hogy számoljon be: milyen körülmények között mentek el tüntetni Miskolcra az iskola tanárai. Erre reagálva az iskolaigazgató azt nyilatkozta: ,,Nem tudnak ellehetetleníteni, most már itt vagyok." Pénteken mutassuk meg mi is, akár diákként, szülőként vagy tanárként, hogy nem félünk, nem engedünk követeléseinkből! Menjünk mindannyian a Teleki Blanka Gimnázium elé és egy szál fehér virággal fejezzük ki támogatásunk Pukli István és azon iskolák felé, akik azért nem írhatták alá a Herman Ottó Gimnázium által kezdeményezett levelet, mert félnek.  Találkozzunk pénteken délután 5 órakor a Teleki Blanka Gimnázium előtt és mutassuk meg együtt, hogy mi nem félünk! - szól a felszólítás a szolidaritási demonstrációra az említett Facebook-oldalon.  

Mint írják: virágokat egész nap lehet vinni, reggel 8 órától, egészen este 6 óráig. Péntek délután 5 órára várják azokat, akik meghallgatnának egy beszédet, majd az elhangzottak után egy perces csenddel jeleznék szolidaritásukat az igazukért küzdő diákok, tanárok, sőt az egész oktatás helyzete mellett. 

Mindeközben Balog Zoltán ember erőforrások minisztere közölte: ha a köznevelési kerekasztal munkájának végén azt állapítják meg, hogy módosítani kell a köznevelési törvényen, akkor abban is állunk rendelkezésre. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a kedden alakult civil közoktatási platform javaslatait figyelembe veszik-e - azt mondta:  ha egy civil szakmai fórum komoly szakmai munkát akar végezni, és ennek eredményei vannak, akkor azt mindenképp szeretnék becsatornázni a köznevelési kerekasztalba. Mindazokkal szívesen tárgyalnak, akiket a diákokért érzett felelősségérzet vezet, de egy több száz tagú kerekasztal nyilván nem fog tudni működni. Egyrészt az a kérés a kerekasztalhoz, hogy ne kapkodjon, másrészt, hogy azonnal változtasson - mondta a miniszter - mindeközben azonban szerinte kevés szó esik a gyerekekről, akiknek a jövőjéről van szó.

Szerző

Ujhelyi: a kormány egy fillért sem vehet el Salgótarjántól!

A kormány egy fillért sem vehet el Salgótarjántól, nem büntetheti, ha a város szocialista polgármesterre szavaz - jelentette ki Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő egy salgótarjáni rendezvényen csütörtökön.

A politikus elmondta: két évvel ezelőtt feljelentést tett az OLAF-nál, az Európai Csalás Ellenes Hivatalnál az "akkori kormányzati fenyegetések miatt", amelyek azt sugallták, hogy azok a városok, amelyek nem a kormánypárti polgármesterjelöltre szavaznak, "megnézhetik magukat".

Az OLAF egyértelmű álláspontja szerint nem teheti meg a magyar kormányzat, hogy egy fillért is elvegyen Tarjántól, ugyanis az európai uniós források még 2020 végéig jönnek, Magyarország csak európai uniós forrásból tud építkezni. És ha bármit megtesznek, amivel büntetni próbálnak egy települést, mert szocialista polgármesterre szavazott, akkor én leszek megint, aki feljelenti őket, és a kormányzattól visszakövetelik a pénzt. Nem tehetik meg. Uniós szerződés mondja ki, hogy jár a felzárkóztatási forrás, akkor is, ha Fekete Zsolt lesz itt a polgármester - hangsúlyozta Ujhelyi István.

Szerző