Tarlós: év végén elkezdődhet a metrófelújítás

Publikálás dátuma
2016.02.18. 20:25
Népszava fotó
A főpolgármester szerint a 3-as metró infrastruktúrájának felújítása az év végén megkezdődhet. Tarlós István csütörtök este, az Inforádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott, hogy "ez év végén valószínűleg meg tud indulni a kivitelezési munka". A felújítás várhatóan három szakaszban valósul meg - jegyezte meg.

Emlékeztetett, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán 2 milliárd forintot fogadott el a felújítás kiviteli tervezésére. Arra a kérdésre, hogy a 3-as metró pótlásához szükséges buszok beszerzéséről szóló javaslatot miért vonta vissza az előterjesztő, azt válaszolta: ennek az volt az oka, hogy végeznek még egy számítást "a pótlóbusz versus szolgáltatásvásárlás kérdésben".

Szerző

A PDSZ megválaszolt Lázárnak

Nagy a baj, ha a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem érti a pedagógusok elégedetlenségének okát, és valóban nem látja, hogy a tiltakozók nem magukért, hanem a gyerekekért, a közoktatásért, az ország jövőjéért demonstrálnak - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. 

Mendrey László, a PDSZ elnöke közleményében Lázár Jánosnak, a kormányinfón elmondott szavaira reagált, a miniszter azt mondta: a közoktatásban nincs lehetőség újabb 15-20 százalékos béremelésre, ezt akkor sem tudja megtenni a kormányzat, ha gyerekekkel próbálják tisztességtelenül zsarolni

A szakszervezeti vezető a közleményben jelezte: egyetértenek abban a miniszterrel, hogy gyereket felhasználni politikai célra nem tisztességes dolog, ahogy talán abban sincs vitájuk a tárcavezetővel, hogy a megváltozott közoktatási rendszerben az általános iskolát elhagyó diákok kétharmada szakképzésben tanul tovább. Ezekben azonban nagymértékben csökkentették a közismereti tárgyak számát. Mendrey László szerint az onnan kikerülő szakmunkások a hatalom kiszolgáltatottjai, hiszen leginkább a minden józan határon túlterjeszkedett állam az, amely befolyásolja mindennapjaikat. Ez pedig kizárólag az aktuális kormányzó politika érdeke - tette hozzá.

A PDSZ elnöke szerint ha a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem érti, hogy az ismét 17 milliárd forintos adóssággal küzdő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem hibajelzés, hanem maga a hiba, akkor nem felelősen gondolkodó politikus, hanem kritikátlan kiszolgáló. Kiemelte azt is - szintén Lázár szavaira reagálva - a tankönyvpiac felszabadítása nem a tankönyves lobbi, hanem a közoktatás érdeke.

lásd még: Lázár ne leckéztessen! - Gallóné is megválaszolt a miniszternek

Szerző

"A szociknak köszönhetően kaszált százmilliókat..." - Fizet a minisztérium az ilyen cikkekért

Január utolsó napján adta hírül az RTL Klub, hogy a “földrablásokról” szóló cikksorozatért fizetett a Földművelésügyi Minisztérium a Pesti Srácoknak. A kereskedelmi tévé híradója azt állította, hogy a fideszközeli portálon megjelent írások kizárólag a szocialista kormányokkal és Simicska Lajossal foglalkoznak, ám Huth Gergelyék ezt másnap hosszasan cáfolták - írja az Átlátszó. A portál kikérte a KiMiTud-on a szerződést a minisztériumtól, a tárca pedig - az Átlátszó meglepetésére -  rövid időn belül megválaszolta az adatigénylést, meg sem próbálta eltitkolni a megállapodást.

A szerződés legfontosabb és akármilyen sokat látottak is lehetünk, megdöbbentő részei:

– a Földművelésügyi Minisztérium 12 cikket rendelt a Pesti Srácoktól 2015. november 20. és december 31. közötti megjelenéssel, összesen nettó 1,5 millió forintért

– a megjelenések időpontját, és “azok pontos szövegszerű tartalmát” az FM és a PS egyezteti

– ha egy adott cikkel a minisztériumnak gondja van, akkor szól, és a PestiSrácok 2 napon belül köteles kijavítani a “hibát”

Az Átlátszó kikérte a szerződéshez kapcsolódó teljesítési igazolásokat is, így kiderült, hogy melyik volt az a bizonyos 12 cikk, amelynek megjelenéséért fizetett a Pesti Srácoknak a Földművelésügyi Minisztérium. A lista: 

1, Szinte ingyen jutott több ezer hektárhoz az olasz hátterű társaság

2, Wilkommen in Ungarn! – Nyolcezer hektár fenyvesi föld 130 évre, tíz forintos bérleti díjért

3, Laci és Anett korzikai repülőjegye – Így nyúlták a vidékfejlesztési pénzeket

4, Több mint egymillió hektár magyar földre akarták rátenni a kezüket az osztrákok

5, Hátrább az agarakkal – politikai üzenet Csányinak és Simicskának

6, Simicska a földjeit akarja, vagy 65 milliárdot

7, A “Földet a gazdáknak” program első üteme

8, A „Földet a gazdáknak” program második üteme

9, Bitay Márton: Az adu ászok nem a Simicska Lajosoknál, hanem a kisbirtokosok kezében lesznek (PS-interjú!)

10, Állami kölcsönből százmilliók a felszámolónak – A Bábolnai Ménesbirtok ügye

11, IKR Zrt. és Bábolna: milliárdok az offshore tulajdonú cégnek

12, A szociknak köszönhetően kaszált százmilliókat a nagyiváni agrárcsászár

Nem ez az első eset, hogy a PestiSrácok-at kiadó GerillaPress -nek pénzt ad a kormány és a párt: korábban 12 milliót kaptak a Miniszterelnökségtől, 10 milliót a Belügyminisztériumtól, valamint 4,4 és 3,8 milliót a Fidesz-frakciótól - olvasható a portálon, ahol a fent említett szerződés is látható. 

Szerző