Kockás inggel a Klik ellen - Fideszes is szolidaritást vállalt (fotók)

Publikálás dátuma
2016.02.19. 13:19
Forrás: Bencsik János - A Tatai medencéért/Facebook
Szimpátiatüntetést tartottak a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, Pukli István mellett, aki ellen tankerületi vezetője indított vizsgálatot azután, hogy az igazgató nyíltan a tanárok tiltakozásának élére állt. Az iskola előtt körülbelül fél órát tüntettek a diákok, ahol egyes hírek szerint rendőrök is megjelentek. A gimnázium igazgatójáért szervezett tüntetésen több százan vettek részt. A szolidaritás szimbólumává a kockás ing vált, az ehhez kapcsolódó Facebook-csoporthoz egyre többen csatlakoztak, sőt egy fideszes képviselő, Bencsik János is kiállt a tiltakozók mellett.

Menjünk mindannyian a Teleki Blanka Gimnázium elé és egy szál fehér virággal fejezzük ki támogatásunk Pukli István és azon iskolák felé, akik azért nem írhatták alá a Herman Ottó Gimnázium által kezdeményezett levelet, mert félnek" - írták Facebookon a mai akció szervezői. Virágokat reggel 8 órától, este 6 óráig lehet vinni a gimnázium elé, a délutáni beszéd után pedig a résztvevők egyperces csenddel jelzik majd szolidaritásukat az igazukért küzdő diákok, tanárok, sőt az egész oktatás helyzete mellett. Eközben egyre többen csatlakoznak a már szimbólummá avanzsált kockásinges csoporthoz, a közösségi oldalon pedig gyűlnek a korábbi felsőoktatási államtitkár, Klinghammer István szavai ellen tiltakozó fotók. A mai szolidaritási akció közösségi oldalán eddig 1400-an jelezték, hogy részt vesznek az eseményen és 3400-an érdeklődtek a rendezvény iránt.

Lázár a kockás inges napon ünnepel

Gróf Széchenyi István mellszobrát is kockás ingbe bujtatták. Forrás: Facebook

Gróf Széchenyi István mellszobrát is kockás ingbe bujtatták. Forrás: Facebook

Lázár János február 19-én született, éppen ma 41 éves, így éppen születésnapjára esik a tanárok, diákok kockás inges tiltakozása - szúrta ki a 24.hu. Annak ellenére, hogy a miniszter felesége is tanár, olyannyira nem állt a pedagógusok mellé, hogy csütörtökön azt állította róluk, hogy a gyerekekkel zsarolnak, ami szerinte nem tisztességes. S ha ez nem lenne elég, Lázár visszatért ahhoz az Orbántól átvett szónoklathoz, amit a tanárok már többször cáfoltak, miszerint béremelésért"balhéznak"

A sztrájkot és a tüntetést a miniszter fontos véleménynyilvánítási formának ítélte, de hangsúlyozta: megegyezni csak tárgyalóasztalnál lehet. Idézte Galló Istvánnénak, a Pedagógusok Szakszervezete elnökének egy 2009-es nyilatkozatát, amely szerint a pedagógus hivatás és a gyermekek iránti elkötelezettség kizárja a sztrájkot.

Gallóné visszaszólt Lázárnak

"Ne oktasson ki bennünket Lázár János, mert épp a kormány használja fel folyton saját céljaira a gyerekeket" - ezt már a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke üzente a kancelláriaminiszternek. Galló Istvánné a Klubrádióban arra emlékeztetett, tavaly március 15-én a kormány toborzott gyerekeket a saját központi ünnepségükre, egy kormányablak átadásához óvodásokat vonultattak fel, ahol a kormány gondoskodását dicsőítő műsort adtak, és persze a határzár építésén dolgozó katonákhoz is óvodásokat és hozzá tévéseket vezényeltek ki. Arról is beszélt, hogy a múlt pénteki kormánnyal folytatott tárgyalás után ígéretet kaptak arra, a hét közepére írásos választ küldenek 25 pontjukra, ez idáig még nem jött meg. Hozzátette: nem tartja szerencsésnek, hogy a kormány a sajtón keresztül üzeni meg, miről kellene tárgyalni.

Balog fehér inggel üzent a tiltakozóknak

FOTÓ: Facebook/Balog Zoltán

FOTÓ: Facebook/Balog Zoltán

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a fehér színt választotta a "frappáns" reagáláshoz a kockás inges nap kapcsán. A politikus saját magáról és a Nemzetközi Tudományos Diákolimpia résztvevőiről posztolt képeket azzal a szöveggel: "ezek a fiatalok magyar iskolában tanulnak és a világ élvonalában vannak. Ide mindenki fehér ingben jött, de nem az ing számít, hanem a teljesítmény".

Balog a Parlamentben rendezett eseményen egyébként azt jelentette be, hogy 2019-ben nemzetközi tudományos diákolimpiát rendez biológiából, nemzetközi csillagászatból és asztrofizikából Magyarország.

Fideszes is kockás ingben

Forrás: Bencsik János - A Tatai medencéért/Facebook

Forrás: Bencsik János - A Tatai medencéért/Facebook

Időközben előkerült az első fideszes is, aki szolidaritást vállalva a tiltakozókkal kockás ingbe bújt, és azt tervezi, hogy a parlamentbe is ebben a ruhában fog bejárni. "Nem a ruha teszi az embert. Nekem még ezt tanították földműves nagyszüleim a békési tanyavilágban. Akadémikusi körökben úgy tűnik, hogy nem mindenkihez jutott el e népi bölcsesség" - üzente Bencsik János félreérthetetlenül Klinghammernek, aki korábban az ELTE rektora is volt.

A képviselő szerint az, hogy "ki milyen inget visel, elsősorban divat és ízlés dolga, s az elvégzett munka minőségét aligha befolyásolja". A fideszes politikus nem írta le, hogy egyetért a tanárokkal, és miben látja az oktatási rendszer problémáit, csak annyit fűzött hozzá a Facebookon közzétett fotójához: "eddig is szerettem a kockás ingeket, de talán itt az ideje, hogy a Kossuth téri munkahelyemre is rendre abban jelenjek meg szolgálatra.

Kockás ingbe öltözött az egész gimnázium

A Kőbányai Szent László Gimnázium is szolidaritást vállal a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójával, ezért ma az egész iskola kockás ingbe öltözött, és az ezt megörökítő képet fel is töltötték az intézmény Facebook-oldalára, íme:

Forrás: Szent László Gimnázium/Facebook

Forrás: Szent László Gimnázium/Facebook

 "Scheiberes kockás ingesek!!!" - ezzel a felirattal posztolta fotóját közösségi oldalára a Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola, ahol nemcsak kockás ingben, hanem transzparensekkel ("Kinn a bárány, benn a Klik"; A Jövő a miénk")  is csatlakoztak a szolidaritási megmozduláshoz.

A Dobó Gimnázium és a Babits Iskola is kockás ingbe borult

Esztergomi iskolák, a Dobó Gimnázium és a Babits Iskola is csatlakozott a kockás inges "forradalomhoz".

Fotó: Dobó GimnáziumFacebook

Fotó: Dobó GimnáziumFacebook

Fotó: Babits Mihály Általános IskolaFacebook

Fotó: Babits Mihály Általános IskolaFacebookSzerző

Mégsincs "válságbüdzsé"?

Publikálás dátuma
2016.02.19. 12:46

Március 15-től a szmogriadó riasztási fokozata esetén több járművet lehet majd kitiltani a forgalomból, mint korábban - közölte Tarlós István főpolgármester pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.

Az erről szóló rendelet szerdai módosítása szerint a szmogriadó riasztási fokozata idején az autók mintegy harmada kitiltható lesz a fővárosi forgalomból. Az agglomerációval együtt ez akár 300 ezer autót is érinthet, Budapesten pedig 180 ezret - mondta Tarlós István. 

A főpolgármester közölte: a 3-as metró első két felújított szerelvényének érkezése június elejére várható. A vonal infrastrukturális felújításának végső átadási határideje 2019. szeptember 30., de a felújított szerelvények már 2019 nyarán futhatnak a felújított alagútban. A felszíni pótlásokhoz szükséges útépítési tervek elkészültek a múlt hónapban és az engedélyek is megvannak, valamint rendelkezésre állnak a vasúti pálya kiviteli tervei és az ahhoz szükséges engedélyek is - mondta. A 3-as metró akadálymentesítésére vonatkozó kérdésre válaszolva közölte, hogy mindenhol lesz akadálymentesítés, de nem minden állomáson lesz lift.

Tarlós István kijelentette, a Fővárosi Közgyűlés által szerdán elfogadott 2016-os büdzsé végrehajtható költségvetés, a fővárosnak nincs működési hiánya, mintegy egymilliárd forintos működési többlete van.

A költségvetési összbevétel 228 milliárd forint, az összkiadás 313 milliárd, ami mínusz 85 milliárdot jelent, "ám ez valóságosan nem áll fenn" - mondta Tarlós István, hozzátéve: ebből 70 milliárd ugyanis úgynevezett forrásmaradvány formájában rendelkezésre áll. A forrásmaradvány a pénzkészletek, a betétek, illetve az értékpapírok múlt év végi záró állományából származik. A még hiányzó 15 milliárd forint pedig az önkormányzati infrastrukturális fejlesztési program hiteléből áll rendelkezésre.

Az agglomerációs közlekedés feladatának és finanszírozásának állam általi visszavételéről szóló megállapodásról szólva elmondta, hogy a kormánnyal megszületett a megegyezés, de "sok-sok egyetértés mellett budapesti ügyekben még lehet egy kis családon belüli tányércsörgés a jövőben is". Tarlós István ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a tavaly kapott 24 milliárd forintos állami forrást csak és kizárólag kötelező feladatellátásra, azaz a helyi közlekedés finanszírozására lehetett fordítani, vagyis fogalmilag kizárt, hogy az agglomerációs közlekedésre egy fillért is kaptak volna az államtól.

Az útfelújításokról szólva Tarlós István elmondta: több mint 10 milliárd forintot fordítanak ilyen feladatokra. Ez 15 kerületet érint majd és 70 fontos útvonalat újítanak fel idén.

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) azt szeretné, hogy a szabályozás továbbra is biztosítsa a helyi önkormányzatok önrendelkezési jogát saját településük karakterének, épített és természeti környezetének alakítására és megőrzésére, és több más javaslatot is megfogalmaztak a témában - közölte a főpolgármester, aki a szövetség elnöke is. Elmondta, azt is kérik a kormánytól, hogy az állami tisztviselői kar az önkormányzati szektorban dolgozó köztisztviselőket, közalkalmazottakat is magába foglalja. Az önkormányzati szférában dolgozók bére ma csak a 77 százalékát éri el a 2008-as bérszínvonalnak, ezért elengedhetetlennek gondolják 2016 július elsejétől az emelést.

Ha lesz 2024-ben olimpia Budapesten, azzal a főváros csak nyerhet - válaszolta egy kérdésre a főpolgármester. Azzal "bizonyos értelemben a főváros-vidék vita véget ér, mert Budapestnek meg kell kapnia azt, ami az olimpiához szükséges, mert különben az ország lebőg" - fogalmazott.

Egy kérdésre válaszolva Tarlós István azt mondta: "az önkormányzatiság és a önkormányzati autonómia nem fellendülő szakaszban van ma Magyarországon".

Szerző

Repülős Gizi újra bevetésen

Lopás kísérlete miatt gyanúsítottként hallgattak ki, majd őrizetbe vettek egy 89 éves asszonyt, aki Sukorón egy családi házból próbált meg pénzt eltulajdonítani, de a tulajdonos tetten érte - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a rendőrség honlapján. Kiss Z. Edward szóvivő elmondta, hogy az elkövető Repülős Gizi volt.

A közlemény szerint csütörtök délben a sukorói Táncsics utcából érkezett bejelentés a rendőrségre. A sértett elmondta, hogy hazaérkezve a családi házának teraszán egy idős nőt talált, aki éppen akkor lépett ki az épületből. A házban kutatás-forgatás nyomai látszottak, és a tulajdonos pénztárcájából is hiányzott pénz.

A Repülős Giziként ismert K. Sándorné B. Gizellát legutóbb tavaly szeptemberben, egy hajdúszoboszlói lakásban érték tetten. Azóta szabadlábon védekezik. Repülős Gizi egy 2012-es bírósági eljárás adatai szerint először 1953-ban került összeütközésbe a törvénnyel besurranásos lopás miatt, az elmúlt évtizedekben több mint kétszáz bűncselekményt követett el, és legalább tizenkilenc alkalommal ítélték el. Nevét onnan kapta, hogy az 1950-es években belföldi repülőjáratokkal utazott Budapestről vidékre lopni. Összesen több mint 17 évig ült börtönben.

Szerző