Kockás inggel a Klik ellen - Fideszes is szolidaritást vállalt (fotók)

Publikálás dátuma
2016.02.19 13:19
Forrás: Bencsik János - A Tatai medencéért/Facebook
Fotó: /
Szimpátiatüntetést tartottak a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, Pukli István mellett, aki ellen tankerületi vezetője indított vizsgálatot azután, hogy az igazgató nyíltan a tanárok tiltakozásának élére állt. Az iskola előtt körülbelül fél órát tüntettek a diákok, ahol egyes hírek szerint rendőrök is megjelentek. A gimnázium igazgatójáért szervezett tüntetésen több százan vettek részt. A szolidaritás szimbólumává a kockás ing vált, az ehhez kapcsolódó Facebook-csoporthoz egyre többen csatlakoztak, sőt egy fideszes képviselő, Bencsik János is kiállt a tiltakozók mellett.

Menjünk mindannyian a Teleki Blanka Gimnázium elé és egy szál fehér virággal fejezzük ki támogatásunk Pukli István és azon iskolák felé, akik azért nem írhatták alá a Herman Ottó Gimnázium által kezdeményezett levelet, mert félnek" - írták Facebookon a mai akció szervezői. Virágokat reggel 8 órától, este 6 óráig lehet vinni a gimnázium elé, a délutáni beszéd után pedig a résztvevők egyperces csenddel jelzik majd szolidaritásukat az igazukért küzdő diákok, tanárok, sőt az egész oktatás helyzete mellett. Eközben egyre többen csatlakoznak a már szimbólummá avanzsált kockásinges csoporthoz, a közösségi oldalon pedig gyűlnek a korábbi felsőoktatási államtitkár, Klinghammer István szavai ellen tiltakozó fotók. A mai szolidaritási akció közösségi oldalán eddig 1400-an jelezték, hogy részt vesznek az eseményen és 3400-an érdeklődtek a rendezvény iránt.

Lázár a kockás inges napon ünnepel

Gróf Széchenyi István mellszobrát is kockás ingbe bujtatták. Forrás: Facebook

Gróf Széchenyi István mellszobrát is kockás ingbe bujtatták. Forrás: Facebook

Lázár János február 19-én született, éppen ma 41 éves, így éppen születésnapjára esik a tanárok, diákok kockás inges tiltakozása - szúrta ki a 24.hu. Annak ellenére, hogy a miniszter felesége is tanár, olyannyira nem állt a pedagógusok mellé, hogy csütörtökön azt állította róluk, hogy a gyerekekkel zsarolnak, ami szerinte nem tisztességes. S ha ez nem lenne elég, Lázár visszatért ahhoz az Orbántól átvett szónoklathoz, amit a tanárok már többször cáfoltak, miszerint béremelésért"balhéznak"

A sztrájkot és a tüntetést a miniszter fontos véleménynyilvánítási formának ítélte, de hangsúlyozta: megegyezni csak tárgyalóasztalnál lehet. Idézte Galló Istvánnénak, a Pedagógusok Szakszervezete elnökének egy 2009-es nyilatkozatát, amely szerint a pedagógus hivatás és a gyermekek iránti elkötelezettség kizárja a sztrájkot.

Gallóné visszaszólt Lázárnak

"Ne oktasson ki bennünket Lázár János, mert épp a kormány használja fel folyton saját céljaira a gyerekeket" - ezt már a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke üzente a kancelláriaminiszternek. Galló Istvánné a Klubrádióban arra emlékeztetett, tavaly március 15-én a kormány toborzott gyerekeket a saját központi ünnepségükre, egy kormányablak átadásához óvodásokat vonultattak fel, ahol a kormány gondoskodását dicsőítő műsort adtak, és persze a határzár építésén dolgozó katonákhoz is óvodásokat és hozzá tévéseket vezényeltek ki. Arról is beszélt, hogy a múlt pénteki kormánnyal folytatott tárgyalás után ígéretet kaptak arra, a hét közepére írásos választ küldenek 25 pontjukra, ez idáig még nem jött meg. Hozzátette: nem tartja szerencsésnek, hogy a kormány a sajtón keresztül üzeni meg, miről kellene tárgyalni.

Balog fehér inggel üzent a tiltakozóknak

FOTÓ: Facebook/Balog Zoltán

FOTÓ: Facebook/Balog Zoltán

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a fehér színt választotta a "frappáns" reagáláshoz a kockás inges nap kapcsán. A politikus saját magáról és a Nemzetközi Tudományos Diákolimpia résztvevőiről posztolt képeket azzal a szöveggel: "ezek a fiatalok magyar iskolában tanulnak és a világ élvonalában vannak. Ide mindenki fehér ingben jött, de nem az ing számít, hanem a teljesítmény".

Balog a Parlamentben rendezett eseményen egyébként azt jelentette be, hogy 2019-ben nemzetközi tudományos diákolimpiát rendez biológiából, nemzetközi csillagászatból és asztrofizikából Magyarország.

Fideszes is kockás ingben

Forrás: Bencsik János - A Tatai medencéért/Facebook

Forrás: Bencsik János - A Tatai medencéért/Facebook

Időközben előkerült az első fideszes is, aki szolidaritást vállalva a tiltakozókkal kockás ingbe bújt, és azt tervezi, hogy a parlamentbe is ebben a ruhában fog bejárni. "Nem a ruha teszi az embert. Nekem még ezt tanították földműves nagyszüleim a békési tanyavilágban. Akadémikusi körökben úgy tűnik, hogy nem mindenkihez jutott el e népi bölcsesség" - üzente Bencsik János félreérthetetlenül Klinghammernek, aki korábban az ELTE rektora is volt.

A képviselő szerint az, hogy "ki milyen inget visel, elsősorban divat és ízlés dolga, s az elvégzett munka minőségét aligha befolyásolja". A fideszes politikus nem írta le, hogy egyetért a tanárokkal, és miben látja az oktatási rendszer problémáit, csak annyit fűzött hozzá a Facebookon közzétett fotójához: "eddig is szerettem a kockás ingeket, de talán itt az ideje, hogy a Kossuth téri munkahelyemre is rendre abban jelenjek meg szolgálatra.

Kockás ingbe öltözött az egész gimnázium

A Kőbányai Szent László Gimnázium is szolidaritást vállal a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójával, ezért ma az egész iskola kockás ingbe öltözött, és az ezt megörökítő képet fel is töltötték az intézmény Facebook-oldalára, íme:

Forrás: Szent László Gimnázium/Facebook

Forrás: Szent László Gimnázium/Facebook

 "Scheiberes kockás ingesek!!!" - ezzel a felirattal posztolta fotóját közösségi oldalára a Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola, ahol nemcsak kockás ingben, hanem transzparensekkel ("Kinn a bárány, benn a Klik"; A Jövő a miénk")  is csatlakoztak a szolidaritási megmozduláshoz.

A Dobó Gimnázium és a Babits Iskola is kockás ingbe borult

Esztergomi iskolák, a Dobó Gimnázium és a Babits Iskola is csatlakozott a kockás inges "forradalomhoz".

Fotó: Dobó GimnáziumFacebook

Fotó: Dobó GimnáziumFacebook

Fotó: Babits Mihály Általános IskolaFacebook

Fotó: Babits Mihály Általános IskolaFacebookSzerző
2016.02.19 13:19

A kormány által létrehozott kutatóhálózat készen áll az akadémiai kutatóintézetek helyére lépni

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:35
AZ MTA központi épülete
Fotó: Népszava/
Legutóbb a kommunista politika játszadozott úgy a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA), mint macska az egérrel – hangzott el péntek délután az akadémikusokból álló Stádium 28 Kör budapesti, „Tudomány a prés alatt” című fórumán, amit a Közép-európai Egyetem (CEU) egyik nagyelőadójában tartottak meg.
A terem zsúfolásig megtelt, sokaknak csak állóhely jutott. A CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt szerint nem meglepő a nagy érdeklődés. Köszöntőjében elmondta: soha nem gondolta volna, hogy az MTA-nak ilyen nehéz helyzettel kell majd szembenéznie. – Elképesztő az Akadémia megbélyegzése. Persze ez a bélyeg számunkra is ismert – utalt a CEU ellen az elmúlt két évben lezajlott kormányzati média- és politikai hadjáratra, ami azt eredményezte, hogy az egyetem a következő tanévtől Budapest helyett Bécsben indítja amerikai képzéseit. Klaniczay Gábor, történész, az MTA doktora emlékeztetett: a független kutatóintézetek ellehetetlenítése nem most kezdődött. Már a 2010-es kormányváltás után nem sokkal megvonták „a másik oldalhoz” sorolt intézetek, mint például a Collegium Budapest állami támogatását. Azóta pedig gomba módra szaporodtak el az új, kormányközeli kutatóintézetek: 2011 óta kilenc új „kutatóműhely” jött létre, kezdve a Kommunizmuskutató Intézettel a leginkább elnökének, Szakály Sándor botrányos nyilatkozatairól ismertté vált Veritas Történetkutató Intézeten át az idén megalapított Magyarságkutató Intézetig. – Vagyis a kormány által létrehozott kutatóhálózat készen áll az akadémiai kutatóintézetek helyére lépni – mondta Klaniczay. Tavaly nyáron vált ismertté a kormány terve: az MTA kutatóhálózatát feldarabolnák, egyes intézeteket megszüntetnének, másokat egyetemekhez csatolnának vagy a fentebb említett állami kutatóintézetek valamelyikébe olvasztanák be. Klaniczay megemlítette: Palkovics László innovációs miniszter egyik legfőbb érve az átalakítások mellett, hogy felszámolja a „kialakult párhuzamosságokat”. Csakhogy ezeket épp a kormány hozta létre az újabb és újabb kutatóintézetek megalapításával.
A Palkovics vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) több mint 20 milliárd forintot tart vissza az akadémiai kutatóhálózat működésére szánt 2019-es költségvetési forrásokból. Ez négy egykori igazságügyi miniszter, Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre és Vastagh Pál szerint is törvénysértő. Mint pénteki közleményükben írták, felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja is, ha az MTA kutatóintézeteinek járó támogatásokat – újabb törvényi felhatalmazás nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használják föl. Ezzel arra utaltak, hogy az ITM jórészt az Akadémiától visszatartott milliárdokból finanszírozná a Tématerületi Kiválósági Programot, amelyen az MTA-s kutatóintézetek mellett az egyetemeket és más kutatóintézeteket versenyeztetnének. Az Akadémia elnöksége kedden úgy döntött: kutatóintézeteik csak akkor indulhatnak a pályázatokon, ha a miniszter garantálja, hogy megkapják azokat a törvényben előírt forrásokat. Palkovics miniszter és Lovász László MTA-elnök pénteken tárgyalt a továbbiakról; az Akadémia Kommunikációs Főosztálya lapunkkal mindössze annyit közölt, „konstruktív tárgyalások kezdődtek” az ITM és az MTA között, amelyek a jövő héten folytatódnak. 

Több százezres fizetést kapott Palkovics, de nem publikált semmit

Az MTA kutatóhálózatát éppen felszámolni tervező Palkovics László miniszter éveken át vett fel 800 ezres fizetést az MTA egyik kutatóintézetétől, miközben semmilyen tudományos publikációja nem született – írta meg a Magyar Narancs. Palkovics 2014-ben lett miniszter, ezt követően maradtak el az elvárt publikációk. Az ITM a lapnak elismerte: a miniszter valóban nem publikált az elmúlt években, mert kutatási tevékenysége kinevezése óta „csak szakmai tanácsadásra terjedhet ki”.

Témák
MTA
2019.02.15 19:35

Ilyen EP-listát akar az MSZP elnöksége

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:27

Fotó: / Tóth Gergő
A pártelnökkel semlegesítenék a széttartó törekvéseket.
Mindjárt véleményt mond az MSZP választmánya a szombati kongresszus elé kerülő EP-listáról – amit Tóth Bertalan vezet. Az, hogy a pártelnök került a szocialista névsor élére, elejét vette, hogy huzakodás alakuljon ki a listavezető személye körül. Emlékeztetőül: a helyi szervezetek érdemi többsége azt jelezte korábban, hogy Ujhelyi István legyen az első az EP-lajstromban, és ezt támogatta az elnökség is. Csakhogy az utolsó pillanatokban Szanyi Tibor is bejelentkezett listavezetőnek, célját a választmány segítségével érte volna el – azért lobbizott, hogy a választmány emelje pajzsra a listavezetőt. (Megjegyzendő: a szabályok szerint az elnökségnek és a választmánynak együttesen kell döntenie a listára, egyik sem erőszakolhatja rá az akaratát a másikra.) Bár a többségi vélemény szerint Ujhelyi behúzta volna a listavezetői pozíciót, így azonban nem lesz konfliktus, illetve az elnök személye segíthet abban, hogy átmenjen a lista. Amelyiknek második helyén Ujhelyi István áll, így őt követi Szanyi Tibor, utána Tüttő Kata jön, majd Kálló Dániel következik, és a hatodik hely Gurmai Zitáé. Érdemes Kállót kiemelni, aki a Független Diákparlament szóvivője volt, és a civil erőt képviseli. (Az egyelőre kérdéses, mit szól hozzá a választmány.)   Természetesen listán mindenki csúszik egyet előre. Hiszen Tóth Bertalan szimbolikus szereplő – az EP-választás után visszalép. A jelenlegi számítások szerint az MSZP mintegy három képviselői helyre számíthat, ebből vélhetően egyet átenged majd a közös listához csatlakozó Párbeszédnek, így Ujhelyi István és Szanyi Tibor újrázhat Brüsszelben.
2019.02.15 19:27