Kockás inggel a Klik ellen - Fideszes is szolidaritást vállalt (fotók)

Publikálás dátuma
2016.02.19 13:19
Forrás: Bencsik János - A Tatai medencéért/Facebook
Szimpátiatüntetést tartottak a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, Pukli István mellett, aki ellen tankerületi vezetője indított vizsgálatot azután, hogy az igazgató nyíltan a tanárok tiltakozásának élére állt. Az iskola előtt körülbelül fél órát tüntettek a diákok, ahol egyes hírek szerint rendőrök is megjelentek. A gimnázium igazgatójáért szervezett tüntetésen több százan vettek részt. A szolidaritás szimbólumává a kockás ing vált, az ehhez kapcsolódó Facebook-csoporthoz egyre többen csatlakoztak, sőt egy fideszes képviselő, Bencsik János is kiállt a tiltakozók mellett.

Menjünk mindannyian a Teleki Blanka Gimnázium elé és egy szál fehér virággal fejezzük ki támogatásunk Pukli István és azon iskolák felé, akik azért nem írhatták alá a Herman Ottó Gimnázium által kezdeményezett levelet, mert félnek" - írták Facebookon a mai akció szervezői. Virágokat reggel 8 órától, este 6 óráig lehet vinni a gimnázium elé, a délutáni beszéd után pedig a résztvevők egyperces csenddel jelzik majd szolidaritásukat az igazukért küzdő diákok, tanárok, sőt az egész oktatás helyzete mellett. Eközben egyre többen csatlakoznak a már szimbólummá avanzsált kockásinges csoporthoz, a közösségi oldalon pedig gyűlnek a korábbi felsőoktatási államtitkár, Klinghammer István szavai ellen tiltakozó fotók. A mai szolidaritási akció közösségi oldalán eddig 1400-an jelezték, hogy részt vesznek az eseményen és 3400-an érdeklődtek a rendezvény iránt.

Lázár a kockás inges napon ünnepel

Gróf Széchenyi István mellszobrát is kockás ingbe bujtatták. Forrás: Facebook

Gróf Széchenyi István mellszobrát is kockás ingbe bujtatták. Forrás: Facebook

Lázár János február 19-én született, éppen ma 41 éves, így éppen születésnapjára esik a tanárok, diákok kockás inges tiltakozása - szúrta ki a 24.hu. Annak ellenére, hogy a miniszter felesége is tanár, olyannyira nem állt a pedagógusok mellé, hogy csütörtökön azt állította róluk, hogy a gyerekekkel zsarolnak, ami szerinte nem tisztességes. S ha ez nem lenne elég, Lázár visszatért ahhoz az Orbántól átvett szónoklathoz, amit a tanárok már többször cáfoltak, miszerint béremelésért"balhéznak"

A sztrájkot és a tüntetést a miniszter fontos véleménynyilvánítási formának ítélte, de hangsúlyozta: megegyezni csak tárgyalóasztalnál lehet. Idézte Galló Istvánnénak, a Pedagógusok Szakszervezete elnökének egy 2009-es nyilatkozatát, amely szerint a pedagógus hivatás és a gyermekek iránti elkötelezettség kizárja a sztrájkot.

Gallóné visszaszólt Lázárnak

"Ne oktasson ki bennünket Lázár János, mert épp a kormány használja fel folyton saját céljaira a gyerekeket" - ezt már a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke üzente a kancelláriaminiszternek. Galló Istvánné a Klubrádióban arra emlékeztetett, tavaly március 15-én a kormány toborzott gyerekeket a saját központi ünnepségükre, egy kormányablak átadásához óvodásokat vonultattak fel, ahol a kormány gondoskodását dicsőítő műsort adtak, és persze a határzár építésén dolgozó katonákhoz is óvodásokat és hozzá tévéseket vezényeltek ki. Arról is beszélt, hogy a múlt pénteki kormánnyal folytatott tárgyalás után ígéretet kaptak arra, a hét közepére írásos választ küldenek 25 pontjukra, ez idáig még nem jött meg. Hozzátette: nem tartja szerencsésnek, hogy a kormány a sajtón keresztül üzeni meg, miről kellene tárgyalni.

Balog fehér inggel üzent a tiltakozóknak

FOTÓ: Facebook/Balog Zoltán

FOTÓ: Facebook/Balog Zoltán

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a fehér színt választotta a "frappáns" reagáláshoz a kockás inges nap kapcsán. A politikus saját magáról és a Nemzetközi Tudományos Diákolimpia résztvevőiről posztolt képeket azzal a szöveggel: "ezek a fiatalok magyar iskolában tanulnak és a világ élvonalában vannak. Ide mindenki fehér ingben jött, de nem az ing számít, hanem a teljesítmény".

Balog a Parlamentben rendezett eseményen egyébként azt jelentette be, hogy 2019-ben nemzetközi tudományos diákolimpiát rendez biológiából, nemzetközi csillagászatból és asztrofizikából Magyarország.

Fideszes is kockás ingben

Forrás: Bencsik János - A Tatai medencéért/Facebook

Forrás: Bencsik János - A Tatai medencéért/Facebook

Időközben előkerült az első fideszes is, aki szolidaritást vállalva a tiltakozókkal kockás ingbe bújt, és azt tervezi, hogy a parlamentbe is ebben a ruhában fog bejárni. "Nem a ruha teszi az embert. Nekem még ezt tanították földműves nagyszüleim a békési tanyavilágban. Akadémikusi körökben úgy tűnik, hogy nem mindenkihez jutott el e népi bölcsesség" - üzente Bencsik János félreérthetetlenül Klinghammernek, aki korábban az ELTE rektora is volt.

A képviselő szerint az, hogy "ki milyen inget visel, elsősorban divat és ízlés dolga, s az elvégzett munka minőségét aligha befolyásolja". A fideszes politikus nem írta le, hogy egyetért a tanárokkal, és miben látja az oktatási rendszer problémáit, csak annyit fűzött hozzá a Facebookon közzétett fotójához: "eddig is szerettem a kockás ingeket, de talán itt az ideje, hogy a Kossuth téri munkahelyemre is rendre abban jelenjek meg szolgálatra.

Kockás ingbe öltözött az egész gimnázium

A Kőbányai Szent László Gimnázium is szolidaritást vállal a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójával, ezért ma az egész iskola kockás ingbe öltözött, és az ezt megörökítő képet fel is töltötték az intézmény Facebook-oldalára, íme:

Forrás: Szent László Gimnázium/Facebook

Forrás: Szent László Gimnázium/Facebook

 "Scheiberes kockás ingesek!!!" - ezzel a felirattal posztolta fotóját közösségi oldalára a Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola, ahol nemcsak kockás ingben, hanem transzparensekkel ("Kinn a bárány, benn a Klik"; A Jövő a miénk")  is csatlakoztak a szolidaritási megmozduláshoz.

A Dobó Gimnázium és a Babits Iskola is kockás ingbe borult

Esztergomi iskolák, a Dobó Gimnázium és a Babits Iskola is csatlakozott a kockás inges "forradalomhoz".

Fotó: Dobó GimnáziumFacebook

Fotó: Dobó GimnáziumFacebook

Fotó: Babits Mihály Általános IskolaFacebook

Fotó: Babits Mihály Általános IskolaFacebookSzerző

Erdő Péter szerint Isten azt akarja, hogy boldogok legyünk

Publikálás dátuma
2019.04.21 21:23

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
A politikusok, a gazdasági élet szereplői, tudósok, művészek felelőssége, hogy az evangélium szellemében alakítsák az életet.
Isten, aki bölcsességében megalkotta az embert, azt akarja, hogy boldogok legyünk - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatornának adott, vasárnap este sugárzott húsvéti interjújában. Hozzátette: a világi emberek - politikusok, a gazdasági élet szereplői, tudósok, művészek - felelőssége, hogy az evangélium szellemében alakítsák az életet. "Isten szeretetét kell közvetítenünk az emberek felé" - hangsúlyozta a bíboros. Kérdésre válaszolva megjegyezte: szükséges az európai alapdokumentumokban a kereszténység rögzítése, csakúgy, mint a görög-római örökségé.
Szerző

Több hektáron égett az aljnövényzet Soroksáron

Publikálás dátuma
2019.04.21 17:58
Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton
Ötven tűzoltó fékezte meg a lángokat.
Több hektáron kigyulladt a bokros-fás, bozótos aljnövényzet vasárnap délután Budapest XXIII. kerületében, a tüzet körülhatárolták, senki sem sérült meg - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Kisdi Máté elmondta: a lángok Soroksáron a Szamaránszki dűlő, a Vecsési út és a Szérűskert utca által határolt hétvégi házas övezetben csaptak fel. A tűzben elégett két kisebb hétvégi ház és több melléképület is. A tűz által érintett több tízezer négyzetméteres területet tizenegy vízsugárral - tizenkét tűzoltógépjármű és vízszállító járművek segítségével - határolta körül több mint ötven fővárosi tűzoltó, gyáli és a rózsadombi önkéntes tűzoltók együttműködésével. Az oltási munkákat a fővárosi katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.
Szerző
Témák
tűzoltó