Salgótarján: az MSZP-s jelölt nem tűr durvulást

Publikálás dátuma
2016.02.20. 06:08
Fekete Zsolt FOTÓ: WWW.KOZADAT.SALGOTARJAN
Nem rágalmazni kell a politikai szereplőket, hanem jövő vasárnap eljönni szavazni, és a fülkékben kifejezni a véleményüket. Fekete Zsolt, Salgótarján MSZP-s polgármesterjelöltje erre intette azokat, akik a kampányban fideszes ellenfelét sértegették.
Fekete Zsolt FOTÓ: WWW.KOZADAT.SALGOTARJAN

Fekete Zsolt FOTÓ: WWW.KOZADAT.SALGOTARJAN

A szocialista jelölt, aki jelenleg a város alpolgármestere lapunknak arról beszélt, a nógrádi megyeszékhelyen nyugodt a hangulat, csupán néhányan fenyegetőznek a kampányban. Elsősorban azért, mert sajnos a kormánypárti politikusoktól durva megjegyzéseket hallanak. Az MSZP-s jelölt két óriásplakátját is megrongálták, a fideszes Simon Tibornak pedig a Facebookon azt üzenték: "A Duna-parton neki is lenne hely, a többi szarházival együtt, csak nem egymás mellé kellene állítani őket, hanem egymás mögé, mert drága a golyó". A kommentelőtől Fekete azonnal elhatárolódott.

A felmérések szerint a szocialista és a fideszes jelölt fej fej mellett áll egy héttel a salgótarjáni időközi polgármester-választás előtt, bár a kormánypárt vezető politikusai szinte naponta elmondják, a helyi baloldali vezetés nem tudott élni a lehetőségeivel és csődbe vitte a települést. Kövér László kedden azzal fenyegette a várost, ha "gyermekeik, unokáik számára élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük" a február 28-i voksoláson. Olyan polgármestert kell választani, aki képes felelősséggel gazdálkodni, és megtalálja a partneri viszonyt a kormányzattal. Fekete szerint éppen az előző nyolc évben hatalmon lévő fideszes városvezetés követett el súlyos hibákat, ezeket akarják most a kampányban az MSZP-re tolni. Az alpolgármester cáfolta, hogy a nógrádi megyeszékhely csődben lenne, azt viszont elmondta, a 2014 őszi baloldali győzelem óta igazi támogatást nem kapott a kormánytól a település. A szocialista polgármester-jelölt bízik abban, ha jövő vasárnap győz, a Modern Városok program keretében Orbán Viktor akkor is felkeresi a települést, és együttműködést ajánl, ahogy a többi megyeszékhelyen tette, mert szükségük van a segítségre. Akár arra, hogy - amint a házelnök is fogalmazott - végre értelmes párbeszéd kezdődhessen a salgótarjáni polgármester és a kormányzat között.

Salgótarjánt baloldali többségű testület irányítja, ha jövő vasárnap fideszes ellenfele nyeri a választást, Simonnak az MSZP-s képviselőkkel kell együttműködnie. Ha viszont Fekete győz, neki kell a kormánnyal, illetve a kormánypárti többséggel szót érteni - figyelmeztetett a szocialista jelölt.

Szerző

Női kézilabda BL - Őrzi második helyét a Győr

Publikálás dátuma
2016.02.19. 21:46
MTI Fotó: Kovács Anikó
A Győr hat góllal legyőzte svéd vendégét, a Sävehof csapatát a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjében, így egy fordulóval a zárás előtt őrzi második helyét csoportjában.

Női BL, középdöntő, 2. csoport, 9. forduló:
Győri Audi ETO KC-Sävehof (svéd) 32-26 (19-14)

A két csapat január 17-ei összecsapásán a Győr simán, 26-18-ra nyert idegenben, és most is fontos volt számára, hogy begyűjtse a két pontot.

Ennek ellenére lassú játékkal kezdett, emiatt a vendégek húsz percen keresztül kézben tartották a mérkőzést. A 11. percben, 4-6-nál Ambros Martin vezetőedző időt kért, majd gyorsan döntetlenre alakult az állás, ám a remélt fordulat ekkor még elmaradt. Erre egészen a félidő hajrájáig várni kellett, amikor Groot vezérletével és egy remek rohammal sikerült elhúzni öt góllal.

A második félidő elején is az ETO maradt lendületben, 24-15-re ellépett, a svédek mestere pedig időt kért, hogy ne legyen még nagyobb a különbség. Valamelyest feljavult a csoportban sereghajtó Sävehof játéka, ráadásul az ETO kissé elkényelmesedett, így csökkent az előnye, ezzel együtt nem kellett attól tartani, hogy a svédek egészen közel zárkóznak.

Az utolsó öt perc 29-26-ról indult, ám ekkor megint jól összpontosítottak a győriek, és biztosan tartották otthon a két pontot.
A magyar csapat jövő vasárnap Bukarestben zárja a középdöntőt.

Vasárnap játsszák:
Midtjylland (dán)-CSM Bucuresti (román), Ikast 15.10
Vardar Szkopje (macedón)-Buducnost Podgorica (montenegrói) 17.30
Az állás: 1. Podgorica 13 pont/8 mérkőzés (213-164), 2. Győr 13/9 (228-208), 3. Szkopje 10/8, 4. Bucuresti 7/8, 5. Midtjylland 5/8, 6. Sävehof 2/9

1. csoport:
Baia Mare (román)-Thüringer HC (német) 38-27 (19-12)
szombaton játsszák:
Rosztov Don (orosz) - Fleury (francia) 15.00
Larvik (norvég) - FTC-Rail Cargo Hungaria 19.00

Az állás: 1. Rosztov 15/8, 2. Baia Mare 10/9 (241-226), 3. FTC 10/8 (230-217), 4. Larvik 8/8 (213-204), 5. Fleury 6/8, 6. Thüringer HC 1/9

A csoportokból az első négy jut a negyeddöntőbe.

Szerző

Hajnalban tetőzhet a Rába Körmendnél

Az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét meghaladó vízállással tetőzhet a Rába szombat hajnalban Körmendnél - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettese.

Busa Tamás közölte: a folyó szentgotthárdi szakaszán péntek délutánra, 220-230 centiméteres vízállásra várják a tetőzést a szakemberek, de számításaik szerint az nem éri majd el azt a magasságot, amelynél árvízvédelmi fokozatot kellene elrendelni.
Hozzáfűzte, becsléseik szerint Körmendnél szombat hajnalra várható a Rába tetőzése 330-350 centiméteres vízállással, ezért pénteken 16 órakor az igazgatóság erre a szakaszra elrendelte az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Ez azt jelenti, hogy szükség szerint lezárják a zsilipeket és Körmendnél a Büdös-ároknál beindították a szivattyúkat, valamint gátőreik folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot tartanak fenn.

Busa Tamás azt írta, a Rába sárvári szakaszán nem várnak árvízvédelmi fokozatot elérő vízállást a szakemberek, de kisebb lokális völgyi elöntések előfordulhatnak a Rába-völgyben. A Rába mellékvízfolyásain, a Gyöngyösön és a Répcén sem várható jelentősebb árhullám levonulása.

A védelemvezető-helyettes tájékoztatása szerint az igazgatóság működési területén négy szakaszon folyik belvíz elleni védekezés, a Kis-Balatonnál továbbra is másodfokú védekezés van érvényben, nyolc szivattyútelepen folyamatos a belvíz átemelése.

Hozzáfűzte: a belvíz által elöntött területek nagysága 420 hektár, ennek egyharmada szántó, rét, a többi erdő vagy egyéb terület, ezekről naponta mintegy 260 ezer köbméter vizet emelnek át. A belvíz belterületeket, lakóházakat továbbra sem veszélyeztet az igazgatóság területén.

Szerző