Előfizetés

Célkeresztben a kockások - Nem csillapul a tiltakozási hullám

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2016.02.19. 21:50
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Több százan vettek részt azon a villámtüntetésen, amelyet a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium intézményvezetője melletti szolidaritás jegyében szerveztek, az igazgató ugyanis az első helyen van az orbáni oktatáspolitikával elégedetlen pedagógusok listáján, akiket "levadászna" a kormányhatalom. A napokban több, a tüntetéseken résztvevő tanár is jelezte: a tankerület az adataik iránt érdeklődik. Az MSZP ombudsmani vizsgálatot sürget annak kiderítésére, hogy a kormányzat személyes adatokkal visszaélve fenyegetett-e tanárokat.

"Szeretettel köszöntelek benneteket a Budapest XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium szecessziós, műemlék, majdnem összeomló épülete előtt. Azért gondoltam, hogy szólok hozzátok, mert azt tapasztaltuk, hogy sokan féltek az esetleges megtorlástól. Merjetek kiállni az igazatokért, mert nincs igazuk, nincs erejük, csak azt hiszik magukról, hogy erősek" - üzente egy rövid videóban Pukli István, a Teleki igazgatója a becsődölt orbáni oktatáspolitika ellen tiltakozóknak, miután a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) ellene is vizsgálatot indított a héten a február 3-i miskolci pedagógustüntetésen - Pukli mellett ezen több telekis tanár is megjelent - való részvétele miatt.

Az igazgató egyik kedvenc gyerekkori filmjéből, a David Bowie főszereplésével készült Labirintusból vett idézettel bátorította a tiltakozókat: a filmben Bowie egy gonosz manókirályt játszik, akivel szembeszegül egy fiatal lány, és végül azzal győzi le, hogy kimondja: "nincsen hatalmad fölöttem." Pukli szerint ez jól szimbolizálja a jelenlegi rendszert. "Démonokkal küzdünk, semmi mással. Emeljétek föl a fejeteket, legyetek bátrak. Nincs hova hátrálnunk. Nekünk meg kell oldani a közoktatás helyzetét, és az alapjaitól fel kell építenünk. Mindenkire szükség van. Ne féljetek!" - zárta üzenetét.

Fehér virágok, kockás ingek

Az igazgató az országos elégedetlenségi mozgalom egyik "arca" lett, ráadásul egy Klik-fenntartású iskola vezetője, így nem csoda, hogy az első helyek egyikén szerepel a kilövésre váró renitens pedagógusok listáján. Ám Pukli határozottan állítja, nem fél a megtorlástól. A Független Diákparlament (FDP) és a Teleki diákjai péntek délután szolidaritási akciót is tartottak a zuglói gimnázium előtt, az iskola kerítésénél fehér virágokat helyeztek el. A hófehér rózsák, szegfűk érkezésére azonban nem kellett a rendezvényig várni, egészen kora reggeltől tűzték az iskola kerítésére a virágokat az emberek, ami így estére valóságos virágerdővé alakult. "Ez is arról árulkodik, hogy mindannyian egy célért küzdünk: egy jobb oktatásért. Azért, hogy a magyar diákságnak és pedagógusoknak itthon legyen közös jövője" - mondta Kálovics Enikő, az FDP szóvivője az iskola előtti villámtüntetésen, amelyen legalább ezren jelentek meg.

Felszólalt Törley Katalin is a Tanítanék Mozgalom képviseletében. Azt mondta, szerinte a kormány megsértette a tanárokat, és elegük van abból, hogy a hatalom úgy beszél velük, mint "egy szemtelen gyerekkel." Úgy véli, a kormányzat egy szakma presztízsébe akar beletaposni, pedig tanárok nem akarnak mást, csak pozitív változásokat a közoktatásban. Emlékezetes, Klinghammer István, a Fidesz bukott felsőoktatási államtitkára a minap "kockás inges, kócos, borostás, grasszálóknak" nevezte a közoktatásban uralkodó állapotokkal elégedetlen pedagógusokat. Erre válaszul pénteken tanárok és diákok ezrei kockás ingben mentek be az iskolákba, a kockás osztályképek elárasztották a közösségi oldalakat, a kockás ing az elégedetlenségi mozgalom szimbólumává vált.

Levadásznák a tanárokat

Ugyanakkor a kormányhatalom továbbra is minden lehetséges eszközzel megpróbálja ellehetetleníteni a tanárok tiltakozását, a Teleki igazgatójának küldött levélből pedig világosan kiderül, hogy a hatalmi nyomásgyakorlástól, a megfélemlítéstől sem riad vissza. A Klik 2012-es létrehozása - amely a kormánypropaganda szerint oktatási esélyegyenlőséget, átláthatóbb és kiszámíthatóbb gazdálkodást kellett volna hogy teremtsen, egyik sem jött össze - ha az iskolák fenntartására nem is, a tanárok fegyelmi és egzisztenciális függésben tartására jó volt. A napokban több pedagógus is azt állította lapunknak, hogy több tankerület is olyan levelet küldött ki az alájuk tartozó iskolák igazgatóinak, amelyben azt kérik, szolgáltassanak adatot iskolájuk azon tanárairól, akik részt vettek a pedagógustüntetésen.

A Hálózat a Tanszabadságért, a Hívatlanul Hálózat és az Oktatói Hálózat tegnap közös közleményt is kiadott, melyben jelezték: szervezeteik is számos hírt kaptak arról, hogy tankerület-vezetők békés pedagógusokat vagy intézményvezetőket elbocsátással, illetve iskolabezárással fenyegetnek, amennyiben tüntetésre mennek, vagy a nyilvánosság tudomására hozzák a véleményüket.

"Ezért kénytelenek vagyunk felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarország jogállam. A gyülekezési jog mindenkit megillető alapvető szabadságjog, azaz mindenkinek jogában áll politikai és közéleti kérdéseket érintő békés összejöveteleket, felvonulásokat és tüntetéseket szervezni, azokon megkötés nélkül részt venni" - írták, majd felhívták a figyelmet arra is, hogy a Büntető-törvénykönyv szerint "aki mást egyesülési vagy gyülekezési jogának gyakorlásában, valamint választási gyűlésen való részvételében erőszakkal vagy fenyegetéssel jogtalanul akadályoz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." A törvény kimondja azt is, hogy aki erre irányuló "előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője is arról számolt be tegnap, hogy a közelmúltban több olyan tájékoztatást kaptak, amelyek szerint tankerületi vezetők és kormányzati tisztviselők tanárok személyes adatai után érdeklődtek, Szabolcs megyében pedig több iskolaigazgatót is megzsaroltak azt üzenve, problémáik lesznek, ha részt vesznek a tiltakozásokban. Az MSZP ombudsmani vizsgálatot sürget annak kiderítésére, hogy a kormányzat személyes adatokkal visszaélve fenyegetett-e tanárokat. A Teleki igazgatója és a tanárok vegzálásával kapcsolatban még szerdán kérdéseket tettünk fel a Klik-nek, választ továbbra sem kaptunk.

A megtévesztés olcsóbb

Bár a kormányzat folyamatosan azt mantrázza, hogy nyitottak a párbeszédre és a tárgyalásokra, a pedagógusok javaslatait mintha meg sem hallanák. Félrevezető kommunikációjukban egy dolgot próbálnak kiemelni: a tanárok már megint béremelést követelnek. Palkovics László oktatási államtitkártól kezdve - akit a tanár-diák elégedetlenség leverésére neveztek ki a közoktatás élére - Orbán Viktor miniszterelnökig többen is elmondták, hogy a tanárok 20, máskor 15, esetleg 18 százalékos béremelési követelésekkel álltak elő az utóbbi hetekben. Állításuk szerint a napról napra változó számokat a kormányzati apparátus szakértői számították ki a Pedagógusok Sztrájkbizottsága 25 pontos követeléslistája alapján.

Lázár János kancelláriaminiszter csütörtökön azt nyilatkozta, a kormány azért csak bérkövetelésekről beszél, mert szerinte a 25 pontból három is erről szól, arról pedig, hogy más problémáik is lennének a tanároknak - mint hogy még krétára sincs pénze a Kliknek - Lázár "még nem olvasott." A tüntető tanároknak pedig azt üzente: óvná őket attól, hogy "gyerekekkel zsarolják a kormányt béremelésért." A három oktatási szakszervezetből álló Pedagógusok Sztrájkbizottsága - amely már január óta tárgyal a kormánnyal - pénteken közlemény adott ki, melyben jelezték, tárgyalási készségük fenntartása mellett a leghatározottabban visszautasítják a kormányzat megalapozatlan vádaskodásait, fizetésemelési követelésük nem a pedagógusokra, hanem az oktató-nevelő munkát segítőkre vonatkozik - akiknek egyébként 2008 óta nem emelték fizetésüket, egy főiskolai diplomával rendelkező iskolatitkár vagy rendszergazda is havi nettó 70-80 ezer forintot keres. Ők aláírásgyűjtésbe is kezdtek, hogy felhívják a figyelmet elkeserítő helyzetükre.

A napokban megalakult Civil Közoktatási Platform - amelyet tanárok, diákok és oktatási szervezetek alapítottak válaszol a kormány "csorba" köznevelési kerekasztalára - ugyancsak reagált Lázár és a kormányzat nyilatkozataira: úgy vélik, "a megtévesztő kommunikáció valóban olcsóbb, mint a közoktatás megújítása." Ismét a - talán szándékosan - süket és vak kormány tudtára adták, hogy a pedagógusoknak nincs 18 százalékos bérkövetelésük, nevelő-oktató munkát segítő kollégák bérezését kell megoldani, akiket "rendre semmibe vesz" a kormányzat. Arra a vádra, hogy a tanárok felhasználnák a diákokat, úgy reagáltak: a diákok nagy része pontosan érzékeli, hogy a közoktatás számukra nem nyújt olyan tudást és készségeket, amelyekkel a XXI. században boldogulhatnának, és azt is látja, hogy tanáraikat eszköztelenné tették. "A diákok maguktól, saját magukért és társaikért emelnek szót. Ha tudatos, aktív, állampolgárrá érnek, nem lehet ellenünkre" - üzenték.

Kockás ingben a híradó
Kockás ingben vezette a tegnap esti 9 órai híradót Simon András az ATV-n. Arra a kérdésünkre, hogy nem szokatlan gesztus-e ez egy, a világ dolgairól objektíven beszámoló politikai műsortól, Simon hangsúlyozta: az ő kockás inge nem a televízió állásfoglalása akart lenni, hanem a sajátjáé, igaz a ruhadarab képernyős viselése ellen nem volt kifogása az ATV vezetésének sem. "A kockás inggel – amely már felrobbantotta az internet legnagyobb közösségi oldalát, és amely „divathoz” hasonlóra nem emlékszem pályafutáson évtizedeiből – csak azt akartam kifejezni: csatlakozom azokhoz, akik jobb szellemi és fizikai körülmények között szeretnék látni a pedagógusokat és a diákokat - mondta a műsorvezető.Újabb kórházakban tilos a látogatás

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) legutóbbi adatai szerint újabb kórházakban van teljes vagy részleges látogatási tilalom az influenzás megbetegedések miatt. Jellemzően a szülészeti, nőgyógyászati, újszülöttosztályokon és az intenzív részlegesen nem szabad a betegeket felkeresni.

A fővárosban a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén és a Podmaniczky utcai telephelyén rendeltek el látogatási tilalmat az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályon, valamint a szülészet-nőgyógyászati osztályon és a PIC-részlegen. A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak szülészeti, újszülött-, koraszülött-, valamint patológiás újszülött intenzív részlegein rendeltek el látogatási tilalmat. A Szent Ferenc Kórházban az egész intézményre kiterjed a látogatási tilalom. Nem lehet látogatni a betegeket a Bethesda gyermekkórház II. és III. gyermekosztályán, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet hematológiai és őssejt-transzplantációs osztályán, valamint a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján.

Pest megyében a törökbálinti tüdőgyógyintézetben és a váci Jávorszky Ödön kórházban az egész intézményre kiterjed a látogatási tilalom. Cegléden a Toldy Ferenc kórház szülészet-nőgyógyászati, csecsemő- és gyermekgyógyászati, központi aneszteziológiai intenzív terápiás osztályain, valamint a kardiológia őrző részlegen van érvényben tilalom. Kistarcsán, a Flór Ferenc megyei kórház szülészet-nőgyógyászati, csecsemő- és gyermekgyógyászati, PIC II., központi aneszteziológiai intenzív terápiás, onkológiai osztályain, valamint a kardiológia sebészeti, gasztroenterológiai, neurológiai őrző részlegeken tilos a látogatás.

Baranya megyében a Mohácsi Kórház intenzív és szülészeti osztályain vezettek be látogatási tilalmat, továbbá a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában több osztályt és részleget érint a tilalom.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a miskolci megyei kórház koraszülött-újszülöttpatológiai osztályán, szülészeti és nőgyógyászati osztályán, valamint a Velkey László gyermekegészségügyi központjában szerdától látogatási tilalmat rendeltek el. A miskolci Semmelweis kórház szülészeti- és nőgyógyászati osztályán is tilos a látogatás.

Fejér megyében továbbra is valamennyi egészségügyi intézményében teljes körű látogatási tilalom van érvényben.

Hajdú-Bihar megyében, Debrecenben a Kenézy Gyula kórházban is teljes körű a látogatási tilalom.

Heves megyében a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet valamennyi osztályán és részlegén látogatási tilalmat rendeltek el csütörtöktől, valamint az egri Markhot Ferenc kórház csecsemő-, gyermekgyógyászati és neonatológiai osztályán, a szülészet-nőgyógyászati, a központi aneszteziológiai és intenzív betegellátó osztályon is tilos a látogatás.

Komárom-Esztergom megyében a tatabányai Szent Borbála Kórház valamennyi, fekvőbeteg-ellátást végző osztályán rendelték el a látogatási tilalmat, valamint az oroszlányi szakorvosi és ápolási intézet krónikusfekvőbeteg-ellátásának teljes területén van érvényben látogatási tilalom.

Nógrád megyében, Balassagyarmaton a Dr. Kenessey Albert kórház gyermekosztályán, szülészeti-nőgyógyászati osztályán és újszülöttrészlegén tilos a látogatás. A salgótarjáni Szent Lázár megyei kórházban kedden az összes osztályra és részlegre kiterjesztették a látogatási tilalmat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyíregyházi Jósa András kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán, gyermekosztályán, pulmonológiai osztályán, aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályán, valamint a fehérgyarmati kórház valamennyi osztályán és részlegén tilos a látogatás.

Vas megyében a szombathelyi Markusovszky kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályán rendeltek el látogatási tilalmat.

Veszprém megyében a zirci Erzsébet kórházban a krónikus belgyógyászati osztályon tilos a látogatás, valamint a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház szülészet-nőgyógyászai osztályán, a gyermekgyógyászati centrumban, a központi intenzív osztályon és a belgyógyászati centrumban lép életbe látogatási tilalom február 22-től.

Az Országos Epidemiológiai Központ szerdán megjelent heti jelentése szerint a 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Február 8. és 14. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 38 százalékkal több, 43 700 beteg fordult orvoshoz.

A 6. héten egy kivételével valamennyi közigazgatási területen több influenzás beteget regisztráltak, mint az előző héten, és az orvoshoz forduló betegek között tovább nőtt a gyermekek aránya (44,3 százalék). A betegek 32 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 17,4 százaléka, 6 százalékuk pedig a 60 évesnél idősebbek közül került ki - olvasható a jelentésben.

A diákolimpikon öntudatosan visszaszólt Balog miniszternek

Publikálás dátuma
2016.02.19. 20:43
Fotó: Békés Gáspár/Facebook
Én diákolimpikonként visszautasítom, hogy az állami propagandagépezet részévé tegyenek minket! A karakán és öntudatos állampolgári hangot egy diákolimpikon ütötte meg abban a hozzászólásban, (kommentben) amit Balog Zoltán emberminiszter Facebook-oldalán megjelent bejegyzéshez (poszthoz) írt.  

Az Emmi vezetője egy diákkal, a parlamentben készített  szelfit rakott fel a közösségi portálra, amihez a következőket írta: Ezek a fiatalok magyar iskolában tanulnak és a világ élvonalában vannak. Ide mindenki fehér ingben jött, de nem az ing számít, hanem a teljesítmény. (A Nemzetközi Tudományos Diákolimpikonok köszöntésén, 2016. február 19.)

Békés Gáspár diákolimpikon erre reagált eképpen: 

Én diákolimpikonként visszautasítom, hogy az állami propagandagépezet részévé tegyenek minket!

Csak hogy tisztázzuk mennyire is becsül meg minket az állam:
Egyetlen pluszpont sem jár az egyetemi felvételin a diákolimpiáért, se az országos selejtezőért, se a részvételért, se az éremért, míg az OKTV első tíz helyezettje plusz száz pontot kap. A sportolimpikonok pedig ötszázat, és egy úszó például elmehet orvosira. Természetesen a kisebb hazai sportversenyekért is jár nyolc-tíz pont estenként.

Emellett semmilyen említést nem tesz rólunk a média, beleértve az államit is, míg minden huszadrangú celeb nevét ismeri a fél ország. Minket nem vár a reptéren ujjongó tömeg, amikor éremmel térünk haza.
Éppen ezért az lenne a minimum, hogy legalább ne használjanak fel minket propagandacélokra! Mintha mi, a megbecsült "fehér inges diákok" persze tudnánk, hogy minden a legnagyobb rendben van.