Előfizetés

Cameron kiütötte az Uniót

F. Á.
Publikálás dátuma
2016.02.22. 06:05
Cameron és Merkel Brüsszelben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAN KITWOOD
Zöld utat kapott Brüsszelben a London által követelt "vészfék-rendszer", így Nagy-Britanniában alapvetően négy, de szükség esetén akár hét éven át is korlátozzák majd az Unióból újonnan érkező külföldi munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat. 

Ezeket a britek összesen egyszeri időszakban tarthatják vissza, ha be tudják bizonyítani az Európai Bizottságnál, hogy az uniós munkavállalók tömege kivételes nyomás alá helyezi a szociális ellátórendszert. Egy-egy embertől viszont legfeljebb négy évig lehet megtagadni a juttatásokat ezalatt a hétéves periódus alatt, és arra kell törekedni, hogy az uniós országból érkező munkavállalók a negyedik év vége felé közeledve fokozatosan egyre több támogatásban részesüljenek. A korlátozás csak az újonnan érkezett munkavállalókra vonatkozhat.

Péntek este 11 órakor szállt fel a fehér füst Brüsszelben. Hosszú tárgyalások után ekkor jött létre a kompromisszumos megállapodás Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről az EU-tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozóján. David Cameron követelései között szerepelt az is, hogy a Nagy-Britanniában élő szülők otthon maradt gyermekeik után ne járjon brit családi pótlék, végül a találkozón arról állapodtak meg, hogy 2020-tól az uniós munkát vállalók családi támogatását annak az országnak a kereseti viszonyaihoz igazítják, ahol a gyerekek laknak. A döntés értelmében nem csak a britek számolhatják így a családi pótlékot, hanem más tagállamok is. Dánia és Németország a vita végén jelezte, talán élni fog a lehetőséggel, Werner Faymann osztrák kancellár pedig egy vasárnapi lapinterjúban jelentette be, támogatná az Ausztriában dolgozó külföldiek családipótlék-juttatásának szigorítását.

Az elfogadott szöveg azt is leszögezi, hogy egy jövőben esedékes szerződésmódosítás révén "világossá teszik, hogy az egyre szorosabb Unióra való utalás nem vonatkozik az Egyesült Királyságra". Az állam és kormányfők megígérték, hogy a következő alkalommal, amikor a szerződést módosítják, világossá fogják ezt tenni a szerződés szövegében is. Az "egyre szorosabb uniós" kitételt magukénak tekintő tagországok nyomására ugyanakkor megerősítették, hogy az EU szerződései a módosítás után is lehetővé teszik "az integráció mélyítését azon tagországok között, amelyek osztoznak ennek jövőképében". Nagy-Britannia azt a jogot is megkapta, hogy az EU-s miniszterek tanácsánál "fellebbezzen" a brit gazdaságot esetleg hátrányosan érintő döntések ellen, melyeket az eurózóna vezetői nélküle hoznak. A tanácskozás után Cameron kijelentette, országa tartósan kimarad az EU-integráció mind szorosabbra vonásának folyamatából. Hozzátette, Nagy-Britannia "soha nem fog csatlakozni az euróövezethez", viszont "teljes beleszólása" lesz az egységes európai piacba.

Mindez viszont csak akkor lép életbe, ha a britek az uniós tagság mellett szavaznak június 23-i referendumon. Cameron a megállapodás másnapján már a maradás mellett kampányolt, világossá téve, kormánya számára nem megoldás a Brexit. A kilépés "ugrás lenne a sötétbe" - tette hozzá.

A kilépéssel a "szuverenitás illúzióját" lehetne csak megteremteni, de az unión kívülről Nagy-Britannia elveszítené befolyását Európában. Erről már a BBC televízió vasárnapi magazinműsorában beszélt a brit kormányfő. Ha távoznak, "az EU attól még itt lesz az ajtónk előtt", és például diszkriminációt alkalmazhat a brit üzleti szférával szemben, ami ellen a brit kormány az unión kívülről nem sokat tehetne - érvelt Cameron. Arra a felvetésre, hogy a brit kormány szándékaival ellentétben nem sikerült elérni a más tagállamokból érkező munkavállalók külföldön élő gyermekei után felvett családi pótlék teljes megszüntetését, Cameron kijelentette: a "nagy vívmány" ebben a kérdésben az, hogy a külföldi EU-munkavállalók nem a briteknek járó összeget kapják a jövőben. Kiderült, az újonnan érkező munkavállalók ellátásának részleteiről még nem állapodtak meg, a miniszterelnök csak annyit tudott mondani, kezdetben semmi nem jár majd, mindenkinek először befizetnie kell, és csak utána vehet ki pénzt a rendszerből.

A júniusi népszavazás kettős tétje az, hogy a 2020-ban esedékes brit parlamenti választások idején az Egyesült Királyság az Európai Unió, Skócia pedig az Egyesült Királyság tagja lesz-e még. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a BBC-ben arra emlékeztetett, ha az EU-tagságról tervezett népszavazáson a brit lakosság egészének többsége a kilépésre, a skót lakosság többsége viszont a bennmaradásra voksol, akkor időszerűvé válna-e egy újabb referendum a skót függetlenségről.

Ujhelyi István szerint Orbán Viktor vereséget szenvedett az EU-csúcson, a külföldön dolgozó magyarok helyzete egyértelműen rosszabbodik. Az MSZP alelnöke, EP képviselője szerint a magyar kormányfőt soha nem érdekelte igazán a kivándorolt fiatalok és családok érdeke.

Cáfolják a kormányt a tanárok

Szánthó Péter
Publikálás dátuma
2016.02.22. 06:04
Belendült a kockás ing múlt pénteken a Teleki Blanka Gimnázium előtt is FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A pedagógusok felháborodtak a kormányzati kommunikáción és újból leszögezték: nincs béremelési követelésük, csupán azt akarják elérni, hogy a kormány tartsa és tartassa be saját hatályos rendeletét. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke félrevezetőnek nevezte azt, hogy a kormányzatban heti 26 kötelező óráról beszélnek, amikor a törvény szerint 22 óra a minimális óraszám. A kockás inges tiltakozáshoz már Nagy-Britanniánam is csatlakoztak: a Cambridge-i Egyetem magyar diákjai és professzorai nyilatkozatban álltak ki az itthoni tanárok mellett.

Az utóbbi időben megjelent kormányzati nyilatkozatokkal szemben az emberminisztérium által létrehozott Nemzeti Pedagógus Karnak nincs újabb bérkövetelése – közölte Horváth Péter. A szervezet elnöke hozzátette, ők csupán azt akarják elérni, hogy a kormány tartsa és tartassa be saját hatályos rendeletét, és ennek megfelelően az állami fenntartó a neveléssel, oktatással lekötött munkaidő minimuma, azaz heti 22 óra alapján határozza meg a pedagógus álláshelyeket. Ezen kívül tegye lehetővé a pótlékok differenciálását. Horváth félrevezetőnek nevezte, hogy 26 kötelező óráról beszélnek a megszólalók, amit a pedagógusok 22-re akarnak csökkenteni, hiszen a hatályos jogszabályok szerint az iskolában dolgozó tanítók és tanárok 22 órával is teljesítik kötelezettségeiket. A pedagógusok remélik, hogy ez nem egy újabb óraszám-emelési elképzelés.

Enyhítene a sztrájktörvényen az LMP
Úgy módosítaná a sztrájktörvényt a Lehet Más a Politika (LMP), hogy a bíróság helyett a munkaügyi közvetítői és döntőbírói szolgálat döntsön az elégséges szolgáltatás mértékéről - mondta Schiffer András. A párt társelnöke szerint a jelenlegi szabályozás túl szigorú, ezért csak kevesen élhetnek a munkabeszüntetés jogával. "Ha a kormánynak valós a szándéka arra, hogy valós érdekegyeztetést akar, akkor ad valódi érdekérvényesítési eszközt a munkavállalók kezébe, legyen szó tanárokról, orvosokról, szociális dolgozókról vagy bárki másról" - vélekedett Schiffer.

Eközben már külföldön is elégedetlenek a Fidesz által kiépített oktatási rendszerrel: a Cambridge-i Egyetem magyar diákjai és professzorai ugyanis nyilatkozatban - és a már-már ikonikussá vált kockás ingben - álltak ki a kormányzati oktatáspolitika ellen tiltakozók mellett. Mint írták, egy jó oktatási rendszer elengedhetetlen feltétele a tanári pálya stabilitása és becsületének megteremtése, az, hogy olyan környezetet hozzon létre minden diák számára, ahol maximálisan kibontakoztathatja a tehetségét és ahol kiszámítható, ösztönző környezetben tanulhat. Az angol egyetem hallgatói és oktatói azt remélik, hogy a kormány végre belátja a magyar tanárok által megfogalmazott aggályok fontosságát, és konkrét lépéseket tesz az ügyben, hiszen az oktatás sikere közös nemzeti érdek.

A kockás ing, amely Klinghammer István nyilatkozata óta jelképévé vált a jelenlegi oktatási rendszer hiányosságai és visszásságai ellen tiltakozó pedagógusoknak és diákoknak, a TV2 reggeli műsorában is téma volt, ám Andy Vajna csatornája nem egy oktatási szakembert, hanem egy divattervezőt hívott el a Mokkába. A tiltakozást úgy mutatták be, mintha az csupán egy divatirányzat lenne. A háttérben kivetítették a kockás ingbe öltözött osztályokat, valamint Bródy Jánost és Koncz Zsuzsát is, akik "szintén nagyon trendik" - kommentálták a látottakat a műsorvezetők.

Visszaszóltak a diákolimpikonok
Több diákolimpikon is felháborodott azon, hogy Balog Zoltán velük példálózva kampányolt a magyar oktatás minősége mellett, egyúttal megszólva a kockás inges tiltakozókat. Az emberi erőforrások minisztere még pénteken köszöntötte a tudományos diákolimpia résztvevőit a Parlamentben. Balog a Facebookon azt írta "ezek a fiatalok magyar iskolában tanulnak és a világ élvonalában vannak. Ide mindenki fehér ingben jött, de nem az ing számít, hanem a teljesítmény". Békés Gáspár, aki korábban bronzérmet szerzett a megmérettetésen azt írta Balog képe alá, hogy a kormány nem becsüli meg őket, még plusz pontot sem kapnak az egyetemi felvételihez teljesítményükért, ezért ne úgy állítsa be őket, mintha a diákolimpikonok igazolnák a magyar oktatás sikerét. Merker Iván filozófia aranyérmes pedig kockás inget húzott, és közölte: attól, hogy valaki okos, sikeres, vagy szerencsés, még lehet kockás az inge.

Minden korábbinál nagyobbra dagadt az orbáni kormányapparátus

Publikálás dátuma
2016.02.22. 06:00
Az államtitkárok 2014-es eskütétele – már ők is nehezen fértek el egy teremben FOTÓ: KORMANY.HU/PELSŐCZY CSABA
Kisebb, olcsóbb, jobban működő államot nem az Orbán-kormány ígért először a rendszerváltás óta. Ám a Fidesz kormányzásának eddigi hat éve alatt akkorára dagadt az államapparátus, hogy már önmagát bénítja meg. A minisztériumok kormany.hu-n közzétett szervezeti felépítéséből például kiderül, hogy csaknem ezernyi főosztályt működtetnek. Lázár János ugyan bejelentette a bürokrácia csökkentését, de nemcsak az kérdéses, hogy komolyak-e a kormány szándékai, hanem az is, hogy sikerrel járhat-e a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A karcsúsítás önmagában még nem garantálja a hatékonyabb államigazgatást, s nem tudni, a piac fel tudja-e szívni a közszférából elbocsátottakat. Az egész koncepció mögött pedig nem a decentralizálás, hanem az orbáni központosított államfelfogás további erősítése sejlik fel.

Az ország versenyképességének javítását és gazdaságának növelését célozza a bürokráciacsökkentés - ezt ismételgeti hetek óta Lázár János, aki egy Albert Einstein idézettel foglalta össze alapelvét: "az állam a mi szolgánk és ne mi legyünk az állam rabszolgái". Igazat kell adni a kancelláriaminiszternek: az állam elhízott, ezért tohonya, bár a kisebb létszámú bürokrácia még nem garantálja a jobb működést, míg abban biztosak lehetünk, hogy az apparátusok tehetetlensége az utóbbi hat év minden korábbinál erőteljesebb központosításának a következménye. A foglalkoztatottak között az állami alkalmazottak aránya mintegy 20 százalék, mondta indoklásul Lázár, miközben Lengyelországban ez nem éri el a 10 százalékot, és Csehországban is 13 százalék alatt van. Lázár olyan új kormányzati modellt javasol, amelyben a központi államirányítás, a stratégiaalkotás és a döntéshozatal a minisztériumokba szerveződik, míg a területi szintű államigazgatás a járási és kormányhivatalokba kerül, ami - erről nem beszélt - párhuzamos az önkormányzatiság teljes kiürülésével.

Az államigazgatás átszervezésének része az 50 ezer embert foglalkoztató, 73 háttérintézmény jogutód nélküli megszüntetése, illetve minisztériumi "beépítése". Ez az ötlet példátlan lobbiháborút váltott ki, hiszen az intézmények jó részét maga az Orbán-kormány hozta létre és működtette milliárdokért. Lázár a Miniszterelnökség létszámleépítésre is javaslatot tett, ami az alábbiak olvastán felettébb időszerű. Ha a háttérintézmények ténylegesen, vagy feladatkörüket tekintve is beolvadnak a tárcákba, az megint az apparátus növekedésével jár. Kérdés, az elbocsátottakat fel tudja-e szívni a piaci szféra. A járási és kormányhivataloknál július 1-ig, valamint 2017 januárjáig 10-15 százalékos létszámkorrekciót tart szükségesnek a miniszter, vagyis a jelenlegi 36 ezer helyett 30 ezernél kevesebbre csökken a létszám egy éven belül. A július 1-vel a tárcákba olvadó háttérintézményeknél 20 százalékos leépítés várható, a jövő évi költségvetésben pedig további 15 százalékos csökkentéssel számol a Miniszterelnökség a tárcáknál. A megtakarítás helyben maradna. Az apparátusból önként távozók a végkielégítésük két-háromszorosát, akár 5-10 millió forintot is kaphatnak, ha vállalják, hogy tíz éven belül nem lépnek vissza az állami szolgálatba.

Alább a kormány.hu alapján közöljük a kormány tíz minisztériumának főosztályait. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem tette fel a honlapra saját friss szerkezeti felépítését, de a 444.hu - ez a honlap hívta fel elsőként a figyelmet a listákra - nyomán egy 2014-es felsorolást közlünk. Egyáltalán nem vagyunk biztosak benne, hogy amit megjelentetünk az pontos, inkább azt gondoljuk, hogy senki sincs tisztában a valóságos adatokkal. Az is elképzelhető, hogy a két héttel ezelőtti állapotot mutató névsort már meghaladta az idő.

1. Miniszterelnökség

Lázár János - 10 államtitkár, 18 helyettes államtitkár
Protokoll Főosztály
Miniszterelnöki Titkársági Főosztály
Kommunikációs Főosztály
Miniszterelnöki Külügyi Főosztály
Miniszterelnöki Külügyi Szervezési Főosztály
Nemzetpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Nemzetpolitikai Jogi és Koordinációs Főosztály
Nemzetpolitikai Kapcsolattartási Főosztály
Nemzetpolitikai Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztály
Miniszteri Kabinet
Koordinációs és Elemzési Főosztály
Közigazgatási Államtitkári Titkárság
Belső Ellenőrzési Főosztály
Szervezetbiztonsági Főosztály
Kormányzati Iratkezelési Főosztály
Kormányirodát Irányító Helyettes Államtitkári Titkárság
Kormányiroda (főosztály)
Törvényalkotási Főosztály
Parlamenti Főosztály
Gazdálkodásért és Személyügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Állami Vezetői Főosztály
Kormánybiztosok Főosztálya
Uniós Fejezeti Főosztály
Pénzügyi és Számviteli Főosztály
Költségvetési és Intézményfelügyeleti Főosztály
Jogi Szolgáltatási Főosztály
Humánpolitikai Főosztály
Szervezetellátási és Logisztikai Főosztály
Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Perképviseleti és Döntőbizottsági Főosztály
Nemzetközi Főosztály
Támogatói Döntések Elleni Jogorvoslatok Főosztálya
A Kiemelt Társadalmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Össztársadalmi Ügyek Főosztálya
Intézmény- és Szervezetfejlesztési Főosztály
Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Főosztály
Parlamenti Államtitkári Kabinet
Kulturális Örökségvédelemért Felelős Helyettes Államtitkár Titkársága
Kulturális Örökségvédelmi Főosztály
Kiemelt Kulturális Fejlesztésekért Felelős Helyettes Államtitkár Titkársága
Kulturális Fejlesztési Főosztály
Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkári Kabinet
Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Irányító Hatósági Főosztály
Pénzügyi és Felügyeleti Főosztály
Agrár-vidékfejlesztési Stratégiai Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
EMVA Stratégiai Főosztály
Agrár-vidékfejlesztési Koordinációs Főosztály
Európai Uniós Fejlesztésekért Felelős Államtitkári Kabinet
Végrehajtás Operatív Program Irányító Hatóság
Program- és Projektfelügyeleti Főosztály
Ellenőrzési Főosztály
Támogatásokat Vizsgáló Iroda (Főosztály)
Fejlesztéspolitikai Testületek Titkársági Főosztály
Európai Uniós Fejlesztések Koordinációjáért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Közigazgatási Programok Irányítási Főosztály
Közigazgatási Programok Lebonyolítási Főosztály
Monitoring és Értékelési Főosztály
Fejlesztési Informatikai Főosztály
Szabályozási Főosztály
Intézményfejlesztési és Teljesítménymérési Főosztály
Fejlesztéspolitikai Kommunikációért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Fejlesztéspolitikai Kommunikációs Főosztály
Fejlesztéspolitikai Tájékoztatási Főosztály
Nemzetközi Helyettes Államtitkári Titkárság
Európai Uniós Koordinációs Főosztály
Nemzetközi Együttműködési Programok Végrehajtási Főosztály
Közbeszerzési Felügyeletért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály
Közbeszerzési Ellenőrzési Főosztály
Közbeszerzési Szabályozási Főosztály
Központosított Közbeszerzés Felügyeleti és Audit Koordinációs Főosztály
Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkári Kabinet
Kormányzati Kommunikációs Főosztály
Nemzetközi Stratégiai Kommunikációs Főosztály
Kormányszóvivői Iroda
Nemzeti Pénzügyi Szolgáltatásokért és Postaügyekért Felelős Államtitkári Kabinet
Szabályozásért és Kodifikációért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Fejlesztési Banki Szabályozási Főosztály
Postaügyi Szabályozási Főosztály
Integrációs, Zöldbank és Agrárbank Szabályozási Főosztály
Vagyonpolitikáért és Tulajdonosi Képviseletért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Fejlesztési Banki Főosztály
Postaügyi Főosztály
Integrációs, Zöldbank és Agrárbank Fejlesztési Főosztály
Stratégiai Ügyekért Felelős Államtitkári Kabinet
Referatúra Főosztály
Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya
Jogi Főosztály
Műszaki Főosztály
Hatósági és Emberi Erőforrások Főosztálya
Atomenergetikai Elemző Főosztály
Stratégiai és Tájékoztatási Helyettes Államtitkári Titkárság
Stratégiai Főosztály
Tájékoztatási Főosztály
Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkári Titkárság
Építészet-stratégiai Főosztály
Területrendezési és Településügyi Főosztály
Építésjogi és Hatósági Főosztály
Infokommunikáció Összehangolásáért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Infokommunikációs Koordinációs Főosztály
Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkári Kabinet
Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Hatósági Eljárási Főosztály
Hatósági Szakigazgatási Főosztály
Területi Közigazgatás Irányításáért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Törvényességi Felügyeleti Főosztály
Kormányhivatali Gazdálkodási Főosztály
Kormányhivatali Üzemeltetési Főosztály
Kormányhivatali Koordinációs Főosztály
Területi Közigazgatás Fejlesztéséért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Területi Közigazgatás-fejlesztési Főosztály
Intézményi Szervezetfejlesztési Főosztály
Kormányhivatali Szervezetfejlesztési Főosztály
Közigazgatás-fejlesztési Főosztály
Program-irányítási Főosztály
Kormányablakokért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Kormányablak Informatikai Főosztály
Kormányablak Képzési Főosztály
Kormányablak Igazgatási Főosztály

2. Miniszterelnöki Kabinetiroda

Rogán Antal - 4 államtitkár, 2 helyettes államtitkár
Kormányzati Tájékoztatási Központ és a Nemzeti Kommunikációs Hivatal
Miniszterelnöki Programirodát Vezető Államtitkári Kabinet
Miniszterelnöki Protokoll Főosztály
Miniszterelnöki Programszervező Főosztály
Miniszterelnöki Titkársági Főosztály
Kommunikációs Főosztály
Miniszterelnöki Külügyi Főosztály
Miniszterelnöki Külügyi Szervezési Főosztály
Miniszteri Kabinet
Közigazgatási Államtitkári Titkárság
Ellenőrzési Főosztály
Igazgatási és Jogi Főosztály
Gazdasági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Pénzügyi Főosztály
Parlamenti Államtitkári Kabinet
Stratégiai és Elemzési Főosztály
Online Kapcsolattartási Főosztály
Tartalom-előkészítési Főosztály
Nemzeti Konzultáció Titkársága
Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkári Kabinet
Kormányszóvivői Iroda
Koordinációért és Tájékoztatásért Felelős Főosztály

3. Emberi Erőforrások Minisztériuma (2014)

Balog Zoltán - 11 államtitkár, 18 helyettes államtitkár
Miniszteri és Parlamenti Államtitkári Kabinet
Közigazgatási Államtitkári Titkárság
Belső Ellenőrzési Főosztály
Kontrolling Főosztály
Humánpolitikai Főosztály
Gazdálkodási Főosztály
Gazdasági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Költségvetési Főosztály
Portfóliókezelő Főosztály
Vagyongazdálkodási és Közbeszerzési Főosztály
Koordinációs Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Koordinációs Főosztály
Parlamenti Főosztály
Informatikai, Biztonsági és Dokumentációs Főosztály
Parlamenti Államtitkári Titkárság
Sajtó és Kommunikációs Főosztály
Nemzetközi és Európai Uniós Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
EU és Nemzetközi Szervezetek Főosztálya
Bilaterális Kapcsolatokért Felelős Főosztály
Nemzetközi Igazgatási Főosztály
Egészségügyért Felelős Államtitkári Kabinet
Egészségügyi Stratégiai és Fejlesztéspolitikai Főosztály
Egészségpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Egészségpolitikai Főosztály
Gyógyszerészeti és Orvostechnikai Főosztály
Egészségbiztosítási és Finanszírozási Főosztály
Egészségügyi Koordinációért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Egészségügyi Ágazati Humánerőforrás-stratégiai Főosztály
Egészségügyi Intézményfelügyeleti Főosztály
Népegészségügyi Főosztály
Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkári Kabinet
Család- és Ifjúságpolitikai Stratégiai és Koordinációs Főosztály
Család- és Népesedéspolitikáért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Család- és Népesedéspolitikai Főosztály
Idősügyi és Nyugdíjbiztosítási Főosztály
Ifjúságpolitikáért és Esélyteremtésért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Ifjúságügyi Főosztály
Esélyteremtési Főosztály
Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet
Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Köznevelés-irányítási Főosztály
Köznevelési Programok és Kapcsolatok Főosztálya
Köznevelési Intézményrendszer Fejlesztéséért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Köznevelés-stratégiai Főosztály
Háttérintézmény-felügyeleti Főosztály
Felsőoktatásért Felelős Államtitkári Kabinet
Intézményirányítási és Finanszírozási Főosztály
Felsőoktatásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Felsőoktatás-politikai Főosztály
Felsőoktatási Kutatás-fejlesztési Főosztály
Kultúráért Felelős Államtitkári Kabinet
Kultúráért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Művészeti Főosztály
Közgyűjteményi Főosztály
Közművelődési Főosztály
Kulturális Igazgatási Főosztály
Sportért Felelős Államtitkári Kabinet
Sportfejlesztési és Kontrolling Főosztály
Sportért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Sportügyi Főosztály
Látvány-csapatsport Támogatási Főosztály
Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkári Kabinet
Egyházi, Nemzetiségi és Civil Stratégiai és Tervezési Főosztály
Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Nemzetiségi Főosztály
Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya
Egyházi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Egyházi Koordinációs és Kapcsolattartási Főosztály
Egyházfinanszírozási és Fejlesztési Főosztály
Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkári Kabinet
Szociális és Társadalmi Felzárkózási Stratégiai Főosztály
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Felzárkózási Fejlesztések Főosztálya
Gyermekesély Főosztály
Szociálpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Segélyek és Támogatások Főosztálya
Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya
Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Fogyatékosságügyi Főosztály
Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály

4. Külgazdasági és Külügyminisztérium

Szijjártó Péter - 5 államtitkár, 7 helyettes államtitkár
Miniszteri Kabinet
Közigazgatási Államtitkári Titkárság
Ellenőrzési Főosztály
Gazdasági és Igazgatási Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Költségvetési Főosztály
Pénzügyi és Számviteli Főosztály
Jogi Főosztály
Személyügyi és Képzési Főosztály
Stratégiai Főosztály
Üzemeltetési és Informatikai Főosztály
Biztonsági, Távközlési és Dokumentációs Főosztály
Konzuli és Állampolgársági Főosztály
Parlamenti Államtitkári Kabinet
Parlamenti Főosztály
Keleti Nyitásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Kína Főosztály
Oroszország Főosztály
Ázsiai és Csendes-óceáni Főosztály
Kelet-Európa és Közép-Ázsia Főosztály
Nyugat-Balkán Főosztály
Közel-Kelet és Észak-Afrika Főosztály
Afrikai Főosztály
Európai és Amerikai Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Európai Kapcsolatokért Felelős Főosztály
Közép-Európai Főosztály
Észak-Amerikai Főosztály
Latin-Amerikai Főosztály
Gazdaságdiplomáciáért Felelős Államtitkári Kabinet
Gazdasági Vegyes Bizottságokért Felelős Főosztály
Határmenti Gazdaság-fejlesztési Főosztály
Európai Uniós Főosztály
Külgazdasági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Befektetési Főosztály
Biztonságpolitikai és Nemzetközi Együttműködésért Felelős Államtitkári Kabinet
Biztonságpolitikai Helyettes Államtitkári Titkárság
Közös Kül- és Biztonságpolitikai Főosztály
Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Főosztály
Nemzetközi Együttműködésért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Energiabiztonsági Főosztály
Nemzetközi Jogi Főosztály
Nemzetközi Szervezetek Főosztálya
Nemzetközi Fejlesztési Főosztály
Kereskedelempolitikai Főosztály
Kulturális Diplomáciai Főosztály
Kulturális és Tudománydiplomáciáért Felelős Államtitkári Kabinet
Tudománydiplomáciai Főosztály

5. Nemzetgazdasági Minisztérium

Varga Mihály - 7 államtitkár, 18 helyettes államtitkár
Miniszteri Kabinet
Közigazgatási Államtitkári Titkárság
Személyügyi Főosztály
Ellenőrzési Főosztály
Jogi és Koordinációs Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Jogi és Kodifikációs Főosztály
Koordinációs és Igazgatási Főosztály
Gazdálkodásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Fejezeti Költségvetési Főosztály
Intézményi Gazdálkodási Főosztály
NFA Pénzügyi Főosztály
Projekt-végrehajtási Főosztály
Parlamenti és Adóügyekért Felelős Államtitkári Kabinet
Parlamenti Főosztály
Adószabályozásért és Számvitelért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Adó- és Vámigazgatási Főosztály
Jövedelemadók és Járulékok Főosztály
Számviteli és Felügyeleti Főosztály
Adópolitikai és Nemzetközi Adózási Főosztály
Fogyasztási és Forgalmi Adók Főosztály
Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Főosztály
Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkári Titkárság
Munkaerőpiacért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Munkaerőpiaci Főosztály
Munkaerőpiaci Programok Főosztály
Munkaerőpiaci Szabályozási Főosztály
Munkafelügyeleti Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály
Munkaerő-közvetítési és Koordinációs Főosztály
Szakképzésért és Felnőttképzésért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Képzésfejlesztési és Intézményfelügyeleti Főosztály
Szak- és Felnőttképzési Szabályozási Főosztály
Államháztartásért Felelős Államtitkári Titkárság
Költségvetésért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Költségvetési Összefoglaló Főosztály
Nyugdíjbiztosítási Főosztály
Reál Költségvetési Fejezetek Főosztálya
Közszolgáltatási, Közüzemi Költségvetési Főosztály
EU Költségvetési Kapcsolatok Főosztálya
Kincstárért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Államháztartási Szabályozási Főosztály
Önkormányzati Költségvetési Rendszerek Főosztály
Egészségügyi és Szociális Főosztály
Oktatási, Kulturális és Tudománypolitikai Költségvetési Ügyek Főosztálya
Pénzügyekért Felelős Államtitkári Titkárság
Pénzügypolitikáért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Makrogazdasági Főosztály
Pénzügyi Szabályozási Főosztály
Gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért Felelős Államtitkári Titkárság
Belgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Kereskedelmi Főosztály
Vállalkozásfejlesztési Főosztály
Ipari és Építésgazdasági Főosztály
Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Főosztály
Turizmusért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Kiemelt Vállalati Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Kiemelt Vállalati és Tudásgazdasági Főosztály
Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkári Titkárság
Gazdaságtervezésért és Versenyképességért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Gazdaságtervezési Főosztály
Területfejlesztési Tervezési Főosztály
Versenyképességi Főosztály
Duna Transznacionális Program Végrehajtásáért Felelős Főosztály
Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
GFP Program Koordinációs Főosztály
GFP Operatív Irányítási Főosztály
GFP Szabályozási és Ellenőrzési Főosztály
GFP Pénzügyi Módszertani és Felügyeleti Főosztály
GFP Pénzügyi Eszközök Főosztály
GFP Pályázati Stratégiai Főosztály
GFP Pályázatkezelési Főosztály
GFP Pénzügyi Ellenőrzési Főosztály
GFP Kiemelt Projektek Pénzügyi és Monitoring Főosztály
GFP Helyszíni Ellenőrzési Főosztály
GFP Szabályossági Főosztály
GFP Fejlesztéspolitikai Rendszereket Támogató Informatikai, Iratkezelési és Üzemeltetési Főosztály
GFP Információszolgáltató és Partnerkapcsolati Főosztály
Regionális Fejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
RFP Jogi és Felülvizsgálati Főosztály
RFP Programvégrehajtási Főosztály
RFP Ellenőrzési és Módszertani Főosztály
RFP Támogatáskezelési Főosztály
RFP Stratégiai Tervezési és Értékelési Főosztály

6. Belügyminisztérium

Pintér Sándor - 4 államtitkár, 8 helyettes államtitkár
Miniszteri Kabinet
Ellenőrzési Főosztály
Kommunikációs Főosztály
Közigazgatási Államtitkár Titkársága
Parlamenti Államtitkári Kabinet
Parlamenti Főosztály
Önkormányzati Államtitkári Kabinet
Rendészeti Államtitkári Kabinet
Rendészeti Koordinációs Főosztály
Nemzeti Biztonsági Felügyelet
Személyügyi Helyettes Államtitkár Titkársága
Közszolgálati Életpálya Fejlesztési Főosztály
Szabályozási és Koordinációs Helyettes Államtitkár Titkársága
Jogszabály-előkészítő és Koordinációs Főosztály
Szabályozási Főosztály
Peres Képviseleti és Szerződés-előkészítő Főosztály
Iratkezelési és Adatvédelmi Főosztály
Gazdasági Helyettes Államtitkár Titkársága
Pénzügyi Erőforrás-gazdálkodási Főosztály
Műszaki Főosztály
Európai Uniós és Nemzetközi Helyettes Államtitkár Titkársága
Támogatás-koordinációs Főosztály
Európai Együttműködési Főosztály
Nemzetközi Főosztály
Informatikai Helyettes Államtitkár Titkársága
Informatikai Főosztály
E-közigazgatási Főosztály
Fejlesztési Főosztály
Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkár Titkársága
Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály
Közfoglalkoztatási Statisztikai, Elemzési és Monitoring Főosztály
Közfoglalkoztatási Képzési és Szolgáltatási Főosztály
Vízügyi Koordinációs Főosztály
Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztály
Vízgazdálkodási Főosztály
Önkormányzati Helyettes Államtitkár Titkársága
Önkormányzati Elemző és Értékelő Főosztály
Önkormányzati Módszertani Főosztály
Önkormányzati Gazdasági Főosztály
Önkormányzati Koordinációs Iroda
Önkormányzati Koordinációért Felelős Helyettes Államtitkár Titkársága

7. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Seszták Miklós - 6 államtitkár, 10 helyettes államtitkár
Miniszteri Kabinet
Ellenőrzési Főosztály
Egyes Kiemelt Jelentőségű Budapesti Beruházásokért Felelős Kormánybiztos Koordinációs Főosztálya
Közigazgatási Államtitkári Titkárság
Szervezetfejlesztési és Közigazgatási Stratégiai Főosztály
Szakmai Támogató Főosztály
Cégeljárási Jogi Főosztály
Jogi és Igazgatási Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Jogszabály-előkészítő Főosztály
Jogtanácsosi Főosztály
Személyügyi Főosztály
Igazgatási és Biztonsági Főosztály
Európai Uniós és Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Európai Uniós Főosztály
Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya
Protokoll Főosztály
Gazdasági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Gazdálkodási Főosztály
Költségvetési Főosztály
Intézményfelügyeleti és Számviteli Főosztály
Parlamenti Államtitkári Titkárság
Parlamenti Kapcsolatok Főosztálya
Kommunikációs Főosztály
Infokommunikációért és Fogyasztóvédelemért Felelős Államtitkári Titkárság
Infokommunikációért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Infokommunikációs Szabályozási és Szervezési Főosztály
Infokommunikációs Infrastruktúra Fejlesztési Főosztály
Infokommunikációs Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Főosztály
Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Fogyasztóvédelmi Főosztály
Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkári Titkárság
Közlekedési Stratégiai Főosztály
Közlekedésért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Közlekedési Infrastruktúra Főosztály
Közlekedési Szolgáltatási Főosztály
Gépjármű-közlekedési és Vasúti Főosztály
Légi- és Víziközlekedési Főosztály
Közlekedési Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Szabályossági, Ellenőrzési és Zárási Főosztály
Közúti Projektek Főosztály
Kötöttpályás Projektek Főosztály
CEF Főosztály
Pénzügyi és Monitoring Főosztály
Energiaügyért Felelős Államtitkári Titkárság
Energetikáért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Stratégiai és Energiapolitikai Főosztály
Energiaszabályozási Főosztály
Energiagazdálkodási és Bányászati Főosztály
Atomenergetikai Főosztály
Fejlesztés- és Klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkári Titkárság
Fejlesztéspolitikai Tanácsadói Főosztály
Operatív Irányítási Főosztály
Zöldgazdaság fejlesztéséért, Klímapolitikáért és Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Zöldgazdaság Fejlesztési Főosztály
Klímapolitikai Főosztály
Kiemelt Közszolgáltatások Főosztálya
Nemzeti Fejlesztési Programok Főosztálya
Hazai Program-végrehajtási Főosztály
Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Projektfelügyeleti Főosztály
Kiemelt Energetikai Projektek Végrehajtási Főosztálya
Vízügyi és Természetvédelmi Végrehajtási Főosztály
Közműfejlesztési és Hulladékgazdálkodási Végrehajtási Főosztály
Pályázatos Energetikai Projektek Végrehajtási Főosztálya
Szabályossági és Pénzügyi Főosztály
Projektfinanszírozási és Monitoring Főosztály
Klímavédelmi Projektek Főosztálya
Közműfejlesztési Programok Főosztálya
Vagyonpolitikáért Felelős Államtitkári Titkárság
Vagyongazdálkodásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Vagyongazdálkodási Stratégiai és Koordinációs Főosztály
Állami Vagyonelemek Főosztálya
Társasági Portfólió Főosztály
Sportcélú Beruházások Főosztálya
Kiemelt Állami Szerződések Főosztálya

8. Honvédelmi Minisztérium

Simicskó István - 2 államtitkár, 3 helyettes államtitkár
Miniszteri Kabinet
Közigazgatási Államtitkári Titkárság
Tervezési és Koordinációs Főosztály
Humánpolitikai Főosztály
Belső Ellenőrzési Főosztály
Jogi Főosztály
Igazgatási és Jogi Képviseleti Főosztály
Hadfelszerelés Fejlesztési Főosztály
Védelempolitikáért és Védelmi Tervezésért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Védelempolitikai Főosztály
Védelmi Tervezési Főosztály
Nemzetközi Együttműködési Főosztály
Védelemgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztály
Vagyonfelügyeleti Főosztály
Kontrolling Főosztály
Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Parlamenti Államtitkári Titkárság
Honvéd Vezérkar Vezérkari Iroda
Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség
Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség
Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség
Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnökség
Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség

9. Igazságügyi Minisztérium

Trócsányi László - 4 államtitkár, 6 helyettes államtitkár
Miniszteri Kabinet
Ellenőrzési Főosztály
Közigazgatási Államtitkári Titkárság
Személyügyi Főosztály
Biztonsági és Adatkezelési Főosztály
Jogszabály-előkészítés Összehangolásáért és Közjogi Jogalkotásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Közszolgálati Kodifikációs és Koordinációs Főosztály
Közjogi Koordinációs Főosztály
Alkotmányjogi Főosztály
Igazságügyi és Magánjogi Jogalkotásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Gazdasági Kodifikációs Főosztály
Magánjogi és Igazságügyi Kodifikációs Főosztály
Büntetőjogi Jogalkotásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Büntető Anyagi Jogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Kodifikációs Főosztály
Büntető Eljárásjogi Főosztály
Gazdasági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Költségvetési Főosztály
Pénzügyi és Számviteli Főosztály
Jogi Szolgáltatási Főosztály
Parlamenti Államtitkári Kabinet
Parlamenti Főosztály
Kegyelmi Főosztály
Európai Uniós és Nemzetközi Igazságügyi Együttműködésért Felelős Államtitkári Kabinet
Nemzetközi Büntetőjogi és Emberi Jogi Főosztály
Európai Uniós Igazságügyi Együttműködésért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
EU Jogi Megfelelésvizsgálati Főosztály
Európai Uniós Jogi Főosztály
Nemzetközi Igazságügyi Együttműködésért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Nemzetközi Magánjogi Főosztály
Versenyjogi, Fogyasztóvédelmi és Szellemi Tulajdonjogi Főosztály
Nemzetközi Igazságügyi Együttműködési Főosztály
Igazságügyi Kapcsolatokért Felelős Államtitkári Kabinet
Igazságügyi Szolgáltatásokért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
Igazságügyi Felügyeleti Főosztály
Igazságszolgáltatási Kapcsolatok Főosztálya

10. Földművelődésügyi Minisztérium

Fazekas Sándor - 6 államtitkár, 10 helyettes államtitkár
Miniszteri Kabinet
Ellenőrzési Főosztály
Közigazgatási államtitkár titkársága
Agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár titkársága
Agrárszakképzési Főosztály
Jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár titkársága
Jogalkotási Főosztály
Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály
Földügyi Főosztály
Személyügyi és Igazgatási Főosztály
Nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár titkársága
EU és FAO ügyek Főosztálya
Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztálya
Gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár titkársága
Költségvetési Főosztály
Gazdálkodási Főosztály
Projektkoordinációs és IT Biztonságfelügyeleti Főosztály
Parlamenti államtitkár titkársága
Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya
Környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár titkársága
Agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár titkársága
Agrárfejlesztési Főosztály
Hungarikum Főosztály
Agrár és Halászati Alapok Hatósági Főosztály
Környezetügyért felelős helyettes államtitkár titkársága
Környezetmegőrzési Főosztály
Környezetfejlesztési Főosztály
Természetmegőrzési Főosztály
Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály
Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár titkársága
Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár titkársága
Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály
Élelmiszer-feldolgozási Főosztály
Agrárgazdaságért felelős államtitkár titkársága
Agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár titkársága
Agrárközgazdasági Főosztály
Agrárpiaci Főosztály
Mezőgazdasági Főosztály
MVH Irányítási és Jogorvoslati Főosztály
Eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár titkársága
Eredetvédelmi Főosztály
Állami földekért felelős államtitkár titkársága
Földvagyon-gazdálkodási Főosztály
Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztály
Horgászati és Halgazdálkodási Főosztály