Elkobozták az igazgató terepjáróját

Szokatlan, ám eredményre vezető megoldást választottak a belgrádi Ratko Mitrović építkezési vállalat dolgozói, akik már több mint másfél éve nem kaptak fizetést. A napokban egy végrehajtó segítségével sikerült lefoglaltatniuk az igazgató nagy értékű terepjáróját – írta a Vajdaság Ma.

Dušan Basara igazgatónak nélkülöznie kell az elkövetkezőkben Volvo típusú terepjáróját, miután megjelent az irodájában egy végrehajtó, aki a vállalat 300 jelenlegi és egykori dolgozója megbízásából lefoglalta a drága kocsit.

Basara, aki két évtizede áll a vállalat élén, nem csak a Volvótól vált meg kénytelen-kelletlen, hanem a vállalat legértékesebb munkagépeitől, keverőitől, villástargoncáitól és kamionjaitól, mégpedig azért, mert majd két évnyi fizetéssel tartozik dolgozóinak. A béreket jelenleg 83 munkás követeli, akik most is a vállalatnál vannak alkalmazásban, de fizetni kell annak a több mint 200 dolgozónak is, akik azóta hagyták el a vállalatot, mióta az nem tud fizetni.

A vállalat dolgozói négy hónappal ezelőtt léptek általános sztrájkba, akkor, amikor Basara 22 fizetéssel, továbbá végkielégítésekkel és hűségdíjakkal tartozott nekik. A munkaügyi felügyelőség előbb szabálysértési, majd bűnvádi feljelentést tett az igazgató ellen.

Szerző

Kampány a hittanórákon

Senki nem menekülhet a szlovák választási kampány elől. A képviselőjelöltek nemcsak kultúrházakban, kávézókban, színházakban lépnek fel, hanem olyan helyeken is, ahol nem mindennapos a politika: templomokban, iskolákban, de akár óvodákban is – írja az Új Szó.

Országszerte számos oktatási és egyházi intézményben szerepelnek képviselőjelöltek a kampány folyamán. Robert Fico miniszterelnök egyetemi előadások keretén belül terjeszti a párt elveit. A magyar voksokért versengő pártok is számos olyan helyen felbukkannak, ahol ritkán látni politikust.

A rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnáziumban Cziprusz Zoltán, az MKP képviselőjelöltje egy hittanórán tartott előadást a menekültválságról. Sebők Attila igazgató szerint nem volt szó politikáról. „Nem politikusként volt jelen” – mondta az Új Szónak Sebők Attila. Korábban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő is tartott előadást az iskolában, aki az MKP kampányrendezvényeinek egyik fő előadója, és a párt fontos kampánytémájáról, a menekültválságról tart előadásokat. Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke szerint a Cziprusz-előadás nem politikai rendezvény volt. A lap azon kérdésére, miért hittanórán kellett sort keríteni az előadásra, nem válaszolt.

Templomokban is számos helyen lehet találkozni kampányrendezvényekkel, az MKP például Mága Zoltán-koncertet szervezett a rimaszombati református templomban, ahol beszédet tartott Berényi József pártelnök is.

Szerző

Menekültválság: döntő lesz a következő két hét

Egyértelmű üzenetet küldött európai partnereinek Thomas de Maiziere német belügyminiszter. Mint mondta, már csak 14 nap maradt arra, hogy konkrét intézkedéseket hozzanak a menekültválság megoldására. A következő két hét ezért döntő jelentőségű lesz – mondta el az ARD televízió egyik műsorában. Mint mondta, abban minden állam egyetért, hogy az EU külső határainak védelme prioritást élvez. 

A német belügyi tárcavezető elmondta, az EU határvédelmi szerve, a Frontex megerősítése, a NATO bevonása mellett a menekülteket visszaküldik Törökországba. A kérdés azonban az, mennyire bizonyul hatékonynak ez a mechanizmus. Ha nem megfelelő mértékben, akkor – mint mondta – más európai intézkedéseken kell elgondolkodni, akár azon, hogy a „schengeni övezet védelmét egy másik határszakaszon keresztül biztosítják”.

De Maiziere konzekvenciákkal fenyegette meg Ausztriát, ha Bécs továbbra is átengedi a menekülteket Németországba. Bécs ugyanakkor péntek óta csak 80 menekültkérelmet fogad be. A német beelügyminiszter vasárnap úgy foglalt állást, elő kívánja írni, hol lakjanak a menekültek. Ez azt a célt szolgálja, hogy elkerüljék: a menekültek gettókban éljenek. Mindezt a Welt am Sonntagnak jelentette ki.

A CDU politikusa e tervhez támogatást kapott Barbara Hendrick építésügyi minisztertől is. A belügyi tárcavezető a többi minisztertől javaslatokat vár arra, miként lehetne a javaslatot törvényi formába öntsék. Thomas de Maiziere már javaslatot is tett néhány arra, hogyan módosítsák a tartózkodási törvényt. A menekültek elhelyezéséről a tartományoknak is dönteniük kell.

Szerző