Fura céget támogat a kormányfő

Robert Fico szombaton bejelentette, hogy kormánya március 2-án, három nappal a választások előtt kb. 20 millió eurót fog jóváhagyni az RKN Global Europe támogatására.

A cégről sok furcsa információt találtak a Smenél: hiányzó szabadalmak, magánügyletekbe vágó volt Interpol-vezető, ukrán politikusok – írta a bumm.sk a Sme napilapra hivatkozva. Fico szerint a cég Besztercebányán 89 millió eurót fog beruházni egy értékpapírokat, bankkártyákat és személyi okmányokat gyártó cégbe és az ottani ipari parkban ezzel 1200 ember találhat magának munkát. Fico nemrég még elég tartózkodó volt a választások előtti közpénz-költés kapcsán. A tanárok 100 eurós béremelése kapcsán, amely országosan 70 millió eurót jelentett volna, azt mondta, hogy néhány héttel a választások előtt nem köthetik meg a következő kormány kezét konkrét intézkedésekkel.

Fico szerint az RKN a vagyon vásárlásához kapott támogatásként, illetve adószabadságként jut a beruházási segítséghez. Ezek aránya a kormánnyal való megállapodástól függ. Összességében 14 500 eurós segítséget fognak adni egy munkahely létrehozására, összesen 17 millió euró értékben.

Szerző

Tárgyalnak a spanyol kormányról

Megkezdte a tárgyalásokat a kormányalakítással megbízott Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a baloldali radikális Podemosszal.

Utóbbi párt vezetője, a Twitteren kifejtette, hogy a változás és a haladás kormányát akarják életre hívni további baloldali tömörülések bevonásával. Spanyolországban a december 20-án megrendezett parlamenti választás óta nem történt előrelépés a kormányalakítás terén. A Podemos egészen a múlt hétig elutasította a tárgyalásokat a szocialistákkal, mivel a baloldali párt a liberális Ciudadanos nevű tömörüléssel is szóba állt. Pedro Sánchez, a szocialisták elnöke, aki VI. Fülöp királytól kapott kormányalakításimegbízást, ugyanakkor ismételten elutasította, hogy „exkluzív” megbeszéléseket folytasson a Podemosszal, s továbbra is egyeztetni kíván más politikai erőkkel is.

A parlamenti választáson az eddig kormányzó, Mariano Rajoy-vezette konzervatív Néppárt ugyan a legtöbb mandátumot szerezte, meg, 119 képviselői helyre tett szert a 350 tagú törvényhozásban, de lemaradt az abszolút többségről. A szocialisták 89 mandátumot szereztek, a Podemos 65-öt, a Ciudadanos pedig 40-et. A többi képviselői hely baloldali nacionalistáké, illetve különféle elszakadáspárti tömörüléseké lett. Rajoy ugyan a PSOE-vel és a Ciudadanosszal akart volna kormányt alakítani, de erőfeszítései kudarcba fulladtak.

Szerző

Váratlan döntés - Választásokat rendeznek Szíriában

Publikálás dátuma
2016.02.23. 10:43
Fotó: Paul Watson/Getty Images
Bassár el-Aszad szíriai elnök váratlanul április 13-ra íratott ki parlamenti választást országában – közölte a Sana hírügynökség. 

Ezt tartalmazta a szíriai államfőnek az a dekrétuma, amelyet hétfőn este tett közzé. A dokumentumban arról is szót ejt, hogy az egyes tartományok hogyan képviseltethetik magukat a következő törvényhozásban. Nem sokkal a bejelentést megelőzően Washington és Moszkva arról állapodott meg, hogy szombattól az országban tűzszünet lép életbe. A konfliktusban részt vevő feleknek damaszkuszi idő szerint pénteken délig kell nyilatkozniuk arról, csatlakoznak-e a fegyvernyugváshoz.

Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő esti telefonbeszélgetésük során tárgyaltak a szíriai válság megoldásáról. Az orosz elnök televíziós beszédében úgy foglalt állást, hogy a megállapodással radikálisan új helyzet állhat elő a közel-keleti országban. Az ügy kapcsán forródrót jöhet létre a két ország között, fontos ugyanis, hogy a két állam hatékonyan felügyelje a fegyverszünet megtartását. Josh Earnest fehérházi szóvivő elismerte ugyanakkor, hogy nehéz lesz átültetni a gyakorlatba a megegyezést.

Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció elnöke, Haled Hidzsa az al-Arabija televíziónak elmondta, hogy a fegyverszünet eredetileg két hétig maradna érvényben, feltéve persze, hogy ezt az egyes felek megszavazzák. A gyakorlati megvalósítást nehezíti, hogy a szélsőséges iszlamisták ellen folytatódgatnak a tárgyalások, így szerinte polgári személyek, illetve a Szabad Szíriai Hadsereg tagjai továbbra is támadások célpontja lehet.

Szkeptikusan nyilatkozott a fegyvernyugvás esélyeiről Bassár al-Zubi, a Szabad Szíriai Hadsereg részéről. Szerinte Oroszország és a kormányerők további támadásokat intéznek az ellenzékkel szemben. Ez esetben azonnal vége a tűzszünetnek.

Staffan de Mistura, a világszervezet különmegbízottja ezzel szemben derűlátásának adott hangot. Szerinte ezzel lehetőség nyílik arra, hogy hamarosan a politikai tárgyalásokat is folytassák – fejtette ki a Reutersnek. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter úgy vélte, elérhető közelségbe került a harci cselekmények beszüntetése, egyelőre azonban nem értek célhoz.


Szerző