Célegyenesben az Oscar

Publikálás dátuma
2016.02.24. 06:46
Casablanca – Humphrey Bogart és Ingrid Bergman
Február 28-án kiderül, kik kapják idén az Oscar-díjakat. A hollywoodi Dolby Színházban Nemes Jeles László Golden Globe-díjas filmje, a Saul fia is versenyben van az arany szoborért. Az Amerikai Filmakadémia 88. díjkiosztójára készülve összegyűjtöttünk néhány érdekességet.

Az Oscar-díj (hivatalos angol nevén Academy Award) az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja, amelyet 1929 óta a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia ad ki több kategóriában. A díjakat látványos gála keretében minden év februárjában adják át Hollywoodban. A díjátadás estéjén a meghívott vendégek bevonulnak a vörös szőnyegen a Dolby Színházba. Az estélyen a sztárok híres divattervezők pompás ruhakölteményeit öltik magukra. Az eseményt több száz televíziós csatorna sugározza az egész világon. A február 28-ai gálát hazánkban a Duna TV közvetíti élőben, magyar idő szerint 29-én, vasárnap hajnali 1 órakor.

Jelölés és szavazás

Kizárólag az Akadémia állítja fel a jelöltek listáját. A technikai kategóriákban három, a többi kategóriában öt jelöltet választanak ki, kivétel a Legjobb film kategória, melyben 2010-től már 10 jelölt állítása is lehetséges. A mostani szabályozás szerint a jelölendő filmnek a megelőző naptári év valamelyik napján kell forgalomba kerülnie Los Angelesben. A filmnek el kell érnie a 40 perces hosszúságot a kvalifikációhoz, kivéve a rövidfilmes díjaknál. Az Akadémia különböző tagozatai a saját területükön adhatnak le jelöléseket, ugyanakkor minden Akadémia-tag jelölhet „A legjobb film” kategóriában filmeket. Győzteseket a szavazás második fordulója után hirdethetnek, amikor is minden tag minden kategóriában szavazhat a jelöltekre.

A szavazórendszer nem sokat változott az első gála óta, ezt az is bizonyítja, hogy bár 2012-ben bevezették az online szavazást, de a többség még mindig papíron szeret voksolni. A bizottság tagjai egytől tízig osztályozzák a filmeket, a szavazatokat pedig urnákba teszik. A legkevesebb papírt kapott film urnáját kidobják, az oda rakott szavazatokat pedig azoknak a filmeknek adják, amelyeket a lapon másodikként jelöltek. Addig ismétlik a folyamatot, míg valamelyik film 50 százaléknál több voksot kap. Vagyis legtöbbször a második és a harmadik helyre tett szavazatok döntik el a versenyt. 2020-ra számos újítást vezetnek be a tagsággal kapcsolatban. A jövőben a szavazati jog 10 évre szól majd, és akkor újítják meg, ha az adott tag aktív marad, vagyis nem hagy fel a filmes munkával. Háromszor tíz év után életre szóló szavazati jog jár, illetve akkor is, ha az illetőt jelölték Oscar-díjra vagy elnyerte az elismerést.

A morcos szobor

A kardos-morcos alakot egy Los Angelesi szobrász, George Stanley alkotta meg. A figurát először agyagba öntötte, majd bronzba, végül 24 karátos arannyal vonta be. Összesen 12 darabot készített, melyekért 500 dollárt fizettek neki. A szobor 1931-ben kapta meg az Oscar nevet, melynek eredetéről több történet is fent maradt. Az egyik anekdota szerint Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa legelső munkanapján közelről is megvizsgálta a szobrocskát, és rájött, hogy az nagyon hasonlít a texasi nagybátyjára, Oscar Pierce-re. Mások szerint a név Walt Disneytől, vagy a híres színésznő, Bette Davis férjétől ered.

Napjainkban 12 ember évente összesen 50 szobrot készít el. Egy-egy szobrocska 3,8 kilogramm, és 34,3 centiméter magas. Az előállítási költségük 400 dollár, azaz több mint 100 ezer forint, de ezt az arany árfolyama is jócskán befolyásolja. Az átadás után az eszmei értékük akár több százezer dollár is lehet. Nem csoda, hogy a Filmakadémia az ’50-es években előírta, hogy a nyertesek nem adhatják el a szobrokat, addigra viszont már számos díj kelt el az árveréseken.

Legek
* A legtöbb díjat nyert személy Walt Disney volt, aki 26 alkalommal részesült az elismerésben.
* A legtöbb jelölést, összesen 62-t, a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió kapta.
* A legtöbb díjat elnyert film címén – 11 Oscar-díjjal – három alkotás osztozik: Ben-Hur (1959), Titanic (1997) és A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003).
Titanic – Kate Winslet és LeonardoDiCaprio

Titanic – Kate Winslet és LeonardoDiCaprio

* Az öt fő kategória (legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti/adaptált forgatókönyv, legjobb férfi és női főszereplő) mindegyikét csak három film nyerte el: Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975) és A bárányok hallgatnak (1991)
Száll a kakukk fészkére – McMurphy: Jack Nicholson

Száll a kakukk fészkére – McMurphy: Jack Nicholson

* Mindössze öt film van, mely 4 vagy több jelölésből minden díjat elnyert: A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003) 11 díj, Gigi (1958) 9 díj, Az utolsó császár (1987) 9 díj, Ez történt egy éjszaka (1934) 5 díj, Mátrix (1999) 4 díj*
* A rendezők között a legtöbb díjat John Ford nyerte (4).
* A legtöbb díjat elnyert színész Katharine Hepburn volt (4). Ingrid Bergman, Walter Brennan, Jack Nicholson és Meryl Streep 3 díjat kapott.
* A színészek között a legtöbb jelölést (19) Meryl Streep kapta. Katharine Hepburn, Jack Nicholson 12 jelöléssel, Bette Davis(2 díj) és Laurence Olivier (1 díj) 10 jelöléssel követi.
* Legidősebb és legfiatalabb díjazott színész: a legidősebb díjazott Jessica Tandy és Christopher Plummer volt, mindketten 82 évesen vették át a díjat. Előbbi a Miss Daisy sofőrje (1989) című filmért, utóbbi a Kezdők (2010) című filmért. Tatum O'Neal mindössze 10 éves volt, amikor elnyerte a díjat a Paper Moon (1973) című filmben nyújtott alakításáért, mint a legjobb női mellékszereplő. A legidősebb díjra esélyes Gloria Stuart volt, akit 87 évesen a Titanic (1997) című filmben nyújtott alakításáért jelöltek Oscarra. A legfiatalabb díjra esélyes Justin Henry aKramer kontra Kramer (1979) című mellékszereplője volt, akit 8 évesen jelöltek.
* Visszautasított Oscar-díj: George C. Scott a Patton (1970) című film főszereplője azt állította azért nem veszi át a díjat, mert alakítását nem tartja összemérhetőnek a többi színésszel. Marlon Brando a A Keresztapa (1972) díjazottja Sacheen Littlefeathert küldte maga helyett a díjátadóra, az amerikai őslakosokkal szembeni bánásmód elleni tiltakozásul.

Oscar feketén-fehéren

Több hollywoodi filmalkotó is éles felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a színészi kategóriák jelöltjei közé már második éve nem került be egyetlen színes bőrű művész sem. Will Smith kétszeres Oscar-jelölt amerikai színész és felesége, Jada Pinkett Smith amerikai színész a döntés miatt bojkottálni fogják a februári díjkiosztót: nem jelennek meg a rendezvényen, sőt nézni sem fogják. Az idei évben Oscar-díjra jelölt művészek közül a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában jelölt Mark Ruffalo (Spotlight) és a legjobb női főszereplőként számon tartott Brie Larson (A szoba) is úgy fogalmazott, a diszkrimináció miatt talán nem is vesznek részt a gálán. További Oscar-díjas alkotók - George Clooney, Lupita Nyong’o, Spike Lee - is csalódottságát fejezte ki, amiért nem jelöltek afroamerikai művészeket a rangos díjra.

Az Akadémia afroamerikai elnöke, Cheryl Boone Isaacs szerint fel kell gyorsítani azt a folyamatot, amely a szervezet összetételét a társadalomban jelentkező etnikai és nemi arányok felé tolja el. Egyesek szerint azért nem díjazzák a feketéket, mert az Akadémia bírálói még emlékeznek arra, hogy milyen volt a szegregáció. Ugyanis a 6028 szavazó tag 94 százaléka fehér, 77 százaléka férfi, és az átlagéletkoruk 62 év. Ennél azonban anyagiasabb oka is lehet a döntésüknek: azok a filmek, amelyekben nem fehérek szerepelnek, jóval kevesebbet hoznak a nemzetközi piacon, mint Amerikában.

Sharon Stone aranyórája

A stúdiók óriási kampányokat folytatnak a szavazatokért. Már a bemutatókkal is trükköznek: a legjobb film díját megnyerő alkotások 56 százaléka novemberben vagy decemberben kerül a mozikba. Ennek a stratégiának köszönhetően az Akadémia tagjainak emlékeiben is élénkebben élnek a filmek, és a sajtó is tele van még velük. A stúdiók ezen kívül rengeteget költenek reklámra: ezek költsége viszi el a kampányokra szánt összeg felét. A kampányidőszakban persze jócskán megnőnek a hirdetések ára is, a neves The Hollywood Reporter első oldalán egy hirdetés ilyenkor 72 000 dollárba, azaz több mint 20 millió forintba kerül.

A sztárok ruhája minden pénzt megér

A sztárok ruhája minden pénzt megér

2005-ben az Ütközések című film forgalmazója újabb kampányfogással állt elő. 25 ezer dollár értékben a filmet tartalmazó DVD-t küldött a színészkamara mind a 100 ezer tagjának. Ezután a film nem csak a színészkamara fődíját, de az Oscart is megnyerte, ugyanis a 6000 tag legnagyobb csoportját is a színészek alkotják. Hollywoodban elterjedt, hogy a film emiatt nyert, és többen is követték a példáját. 2014-ben az egyik jelölt 54 ezer DVD-t küldött szét 290 ezer dollár értékben.

A stúdiók ezen kívül ajándékokkal is kedveskednek az Akadémia tagjainak. A kampányolás és a vesztegetés között azonban vékony határ húzódik. A Golden Globe körül többször voltak is emiatt botrányok. 1992-ben a testület 30 tagja repülhetett el New Yorkba, hogy Al Pacinóval találkozzon, aki néhány héttel később bezsebelte a legjobb színésznek járó díjat. 1999-ben Sharon Stone pedig a legjobb színésznő jelölését cserébe aranyórákat küldött a zsűri tagjainak, bár ezt később vissza kellett adniuk. Nem csoda, hogy az Oscar-kampánnyal kapcsolatban több megszorítást is bevezettek. Az Akadémia szavazóit 2012-től nem szabad meghívni semmilyen olyan eseményre, például reggelire, vacsorára, partikra vagy fogadásokra, amelyik valamelyik jelöltet vagy filmet reklámozza.

A kampányok költségeit nehéz megbecsülni, szakértők szerint 100 és 500 millió dollár közötti összegeket költenek évente a filmekre, vagyis legkevesebb is kétszer annyit, mint amit egy amerikai kongresszusi helyért folytatott kampányra. Sok kisebb film éppen ezért meg sem engedheti magának, hogy jelöljék. A legjobb reklám pedig még mindig az, ha az alkotók és a főszereplők minél több díjkiosztón megjelennek, és személyesen népszerűsítik a filmeket. Viszont a stábtagok utaztatása is kisebb vagyonokba kerülhet. Arról nem is beszélve, hogy az Oscar gálán a főszereplőket az alkalomhoz illően fel is kell öltöztetni. Egy férfisztár ruhája 2000, míg egy színésznőé 3500 dollárba is kerülhet. A stúdióknak mégis megéri a befektetés.

Az Oscar-jelölt filmek átlagban 13 millió dollárral több bevételt hoznak, mint a többi alkotás. Ráadásul a színészek karrierjét is segíti, bár nem akkora mértékben, mint elsőre tűnik. A férfiak gázsija átlagosan 3,9 millió dollárral növekszik a díj elnyerése után, a nőké viszont csak félmillióval. A díj körüli „pezsgés” körülbelül 3 évig tart, eddig tudnak belőle profitálni. De nem minden az Oscar: Reese Witherspoon például egy időben Hollywood legjobban fizetett színésznője volt, de mire 2006-ban megkapta a díjat, már nem volt olyan felkapott. Mostanra kezd ismét felfelé ívelni a karrierje, de ebben az Oscarnak nem sok szerepe volt.

Magyar Oscar-díjasok
* William S. Darling magyar származású látványtervező három alkalommal nyert díjat: 1933-ban a Kavalkád, 1943-ban a Bernadette dala és 1946-ban az Anna és a sziámi király című filmekért.
* Geza Herczeg 1937-ben az Émile Zola élete című film forgatókönyvírójaként kapta az elismerést.
* Kertész Mihály a 1942-ben bemutatott Casablanca rendezéséért kapott díjat.
Casablanca – Humphrey Bogart ésIngrid Bergman

Casablanca – Humphrey Bogart ésIngrid Bergman

* Paul Lukast az Őrség a Rajnán című film főszerepéért jutalmazták.
* George Pal 1944-ben, Adolph Zukor 1949-ben kapott életműdíjat.
* Rózsa Miklós zeneszerzőként három alkalommal érdemelte ki a szobrocskát (Ben-Hur, Elbűvölve és A Double Life zenéje miatt).
* Trauner Sándor a Legénylakás, míg Joseph Kish A bolondok hajója látványtervezőjeként kapott díjat.
* Steven Spielberg a Harmadik típusú találkozások című filmjének fényképezéséért Zsigmond Vilmos nyert díjat 1978-ban.
* A legjobb animációs rövidfilm kategóriájában 1981-ben A Légy című rövidfilm – melyet Rofusz Ferenc rendezett – nyert díjat. A Légy volt az első magyar film, mely Oscar-díjat kapott. Keserédes esemény volt ez, ugyanis Rofusz politikai okokból nem tudott jelen lenni a gálán, viszont helyette Dósai István, a Hungarofilm vezérigazgatója Rofusz Ferencként vette át a díjat. Később a rendőrség visszavette tőle a szobrot, de szerencsére pár hónappal később Rofusz el tudott utazni az USA-ba.
* Szabó István Mephistója 1982-ben a legjobb külföldi film kategóriájában nyert díjat.Szerző

Schilling nem veszi át a Szép Ernő Jutalmat

Nyílt levelet intézett az Emberi Erőforrások Minisztériumához Schilling Árpád rendező. Többek között a következőket írja. "2015 szeptemberében nagy megtiszteltetés ért, mert a Szép Ernő Jutalom szakmai kuratóriuma Nádas Péter és Csukás István mellett engem is érdemesnek tartott a drámaíróknak járó elismerésre. Az indoklás szerint: „Égető társadalmi kérdéseket felvető színpadi szövegeiért”.

A díj átadására hagyományosan szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján, Az ember tragédiájának ősbemutatójára emlékezve kerül sor. Tavaly egyik díjazottnak sem felelt meg az alkalom, amelyet a Trafó Kortárs Művészeti Központba szerveztek volna a Színházi Kritikusok Díjainak átadása elé. Nádas Péter és Csukás István egy hónapon belül átvették a díjaikat az Önök által szervezett, visszafogottan ünnepélyes keretek között.

Felajánlottam a jutalom anyagi részét az L. Ritók Nóra által fémjelzett Igazgyöngy Alapítvány javára. Önök, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely a díjjal kapcsolatos adminisztrációt bonyolítja, a kérést nagy nehezen, fölöslegesen sok papírmunkával, decemberre teljesítette. L. Ritók Nórától Karácsonykor kaptam visszaigazolást, hogy a pénz megérkezett a számlájukra. A díj átadásával kapcsolatban senki sem keresett, egészen február közepéig, amikor merő kíváncsiságból megkértem egy munkatársamat, hogy telefonáljon. Az Önök, a minisztérium munkatársa elismerte a hibát, elnézést kért, majd azzal indokolta a csúszást, hogy a Szép Ernő Jutalom körüli teendőkkel megbízott alkalmazott már nem Önöknél dolgozik, végül felajánlotta, hogy az oklevelet kiküldi postán."

Schilling leírja, mi szól a díj árvétele mellett, mi ellene, majd a következőkkel folytatja. "Én azért döntök úgy, hogy nem veszem át Önöktől se postán, se sehogy azt az oklevelet, mert nincs rá szükségem. Nekem nem kell az oklevél. Se a pénz, se a papír. Miért? Mert úgy gondolom, hogy az EMMI ezt az ügyet az első perctől kezdve nem vette komolyan. Ha komolyan vették volna, akkor szerveznek egy díjátadót, amelyen mindhárom díjazott részt tud venni. Fontossá teszik az eseményt mind az ünnepeltek, mind a közvélemény számára. Maguk, a jutalom gondozásával megbízott állami intézmény azonban túllépett az ügyön olyan gyorsan, ahogyan csak lehetett.

Miután nem szerveztek díjátadót, a díjak kétharmadát gyorsan kiosztották, egyről azonban megfeledkeztek, mert az oklevelek kipostázásával megbízott alkalmazott korábban felmondott. Az eljárás szakmailag értékelhetetlen, mert már az alapállás is hibás: nem postázzuk, hanem átadjuk. A gesztus, ami nem őszinte, önmaga paródiája...", írja a nemzetközi hírű rendező.

Szerző

Belgium ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést

Belgium ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzést a Franciaországgal közös határán annak érdekében, hogy megakadályozza az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult és jelenleg felszámolásra váró táborban tartózkodó migránsok esetleges beáramlását az országba - jelentette be a belga kormány kedd délután.

"Értesítettük az Európai Bizottságot, hogy átmenetileg korlátozzuk a schengeni szabályok alkalmazását" - mondta újságíróknak Jan Jambon belga belügyminiszter a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást lehetővé tevő rendszerre utalva.

A tárcavezető tájékoztatása szerint már hétfő este fokozták az ellenőrzést a határ térségében, ezt azonban erősítik és 250-290 rendőrt vezényelnek ki. A fokozott ellenőrzés addig fog tartani, amíg csak szükséges - hangsúlyozta Jambon.

Sajtótájékoztatóján a miniszter elmondta, mindenáron szeretnék elkerülni, hogy a calais-ihoz hasonló sátortáborok jöjjenek létre Belgiumban. Jan Jambon szerint tegnap este harminckét menekültet tartóztattak fel a határtérségben, de a dzsungelként is emlegetett tábor felszámolása nyomán akár több ezren is megpróbálhatnak bejutni az országba, hogy onnan továbbutazzanak Nagy-Britanniába.

A belga hatóságok januárban csaknem ezer, többségében iraki, illetve iráni állampolgárságú, Nagy-Britanniába tartó migránst fogtak el és utasítottak ki az országból.

"Belgium nem zárja le a határait, ez nem erről szól, mi célzott ellenőrzéseket végzünk egy bizonyos jelenség miatt" - szögezte le a belga belügyminiszter.

A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán található kikötőváros egykori szeméttelepén tavaly tavasszal illegálisan kialakult, de a hatóságok által megtűrt sátortábor déli részének felszámolását szerdán kezdték volna meg, egy bírósági kereset miatt ez azonban egyelőre késik. A segítők szerint a "dzsungel" felének megszüntetése növelni fogja a feszültséget, és még kiszolgáltatottabbá teszi a migránsokat, akik elfogadhatatlan körülmények között várnak egy lehetőségre, amikor megkísérelhetnek törvénytelen módon átjutni Nagy-Britanniába.

A migrációs válság miatt megváltozott körülményekre való tekintettel eddig a schengeni rendszer hét részes állama rendelte el ideiglenesen és szakaszosan a határellenőrzés visszaállítását: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Norvégia és Svédország.

 

Szerző
Frissítve: 2016.02.23. 20:13