A Mazsihisz ellenzi, hogy szobrot állítsanak Donáth Györgynek

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ellenzi, hogy szobrot állítsanak Donáth Györgynek - olvasható a szervezet közleményében.

A Mazsihisz határozottan ellenzi, hogy a holokausztban részt vett, illetve ahhoz hozzájáruló embereknek szobrot vagy emléktáblát állítsanak Magyarországon. "Donáth György dicstelen politikai szerepvállalása felett akkor sem szabad szemet hunyni, ha a világégést követően egy koncepciós perben halálra ítélve a kommunizmus áldozatává vált" - írták.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke hibás lépésnek tartja, hogy a holokauszthoz hozzájáruló, szélsőséges eszméket támogató embereknek szobrot állítanak. Aki ennek a véleménynek az okait keresi, annak csak néhány métert kell sétálnia a helyszíntől és a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központban megismerheti a fajelmélet következményeit - olvasható a Mazsihisz közleményében.

A Mazsihisz arra reagált, hogy szerdán a Szabadságharcosok Közalapítvány és a Politikai Elítéltek Közössége a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából felavatja Donáth György szobrát a főváros IX. kerületében, egykori lakóhelye, az Üllői út 55. szám előtt.

Szerző

Palotatűz: nem épül a tető

Publikálás dátuma
2016.02.23. 20:00
Fotó: Vajda József
Még mindig nagy a bizonytalanság a világörökségi területen 2014-ben szinte félig leégett Andrássy úti házban. A tulajdonosok nem tudtak megegyezni a ház további sorsát illetően, a ház tetőszerkezetének felújítása még bizonytalanabb, mint eddig. Továbbra sem tudni pontosan, ki a felelős a tűzért. Várhatóan a napokban elkészül az újabb tűzvizsgálati jelentés.

Patthelyzet alakult ki a 2014 nyarán leégett köröndi palota ügyében, a társasház közös képviselője a tegnapi közgyűlésen bejelentette felmondását. Székely Imola lapunknak elmondta: a tulajdonosok nem tudtak megegyezni a ház további sorsát illetően, a ház tetőszerkezetének felújítása még bizonytalanabb, mint eddig. "Eltelt másfél év, és még mindig ugyanott tartunk. Ahhoz nem kell közös képviselő, hogy ne csináljunk semmit. A tétlenség lesz ennek a háznak a halála" - mondta. Bár a Forster-központ tavaly februárban ideiglenes védőtetőt húzott az épület fölé - amit 2018-ig el kell bontani -, Székely Imola szerint a falakról most is folyik a víz.

Ahogy arról még tavaly októberben beszámoltunk, a tűzben tönkrement tetőszerkezet és a harmadik emelet helyreállítására több vállalkozótól is kaptak ajánlatokat a tulajdonosok, a munka megkezdéséhez már a szerződéseket is előkészítették, végül ezeket senki nem írta alá. Az épületben egyébként 92 lakás van, ebből hivatalosan 50 lakott. A lakók közül a bonyodalmak miatt azonban már többen megváltak lakásaiktól, Székely Imola szerint legalább 15 lakást adtak el. A volt közös képviselő szerint a lakóközösség nagy része "a régi befektető" visszatérésére vár. A ház 21 lakhatatlan lakása ugyanis a felszámolás alatt álló Andrássy út 83-85 Kft. tulajdonában van, a felszámoló értékesítési pályázatára pedig csak egyetlen érvényes ajánlat érkezett a La Boutique Loft Kft. részéről, amely mögött Székely szerint a felszámolás alatt álló cég tulajdonosi köre áll.

Az egész ügyet tovább nehezíti, hogy továbbra sem tudni pontosan, ki a felelős a tűzért. Bár korábban egy, a tetőn dolgozó munkást gyanúsítottak, a rendőrség még mindig keresi a felelősöket, a másfél éve megkezdett nyomozást május közepéig meghosszabbították. Közben az MKB Biztosító ellen indított per is zajlik az elmaradt kártérítések miatt, amelyben előrelépést jelenthet a bíróság által elrendelt, várhatóan a napokban elkészülő újabb tűzvizsgálati jelentés (a katasztrófavédelem korábbi jelentése nem tartalmaz konkrétumokat, csak valószínűsíti, hogy a tetőn dolgozó munkások valamelyike okozta a tüzet). Székely Imola szerint a ház alsóbb lakásaiba már hamarosan visszaköltözhetnek a lakók, a közműveket helyreállították, a lakhatási tiltás visszavonása a héten megtörténhet.

Szerző

Pálffy Ilona megtalálta a megoldást

Publikálás dátuma
2016.02.23. 19:03
Korábbi felvétel. Fotó: Népszava
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerint lehetővé kellene tenni, hogy a jövőben az ügyfélkapun keresztül is lehessen népszavazási kezdeményezéseket benyújtani az irodához.

Pálffy Ilona kedden azt követően beszélt erről, hogy délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, hogy a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelenők arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. 

Az NVI elnöke emlékeztetett: a népszavazási törvény értelmében egy új kérdést nem lehet addig vizsgálni, amíg a témában elsőként benyújtott kérdés hitelesítése ügyében nem születik jogerős elutasítás. "A párhuzamossági moratórium" miatt "versenyfutás" van a beadványozók között, hogy ki tudja előbb beadni a kérdését, mivel a jogszabály nem rögzíti, az új kérdés benyújtása pontosan mikortól lehetséges - fűzte hozzá.

Mint mondta, az NVI szeptember óta csak olyan beadványokat fogad be, amelyeket az épület portáján elhelyezett dátumbélyegzővel "érkeztetnek", de ahogyan a kedden történtek is mutatják, "ez még mindig nem elég".

Jelezte: a nyáron már az igazságügyi miniszternél kezdeményezte, hogy szűnjön meg a népszavazási kérdések esetében a jelenleg érvényben lévő párhuzamossági moratórium. Vagyis, hogy több hasonló témájú kérdésben is lehessen egy időben aláírásokat gyűjteni, és abban lehessen a népszavazást megtartani, amelyben a leghamarabb összegyűlik a 200 ezer támogató aláírás. 

Jelenleg "mindenki a Kúria honlapját figyeli", hogy ott mikor jelenik meg a végzés a kérdés hitelesítésének elutasításáról, ezért már korábban javasolta az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy a Kúria döntésének nyilvánosságra hozatalát követő munkanapon, reggel 8 órától szűnne meg a kérdés "védettsége" - közölte. 

Pálffy Ilona elmondta: a kedden történtek miatt azt kezdeményezi az igazságügyi tárcánál, hogy a jövőben - elkerülendő az iroda épületében a tömegjeleneteket - ügyfélkapun keresztül is be lehessen nyújtani a népszavazási kezdeményezéseket.

Szerző
Témák
népszavazás NVI