Nincs akadálya a tanársztrájknak

Publikálás dátuma
2016.02.24. 06:05
Február 13-án a Kossuth téri tüntetéssel nyomatékot adtak követeléseiknek a pedagógusok FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Bár a kormányzat nap mint nap hangoztatja, hogy tárgyalásra és megállapodásra törekszik az orbáni oktatáspolitikával elégedetlen pedagógusokkal, nem éppen ez olvasható ki abból a megállapodás-tervezetből, amelyet a három oktatási szakszervezetet tömörítő Pedagógusok Sztrájkbizottságának a köznevelési rendszer javítását célzó 25 pontos követeléslistájára adott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke lapunknak elmondta: a minisztérium a 25 pont csaknem felére még csak nem is reagált, más kérdésekben pedig semmitmondó válaszokat küldtek.

"Ez a levél nagyon messze van egy megállapodás tervezetétől is. Az kevés, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyzetéről tárgyalni kell. A megállapodásnak arról kell szólnia, az egyes kérdésekben mi a konkrét irány, ehhez nem egy esetben kormánydöntés szükséges" - mondta Gallóné.

Az Emmi véleményezésre küldte meg a tervezetet, ám a PSZ úgy döntött, ehelyett még a héten maguk írják meg a 25 pontról szóló megállapodás szövegét, hogy a minisztériumnak egyszerűbb dolga legyen: egyértelmű nemmel vagy igennel felelni. "A PSZ úgy ül le a tárgyalóasztalhoz, hogy a 25 pont az oktatással foglalkozó szakmai és civil szervezetek támogatását is bírja, ezt a kormány is pontosan tudja. Célunk a megállapodás, de ha ez nem sikerül, fontolóra kell venni a sztrájk lehetőségét is" - tette hozzá Galló Istvánné.

Arra a kérdésünkre, megfontolja-e a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kérését - vagyis hogy a PSZ mondja fel a kormánnyal kötött 2013-as megállapodását, amely azt is kimondja, ameddig folynak a tárgyalások, nem lehet sztrájkolni -, a PSZ elnöke úgy válaszolt: csak azokban a kérdésekben nem lehet sztrájkot hirdetni, amelyek a korábbi megállapodásban benne vannak, a sztrájkbizottság követelései azonban nem tartoznak ezek közé. "A 25 pont miatt lehet sztrájkolni" - mondta, hozzátéve: a PSZ már megkezdte a sztrájkkészültség felmérését.

"A kormánypárt továbbra is azon az állásponton van, hogy a gyermekek és a pedagógusok érdekét kizárólag a párbeszéd és a közös munka szolgálja, és ezért az egyeztetésen lenne a helye minden olyan szervezetnek, amely felelősséget érez a gyermekekért és pedagógusokért" - olvasható a Fidesz tegnapi közleményében, amelyben a kormány köznevelési kerekasztala második ülésén született újabb megállapodásokat üdvözölték. Ugyanakkor a valóságban, a tegnapi egyeztetésen - ahogyan az elsőn - semmiféle megállapodás nem született, a résztvevők csupán beszámoltak arról, milyen ötletek merültek fel a közoktatás javítására.

Palkovics László oktatási államtitkár pedig bejelentette: a 17 milliárdos adósságot görgető Klik finanszírozási gondjait egy héten belül megoldanák (Czunyiné Bertalan Judit ex-államtitkár tavaly novemberben nagyjából ugyanezt ígérte, igaz, egy hét helyett egy hónapot adott a helyzet rendezésére, de ez akkor sem jött össze, sőt a Klik azóta majdnem megduplázta adósságát).

Azok a szervezetek pedig, amelyek valóban felelősséget éreznek a gyermekekért és a pedagógusokért, valamint az időhúzás, a megtévesztés és a "balhézás" helyett valóban a közoktatás javítását tűzték célul, jelenleg a Civil Közoktatási Platform asztalánál ülnek. Nem úgy a kormány kerekasztalánál helyet foglaló Magyar Művészeti Akadémia képviselői és annak vezetője, Fekete György, aki a 444.hu-nak adott villáminterjújában kijelentette: nem érdekli a tanárok tiltakozása, a magyar oktatással pedig teljesen meg van elégedve.

Szerző

Kósa málenkij robotja

Publikálás dátuma
2016.02.24. 06:03
Ismét jönnek a menekültek: járőr a déli határon FOTÓ: MTI/KELEMEN ZOLTÁN GERGELY
Ahogy várható volt, a honvédelmi bizottság tegnapi ülésén a kormánypárti többség állásfoglalásban utasította el a kötelező kvótát. A DK-s Vadai Ágnes az ügyben viszont kettős beszéddel vádolta a fideszeseket, mert a testület olyasmiről határozott, aminek éppen az ellenkezőjét támogatta az EU-csúcs zárónyilatkozatában Orbán Viktor. Hogyan kívánja kezelni a kormány az ismét súlyosbodó menekülthelyzetet. Erről Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke kérdezi a miniszterelnököt. Az ellenzéki politikus a testület tegnapi ülése után arról beszélt, a műszaki határzár "nem váltotta be a reményeket".

Miután Orbán Viktor hétfői parlamenti szónoklatában a kötelező betelepítési kvóta elhárítását nevezte a következő időszak legfontosabb feladatának, várható volt, hogy tegnap a honvédelmi bizottság kormánypárti többsége is elutasítja azt. A testület tegnapi ülésén elfogadott állásfoglalás szerint a migrációval kapcsolatos uniós szabályt olyan eljárásrendben fogadták el, ami eltér a korábbi EU-s jogszabály-alkotási menettől, és az általános nemzetközi szerződésekkel is ellentétes. A kvóta törvénytelen, igazságtalan és nem old meg semmit. A csoportos kényszer-lakóhely változtatást nem lehet elfogadni, akárhogy is hívják azt, kitelepítésnek, lakosságcserének, málenkij robotnak vagy áttelepítési kvótának - figyelmeztetett Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke.

A DK-s Vadai Ágnes viszont az ügyben ismét kettős beszéddel vádolta a kormányt, illetve a fideszes képviselőket. Az állásfoglalás ugyanis szembe megy a péntek éjjel befejeződött EU-csúcson elfogadott zárónyilatkozattal, amit a magyar miniszterelnök is elfogadott. Eszerint végre kell hajtani a korábbi kvótahatározatokat. A kormány egyébként mai ülésén dönt arról, hogyan kíséreljék meg az állítólag létező újabb brüsszeli elosztási tervet visszaverni.

Hogyan kívánja kezelni a helyzetet a kormány, ha több tízezer menekült érkezik az országba? Hogyan oldják meg az érkezők biztonsági ellenőrzését, regisztrációját, egészségügyi ellátását? Ezt a miniszterelnöktől kérdezi a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke. Molnár Zsolt a testület tegnapi ülése után arról beszélt, ismét egyre több menekült próbál Magyarországra jutni. A műszaki határzár láthatóan "nem váltotta be a reményeket", sokan megrongálják és bejönnek. A bizottság elnöke azért Orbánhoz fordul, mert a migrációs helyzet nemcsak a Belügyminisztérium hatásköre, hanem a honvédelmi, az igazságügyi és a külügyi tárcát is érinti.

Az MSZP-s politikus kíváncsi arra, a schengeni határ megerősítése érdekében hogyan működi együtt a többi országgal a kormány. Milyen eszközei vannak a közös határok megvédéséhez, hogyan erősítették meg a rendészeti szerveket, kiemelten a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, illetve mit tesznek a közbiztonság megerősítéséért azokon a településeken, amelyeken korábban sok migráns ment keresztül, vagy várakozott. Eddig a kormány beszélt a terrorizmusról, az illegális bevándorlásról, most itt az alkalom, hogy cselekedjen - fogalmazott. Bejelentette, ha parlamenti vitanap lesz a kérdésben, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő bevonásával külön egyeztetésre hívja az ellenzéki pártokat.

Nem nemzetállami kérdésként kell kezelni az ügyet, de nem is a V4-ek szintjén, hanem európai együttműködésre van szükség - fogalmazott Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke viszont felmondta a kormánypárti leckét. Közölte, 2015 migráció és a biztonság szempontjából is nehéz volt, de 2016 sem lesz jobb, ám a Fidesz meg akarja védeni a magyar embereket. Megismételte, sem beengedni, sem betelepíteni, sem visszatoloncolni nem engedik Magyarországra az illegális bevándorlókat. Őket a schengeni határnál meg kell állítani és vissza kell fordítani.

Látszólag békésebb téma szerepelt a gazdasági bizottság tegnapi ülésének napirendjén, a képviselők ott a postatörvény módosításáról tárgyaltak. Bár a fideszes Bánki Erik szerint némi korrekciót követően az adatvédelmi biztos elfogadhatónak nevezte a már parlament előtt lévő tervezetet, az ellenzék most sem támogatja. Az eredeti javaslat, ami kivenné a postát az infotörvény hatálya alól, így a cég eltitkolhatná, mire költi az adóforintokat, már a parlament előtt van. Tegnap csupán egyetlen olyan újabb ötletre kellett a fideszes többségnek rábólintania, ami szalonképesebbé teheti a jogszabályt.

A kormánypárt korábban azzal indokolta a módosítást, hogy a csomagküldés területén piaci verseny van, ezért nem szabad megengedni, hogy a rivális cégek erről szóló üzleti titkokat szerezzenek meg a postától. Az eredeti tervezet Péterfalvi Attila szerint sem felelt meg "maradéktalanul az alkotmányos követelményeknek". Bizottsági elnökként Bánki ezután kezdeményezte, hogy az egyetemes postai szolgáltatáson kívüli adatokra vonatkozzon a kiadás korlátozása. A fideszes képviselő most azt állítja, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke így már elfogadhatónak, a jogszabályokkal összhangban lévőnek tartja a módosító javaslatot.

Bartal Tamás, a Miniszterelnökség szabályozásért és kodifikációért felelős helyettes államtitkára az ülésen indokoltnak nevezte a törvény megváltoztatását, mert az adatvédelmi hatósággal egyeztetve arra a következtetésre jutottak, hogy a bírói gyakorlat nem egységes az üzleti titok kérdésében.

A szocialista Tóth Bertalan szerint a törvénymódosítás részben azért elfogadhatatlan, mert a Magyar Postához köthető magántársaságok érdekeit védi, illetve elfogadásával titkosítják, mire költi az adófizetők pénzét a cég. A jobbikos Volner János arra figyelmeztetett, a kormány egyre nagyobb mértékben kivonja az állami cégeket az ellenőrzés lehetősége alól.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője az ülésen ismét arra kérte a képviselőket, ne szavazzák meg a tervezetet, mert közpénzről van szó, a posta eltitkolhatná a gazdálkodását, és folyamatban lévő adatkérésre is vonatkozna a jogszabály. A korrupcióellenes szervezet vezetője utóbbi megjegyzésével arra utalt, hogy Tóth Bertalan egy évvel ezelőtt 25 kérdésben fordult a Magyar Postához és leányvállalataihoz, ám mert adatkérését elutasították, több pert is indított. A Fidesz ennek a 4-5 jelenleg folyamatban lévő eljárásnak a sikerét akadályozhatja meg a módosítással. A tanácskozás után az MSZP-s képviselő az egyénre szabott jogalkotást visszautasította és közölte, akár alkotmányjogi panaszt is benyújt, a bíróságon és az Alkotmánybíróságon kívül Áder János köztársasági elnökhöz fordul majd jogorvoslatért, hogy a jogszabály hatálybalépését megakadályozza.

A kormány visszavágna
Állítólag titkolt tanulmányokat ásnának elő a Gyurcsány-kormány idejéből a fideszesek. Németh Szilárd tegnap bejelentette, felülvizsgálják, hogy nyilvánosságra hozhatók-e azok a szerződések, amelyeket a volt Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) kötött annak idején a Political Capitallel.
A kormányközeli Magyar Idők tegnap írt arról, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), amely az NBH jogutódja, elutasította arra vonatkozó adatigénylésüket, hogy betekinthessenek a Political Capital által a Gyurcsány-kormány idején a polgári elhárítás megbízásából készített tanulmányokba. A nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke a testület zárt ülése után azt állította, a 2002 és 2006 közötti dokumentációból semmi nem áll rendelkezésre, de a 2006 utáni időszakból is csak "homályos információk" vannak. Az NBH több mint 190 millió forint közpénzt költött el ezekre a dokumentumokra, miközben a Political Capital egyik tagját sem világította át.
A 190 milliós ügy kapcsán érdemes felidézni, hogy három év pereskedés, és több hónapnyi időhúzás után február elején adták át a vs.hu munkatársának az addig titkolt Századvég-tanulmányokat. A cégcsoport még 2012 végén nyerte el a 4 milliárdos megbízást a kormánytól. Ráadásul úgy készíthetett stratégiai tanulmányokat, hogy a munkatársai csupán 2013 októberében kaptak biztonsági tanúsítványokat, maga a Századvég pedig csak 2014 februárjában, ami azt jelenti, hogy engedély nélkül akár államtitkokhoz is hozzáférhettek.Szerző

Kínos arcok Orbán körül

Publikálás dátuma
2016.02.24. 06:00
A kigyúrt urak 2013 márciusában is feltűntek – a Fidesz-székház védelmében FOTÓ: NÉPSZAVA
Mind kellemetlenebb figurák veszik körül a Fidesz vezető személyiségeit, így Orbán Viktort is. Nem csupán arról van szó, hogy a magára elitként tekintő hatalom verőlegényeket vet be éles helyzetekben, akiknek ráadásul semmiféle hivatalos jogviszonya nincs a kormányoldallal, mégis rendre fellépnek a Fidesz érdekében és nevében. Az esetenként büntetett előéletnél és az agresszív, fenyegető fellépésnél jóval súlyosabbak azok, a közvélemény előtt vállalhatatlan, mégis köztudomásúan befolyásos személyek, akik szintén nem rendelkeznek semmiféle szerződéssel, vagy akik egyben-másban bírják a kabinet megbízásait, de "verbális verőlegényként" valamiért mindig van ok letagadni őket.

Senki másnak nem állhatott érdekében megakadályozni, hogy az ellenzék népszavazást kezdeményezzen a vasárnapi nyitva tartás ügyében, kizárólag a Fidesznek, illetve a kormánynak. Senki más nem is rendelkezik olyan - például jogtechnikai - eszközökkel, amelyeket már a korábbiakban is bevetett e cél elérése érdekében a hatalom, s az általa uralt, befolyásolt állami intézményrendszer. Miután azonban az MSZP ebben az ügyben makacs kitartásról tett tanúbizonyságot, a Fidesz tegnap új eszközhöz nyúlt. Pontosabban egy régihez: a verőlegényeihez.

Hivatalosan bármiféle megbízó, megbízás, nyilvánosan vállalt cél nélkül, a kamerák kereszttüzében, erősen gyaníthatóan a Fradi Security embereinek fizikai fellépésével sikerült tegnap megakadályozni, hogy az MSZP politikusai adják be elsőként népszavazási kérdésüket. A fenyegetően, de legalábbis ijesztő erőfölénnyel megjelenő tömegben sokak számára ismerős arcok bukkantak föl, a nap folyamán aztán több "őrző-védőt" be is azonosított a sajtó, valamint az internet népe. Ezek a személyek természetesen egyenként is vállalhatatlanok a Fidesz számára, a párt gyorsan elhatárolódott az eseményektől. Csakhogy nem ez az első eset, hogy a Fidesz politikai ügyekben is beveti az alelnöke, Kubatov Gábor által vezetett FTC biztonsági embereit.

Korábban a Fradi Securitytől azóta már elbocsátott, gyilkosság miatt a börtönt is megjárt Szabó "Szőke" Ferenc és emberei a Fidesz-székházat védték a tüntető diákoktól. A Lendvay utcai pártszékháznál történteket követően, 2013 márciusában a kormánypárt állította, csak önkéntes segítőként, s nem rendelésre volt ott a "Szőke" becenévre hallgató férfi a negyedik alkotmánymódosítás ellen tiltakozó fiatalok eltávolítására, s maga az érintett is csupán a párt elkötelezett hívének nevezte magát. Akkoriban a Fideszt, sőt Kubatov pártigazgatót az egyáltalán nem zavarta, amit a hír24 és a HVG írt meg, hogy Szőkét bűnrészességért 14 évre ítélték 2001-ben az alvilág uzsorásaként számon tartott "Olasz Misi" likvidálásáért. Így büntetett előélete miatt nem is lehetett volna biztonsági cég alkalmazottja, ám ő szabadulása után, 2009-ben bukkant fel a Fradi meccseit biztosító Fradi Securitynél (FS), papíron "szurkolói koordinátorként", hiszen másként nem tevékenykedhetett volna. Sőt, a férfit egy népszerű szurkolói portál "Kubatov Gábor kedvenc gyilkosaként" emlegette, és amikor az FTC elnökétől - aki a Fidesz pártigazgatója is - megkérdezték, milyen kapcsolatban áll "Szőkével", Kubatov csak annyit válaszolt: "rég beszéltem vele". Azóta persze elbocsátották az FS-től a régi barátot - más hírek szerint maga mondott föl -, ám a kormánypárt tavaly októberben hallgatott, amikor kiderült: súlyos testi sértés kísérlete miatt indított eljárást a rendőrség Sz. Ferenc ellen, miután a "székházvédő" a gyanú szerint gumilövedékkel mellkason lőtte F. Pált, a Fradi jelenlegi biztonsági főnökét.

A hírek szerint a Kubatovhoz köthető biztonsági emberekkel egyébként is sok probléma adódik: a Fradi klubvezetése ellen tüntető szurkolók beszámolója szerint többször mentek ki hozzájuk munkahelyükre vagy otthonukba, hogy ott megfenyegessék őket. Egy ellenőrzés során kiderült, hogy az adott mérkőzést biztosító biztonságiak közül szinte, egy sem rendelkezett a szükséges papírokkal. Bő egy héttel ezelőtt az FS egyik embere ráadásul - állítólag - a Békéscsaba szurkolói közé ment be "rendet vágni", mert azok szidni merészelték Kubatovot. A PLER-Komló kézilabda-mérkőzést követően pedig összeverték a vendégcsapat szurkolóit, köztük a nőket, és a gyerekeket is.

Ugyanez a "kör" került reflektorfénybe 2015 nyarán is, amikor a VIII. kerületi önkormányzat augusztus 20-i rendezvényén, a Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármestert "védő" kopasz, kigyúrt csoport miatt alakult ki botrány. Sőt a vitában egy pofon is elcsattant, az egyik verőlegény ütött meg egy idős hölgyet. Kocsis szerint nekik semmi közük nem volt a balhéhoz, személyesen nem ismeri azokat a kopaszokat, akik az általuk zártkörűnek nevezett önkormányzati rendezvényre nem engedték be az ellentüntetőket. Csakhogy, mint az Átlátszó.hu kiszúrta, "a polgármestert megcsalta a memóriája, az Index helyszíni tudósításán készült képen látható a kopaszok között az egyik kerületi fideszes képviselőtársa, az ősz hajú Kaiser József, aki egyúttal a polgárőrség vezetője is, aki nem lehet ismeretlen számára. Körülötte pedig legalább ketten már korábban is aktív szereplői voltak civilnek álcázott önkormányzat-közeli rendezvénynek".

Nem az agresszió, vagy a fenyegető fellépés, sokkal inkább a letagadottság köti össze e verőlegényeket más, roppant befolyásos politikai szereplőkkel, akik teljesen nyilvánvalóan kötődnek a Fidesz-hatalomhoz, a közvetlen kapcsolatot mégis rendre cáfolja a kormánypárt. Úgy tartják a kormányfő gondosan megválogatja, kiket enged be a köreibe, néha azonban döntései komoly fejfájást okoznak a Fidesz vezetőinek. Az utóbbi időben nem egy kormánypárti politikusnak kellett magyarázkodnia Orbán Viktor egy-egy bizalmi embere miatt. Ugyanakkor előfordult már olyan eset is, hogy a Fidesz nemhogy szégyenkezett egyes kínos tisztviselők megnyilvánulásai, vagy szimplán személyük miatt, hanem kiállnak az illető mellett, és támogatják az általa vezetett szervezetet.

G. Fodor, a verbális verőlegény
G. Fodor Gábor az idén azzal haragította magára az ellenzéki és a kormánypárti politikusokat, hogy az általa vezetett - és Habony Modern Media Group Zrt.-je által kiadott - 888.hu Tóbiás József szocialisa politikus családját gyalázó írást közölt. Az MSZP elnökének feleségéről, Rába Tímeáról jelentetett meg régi aktfotókat, személyeskedő, sőt Tóbiásék gyermekét, egy kiskorú lányt is belekevert a politikai sárdobálásba. Az azonnali, heves felháborodásra reagálva maga G. Fodor olyan főszerkesztői jegyzetet tett közzé, amelyben szó szerint leribancozta az MSZP elnökének feleségét, egy családanyát.
A cikk miatt több kormánypárti politikus is bírálta a Századvég Alapítvány stratégiai igazgatóját: a Fidesz alelnöke, Gulyás Gergely azt mondta, "a mi szemünkben nem terméknek minősülő polgári értékek jegyében jelentsük ki nyugodtan, hogy jó ízlésű embernek a 888.hu-hoz semmi köze nem lehet". Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő is szót emelt a cikk ellen, valamint a kormánypárti Magyar Idők már a cikk megjelenésének napján elhatárolódott az egész 888-jelenségtől.
A Szikszai Péter társ-főszerkesztő által jegyzett állásfoglalás szerint: G. Fodor Gábornak nem erőssége sem az ízlés, sem az önkritika. Meglepetésre végül a főszerkesztő bocsánatot kért. Talán pont az ehhez hasonló megnyilvánulások miatt G. Fodornak a miniszterelnökkel nincs személyes kapcsolata, nem beszélgetnek négyszemközt. A Vs.hu szerint Orbán Viktorral úgy lehet egy légtérben, ha a szobában Habony is jelen van, a főtanácsadó ilyen esetekben állítólag gondosan ügyel arra, hogy kizárólag ő beszéljen a miniszterelnökhöz, Orbán így minden ötletet tőle hall. G. Fodornak nincs komolyabb kapcsolata a kormánypárti képviselőkkel és az államtitkárokkal sem.

Habonyról egy szót se?

Kovács Zoltán kormányszóvivő tegnap egy valóban más témában tartott sajtótájékoztatón (az Igazságügyi Minisztériumban látta vendégül az újságírókat "Magyarország Kormányának reagálása az Európai Bíróság cafeteria-ügyben hozott döntésére" címmel - a szerk.) került kínos helyzetbe Habony Árpád miatt. A kormányszóvivő kikötötte: csak az EU-s perrel kapcsolatos kérdésekre válaszol, ám - hívta föl a figyelmet a 444.hu - mint az a jelenlévők meglepetésére kiderült, ezt nem úgy értette, hogy következő kérdést kér, hanem az első másról szóló kérdésnél hirtelen elhagyta a termet. A kérdés egyébként az volt, hogy ad-e tanácsokat neki Habony.

Az utóbbi napok kormányzati nyilatkozatai alapján a miniszterelnöki főtanácsadó, a kabinettel szerződésben nem álló kommunikációs főstratéga kezd igencsak kínossá válni a Fidesznek. Például, amikor a minap Kósa Lajost kérdezték arról, hogy a titokzatos tanácsadó milyen minőségében segített neki, a frakcióvezető hosszas hezitálás után kifejtette: Habony "jó minőségben", értelmes mondatokban adott neki tanácsokat, folyosói beszélgetés kereteiben. Mielőtt sietve távozott a sajtótájékoztatójáról, Kósa azt is hozzátette, van olyan kérdés, amiben hallgat a tanácsadóra, másokban nem.

Tarlós István főpolgármester szerint a Habony-történet kezd szappanoperává válni, ő azonban nem fogja azt mondani, hogy nem ismeri a miniszterelnöki főtanácsadót, hiszen már a 2006-os kampányban is beszélgetett vele. Hozzátette: "aki nem fogyatékos, az tudja, hogy a mi politikai közösségünk Habony Árpádot ismeri". Megfontolásra érdemes szavak, hiszen a főpolgármesterével ellentétben Orbán Viktor tavaly úgy nyilatkozott, nem ismeri a főtanácsadót, "ilyen nevű ember" nem szerepel a fizetési listákon.

Egyébként a nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadóról korábban már valóban kiderült, sem a Fidesz, sem a kormányzat fizetési listáján nem szerepel, pedig minden komolyabb kormány-, illetve Fidesz-rendezvényen megjelenik. Sokszor fotózták már Orbán társaságában, Rogán Antal kabinetirodát vezető miniszter oldalán is feltűnt már, a Fidelitas fotógalériáiban is rendszeres szereplő, de Andy Vajna is gyakran szóba áll vele. A filmügyi kormánybiztossal ráadásul egyszer egy kisbuszban is utaztak, ám egyikük sem volt bekötve, és több KRESZ-szabályt is megsértettek, mikor az újságírók elől menekültek - természetesen közlekedési bírságot nem szabtak ki a hatóságok. Habonynak nem ez volt az egyetlen közlekedési "balesete", hiszen garázdaság vétsége miatt 2011 májusában jogerősen két év próbaidőre bocsátotta a Fővárosi Bíróság, mert egy ötvenes házaspár lépett az úttestre a kocsija előtt, ami Habonyt annyira feldühítette, hogy összetűzésbe keveredett velük. Orbán személyes főtanácsadója állítólag hasba is rúgta az egyik öreget, ám erre nem tért ki az ítélet.

Habony legutóbbi, a kormányfő számára rendkívül kínos alakítása az volt, amikor feltűnt egy exkluzív ibizai szórakozóhely promóciós videójában. A tanácsadó láthatóan igen jól mulatott, kissé feltűnően szipogott is. A felvételből azóta kivágták a jeleneteket, amelyeken ő látható. Hírbe hozták azzal is, hogy szerepel az Egyesült Államokból kitiltottak listáján, ám ezt egy állítólagos washingtoni fotóval - amit volt felesége, Kaminsky Fanni, aki egyben Orbán Facebook-oldalának szerkesztője is, posztolt - cáfolta. Az egykori koronaőr, holott a kormány közelében dolgozik, nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon – ismerte el Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a Parlamentben az Együtt parlamenti képviselőjének, Szabó Szabolcsnak a kérdésére tavaly.