Előfizetés

Káosz a CDU-ban?

R.T.
Publikálás dátuma
2016.02.25. 06:34
Frauke Petry tegnap saját hétfői szavait cáfolta meg FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
Mind feszültebb a helyzet a német belpolitikában a március 14-i tartományi választások közeledtével. S ami igen aggasztó a kormányzó pártok számára: töretlennek tűnik a jobboldali radikális Alternatíva (AfD) térnyerése, különösen Szász-Anhalt tartományban. Ez azt jelzi, nem vetette vissza a radikális tömörülést a pártelnök, Frauke Petry azon néhány héttel ezelőtti kijelentése, amely szerint lőfegyvert is be lehetne vetni a menekültek ellen.

Régen volt utoljára annyira vészes a belpolitikai helyzet Németországban, mint most. Olyan párt áll a harmadik helyen a közvéleménykutatásokban, s szerez újabb és újabb támogatókat, amely nemcsak az Európai Unió alapértékeit utasítja el, hanem még a menekültekkel szembeni lőfegyver használatának lehetőségét is felveti. Az NSZK-ban, illetve az egységes német államban rendre mintaszerű volt a politikai kultúra, az Alternatíva azonban éppen ezeket a hagyományokat rúgja fel.

Bő két héttel a Baden-Württembergben, Rajnavidék-Pfalzban, valamint a Szász-Anhalt tartományban esedékes választás előtt biztosra vehető, hogy a párt mindhárom helyi parlamentbe bekerül majd. Különösen Szászországban erős. Az INSA ügynökség felmérése szerint 17 százalékon áll, miközben a tartományi tagszervezetnek összesen 350 tagja van. Ezzel az Alternatíva már a szociáldemokratákat is megelőzte a keletnémet tartományban, az SPD-re ugyanis 16 százalék voksolna. Az AfD előretörését mutatja, hogy decemberhez képest 3,5 százalékot javított eredményén. Baden-Württembergben nem változott Frauke Petry tömörülésének megítélése, a tartományban ugyanúgy tíz százalékon áll, mint az előző felmérés során. Rajnavidék-Pfalzban áll a három tartomány közül a leggyengébben, de itt is 8,5 százaléknyi voksra számíthat, vagyis messze átlépi az öt százalékos küszöböt.

Matthias Jung német közvéleménykutató a dpa-nak elmondta, hogy ezek az adatok már aligha változnak jelentősebben az elkövetkezendő két hétben. Kifejtette, ilyen eredmények még sosem fordultak elő egy szélsőséges párt esetében Németországban, az Alternatívát még nem „stigmatizálták”, vagyis a társadalom nem azonosítja a pártot a szélsőségekkel. Az AfD előretörésének az az oka, hogy mindhárom tartományban a menekültkérdés volt a legfontosabb kampánytéma. A Zöldek politikusa, Katrin Göring-Eckardt úgy vélte, a német kereszténydemokratáknál nagy az aggodalom e jelenség miatt. Szerinte másként nem lehet magyarázni azt a „káoszt”, amely a pártnál uralkodik. Ezzel arra utalt, hogy Julia Klöckner, rajnavidék-pfalzi és Guido Wolf, baden-württembergi tartományi vezető múlt hét végén azt közölte, Ausztriához hasonlóan szabályozzák a beengedhető menekültek számát, szembemenve ezzel Angela Merkel menekültpolitikájával. Kezdeményezésüktől Volker Kauder, a CDU frakcióvezetője is elhatárolódott.

A megdöbbentően jó közvéleménykutatási adatok ellenére egyáltalán nem biztos, hogy az AfD fényes jövő előtt áll. Németországban ugyanis nagy felháborodást keltett, hogy múlt csütörtökön, amint ezt mobiltelefonnal készült felvételek is bizonyították, bevándorlásellenes tüntetők nem akarták leengedni a buszról a háborús övezetből érkezett menekülteket a szászországi Clausnitzben. Később német lapok azt közölték, hogy a tömegben Alternatíva-tagok is voltak. Ezt azonban tegnap Frauke Petry határozottan cáfolta. Ez azért sajátos, mert hétfőn egy televíziós műsorban még ő maga állította azt, hogy párttársai is a helyszínen tüntettek a menekültek mellett. Jörg Meuthen, a tömörülés alelnöke azt közölte, az AfD elutasít mindennemű menekültek elleni fenyegetést. Utalt arra, ki kell zárni a pártból azokat, ott voltak Clausnitzben. Az AfD-ben mintha egyre nagyobb lenne az ellentét Petry és alelnöke között.

Fertőzésveszély a magyar kórházakban

Publikálás dátuma
2016.02.25. 06:12
Minden huszadik beteg érintett az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekben – képünk illusztráció FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Hétfőtől egyáltalán nem fogad betegeket az Uzsoki Utcai Kórház neurológiai osztálya, mert tíz nap elteltével újra hasmenésjárvánnyal küzdenek. A calici-vírus megállítására számos biztonsági intézkedést is elrendeltek, úgy tűnik sikerrel. Az ország több kórházában már nem ennyire lehetnének sikeresek, sok helyen hiányoznak ugyanis az ehhez szükséges alapvető feltételek. Az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport már szót is emelt az ügyben, igaz az ÁNTSZ értetlenül áll problémájuk előtt. Mindeközben kiderült, a magyar betegek az egyszemélyes kórtermekből komoly hiányt szenvednek, az intézményekben pedig igencsak kevés alkoholos kézfertőtlenítő fogy.

Tíz nappal az előző járvány megfékezése után, ismét felbukkant egy hasmenést okozó vírus az Uzsoki Utcai Kórház Neurológiai Osztályán – adta hírül a Medicalonline. Múlt hét vasárnap összesen nyolc betegnél és négy dolgozónál jelentkeztek a tünetek, de tegnapra ez a szám huszonhatra emelkedett. Laboratóriumi vizsgálatok igazolták, a megbetegedésekért a calici-vírus a felelős, amely gyakran okoz gyors lefolyású tünetegyüttest. Varga József az intézmény orvosigazgatója ezért az érintett osztályt hétfőn bezáratta, az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól pedig a neurológiai és stroke kapacitások átvételét kérte.

Lapunk megpróbálta megtudni, hogy ezen kívül a kórház tett-e valamilyen intézkedést a vírus megállítására. Viziné Molnár Anna ápolási igazgató érdeklődésünkre elmondta: a zárt közösségekben könnyen terjedő megbetegedés elsősorban a higiénés szabályok szigorú betartásával előzhetőek meg. - A neurológiai osztály lezárása mellett az intézmény szigorított és folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást végez. Ezt két állandó munkatárs végzi, akik soron kívüli oktatásban is részesültek. Emellett elrendelték a tünetekkel rendelkezők szűrővizsgálatát, szigorították a betegáthelyezést, valamint az osztályon kívüli vizsgálatokat is. Minden kórterembe alkoholos kézfertőtlenítőt helyeztek ki, a dolgozók számára pedig zsebben hordozható fertőtlenítőszert biztosítottak - mondta.

Ezeregy orvos meséje?

"Értelmezhetetlen a Facebook csoport illetve a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének követelése, hiszen az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak, arról mind a szakma, mind a szélesebb közvélemény számára rendszeres időközönként tájékoztatást adunk" - reagált az orvosok nyílt levélre az ÁNTSZ. Szerintük a levélírók összemossák az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentési rendszerét a minimumfeltételek teljesítésével, holott a szélesebb közvélemény számára is ismert, hogy a minimumrendelet átalakításának folyamata már megkezdődött. Hozzátették: az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport által közzétett nyílt levél ezért csak arra alkalmas, hogy a magyar egészségügybe vetett bizalmat megrendítse, a közpénből finanszírozott egészségügyi ellátás hitelét aláássa.


A kérdésre, hogy várhatóan mikorra tudják a vírust teljes egészében megfékezni, Viziné azt a választ adta: csak a tünetek megszűnését követő 72 órában lehetünk biztosak abban. hogy a kórt megfékezték. Hozzátette: erre rövidesen sor kerülhet, mivel tegnap már csak egyetlen megbetegedést regisztráltak. Az Uzsokiban így viszonylag hamar úrrá lehetnek a helyzeten, az ország több kórházában viszont már nem ennyire kedvező a helyzet. Számos helyen nem működik a sterilizáló, a WC-t nem lehet lehúzni, az esetleges fertőzött betegeket nincs lehetőség elkülöníteni - hívta fel a figyelmet az "1001 orvos hálapénz nélkül" nevű Facebookon működő, zömében orvosokból álló csoport egy nyílt levélben.

Ahogyan írják, gyakran az ápoltaknak nem jut tiszta pelenka, egyáltalán nincs fertőtlenítőszer, a vezetők pedig visszamondják a takarítást, mert nincs rá forrás. Ennek köszönhetően szerintük manapság a kórházi járványokban évente jóval többen vesztik életüket, mint közlekedési balesetben. A kialakult helyzetért a kormányt és az állami ellenőrző szerveket okolják, akik előtt a védekezési minimumfeltételek hiánya és a kórokozók terjedésének mértéke is ismert, ennek ellenére nem észlelni részükről hathatós intézkedéseket. Ennek köszönhetően a kórházakban dolgozók ezrei vállalnak felelősséget minden nap döntéseik tucatjáért egy olyan rendszerben, ami nem működik.

A csoport nyílt levelében felhívást intéz a kormányhoz, arra kérik tagjait, hogy a kabinet adjon rendkívüli segítséget a kórházi osztályok bakteriális fertőzésének megállításához, osztályokra lebontva készüljön nyilvános értékelés a WHO szempontjai szerint. Mindezek alapján a döntéshozók alkossanak azonnali higiénés cselekvési tervet.

Zsúfoltság és baktériumok jellemzik a kórházakat?
Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések átlagosan minden huszadik kórházi beteget érintenek - adta hírül az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ. A nosocomiális (kórházi tartózkodás alatt történt) járványok kialakulásában szerintük a nem megfelelő antibiotikum-használat mellett a rossz kézhigiénének és takarításnak, a lepusztult kórházi infrastruktúrának, valamint a humánerőforrás hiányosságainak is jelentős szerepe van. Az intézmények túlterheltsége és zsúfoltsága miatt sok helyen nem tudják elkülöníteni a fertőző betegeket. A központ adatai szerint hazánkban az egyágyas kórtermek átlagos eloszlása (az összes kórházi ágyhoz viszonyítva) 1,7 százalék. Ezzel hazánk a legutolsó helyen kullog az Európai Unió országai közül, míg az arány Franciaországban a legjobb (51,6 százalék). Az európai átlag pedig 11,1 százalék.Hazánk egészségügyi rendszere az alkoholos kézfertőtlenítő szerek felhasználásban sem áll jól. Itthon mindössze 6 litert használnak el 1000 betegnapon, míg a szomszédos Ausztriában ez 20-30 litert, Norvégiában vagy Svédországban a 40 litert is meghaladja. Mint kiderült az intézmények sok esetben anyagi okokra hivatkozva nem biztosítják a szükséges mennyiségű kézmosószert, holott ezek rendszeres használata  csökken a kórházi fertőzések kialakulásának esélyét.Fertőzésveszély a magyar kórházakban

Publikálás dátuma
2016.02.25. 06:12
Minden huszadik beteg érintett az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekben – képünk illusztráció FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Hétfőtől egyáltalán nem fogad betegeket az Uzsoki Utcai Kórház neurológiai osztálya, mert tíz nap elteltével újra hasmenésjárvánnyal küzdenek. A calici-vírus megállítására számos biztonsági intézkedést is elrendeltek, úgy tűnik sikerrel. Az ország több kórházában már nem ennyire lehetnének sikeresek, sok helyen hiányoznak ugyanis az ehhez szükséges alapvető feltételek. Az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport már szót is emelt az ügyben, igaz az ÁNTSZ értetlenül áll problémájuk előtt. Mindeközben kiderült, a magyar betegek az egyszemélyes kórtermekből komoly hiányt szenvednek, az intézményekben pedig igencsak kevés alkoholos kézfertőtlenítő fogy.

Tíz nappal az előző járvány megfékezése után, ismét felbukkant egy hasmenést okozó vírus az Uzsoki Utcai Kórház Neurológiai Osztályán – adta hírül a Medicalonline. Múlt hét vasárnap összesen nyolc betegnél és négy dolgozónál jelentkeztek a tünetek, de tegnapra ez a szám huszonhatra emelkedett. Laboratóriumi vizsgálatok igazolták, a megbetegedésekért a calici-vírus a felelős, amely gyakran okoz gyors lefolyású tünetegyüttest. Varga József az intézmény orvosigazgatója ezért az érintett osztályt hétfőn bezáratta, az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól pedig a neurológiai és stroke kapacitások átvételét kérte.

Lapunk megpróbálta megtudni, hogy ezen kívül a kórház tett-e valamilyen intézkedést a vírus megállítására. Viziné Molnár Anna ápolási igazgató érdeklődésünkre elmondta: a zárt közösségekben könnyen terjedő megbetegedés elsősorban a higiénés szabályok szigorú betartásával előzhetőek meg. - A neurológiai osztály lezárása mellett az intézmény szigorított és folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást végez. Ezt két állandó munkatárs végzi, akik soron kívüli oktatásban is részesültek. Emellett elrendelték a tünetekkel rendelkezők szűrővizsgálatát, szigorították a betegáthelyezést, valamint az osztályon kívüli vizsgálatokat is. Minden kórterembe alkoholos kézfertőtlenítőt helyeztek ki, a dolgozók számára pedig zsebben hordozható fertőtlenítőszert biztosítottak - mondta.

Ezeregy orvos meséje?

"Értelmezhetetlen a Facebook csoport illetve a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének követelése, hiszen az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak, arról mind a szakma, mind a szélesebb közvélemény számára rendszeres időközönként tájékoztatást adunk" - reagált az orvosok nyílt levélre az ÁNTSZ. Szerintük a levélírók összemossák az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentési rendszerét a minimumfeltételek teljesítésével, holott a szélesebb közvélemény számára is ismert, hogy a minimumrendelet átalakításának folyamata már megkezdődött. Hozzátették: az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport által közzétett nyílt levél ezért csak arra alkalmas, hogy a magyar egészségügybe vetett bizalmat megrendítse, a közpénből finanszírozott egészségügyi ellátás hitelét aláássa.


A kérdésre, hogy várhatóan mikorra tudják a vírust teljes egészében megfékezni, Viziné azt a választ adta: csak a tünetek megszűnését követő 72 órában lehetünk biztosak abban. hogy a kórt megfékezték. Hozzátette: erre rövidesen sor kerülhet, mivel tegnap már csak egyetlen megbetegedést regisztráltak. Az Uzsokiban így viszonylag hamar úrrá lehetnek a helyzeten, az ország több kórházában viszont már nem ennyire kedvező a helyzet. Számos helyen nem működik a sterilizáló, a WC-t nem lehet lehúzni, az esetleges fertőzött betegeket nincs lehetőség elkülöníteni - hívta fel a figyelmet az "1001 orvos hálapénz nélkül" nevű Facebookon működő, zömében orvosokból álló csoport egy nyílt levélben.

Ahogyan írják, gyakran az ápoltaknak nem jut tiszta pelenka, egyáltalán nincs fertőtlenítőszer, a vezetők pedig visszamondják a takarítást, mert nincs rá forrás. Ennek köszönhetően szerintük manapság a kórházi járványokban évente jóval többen vesztik életüket, mint közlekedési balesetben. A kialakult helyzetért a kormányt és az állami ellenőrző szerveket okolják, akik előtt a védekezési minimumfeltételek hiánya és a kórokozók terjedésének mértéke is ismert, ennek ellenére nem észlelni részükről hathatós intézkedéseket. Ennek köszönhetően a kórházakban dolgozók ezrei vállalnak felelősséget minden nap döntéseik tucatjáért egy olyan rendszerben, ami nem működik.

A csoport nyílt levelében felhívást intéz a kormányhoz, arra kérik tagjait, hogy a kabinet adjon rendkívüli segítséget a kórházi osztályok bakteriális fertőzésének megállításához, osztályokra lebontva készüljön nyilvános értékelés a WHO szempontjai szerint. Mindezek alapján a döntéshozók alkossanak azonnali higiénés cselekvési tervet.

Zsúfoltság és baktériumok jellemzik a kórházakat?
Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések átlagosan minden huszadik kórházi beteget érintenek - adta hírül az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ. A nosocomiális (kórházi tartózkodás alatt történt) járványok kialakulásában szerintük a nem megfelelő antibiotikum-használat mellett a rossz kézhigiénének és takarításnak, a lepusztult kórházi infrastruktúrának, valamint a humánerőforrás hiányosságainak is jelentős szerepe van. Az intézmények túlterheltsége és zsúfoltsága miatt sok helyen nem tudják elkülöníteni a fertőző betegeket. A központ adatai szerint hazánkban az egyágyas kórtermek átlagos eloszlása (az összes kórházi ágyhoz viszonyítva) 1,7 százalék. Ezzel hazánk a legutolsó helyen kullog az Európai Unió országai közül, míg az arány Franciaországban a legjobb (51,6 százalék). Az európai átlag pedig 11,1 százalék.Hazánk egészségügyi rendszere az alkoholos kézfertőtlenítő szerek felhasználásban sem áll jól. Itthon mindössze 6 litert használnak el 1000 betegnapon, míg a szomszédos Ausztriában ez 20-30 litert, Norvégiában vagy Svédországban a 40 litert is meghaladja. Mint kiderült az intézmények sok esetben anyagi okokra hivatkozva nem biztosítják a szükséges mennyiségű kézmosószert, holott ezek rendszeres használata  csökken a kórházi fertőzések kialakulásának esélyét.