A horvátoktól vesz olajat a Mol

Publikálás dátuma
2016.02.24. 20:49
FOTÓ: Népszava
Olajszállítási szerződést kötött a Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat a Mol Nyrt.-vel - közölte a Hina horvát hírügynökség szerdán.

Az erre az évre hatályos szerződés 100 millió kuna (4201 millió forint) értékű nyersolaj szállítását teszi lehetővé a Molnak a Janaf vezetékrendszerének Omisalj-Gola szakaszán keresztül. A Mol nem erősítette meg a hírt, de egy februári befektetési prezentációjából kiderül, hogy a vállalat tavaly 1,2 millió tonna kőolajat szállított fel az Adriai-tengerről a Janaf olajvezetékein keresztül, erre az évre pedig körülbelül 1,5 millió tonna szállítását tervezi. A tegnap kiadott gyorsjelentése szerint a magyar társaság egyébként hatalmas, 500 milliárd forintos leírásról számolt be a tavalyi évről.

Szerző
Témák
MOL olaj

Ismét aktanyilvánosságot akar az LMP

Az LMP a kommunizmus áldozatainak emléknapja előtt tizenegyedik alkalommal is a Ház elé terjeszti az állambiztonsági múlt feltárását célzó törvényjavaslatát - ismertette szerdai sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt társelnök-frakcióvezetője. 

Az előterjesztésben felszólítanák a Nemzeti Emlékezet Bizottságát is arra, hogy a jövő év végéig állítsa össze azoknak az 1989. október 23-a után közhatalmi pozíciót betöltőknek a listáját, akik érintettek voltak az állambiztonsági múlttal - polgármesterekét, parlamenti képviselőkét, miniszterekét, államtitkárokét. A Fidesz-KDNP eddig az állambiztonsági tisztek pártjára állt - jelentette ki Schiffer András, hozzátéve: kíváncsi, vajon a kormányoldal "kitart-e a saját hálózatában bújtatott kommunisták mellett", ezért javaslatukat elutasítás esetén folyamatosan a Ház elé terjesztik majd.

Szerző

Kubatov emberei voltak a kopaszok? - Ferdít a közmédia

Publikálás dátuma
2016.02.24. 19:03
A szocialista Lukács Zoltán és Nyakó István kedden a Nemzeti Választási Iroda előtt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Több szálon is Kubatov Gáborhoz köthetők azok a kopaszok, akik megakadályozták, hogy Nyakó István kedden elsőként adhassa le a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdését. A témában elsőként kezdeményezést beadó Erdős Lászlóné egyik "testőre" például egy osztályba járt a Fidesz alelnökének titkárával, az FTC kommunikációs vezetőjével. Emellett több kigyúrt "referendumőr" is a Ferencvárosnál dolgozik, és van köztük börtönviselt is.

Nem indított vizsgálatot a rendőrség annak kiderítésére, miként szerveződött a keddi, Nemzeti Választási Irodánál (NVI) lezajlott incidens az MSZP-sek és a Fradi Security-hez köthető kopasz "referendumőrök" között - válaszolta a sajtóosztály a Népszava kérdésére. Mint írták, a helyszínre érkező rendőrök nem tapasztaltak semmit, ami miatt intézkedniük kellett volna, feljelentés pedig nem érkezett hozzájuk szerda délutánig.

Ha a hatóságok nem is, az újságírók körülnéztek a Kubatov Gábor FTC-elnök és választási ügyekben illetékes Fidesz-alelnök háza táján: így derült fény például arra, hogy a botrányos események egyik főszereplője, Varró Ádám - ő kísérte a végül népszavazási kérdést benyújtó Erdősi Lászlónét - egy gimnáziumi osztályba járt Kindlovits Mátéval, Kubatov titkárával, és Sipos Bencével, a Fradi kommunikációs vezetőjével - derítette ki az Index. Osztályfőnökük Riz Levente volt, aki ma a XVII. kerület fideszes polgármestere. Varró közeli ismerőse egy másik fideszes politikusnak, Petrőczy Dánielnek is, aki a XVII. kerületben önkormányzati képviselő.

Kiplakátolták az NVI-t

"A közigazgatási reformok jegyében, a további rendbontásokat elkerülése érdekében a hivatalt bezártuk. A demokrácia szünetel" - állt azokon a plakátokon, amelyeket szerda kora délután aktivisták ragasztottak ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületére. A Kettős Mérce szerint rendőrség - szemben a keddi botránnyal - rövid idő alatt a helyszínre érkezett, és igazoltatta a plakátragasztókat, akik közben leszedték az NVI-t jelző táblákat. Az aktivisták között feltűnt Gulyás Márton, a Krétakör korábbi ügyvezetője is. Őt előállították rongálás bűncselekménye miatt a V. kerületi rendőrkapitányságon.

A portál elérte Kindlovitsot és Petrőczyt, utóbbi azt mondta, fogalma nincs mi történt az NVI-nél, de nem tagadta, ismeri Varrót, ám ügyeiről nem tud. Kubatov titkára az első megkereséskor még azt állította, hogy végignézték a felvételeket, majd később azt mondta, hogy nem látta az irodánál történt tudósításokat. Az is furcsa, hogy ha valóban végignézték a felvételeket, akkor miért nem szúrta ki rajta egykori osztálytársát, akit állítása szerint vagy két éve nem látott. Lázár János később úgy nyilatkozott, ha egyeztet Kubatovval, "szóba fog kerülni az ügy". A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, ha tényleg testi erővel akadályozták Nyakót a népszavazási kérdés benyújtásában, akkor az NVI-nek ezt is figyelembe kell vennie a beadvány elbírálásánál. Amikor Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatója után a 24.hu azt kérdezte Lázártól, mit fog még megoldani a kormány bőrfejűekkel, a miniszter tagadta, hogy a kormány küldte volna a kopaszokat az NVI-hez.

Kiderült az is, hogy többük börtönviselt is volt: a Magyar Nemzet szerint a szolnoki Cs. Mihály irányította a NVI épületébe Erdősi Lászlóné "testőreit". Cs. Mihály a Facebookon az FTC alkalmazottjának nevezi magát, és hazai börtönökben készült fotókat posztol, a váci börtönről például azt írta, hogy "itt is voltam". Egy másik, az NVI-bél felbukkant kopasz, J. Lóránt is az FTC-t nevezi meg munkahelyként, ő több fotón is Fradi-címeres mellényben van együtt K. Tiborral, aki szintén ott volt kedden az irodánál. K. Tibor Facebook-oldaláról a Magyar Nemzet szerint kiderül, hogy a férfi börtönviselt, és antiszemita nézeteket vall.

Nemzetbiztonsági ügy lett
A Nemzeti Választási Irodánál történtekről tárgyal majd az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is - mondta az Origónak Molnár Zsolt. A testület szocialista elnöke szerint ugyan maga a dulakodás inkább rendészeti kérdés, ám a választási iroda működésének veszélyeztetése, vagy akadályozása nemzetbiztonsági ügy. A testületnek nincs törvényi lehetősége meghallgatni a kopaszokat, viszont beszámolót kérhet az ügyről az országos rendőrfőkapitánytól, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjétől vagy a rendészeti államtitkártól is.

Megszólalt Erdős László is, akinek állítása szerint a felesége önálló ember, az ügyeiről így őt kell megkérdezni, arra pedig nem akart a 444-nek válaszolni, mit tud ezekről az ügyekről. Herceghalom korábbi fideszes, ám legutóbb függetlenként megválasztott polgármestere hozzátette, a felesége nem Fidesz-tag, nem kapott pénzt az akcióért, hanem magánemberként "jó ügyet szolgál". Erdős arra a kérdésre nem válaszolt, mégis hogyan kerülhetett a felesége aláírásával ellátott papír a kopaszokhoz. Ugyanis Erdősiné testőrei azért mehettek be az NVI épületébe, mert állításuk szerint érvényes népszavazási kezdeményezést akartak benyújtani. Péteri Attila beszámolója szerint felhívták a figyelmet, hogy csak az maradjon ott, aki népszavazási kezdeményezést akar benyújtani, erre mindenki lobogtatni kezdte a nála lévő dossziét. Azt pedig az NVI nem vizsgálhatja, kinek a dossziéjában mi van - tette hozzá a hivatal elnöki tanácsadója a Klubrádiónak.

Később kiderült, hogy a kigyúrt biztonsági őrök nem adtak le érvényes kérdést, hiszen csak három kezdeményezést fogadott el az iroda: az asszonyén kívül Nyakó Istvánét, illetve egy másik témában érkező szocialista kezdeményezését, Őrsi Gergely Ferencét. Ellenben a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerint az, aki mást akadályoz a népszavazás kezdeményezésében, bűncselekményt követ el. A törvény nem határozza meg az akadályozás módját, így az is bűncselekménynek minősülhet, ha valaki elállja a blokkológépet mások elől - ahogy tették azt a kopaszok az MSZP-sekkel.

Egyébként a közméda csupán úgy számolt be a keddi eseményekről, hogy a Nemzeti Választási Irodánál két nyilatkozni nem akaró magánszemély előbb nyújtotta be a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdését, mint Nyakó Istvánék. Az MTI arról nem számolt be, hogy az MSZP-s politikust a két "magánszeméllyel" együtt érkező brigád akadályozta meg népszavazási kezdeményezésének leadásában. Az állami hírügynökség fotóin ugyan látszanak a jó karban lévő kísérők, de a történtekről írásban nem adtak hírt.

Van esélye az MSZP-nek?

Kizárhatják a volt fideszes politikus feleségének népszavazási kérdését, mivel nem személyesen nyújtotta be azt – mondta el a Klubrádióban Litresits András. A Nemzeti Választási Bizottság MSZP-s tagja emlékeztetett: a Kúria korábban kimondta, hogy népszavazási kezdeményezést csak és kizárólag személyesen lehet beadni, nem lehet megbízottak segítségét kérni. Erdős Lászlóné beadása tehát bizonytalan, mivel a kérdést nem ő nyújtotta be, csak a helyszínen volt jelen, míg az MSZP-s benyújtó, Nyakó István, bár nem elsőként, személyesen adta be kezdeményezését. Tóth Zoltán választási szakértő szerint ugyanakkor erre nem sok esély van: ami ugyanis jelenleg zajlik az egy összjáték, amelyet a Fidesz belső emberei irányítanak.